Izrael će se usprotiviti svakoj američkoj prodaji F-35 Kataru

f-35
22 komentara

U četvrtak je Reuters od tri anonimna izvora saznao da je Katar „posljednjih nedjelja“ podnio zahtjev Sjedinjenim Državama za kupovinu borbenih aviona.

Svaki potencijalni dogovor SAD sa Katarom o nabavci vojnih aviona F-35 Izrael će osporiti, rekao je u nedjelju ministar obavještajne službe Eli Koen. Reuters je ranije ove nedjelje izvijestio o kupoprodajnom ugovoru, koji još uvijek nisu potvrdili ni Washington ni Doha. Vijest je citirala tri obaviještena izvora bliska sporazumu i rekla da je Katar poslao zvanični zahtjev Sjedinjenim Državama za kupovinu F-35.

Predsjednik Trump izjavio je sredinom septembra – neposredno nakon što su Izrael i UAE potpisali značajan sporazum o normalizaciji – da nije isključio prodaju F-35 Abu Dabiju i drugim državama u regionu. Reagujući na primjedbu, izraelski premijer je rekao da će se usprotiviti dogovoru o oružju.

Navodno je Katar na početku pregovara o normalizaciji veza sa Izraelom, nakon nedavne normalizacije veza između Jevrejske države i UAE i Bahreina. Anonimni izvor rekao je krajem septembra da su u toku pregovori dvije države uz posredovanje SAD. Ipak, Doha se glasno usprotivila dogovoru Izrael-UAE i podvukla da pakt sa Izraelom ne dolazi u obzir.

Monarhija takođe ima zategnute diplomatske odnose sa nekim od svojih susjeda. 2017. godine Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su veze sa Katarom, optužujući ga za podršku pokretu Muslimanska braća, koji brojne zemlje u regionu smatraju terorističkom organizacijom.

F-35IZRAELkatarSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Katar je britanska kolonija.
Muslimanska braca engleska kreacija.
Al Jazeera filijala BBC.

Bosanac
3 godine prije

E da sam ja amer, sad bi im prodo (Kataru) u pola cijene a ovim bi ukin’o pomoc (onu svake godine za vojsku sto dobiju od U.S.). Poceo Izrael izigravat neku vojnu silu u zadnje vrijeme, prodaju opruzje, napadaju koga stignu, lijece ove Isisovce u svojim bolnicama …….mislim zreli su za neku jaku vaspitnu mjeru.

dsfgvnerigtnierugteo
3 godine prije

Neće se on usprotiviti već će oni koji su ga osnovali zabraniti onima kojima upravljaju izvoz. A kad se zna da su i u Katru isti ko i u bebenu i samo glume klorofilne onda što reći na ovu obmanu.

nessy
3 godine prije

Ma zamisli “Izrael ce se usprotiviti”. Ovdje se apsolutno dokazuje cinjenica da “rep mase psom”, a ne obrnuto. Ma zamisli samo, Izrael koji dobija nekoliko miljardi dolara od USA za vojnu opremu godisnje, ima muda ‘usprotiviti se’, USA trgovini oruzjem. Da stvari stoje logicno (a ne stoje tako), ministar obrane USA bi ih pitao, “niste li vi malo zabrijali u temu koja vas se ne tice”.
Ne mogu vjerovati, Izrael, pokusava diktirati USA kome ce prodati koje oruzje. Tragicno i tuzno, da jedna (jos uvijek velesila), tolerira ovakve budalastine. Nazalost, to samo dokazuje tko je gazda u kuci, a tko pere sudje.
Umjesto da ih poklope po usima, USA ce im se smjerno izvinuti, ili cak odustati od dogovora. Cirkus Kolorado.

Max
3 godine prije

Žele Amerikanci Arapski i da Qatar bude jak npr protiv Hutija ili protiv Irana ali uzalud in trud a čini se da je to protivno željama Izraelske im braće.

Alex
3 godine prije

Neće Izrael odlučivati o tome kome će Trump prodavati avione. Shebali su im i prodaju starih kanti Hrvatskoj. Kad je lova u igri,Ameri su najveći čifuti.

Alex
3 godine prije

Para vrti. Trumpu gori pod nogama. Hitno mu treba neki uspjeh,a nema ništa uspješnije od puno love.

Savovic Danilo
3 godine prije

Ove Arapske zemlje bi trebale usloviti stavljanje potpisa na mir sa Izraelom kupovinom Američkog najmodernijeg naoružanja.Mada je njima to sve uzalud,živio sam 2 godine medju njima(Jordan i Egipat), nema ko da upravlja tom tehnikom.Najbolji primjer vam je S.Arabija gdje plaćaju i pilote Amere pa opet ne mogu ništa Hutijima.Taj narod je većinom slabo obrazovan.zato ih je lako i privući extremizmu i “hvaliti” im priču o Raju,djevicama itd

gigi pinna
3 godine prije

Ameri su stopirali prodaju izraelskih škovaca Hrvatskoj. Da mi je i ovo vidjeti – da Izraelci zaustave najjači američki izvoz. Oni bi ratovali samo ako imaju apsolutnu prednost pred drugima.

Kažun d.d.
3 godine prije

Normalno da cionističke pičkice žele ratovati sa slabije
naoružanim.Što je tu čudno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI