Amerika brine da jača vojna veza UAE i Kine može ugroziti prodaju aviona F-35 toj arapskoj državi

F-35
5 komentara

Predsjednik Biden odgodio je ugovor o naoružanju ubrzo nakon stupanja na dužnost kako bi ga preispitao, ali u aprilu je pristao da nastavi dalje, tvrdeći da oružje neće biti isporučeno godinama, dajući SAD dovoljno vremena da riješe preostala pitanja.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi prodaja oružja Abu Dabiju od 23 milijarde dolara mogla biti ugrožena zbog jačanja odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine, izvijestio je u utorak Wall Street Journal.

Pozivajući se na neotkrivene zvaničnike, agencija kaže da su nove transportne letove između dvije zemlje nadgledale američke obavještajne agencije, dok su avioni Kineske narodnooslobodilačke vojske letjeli na aerodrom u UAE.

Bidenova administracija zabrinuta je da će, ako Washington nastavi milijarde vrijednu prodaju 50 borbenih aviona F-35, 18 bespilotnih letjelica Reaper i municije, Abu Dabi mogao Kini ili drugim zemljama pružiti pristup američkoj odbrambenoj tehnologiji.

Prema izvještaju, zvaničnici iz Bidenove administracije trenutno traže potvrdu da Emirati neće dozvoliti pristup tehnologiji ako se nastavi prodaja, o kojoj je Trumpova administracija pregovarala i prihvatila u posljednjim danima predsjedavanja kako bi Abu Dabi pristao da normalizuje veze sa Izraelom.

„Prodaja F-35 – dragulja krune u američkom arsenalu – podrazumijeva stepen Emiratske monogamije sa Washingtonom“, navodi u izvještaju David Schenker, bivši pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočne poslove bivšeg predsjednika Trumpa. „Potrebno je obaviti više posla prije nego što se ovi sistemi mogu prenijeti“.

Prema Yousefu Al Otaibi, ambasadoru Emirata u Sjedinjenim Državama, koji se takođe citira u izvještaju, UAE ima „dugu i dosljednu evidenciju zaštite američke vojne tehnologije, kako u koalicijama gdje smo služili zajedno sa američkom vojskom i unutar UAE gdje je već duži niz godina raspoređen širok spektar osjetljive američke vojne imovine“.

U međuvremenu, F-35 stižu u arapsku zemlju tek 2027. I, uprkos činjenici da je većina senatora Demokratske stranke prošle godine glasala protiv, Bidenova administracija napreduje u dogovoru.

Na primjer, u aprilu su predsjednik senatskog odbora za spoljne odnose demokrata Bob Menendez -New Jersey i senatorka demokrata Dianne Feinstein -California predstavili zakon kojim se zaustavlja prodaja borbenih aviona F-35 u UAE, pozivajući se na „brojna neriješena pitanja bez odgovora o implikacijama ove prodaje za američku nacionalnu bezbjednost, naše tehnološke interese i implikacije na regionalnu stabilnost.”

Prema izvještaju, zvaničnici Bajdenove administracije još uvijek pregovaraju o uslovima sporazuma sa vladom Emirata i traže da Izrael zadrži svoju kvalitativnu vojnu prednost, da UAE obezbjede da druge zemlje, posebno Kina, nemaju pristup F-35 i tehnologiji bespilotnih letjelica, te da se ograniči upotreba oružja u Jemenu i Libiji.

„U toku je sveobuhvatan bezbjednosni dijalog sa UAE gdje možemo i ističemo bilo kakvu zabrinutost u vezi sa bilo kojim pitanjem. Na taj način ćemo štititi interese nacionalne bezbjednosti SAD širom svijeta“, navodno je rekla mornarički komandant Jessica McNulty, glasnogovornica Ministarstva odbrane, pozivajući se na posjetu visokih američkih zvaničnika toj zemlji ranije ovog mjeseca.

Prema godišnjem izvještaju Pentagona o vojnoj moći Kine za 2020. godinu, istočnoazijska zemlja će najvjerovatnije razviti dodatne prekomorske vojne objekte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dok dvije zemlje jačaju kontakt.

F-35kinaSADUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Dragulj krune američke tehnologije – avion sa najdubljim zaronom.

neznanje
2 godine prije

Ameri su postali energetski samodostatni a kinezi će još desetlječima ovisiti o uvozu energenata. Tko je bolji saveznik?

mislim
2 godine prije

a što ako UAE potpiše mafijaški ugovor o zaštiti s kinezima . takozvani “reket” koji saudijska arabija ima s amerikancima.

Max
2 godine prije

Mislim da Kina već zna sve o F 35 ovo je farsa da bi se sačuvao monopol Izraela na najnovije Američke avione.

Mirko Ratkić
2 godine prije

Juče su objavili da je pokret zamro zbog kompliciranosti a nisu rekli i zbog nedostatka titanijuma kojeg ima samo kod Rusa i Kineza…sad bi trošak prebacili na Katar a i treba jer su direktni krivci za nekoliko ratova i još bi novih koje mute preko al jazeere a i onaj aeodrom na otoku sa kojeg su na prevaru potjerali hutue nakon što su u borbama dobili po repu je njihov a letit će sa naoružanim galebima kako je krenulo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI