fbpx

Tajni ruski borbeni avion Su-57 i njegove male tajne

Su-57

Najnoviji borbeni avioni Su-57 pete generacije primjećeni su kako lete nad Moskvom tokom proba za predstojeću proslavu Dana pobjede.

Velika proslava koja je spremana u znak obilježavanja 75. godišnjice pobjede Sovjetske Rusije nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu ukinuta je prošlog mjeseca zbog trenutne situacije sa koronavirusom. Uobičajena vojna parada u Moskvi smanjena je samo na prelet aviona, koji će se dogoditi 9. maja ako vremenske prilike dozvole.

U ponedeljak je ruska vojska izvela probu preleta, a na nebu iznad prestonice pojavile su se desetine vojnih aviona – među njima i četiri borbena aviona Su-57.

Avion, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, ušao je u masovnu proizvodnju prošle godine. Trenutno ruska vojska upravlja samo avionima za pred-proizvodnju, dok se očekuje da će se masovno proizvedene mašine pridružiti vojnim snagama kasnije ove godine. Tačan broj mlaznjaka u službi ruskih vazduhoplovnih snaga prekriven je misterijom, mada je vjerovatno da će ih biti desetak.

Samo nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i SAD, imaju na raspolaganju lovce pete generacije, dok samo Washington ima značajnu flotu. Ipak, američki avioni F-35 često privlače pažnju javnosti ne zbog svojih izvanrednih performansi, već zbog velikih troškova programa i brojnih tehničkih problema koje ima avion.

Problematični F-35 nedavno je ponovo punio naslove, nakon što je Pentagon odlučio da ne rješava kritične probleme sa C varijantom, na račun smanjenja njegove mogućnosti supersoničnog leta. Otkrilo se da je avion konstruisan na takav način da rizikuje da ošteti repni dio tokom dužeg nadzvučnog leta. Rješavanje problema u osnovi bi zahtijevalo prepravku cijelog njegovog okvira i stoga se smatralo previše skupim.

Ruski “kolega” F-35 nema takve probleme – i samim tim nema ograničenja u pogledu njegovih performansi, izjavio je Vladlen Russanov, prvoklasni ruski vojni pilot i zamjenik komandanta aerobatske grupe Strizhi.

Za razliku od F-35, objasnio je, Su-57 može dostići brzinu dvostruko veću od brzine zvuka bez upotrebe dodatnog sagorijevanja.

Spalionik plinova je komponenta, prisutna na mnogim mlaznim motorima, koja ubrizgava gorivo u mlaznu cijev nakon turbine, povećavajući potisak po cijeni veoma velike potrošnje goriva. Dakle, Su-57 je daleko efikasniji od svojeg američkog kolege i ima bolje performanse bez ikakvog dodatnog pritiska na turbinu.

Štaviše, ruska letjelica je značajno okretnija od američke, rekao je pilot. Avion je dokazao da je sposoban da napravi vratolomije koje prkose fizici, zahvaljujući svom vrhunskom upravljačkom sistemu i dobro dizajniranom vazdušnom okviru.

„F-35 ima jedan motor, dok naš avion ima dva. Štaviše, dok F-35 ima vektoriranje potiska, on djeluje samo na jednoj osi, a Su-57 ima vektor potiska dvoosne sile”, rekao je Russanov.

Ipak, vremena borbi iz blizine su odavno prošla, a okretnost aviona nije toliko bitna kao nekada u eri propelera. Ključno za dominiranje nebom je sposobnost aviona da prvi vidi svog neprijatelja, a pritom zadrži diskretnost. Ruski Su-57 vjerovatno će nadmašiti F-35 i u tom pogledu, rekao je Russanov, jer je izgrađen tako da posjeduje odlične mogućnosti prikrivanja.

Avioni koji koriste tehnologiju slabe vidljivosti obično imaju elegantne oblike, sa malim presjekom. Prekriveni su posebnim premazom kako bi bili manje vidljivi na protivničkom radaru. Takođe imaju svoje glavno naoružanje sakriveno u unutrašnjem ležištu kako bi se spriječilo da rakete strše pa da avion lakše primijete. Ipak, u trenutku kada avion otvori ležište oružja za napad, u određenoj mjeri postaje izložen neprijateljskom radaru.

Spremnici za oružje Su-57 – koji su vjerovatno prostraniji od onih u F-35 – dizajnirani su da omoguće razmještanje oružja što je moguće lukavije, rekao je Russanov.

„Imamo potpuno novi sistem za lansiranje koji ubacuje projektil u cijev. I možemo reći da je ovaj sistem za pokretanje znatno manje izložen“, objasnio je Russanov.

3.7 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
70 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Poluproizvod bez novih motora nema supercruise ima Radar cross-section kao u Eurofightera. Vojska ga se službeno bila odrekla ali kako nemaju para za novi, bolji, morali su ga uzeti, Ima odlične rakete. F22 obriše pod sa njime.

Medo
Gost
Medo
4 mjeseci prije

Je, ja vidio, ma kaj vidio, letio. Ovaj se može skrit pred F35. F35 ima mogućnost i da roni eto Japanci dokazali. A Izraelci njime mogu i ptice obarat.

komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

“Ruski avion Su-30SM srušio se u Sredozemno more oko 9.45 po moskovskom vremenu, dok je uzlijetao nakon polijetanja s aerodorma Khmeimim. Oba pilota su poginula”, Žao mi poginulih!

Medo, ne raduj se tuđoj nesreći.

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Opet dosadne i izlizane floskulle o nekakvom ronjenju. Pa Rusi su rekorderi u tim stvarima. Njima je na desetine aviona palo u more prilikom uvježbavanja uzlijetanja i slijetanja na nosač Kuznjecov. Ima tih filmića na Youtube kol”ko oćeš potraži i pogledaj!

jupiter
Gost
jupiter
4 mjeseci prije

cuti vise mamlaze evo vec treca godina kako lupetas iste stvari

Sarmat
Gost
Sarmat
4 mjeseci prije

Ma ljudi, potpuno je svejedno koji od njih bolje leti i roni ili koji s kojim briše pod. Najvažnije je da se to u ratnim uvjetima nikad ni ne ustanovi, jer krenut će onda i interkontentalne. A onda jao si ga svima nama.

Stvor
Gost
Stvor
4 mjeseci prije

Blablabla.

Stvor
Gost
Stvor
4 mjeseci prije

komentar
Blablabla

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Evo ti minus za taj Blablabla!!

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
4 mjeseci prije

Stvarno si naklonjen poluproizvodu iz Amerike i njenih saveznika koji ga proizvode …… neznan hoćemo li ikad saznati koji je bolji ali baš da će pobrisat pod s njim F 22 teško a da ne pričam o F 35 koji još uvije ima preko 100 ključnih grešaka u softveru i još koječemu 😁😁😁

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Pedro, trabunjaš, o nekakvih 100 grešaka na tom avionu. Neki čak govore o 1000 grešaka. A ja ti kažem, da grešaka nema, dok slučajno koja ne nastane prilikom upotrebe, kao i na svakom drugom avionu.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
4 mjeseci prije

eh da barem možemo u realnom vremenu , borbi vidjet ….. ali nekako mi stvarno bolji su 57 ako pogledamo kroz povijest nemozete reć da su Rusi imali lošu vojnu opremu čak možemo reć da su često bili puno bolji !! Ako pogledate objektivno!!!😀😀😀

jbg
Gost
jbg
4 mjeseci prije

u samoj avionici su uvijek bili korak uz korak sa amerima. U elektronici su ameri uvijek bili u prednosti. Ali to je bilo nekad.

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Ameri su pred Rusima pa i pred svim ostalima u inegriranosti elektronike na avionima. Rusi nemaju nešto slično kao što je američki DAS (AN/AAQ-37 Distributed Aperture System (DAS) for the F-35 …

F-35 DAS and APG-81 radar demonstrate ability to detect, track, target ballistic missiles. Northrop Grumman Corporation recently demonstrated the ballistic missile ..

mmne
Gost
mmne
4 mjeseci prije

znaci toliko si tup da ti ne vredi svekoliko citanje stripova?! ruski (sovjetski) kosmicki (ukljuci i avionski,m vojni) je prema vrednovanju samih amerikanaca , ispred njihovog za 12-15 godina….da li da te podsetim na ruske(sovjetske) raketne motore sa kojim lete …amerikanci?!

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Šta imaju zajedničkog raketni motori i avioni! Mješaš žabe i babe!

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
4 mjeseci prije

U pravu si. Greška je samo jedna. Loše su ga naprvili.

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Na tom avionu se vidi sva aljkavost kod izrade tih aviona, jer se rade rekli bi, ručno i kad vidiš izbliza(na povećanoj slici,) kosa ti se digne na glavi!

Ringo10
Gost
Ringo10
4 mjeseci prije

Komentator, glup si

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Glup ti je ćaća!!

Pasko
Gost
Pasko
4 mjeseci prije

Kako si glup umukni vise

komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

O kojem god lovcu pričali Mig 25/31 je nedostižan, meni osobno na prvom mjestu naročito sa kidžalom i sa
R-37M.

mr.no
Gost
mr.no
4 mjeseci prije

dva motora jer jedan nije dovoljno jak da pokrene tu grodosiju od aviona, za americke dovoljno jedan motor, jer su manji i laksi dok ruski veci i tezi, samim tim i teza manivracija sa njima!

Drakce
Gost
Drakce
4 mjeseci prije

mr.no
I sta kazes teze se manervise sa su-57 😂 u odnosu na F-35 BRAVO 😂

Sonja
Gost
Sonja
4 mjeseci prije

komentar…
Pa eto ako su Americki avioni i ostalo naoruzanje toliko superiorniji od Ruskih, zar nije zgodna prilika da se ” oslobodi Krim” ?

jupiter
Gost
jupiter
4 mjeseci prije

blesav li si boze mili….

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Kakav tajni avion!? Pa rusi se muče s njim već desetak godina i nikako na zelenu granu. Nije još u potpunosti razvijen i zapravo nije na razini onoga što se u svijetu smatra 5 om generacijom aviona a o njemu se zna i previše
Ne previše uspješna stealth tehnologija, aljkava izrada i montaža na jednoj povećanoj slici se vide čudni spojevi sekcije krila i zakrilca, novi motori su još daleko od serijske proizvodnje i td. Indija je odustala od nabave tog aviona i zapitajmo se ztašto. Jedno vrijeme su čak i ruski izvori informiranja pisali, da je projekat tog aviona prekrižen, ali izgleda, da je Putin odlučio, da na svaki način spašava čast i obraz ruske letačke tehnologije, pa šta košta da košta. Tobože je ispitivan i u Siriji u borbenim uvjetima, ali kakvi su to borbeni uvjeti bombardirati bolnice i stambena naselja i snage opozicije, koje nemaju ni elementarnu PZ obranu? Realni borbeni uslovi bi bili, kad bi se ti avioni sukobili sa ravnopravnim protivnicima, Amerima i Izraelcima. A što ovaj Milić spominje nekakav početak masovne proizvodnje, to izgleda ovako nekako. Ove godine će biti dovršen 1 primjerak tog aviona, slijedeće godine 2 primjerka, a poslije svake godine po 1 avion, dok je do sada proizvedeno više od 400 primjeraka američkog aviona F 35. Opet pisac nešto spominje probleme oko američkog F 35, kao da ih ovaj ruski nema!! Izraelci skoro svakodnevno napadaju ciljeve u Siriji (sinoć su napadnute vojarne u Alepu) bez ikakvih gubitaka. što daje drugačiju sliku, nego Milić u svom članku. Izraelski izvori dodaju, da IAF (Israel Air force) leti kamo mu se prohtije po cijelom Bliskom istoku i to je dokazano avion, kakav dosad nije bio izrađen za sasvim drugačiji način ratovanja a izraelci to najbolje znaju i oni su godinama ispred svojih protivnika na tom području. To što neki komentatori ovdje koriste i u beskraj ponavljaju nekakve izrabljene fraze i floskulle o ronjenju tog aviona, zbog pada jednog japanskog aviona tog tipa u more je postalo dosadno. Ničiji avioni nisu tako često ronili kao ruski, pri slijetanju i uzlijetanju na onaj njihov jedini nosač Kuznjecov.

Žegarni
Gost
Žegarni
4 mjeseci prije

Eh pa Rusi kažu da nema problema. I Rusi kažu da je njihov zrakoplov bolji. Da Rusi imaju problema i da je F35 bolji Rusi bi kazali. Ali ne kažu! Zato kažu istinu. Da kažu da su američki zrakoplovi bolji nebi im vjerovao. A ja baš sve Rusima vjerujem. Jer Rusi nikada nebi kazali da je F35 bolji. 😳

miroslav lončar
Gost
miroslav lončar
4 mjeseci prije

“Indija je odustala od nabave tog aviona!”-Daj muyo ne trabunjaj-disz!

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Miroslave, nemaš pojma!!

neko iz mase
Gost
neko iz mase
4 mjeseci prije

Da zaista Indija je odustala od kupnje SU57.
https://bulgarianmilitary.com/amp/2019/10/11/indian-is-not-planning-to-buy-russias-su-57-fighter-jet/
Usporedbe F35 i SU57 možete raditi samo na papiru jer nije poznato da su imali direktan sukob ili dogfight. Tko je bolji ne zna se, oba dva imaju problema i to velikih.
Jedan SU57 se srušio tijekom 2019 i čini se da je to bio prvi serijski koji je proizveden. Iz pogona može izaći samo par komada godišnje i ne postoji tiskara dolara kao kod amera da se pokrene veća produkcija.
F35 ima takvih konstruktorskih problema posto ima 3 varijante, da bi se mogla napisati knjiga o tome. Međutim, Ameri ga guraju te ga saveznici kupuju unatoč svim nedostacima i skrivenim mogućnostima (kao npr. ronjenje). Cijena leta mu je prevelika, koliko leti 2 puta toliko mora biti na servisu nakon svakog leta itd.
Stoga budite realni i recite da ni jedan ni drugi nisu bajni

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Indijci su tražili prijenos tehnologije, na što Rusi nisu htjeli pristati iz razumljivih razloga.Prije toga su Indijci isto pokušavali sa Francuzima i najboljim europskim zrakoplovom Rafale ,što su Francuzi također odbili.Prije toga su se vrtili oko SU-35.Problem je u novcu,Nemaju love,a htjeli bi uz zrakoplove dobiti i prijenos tehnologije.Rusi su im pomogli u razvoju hipersoničnih raketa Brahmos,kakve na primjer SAD još nema.Malo para,a puno želja,.U tome je problem sa SU-57.Što se tiče SU-57 trenutno ih je 10 komada u službi ruskih zračnih snaga.Neki su već testirani,a neki čekaju testiranje.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
4 mjeseci prije

Rusi su narucili zasad ukupno 76komada.Dmitrij aka Mosa, ne izmisljaj. Neke stvari kasne sto je u razvoju najnormalnija stvar

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Nitko normalan ne bi kupio skupo beskorisno smeće od F-35 da nije ucjena I pritiska duboke države.SU-57 je kvalitativno lovac 6-te generacije u odnosu na to skupo smeće.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
4 mjeseci prije

Ne bih rekao da je F-35 smece, ali da je preskup to stoji. Prije bih uzeo Dassault Rafale i SU-35,za manje love, a sa boljim ucinkom.

Zsphere
Gost
Zsphere
4 mjeseci prije

Bolje da ne komentarises vise, ne bi znali koliko se (ne) razumijes u to sto govoris a imas potrebu da nesto kazes. Cudno ti je da eksperimentisu 10 godina tokom razvoja? Znas li uopste ista o vazduhoplovstvu, koliko godina se razvija borbeni avion? Odvratno je citati takve gluposti obojene sujetom i licnim nezadovoljstvom. Jel se osjecas bolje dok tipkas poruku, onako kao da si malo vrijedniji, malo jaci pa nema veze sto to sto pises nema veze? Kakvo zadovljstvo ti pricinjava? Izvini moram ovako napisati i ako uspijes ista shvatiti trebao bi mi zahvaliti. Da li ti je ikad palo na pamet da je konstruisanje borbenih aviona vrhunski inzenjerski posao a da ti o tome nemas pojma? Skolovani ljudi nikada sebi ne dopustaju da se tako jeftino srozaju blebecuci o materiji o kojoj pojma nemaju. Ti kao da si iz neke kompjuterske igrice pokupio znanje pa bi sada da elaboriras doktorat. Kada bi znao, kada bi samo znao sta je potrebno racunati samo jedan saraf da se konstruise vec bi dosta opreznije komentarisao ali po tome sta si napisao sada svi vidimo da ti ne znas nista, ne samo o vojnom vazduhoplovstvu vec o bilo cemu. Samo neznalice poput tebe tako blebecu bez ikakvih granica i obzira

mladen3x
Gost
mladen3x
4 mjeseci prije

A zašto da Rusi rade Su-57 kad im je u ovom trenutku dovoljan i Su-35 koji,blago rečeno,u potpunosti se može upustiti u borbu sa F-35 i otresti ga kao staru krpu.Druga stvar je u tome da Rusi sve što bombardiraju rade sa Kalibrima i flotom zrakoplova koju trenutno imaju i sve to rade bez gubitaka.Treča stvar je u tome što Rusi zasad ne žele prodavati te zrakoplove jer njihov proizvođač dobro stoji financijski dok je kod Amera druga priča,oni moraju prodavati da bi preživjeli,zato i je toliko veliki broj F-35 i budala koji ih kupuju i nabijaju si nepotrebne troškove.A to što Izraelci napadaju Siriju i lete po Bliskom istoku,to je stara priča,to rade i sa F-16 a sada i sa F-35.Jedina razlika je to što razlike nema,i sa F-16 i sa F-35 gađaju ciljeve iz Libanonskog zračnog prostora.Ako je F-35 toliko dobar,što ne uđu u Sirijski zračni prostor?Razlog jednostavan,popadali bi kao kruške.F-35 je zapravo smeće od zrakoplova koji neke države jednostavno moraju kupiti da bi Ameri zaradili,to je poanta cijele priče.Uostalom,ti “stealth” zrakoplovi su dobro vidljivi za neke radare i zato Rusi ne žele u nepotrebne troškove,odugovlače koliko ih je volja.Kao što je je jedan general rekao-“Jel mi dovoljno sadašnje zrakoplovstvo?-Je!-Onda,što trebam raditi svemirski brod i ulupati pare kad mi je ovo što imam sasvim dovoljno!”Odlično rečeno.Zapravo,današnji zračni napad se odbija kvalitetnim radarima i uvezanom i budnom PZO s raketama velikog dometa a ne izravnom borbom zrakoplova kao nekada.Zrakoplovi služe za jeftiniju varijantu “isporuke robe” i za nadzor zračnog prometa. A to što se neki prave pametni pa misle da F-35 može gdje ga volja,tu priču neka objese mačku o rep.

Drakce
Gost
Drakce
4 mjeseci prije

Komentator
Samo bih te zsmilio da nam navedes gde to udari ili napade USA sa svojom avijacijom na ravnopravnog ptotivnika sa dobrom PZO i sto to neudarise na Iran kad kako kazu potpomazu teroriste😂 Hute brane ljudi svoju zemlju od demokratije iz SA …pozzz

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Rusija je osigurala zračnu bazu Khmeimim na korištenje iranskim vojnim zrakoplovima.
Nakon što je Izrael s promjenjivim uspjehom ipak uništio nekoliko vojnih objekata iranskih vojnih snaga na teritoriju Sirije i oštetio infrastrukturu niza vojnih baza kako bi spriječio da iranski zrakoplovi s oružjem ne slete ovdje, Rusija je iranskoj vojsci dostavila priliku da upotrijebi svoj vojni aerodrom u pokrajini Latakia, izazivajući tako Netanyahua, koji je obećao da će u svakom trenutku napasti iransku vojsku.
Prije nekoliko sati dva su vojna teretna zrakoplova sletjele na teritorij ruske vojne zračne baze Khmeimim – zrakoplov sirijskog zrakoplovstva Il-76 i zrakoplov Airbus A310, u čijim se spremnicima, kako se i očekivalo,nalazi velika količina naoružanje i streljiva. Slijetanje na teritorij ruske vojne zračne baze jamči Iranu 100% zaštitu od mogućih raketnih napada, jer će u slučaju i najmanje prijetnje Rusija napasti borbene zrakoplove bez ikakvog upozorenja.
“Dopuštajući Iranu da koristi zračnu bazu Khmeimim, Rusija je izazvala Netanyahu, doslovno ističući da bi samo jedan pokušaj napada na rusku vojnu zračnu bazu u Siriji, bez obzira na okolnosti, doveo ne samo do uništenja izraelskih zrakoplova, već i do odmazde u samom Izraelu – rekao je vojni ekspert.
Treba razjasniti da konkretni podaci o oružju koje se prevozi u Iran još uvijek nisu objavljeni, s obzirom na činjenicu da je Rusija u Siriju isporučila više od stotinu tenkova i drugih oklopnih vozila, očito je da se sprema nova velika vojna operacija u Idlibu.

Z.A.
Gost
Z.A.
4 mjeseci prije

Nesto se sprema jer su na stotine tenkova dopremljene iz Rusije i predate ruskoj vojsci a i sirijskoj i iranskoj vojsci .Ovo je po prvi put da iranci dobijaju tenkove od rusa i to u Siriji .

Kažun
Gost
Kažun
4 mjeseci prije

Jole Prvi – u pravu si.Brodovima Projecta 1171 klasa Tapir/ NATO naziv Aligator,Rusi dovlače,sa zadnjim
primirjem,nove igračke Sirijcima i to konstantno.Brodovi Nikolaj Filčenkov i Saratov.Plus toga stalno
dolazi i odlazi iz Tartusa Caesar Kunikov NATO oznaka Ropucha-I.
Plus doplovile i korvete Buyan klase sa Kalibrima te šlag na kraju,doplovila podmornica Rostov Na Donu,
isto sa Kalibrima.Ima tu pod morem vjerovatno još toga.Poslije korone ,slijedi drugo poluvrijeme.

,

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Dobre vijesti kolega jole prvi prve nakon dugo vremena stvari idu na bolje.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Ruski nevidljivi borbeni avioni Su-57 nekoliko su puta nadigrali američku vojsku u obavještajnim misijama na Bliskom istoku. Takve zaključke donijeli su analitičari vijetnamske publikacije SOHA.Vijetnamski stručnjaci izjavili su da je borbeni zrakoplov pete generacije Su-57 trenutno najmoderniji i najnapredniji ruski zrakoplov. U isto vrijeme,zapadni su analitičari opetovano kritizirali navedeni zrakoplov držeći da ne zaslužuje zvati se nevidljiv.
Kako je stvarnost pokazala, u zaključcima su pogriješili. Ovaj je stroj, kao i drugi ruski borbeni lovci, nekoliko puta ponizio napredne američke sustave protuzračne obrane.

„U rujnu 2015., kada su se u zračnoj bazi Khmeimim u Siriji pojavila eskadrila borbenih aviona ruskih zrakoplovnih snaga, američka obavještajna zajednica bila je zapanjena. Amerikanci nisu mogli razumjeti kako je Ruska Federacija uspjela izbaciti takvu operaciju velikog obima, a da nije pala u njihovo vidno polje “, napominju autori SOHA-e.Uspješne akcije ruskih zrakoplovnih snaga u borbi protiv terorizma u Siriji prisile su zapadnu vojsku da drugačije gleda na rusku vojsku i pokazuju sve vise respekta.
U veljači 2018. rusko vojno zrakoplovstvo ponovno je šokiralo zapadnu vojsku kad su na Bliskom Istoku svi neočekivano primijetili borbeni avion pete generacije Su-57. Nitko nije razumio kako su ušli u sirijski zračni prostor,a njihovi sirijski manevari bili su šok za američku obavještajnu zajednicu
Ovaj je avion postao prava “glavobolja” za Sjedinjene Države i Izrael, koji ne razumiju kako to pratiti. Nešto kasnije, šef ruskog odbrambenog sektora, Sergej Shoigu, pohvalio je akcije Su-57 u sirijskom zračnom prostoru, a predstavio je i video lansiranja krstareće rakete Kh-59MK2 sa navedenog lovca.

“Su-57 tijekom posjeta Siriji ne samo da je izigrao američku obavještajnu službu, već je posramio i strane sustave protuzračne obrane instalirane na Bliskom Istoku”, dodali su stručnjaci.Prije nekoliko dana ruski su mediji objavili da su ruski borbeni avioni Su-57 prolazili kroz tri američke baze u Iraku, a nisu ih otkrili sustavi protuzračne obrane. Te informacije nisu dobile službenu potvrdu,ali čini se da se takvo nešto zaista moglo dogoditi.Dakle, ovo će biti treći slučaj u posljednje vrijeme kada su moderni ruski nevidljivi borci ponižavali američku inteligenciju na Bliskom istoku.

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Čitajući taj komentar ote mi se nehotice: Svašta pichka rodi, ljudi moji! Vijetnamski stručnjaci proglasili Su 57 naj boljim Avionom??? Ukolikoj su mjeri oni upoznati sa svim tajnama ruskog najnovijeg aviona?? Ameri zapanjeni pojavom ruskog lovca su 57 u Siriji!!. Bila su tamo 4 takva aviona, ali ih je Rusija ubrzo povukla nazad u rusiju. To je po mnogočemu lošiji avion od ruskog lovca su 35s koji jest avion 4 generacije ali je zrela konstrukcija urađena na provjerenim rješenjima i do temelja provjerena u praksi kroz duže vremensko razdoblje-

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Možda si u pravu,Ameri nemaju pojma da je taj lovac SU-57 nedavno prošao iznad njihovih baza.Ti nemaš veze sa mozgom,a komentiraš ruski lovac.I krivo su ti rekli,sad ih je 10 komada na raspolaganju .Za USA krš ,dovoljan je i SU-35 koji je zvijer za F-35,kojeg niti instruktori ne vole i kažu da bi radije u F-16,nego u to smeće.Valjda tebe bistrog nije nitko o tome obavijestio.

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Suhoji uredno dolete preko Turske, a ameri zapanjeni.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
4 mjeseci prije

Ne mogu preko Turske jer ih Turci ne puste. Provjereno!! 😀

Mravojed
Gost
Mravojed
4 mjeseci prije

Jole Prvi ajde malo obrađivat polje ili radi nešto korisno . Sam Šojgu je javno izjavio da nevidljivi avion ne postoji trenutno u svijetu . Ali ta tema nije za tebe i tebi sličnima .

Alex
Gost
Alex
4 mjeseci prije

Jbt,reklamiraju ove lovce kao salamu u supermarket.Dobro da nisu napisali “Akcija”

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Stalno je akcija na F-35.

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Akcija: kupiš dva F-35, i dobiješ treći.. ali za ronjenje. 😂😂😂

P***!

Mravojed
Gost
Mravojed
4 mjeseci prije

Zadranin akcija :
Od tri SU-35 dva padaju u more prilikom slijetanja na parobrod Kuznjecov . I navodno nose torpeda umjesto raketa . Tako se bar priča po kuloarima .

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Mravojed

Eto, vidiš razliku u ruskoj kvaliteti naspram amerokenjskoj: ruski su napravljeni i za podvodno djelovanje. 😉😎

P***!

Kažun
Gost
Kažun
4 mjeseci prije

Rusi su radili na Suhoju Su-47 Berkut,koji je imao krila okrenuta prema napred,što je imalo svoje prednosti,ali i mane.
Odustali su od tog projekta i vjerovatno nešto naučili.Sa sličnim projektom radili su i Ameri,došli do istog zaključka
kao i Rusi i oni su isto odustali.
Što Rusi rade,iskreno,pojma nemam,neko vrijeme su planirali da Su-57 operira u paru sa teškim
udarnim dronom OHOTNIK,koji je još uvijek u fazi razvoja.
Moguće da stvarno neće pokrenuti njihovu proizvodnju,a greške i iskustvo koje su stekli na ovom projektu,
mogli bi koristiti na nekom novom projektu.
SU- 35 ,na granicama Rusije ,pokrivenim svojim radarima,može se nositi sa f-35,kažu stručnjaci,a ja
prenosim.

Kažun
Gost
Kažun
4 mjeseci prije

Soviet vertical takeoff fighter Yakovlev Yak-141 ‘Freestyle’
You Tube 1:03 minute

sobravia
Gost
sobravia
4 mjeseci prije

Ne volim ni ruse ni amerikance. No, činjenica je usranci griješe sa razvojem vojne mašinerija. Džabe im novi nosači aviona kada ga ruska raketa potopi u roku odmah. Usranci lutaju sa ulaganjima u naoružavanje, dok rusi, sa 10 puta manjim budžetom prave izvrsne poteze.
Godine 1989 je na Le Bourget Paris air showu, pilot Viktor Pugachev izveo tako zvanu ,,Pugačevu kobru” sa avionom Sukhoi Su-27. Prisutni američki piloti su kasnije izjavili da su mislili da gledaj film ili nešto namješteno, toliko im je tada bio nezamisliv taj manevar. Reakcija usranog pilota:
https://www.youtube.com/watch?v=hNKh0gmR93k
Inače, usranci su tek sa F-22 punoooo kasnije ponoviti ,,kobru”.
Ovako izgleda ta ,,kobra”.
https://www.youtube.com/watch?v=kcLavSl58yQ
https://www.youtube.com/watch?v=4uTfZLQdkHo
https://www.youtube.com/watch?v=5w64XFQlZi0

jbg
Gost
jbg
4 mjeseci prije

Da mi je samo biti pilot takve ptice! Bez naoružanja!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
4 mjeseci prije

Na prototipu 055, 2014. g. je izbio požar. Ovaj pad prvog serijskog primjerka Su -57 nije baš ugodan, ali se događa. Prvo idu tvornička letna ispitivanja, pa vojno-tehnička i onda vojno-taktička. Ovaj Bort 01 plavi se srušio na svom prvom probnom letu pred predaju MO RF na daljnja vojno-taktička ispitivanja. Sličnu sudbinu je 2012. g. imao i Su-30MK2. Zanimljivo je da je sa oba zrakoplova pilotirao glavni probni pilot firme KnAAZ Aleksandr Puljenko. Zrakoplov je nakon otkaza sistema za upravljanje upao u spiralu na visini oko 8 km ( Su-30MK2 je imao požar na motoru ) i počeo padati, a pilot se katapultirao na visini od oko 2 km.
Zbog namjerno ugrađene aerodinamičke nestabilnosti softver je sve i najčešće je on uzrok problema. Uz eventualno probleme sa kontrolom upravljačkih površina ili kontrole motora. Tu nestabilnost je imao još 70-tih Su-27. Fly-by-wire, el. komande leta ( signal se prenosi elektronima). Kod Su-57 se radi o fly-by-light (signal se prenosi fotonima, fiber-optičkim kablovima). Prva nagađanja su bila da se radilo o problemu sa kompjuterskim sistemom za upravljanje (N036UVS) i otkazu autopilota (SAU -sistema avtomaticheskoga upravljenija). Naime, Su-57S ima visokointegriran sistem vještačke inteligencije, tzv drugi el. pilot kao autopilot. Rusi će utvrditi o čemu se radi i nastaviti dalje. Uostalom, tako rade svi, jer se takve stvari događaju.
I Ameri imaju sličnih iskustava. Godinu dana nakon što je izabran za lovca 5-te generacije za USAF, u proljeće 1992. g. je zbog problema oko softvera sistema za upravljanje, izgubljen prototip YF-22A. Prvi let prvog prototipa F-22 iz faze EMD se dogodio tek u jesen 1997. g. Poprilični problemi su se nastavili i kasnije tijekom EMD faze, od 1997. do 2005. g. I kad je postao operativan F-22 je imao dosta problema. Jedno vrijeme je bilo problema sa uređajima za generiranje kisika, pa se nije smjelo letjeti u stratosferi zbog otkaza uređaja OBOGS. Nije se smjelo letjeti velikim brzinama zbogo oštećivanja (otpadanja) stelt- navlaka……
Kao mali podsjetnik, F-22A ide na preglede svakih 300 sati naleta. Hoćete imati sve najnaj….. To košta. Danas se prave zrakoplovi koji se nalaze u klimatiziranim hangarima. Rusi su zrakoplove pravili za rat. Ako treba, da stoje na livadi, na snijegu… Robusne, bez puno brige o završnoj obradi. Jer se očekivalo da će u slučaju rata imati kratak vjek trajanja. Zato je Mig-29 takav, kakav je. Frontovski lovac za ostvarivanje lokalne zračne nadmoći. Mig-25 i nasljednik -31, je morao biti izrađen tako da može biti stacioniran na nekom od najhladnijih mjesta na svijetu, gdje se temperatura može spustiti i do -50 pa i više stupnjeva celzija. Tu nema mjesta ljepoti i umjetničkom dojmu. Na Zapadu je filozofija suprotna. Zrakoplovi trebaju trajati što duže, trebaju kvalitetne dijelove, motore, izradu, održavanje, a i zarada proizvođača nije za zanemariti. Sve to i još ponešto, čini ih skupljim.
P.S.
Mala zanimljivost. Kad je F-22 Raptor 2007. g. prvi puta preletio preko međunarodne datumske granice, na letu od Havaja do Okinave u Japanu, imao je ogroman pad sistema. I pilot je bio ugrožen, pa je hitno morao nazad na Havaje. Softver se ”zbunio” kad je zrakoplov prešao zamišljenu vremensku granicu i tako prešao u drugo računanje vremena. Počeli su se javljati sve veći kvarovi na sistemu. Srećom, pilot je bio iskusan, adekvatno je reagirao i uspio se vratiti nazad. Trebalo je dva dana da se greška otkloni i F-22 nastavi letjeti.

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

Daltone
Nisam se htjela javljat, čak ni da gore kažem opće poznatu stvar…- 200 službeno priznatih kvarova na F-35…
Ali, – moram! Tog Puljenka ne puštati više ni blizu prototipovima! 😃
Bez sumnje su odgovorni donijeli isti zaključak…hm…možda su ga i priupitali štogod?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
4 mjeseci prije

@Lucija
Ne može se spavati, ha….. A evo i meni nešto noćas ne ide, ne znam šta je. Naiđe to tako ponekad. 🙂
Evo jedna mala cveba iz davnine. Nakon neuspjeha prvog prototipa Su-27, krajem 70-tih godina, jednom od rukovodilaca razvoja aviona, inženjeru Mihailu Simeonovu, iz Ministarstva obrane SSSR-a je rečeno da se tako nešto dogodilo 1937. g. on bi bio strijeljan, a njegove kolege poslane u logor.
Naš frend @Zsphere pokušava reći nekim ljudima da pišu o stvarima koje ne razumiju. Ni to nije problem, nitko se nije naučen rodio, ali bi bilo mudrije, pa u krajnjem slučaju i zanimljivije, pročitati nešto od ljudi koji znaju nešto o nečemu. A ne im još docirati. Ja o virusima i tako to, ne znam ništa. U stvari, o malo čemu nešto i znam. Sad bih trebao nešto palamuditi oko zdravlja, a nisam došao dalje od jutarnje kocke šećera, koju zalijem rakijicom. Zbog bakterija i slične gamadi. Ali volim pročitati šta drugi kažu. A i Vi ste draga u tome bili prilično aktivni. Pa i nesvaćeni, čak… 🙂. Recimo, ovdje se nekoliko ljudi deklariralo da su inženjeri. Inženjeri i tehničari su kadar visokih tehničkih znanja, osobito u zrakoplovstvu. Znanja iz strojarstva, elektrotehnike, imaju i specifični pristup i način razmišljanja. Analitički, orijentiran ka detaljima i rješavanju problema, upornost, strpljivost…… Dobro, ja nisam taj, pa ću ovdje stati. U ratnom zrakoplovstvu, vrlo deficitaran kadar, teško i dugotrajno je doći do njega, a vrlo lako ga izgubiti. Recimo neke studije o utjecaju ljudskog faktora su pokazale da se 12 do 15% svih zrakoplovnih nezgoda dogodilo zbog propusta u održavanju zrakoplova. Analizom grešaka u održavanju zrakoplova (civilnih) mase iznad 5.700 kg, došlo se do slijedećeg:
1. pogrešna montaža zrakoplovnih komponenti,
2. ugradnja pogrešnih dijelova,
3. neprecizan razvod i spajanje električne instalacije zrakoplova,
4. loše podmazivanje,
5. nedovoljno pričvršćeni poklopci motora i ostalih tehnoloških otvora na oplati,
6. neosigurani poklopci na mjestima utakanja goriva ili motornog ulja.
Kao uzroci tome najčešće se navodi: psihološki pritisak zbog nedostatka vremena održavanja prije polijetanja zrakoplova, nedostatak adekvatne opreme, nedovoljan trening tehničkog kadra, loša međusobna koordinacija tehničara, premorenost i pad koncentracije tehničara koji izvode procedure održavanja. Mnoge greške nastaju zbog rutine i prevelike opuštenosti tehničara. A postoje i znatne oscilacije u pojavama grešaka tijekom radnog dana. Najčešće se javljaju u ranim jutarnjim satima….. I eto nas na početku….. Ne može se spavati, ha….. 🙂 🙂
P.S.
Za one koje to zanima. Ono kad na nosaču promašiš sajlu.
CRAZY SU-33 LANDING ATTEMPT!!!
Snimka neuspjelog pokušaja slijetanja Su-33 na palubu Kuznjecova. Svaka čast velemajstoru….

Nik
Gost
Nik
4 mjeseci prije

Nakon svih komentara o ovoj temi di je stvarno ne razumin pari mi se da su i ameri i rusi zagrizli kolac koji ne mogu progutat …sto se tice efikasnosti i financiranje samih aviona….

Komandant 1001
Gost
Komandant 1001
4 mjeseci prije

Don’t cry amerika

roki
Gost
roki
4 mjeseci prije

Pročitao sam vaše komentare , neverovatno koliko ste emotivno vezani za Ruse ali to je vaš izbor , nego koliko vas vozi ruski auto ? Nijedan , koliko vas je bilo u Rusiji ? možda jedan ili dva , ja lično nisam bio u Rusiji ali bih voleo da posetim tu državu , zašto da ne ! Znate zašto nikad nisam imao ruski auto ili bilo šta rusko ?! Zato što je najobičnije smeće ! Poljoprivrednici koji su niz godina koristili ruske traktore i sad koriste zapadne mašine proklinju život što su ikad seli u ruski krš jer su izgubili zdravlje u njima ! E vidite takva im je i vojna tehnologija sam krš !!!Rusi nisu sposobni da svoju naciju održe pa Putin daje ogromna sredstva ne bi li spasio naciju od nestajanja , nema ih ni dvesta miliona ! Stalno upoređujete Rusiju i Ameriku a najveća pretnja Rusiji je Kina , prvi sused koji broji milijardu ipo stanovnika koji ima neuporedivo manje prirodnih resursa , oni strpljivo čekaju da Rusija toliko oslabi da ih sa lakoćom pregaze !Za vreme hladnog rata Kinezi i Rusi su se redovno cepali ! Rusi se nalaze u raznim državama međutim oni nemaju toliki potencijal da to stanje mogu da održe a stalna utrka sa Amerima ih dodatno iscrpljuje a Kinez strpljivo čeka ! Putin je pri zalasku Ruski narod je nezadovoljan šta posle Putina ? Dođe novi predsednok Rusije tipa Jeljcin ima da ih nema !!!

Slovenac
Gost
Slovenac
4 mjeseci prije

roki @ nemas to ovdje kome reci , radne kolege u Bremenu su mi dva srbina iz Leskovca i pitam ih za koliku placu bi otisli raditi u rusiju hahah kaze ovaj jedan ne ide se sa konja na magarca sem ako nisi bas svoj no ovdje su navijaci i kojekakve kategorije ljudi kojima je siroka upotreba interneta otvorila mogucnost iznosenja zelja bez da ga neko vidi pa se malo nasladjuju u tim zeljama .. Neka uzivaju bar na ovaj nacin dok im se otvorila prilika.

Sonja
Gost
Sonja
4 mjeseci prije

roki
Je si li kad vozio Australski auto ili Kanadski ili Holandski i Spanski ili Grcki,Hrvatski,Belgijski,Norveski,Danski itd..itd.. isto vazi i za kamione,avione itd..
Npr.. reci mi jednu stvar koju su kreirali Australski inzinjeri…. nema je a pijani rusi napravili stanicu u svemiru… kakvu takvu ali njihova je. Ee,naki pijani,bjeda,neobrazovana sirotinja a rade nuklearne podmornice … kako to,a mi ovako pametni pa nam slabo sta ide od ruke.
Nemoj Roki zajebavat.

roki
Gost
roki
4 mjeseci prije

Kanađani su jednim borbenim avionom srušili dva SUHOLJEVA 27 i oštetili TU-160 a tebe bih strpao u podmornicu KURSK da se provozaš do dna ili da fotografišeš raketu na nuklearni pogon koja je izazvala nuklearnu exploziju , što se tiče auta i kamiona ajd sad nanovo šta si napisao-la , nekoliko država što si navela proizvode automobile ili kamione a za Ruse si u pravu da su pijandure , usput da li znaš da većinski narod u Rusiji je mongoloidan kao i Putin ili Sergej Šojgu iako Sergeja izuzetno cenim ! A legendarna lada je licenca FIAT 124 ! I ja ne volim da zajebavam !Poslovica kaze ako nekog hoćeš povredit onda mu reci istinu !

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Po svemu još jedan vrhunski avion.

roki
Gost
roki
4 mjeseci prije

Da li znaš da su Rusi obustavili projekat , preskup i ništa nije bolji od SU-30 a o stelt tehnologiji nema ni reči sa ona dva dimnjaka , da bi ga video ne treba ti radar !

mrimproper
Gost
mrimproper
4 mjeseci prije

ne radiš porshe za šumu ni kombi za autoput

preskup a kupiš 5 za jedan američki, i još 10 komada kupiš za cijenu održavanja ovog jednog američkog

i onda umjesto 100 američkih imaš 1500 ruskih aviona ili 2500 kineskih
umjesto 100pilota i još 200 u rezervi imaš 3000 pilota ili 5000 pilota
umjesto 3000 mehaničara za100 američki zrakoplova imaš 3000 mehaničara
kad u ratu… potresu… tornadu… izgubiš 50 aviona ostane ti 50 američkih ili 1950 ruskih ili 2450 kineskih
kad ti je 20 zrakoplova na servisu i redovnom održavanju i 10 čeka popravak imaš 70 operativnih zrakoplova ili imaš 2000 operativnih zrakoplova
i to su samo brojevi za usporedbu a možeš imati i dovoljno ti je i “samo” 200 kineskih zrakoplova umjesto 5 američkih

i meni je jasno da su nike patike kvalitenije od kineskih, ali za cijenu jednih kupim 10 pari kineskih,
kad s nike prođem 10km sa kineskima sam prošao 1km jer ih imam 10
kad izgubim nike patike ostane mi još 9 pari kineskih
kad pofarbam ili poderem nike ostane mi još 9 pari
kad mi ukradu nike djetetu na treningu ostane mi još 9 pari
kad nosim plavu trenirku imam plave kineske tenisice, kad nosim crno imam crne i još 8 raznih boja i 100 konbinacija u rezervi

američki zrakoplov financijski si može priuštiti jedino kina ili francuska… naravno tko god ima novaca za održavanje i servise i autorska prava i update programa za američki zrakoplov ima novaca i da napravi svoj vlastiti,

a kupuju ga samo poltroni… satrapi… i namjesnici i poslušnici,
kao zahvalu da odrade uslugu što su ih nesposobne… doveli na vlast

Plavi
Gost
Plavi
4 mjeseci prije

Priče za malu djecu.
Taj famozni SU je u rangu Yetia, svi pricaju o njemu, a samo ga neki negdje vidjeli.
P.s. zaboravili ste spomenuti da taj SU ima STARI MOTOR

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
70
0
()
x