Videozapis prikazuje prvo tursko ispitivanje ruskog S-400 sustava protuzračne obrane

S-400 - Test
22 komentara

Video s turske obale Crnog mora navodno pokazuje prvo tursko ispaljivanje rakete iz svog sustava protuzračne obrane S-400, kako javlja Reuters. Oružje ruske proizvodnje izazvalo je gorki razdor između Turske i SAD-a.

Snimka, koju je u petak objavio Reuters, prikazuje uski trag dima koji ide prema nebu. Novinska agencija rekla je da je snimka snimljena u obalnom gradu Sinop, gdje se očekivalo da će vojska testirati S-400.

Tursko ministarstvo obrane izjavilo je za Reuters da ne želi ni potvrditi niti poreći ispitivanja protuzračnog sustava. Turski mediji izvijestili su prošli tjedan da je vojska planirala koristiti S-400 na deset zračnih ciljeva na području Sinopa. Vlada je izdala obavijest da će se između 13. i 16. listopada dogoditi “ispaljivanje projektila” na visini od 200.000 metara.

Ankara je prošle godine preuzela dvije baterije S-400, rekavši da će sustavi biti u funkciji u travnju 2020. Ugovor s Moskvom izazvao je diplomatski spor s dugogodišnjim turskim saveznikom u NATO-u, Washingtonom. SAD su tvrdile da kupnja oružja ruske proizvodnje potkopava savezništvo, nakon čega su pokušale izvršiti pritisak na Ankaru, kako bi ona odustala od dogovora. Kad je Turska to odbila, SAD su uklonile zemlju iz svog programa F-35 i otkazale joj planiranu isporuku borbenih zrakoplova.

Braneći sporazum o naoružanju s Rusijom, Turska je inzistirala na tome da on prvenstveno služi turskim, nacionalnim interesima i da Ankara može slobodno birati od koga će kupiti oružje, bez obzira na pritisak izvana.

F-35S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

Zasto se Amerikanci bunu gledu ovih raketa S400, kako to ugrozava NATO pakt?

Slavko
3 godine prije

200.000m….????
200km zvuci cudno…

Kažun d.d.
3 godine prije

 “ispaljivanje projektila” na visini od 200.000 metara. ??????

Ili na ciljeve udaljene 200 km?

Max
3 godine prije

Prema svemu navedenom S 400 nema premca u svijetu. I u slučaju bilo kakvog rata predstavlja značajni adut Turske u obrani zračnog prostora od bilo kojeg teoretskog protivnika (prva na pamet pada Grčka) Među kupcima S400 su i Kina i Indija a kao mogući se spominje Islamska Republika Iran.

užio
3 godine prije

Gledam danasnji video, protest iz Bjelorusije.
Vidim maksimum 50-tak zena.
Euronews, propagandna stanica, pise da su zene vikale ispred kamere Zivila Bjelorusija par puta. LOL
Nema vise vikanja Lukasenko mora otici.
Tako su za Assada govori iz Bijele Kuce, iz Berlina, iz Londona,… Assad mora otici.LOL

tihobl
3 godine prije

Vidjecemo ko ce se usuditi da mu pridje. Imaju ga rusi, ali to se ne racuna, jer njima niko ne se usudjuje da pridje. Imaju ga i kinezi, pa ameri ne prilaze zonama koje on pokriva.
Sad cekamo da pokusaju ponovo udar na Erdogana i da mu F-16 cijelu noc ganja avion, ali mislim da od toga nema nista, nece se usuditi prici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI