Švicarski lideri odbacuju referendum o dogovoru o F-35

F-35
11 komentara

Švicarski zakonodavci dali su konačno odobrenje za kontroverznu kupovinu borbenih aviona F-35 od SAD-a, ignorišući uspješnu akciju peticije koja je trebala natjerati javnost na glasanje o tom pitanju.

Nacionalno vijeće donjeg doma Švicarske izglasalo je u četvrtak odobrenje ugovora vrijednog 6 milijardi dolara s američkim odbrambenim izvođačem Lockheed Martinom. Gornji dom, Vijeće država, prethodno je odobrio kupovinu 36 F-35.

Švicarska vlada, koja je 2020. dobila odobrenje birača za modernizaciju flote borbenih aviona u zemlji po cijeni do 6,3 milijarde dolara, postigla je preliminarni dogovor s Lockheed Martinom prošle godine nakon što je odabrala F-35 umjesto francuskog Rafalea, Boeingovog F/A. -18 Super Hornet i multinacionalni Eurofighter Typhoon.

Protivnici su tvrdili da, iako su glasači usko odobravali modernizaciju flote, nisu pristali na F-35, koji je označen kao preskup i nije dobar za vojno neutralne švicarske zračne snage usmjerene na odbranu.

Prošlog mjeseca vlada je potvrdila da je opoziciona grupa “Stop F-35” prikupila potrebnih 100.000 valjanih potpisa peticije kako bi iznudila referendum.

Švicarsko ministarstvo odbrane tvrdilo je da nije bilo dovoljno vremena za održavanje glasanja prije nego što je ponuda Lockheed Martina istekla. Vlada ima rok za potpisivanje ugovora do marta 2023. ili rizikuje veće troškove i duže čekanje na avione. Druge zemlje, kao što su Njemačka, Finska i Kanada, stoje u redu za kupovinu F-35 usred sukoba između Rusije i Ukrajine.

F-35Lockheed MartinReferendumSADŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZZ Top
1 godina prije

Svicarska je obicna praonica novca,prvenstveno gangstera iz USA. Dok su Svicarski referendumi vrhunac licemjerstva tzv “direktne” demokracije,naime, gotovo niti jedna odluka koju narod izglasa referendumom,ne postiva se,vec se odugovlaci do tog trenutka kada fokus javnosti oslabi do te mjere da ljudi fakticki zaborave da su jednom nesto izglasali. Upravo je takav slucaj sa referendumom PROTIV kupovine preskupih, i za Svicarsku apsolutno nepotrebnih americkih aviona. Tako je na drzavnoj ali i lokalnoj, odnosno komunalnoj razini,naime kada se odlucuje o bitnim i egzistencijalnim pitanjima po gradjane na lokalnoj ili drzavnoj razini, onda ta pitanja nekim cudom sa 50,00001 % budu gotovo uvijek odlucena protiv interesa gradjana a u interesu krupnog kapitala. Da je Svicarska sve, samo ne neutralna,dokazala je i uvodjenjem sankcija Rusiji i to na gotovo nevjerojatan pritisak USA administracije, koji su Svicarskoj vladi dali tocno 8 h vremena da se pojave na Svicarskoj tv i saopce Svicarskim ovcama da se… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Kad vojnoidustrijski kompleks tako kaže nema više ni narodne demokracije ni neutralnosti a osim toga F35 je preskup zamršen i loš.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

demonkracija

roberto
1 godina prije

Jel to po onoj;

Vlast proizlazi iz naroda..;)

Di god se čovjek okrene uvijek isto,prevara po demokratskim načelima

Jomla
1 godina prije

“Demokracija” kao nešto što liči, onako izdaleka, na demokraciju NE postoji!
I šta tu ima da se netko iščuđava?
A “referendumi” i pripadajuće procedure su kao i “izbori”: šarene laže za one kojima glava služi:

  • da kiša ne pada u stomak;
  • da nosi frizuru;
  • da bude obrijana na ćelavo radi “opasnog” izgleda;
  • da prođe špagica koja drži uši;


Slobodno nastavite niz…

veria
1 godina prije

Kada je pocela ruska intervencija u Ukrajini, Svajcarska je dobila rok od 8h da i ona stavi sankcije Rusima; i to se naziva ‘neutralnost’!

Pukli jadni i oni; kao i Nemacka-koje je pre 30-40 godina ipak uspevala de se odupre nekim diktatima usa.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ah ta demonkracija koja se poštuje dok odgovara vladajućima sve drugo je terorizam ili državni udar.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

To je Švicarska totalna DEMOKARANCIJA po američkom diktatu.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Narode zapamtite:
SVA ZLA NA PLANETI DOLAZE IZ USA!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI