Tajni ruski borbeni avion Su-57 i njegove male tajne

Su-57
71 komentar

Najnoviji borbeni avioni Su-57 pete generacije primjećeni su kako lete nad Moskvom tokom proba za predstojeću proslavu Dana pobjede.

Velika proslava koja je spremana u znak obilježavanja 75. godišnjice pobjede Sovjetske Rusije nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu ukinuta je prošlog mjeseca zbog trenutne situacije sa koronavirusom. Uobičajena vojna parada u Moskvi smanjena je samo na prelet aviona, koji će se dogoditi 9. maja ako vremenske prilike dozvole.

U ponedeljak je ruska vojska izvela probu preleta, a na nebu iznad prestonice pojavile su se desetine vojnih aviona – među njima i četiri borbena aviona Su-57.

Avion, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, ušao je u masovnu proizvodnju prošle godine. Trenutno ruska vojska upravlja samo avionima za pred-proizvodnju, dok se očekuje da će se masovno proizvedene mašine pridružiti vojnim snagama kasnije ove godine. Tačan broj mlaznjaka u službi ruskih vazduhoplovnih snaga prekriven je misterijom, mada je vjerovatno da će ih biti desetak.

Samo nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i SAD, imaju na raspolaganju lovce pete generacije, dok samo Washington ima značajnu flotu. Ipak, američki avioni F-35 često privlače pažnju javnosti ne zbog svojih izvanrednih performansi, već zbog velikih troškova programa i brojnih tehničkih problema koje ima avion.

Problematični F-35 nedavno je ponovo punio naslove, nakon što je Pentagon odlučio da ne rješava kritične probleme sa C varijantom, na račun smanjenja njegove mogućnosti supersoničnog leta. Otkrilo se da je avion konstruisan na takav način da rizikuje da ošteti repni dio tokom dužeg nadzvučnog leta. Rješavanje problema u osnovi bi zahtijevalo prepravku cijelog njegovog okvira i stoga se smatralo previše skupim.

Ruski “kolega” F-35 nema takve probleme – i samim tim nema ograničenja u pogledu njegovih performansi, izjavio je Vladlen Russanov, prvoklasni ruski vojni pilot i zamjenik komandanta aerobatske grupe Strizhi.

Za razliku od F-35, objasnio je, Su-57 može dostići brzinu dvostruko veću od brzine zvuka bez upotrebe dodatnog sagorijevanja.

Spalionik plinova je komponenta, prisutna na mnogim mlaznim motorima, koja ubrizgava gorivo u mlaznu cijev nakon turbine, povećavajući potisak po cijeni veoma velike potrošnje goriva. Dakle, Su-57 je daleko efikasniji od svojeg američkog kolege i ima bolje performanse bez ikakvog dodatnog pritiska na turbinu.

Štaviše, ruska letjelica je značajno okretnija od američke, rekao je pilot. Avion je dokazao da je sposoban da napravi vratolomije koje prkose fizici, zahvaljujući svom vrhunskom upravljačkom sistemu i dobro dizajniranom vazdušnom okviru.

„F-35 ima jedan motor, dok naš avion ima dva. Štaviše, dok F-35 ima vektoriranje potiska, on djeluje samo na jednoj osi, a Su-57 ima vektor potiska dvoosne sile”, rekao je Russanov.

Ipak, vremena borbi iz blizine su odavno prošla, a okretnost aviona nije toliko bitna kao nekada u eri propelera. Ključno za dominiranje nebom je sposobnost aviona da prvi vidi svog neprijatelja, a pritom zadrži diskretnost. Ruski Su-57 vjerovatno će nadmašiti F-35 i u tom pogledu, rekao je Russanov, jer je izgrađen tako da posjeduje odlične mogućnosti prikrivanja.

Avioni koji koriste tehnologiju slabe vidljivosti obično imaju elegantne oblike, sa malim presjekom. Prekriveni su posebnim premazom kako bi bili manje vidljivi na protivničkom radaru. Takođe imaju svoje glavno naoružanje sakriveno u unutrašnjem ležištu kako bi se spriječilo da rakete strše pa da avion lakše primijete. Ipak, u trenutku kada avion otvori ležište oružja za napad, u određenoj mjeri postaje izložen neprijateljskom radaru.

Spremnici za oružje Su-57 – koji su vjerovatno prostraniji od onih u F-35 – dizajnirani su da omoguće razmještanje oružja što je moguće lukavije, rekao je Russanov.

„Imamo potpuno novi sistem za lansiranje koji ubacuje projektil u cijev. I možemo reći da je ovaj sistem za pokretanje znatno manje izložen“, objasnio je Russanov.

borbeni avioniF-35rusijaSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
komentar
3 godine prije

Poluproizvod bez novih motora nema supercruise ima Radar cross-section kao u Eurofightera. Vojska ga se službeno bila odrekla ali kako nemaju para za novi, bolji, morali su ga uzeti, Ima odlične rakete. F22 obriše pod sa njime.

Komentator
3 godine prije

Kakav tajni avion!? Pa rusi se muče s njim već desetak godina i nikako na zelenu granu. Nije još u potpunosti razvijen i zapravo nije na razini onoga što se u svijetu smatra 5 om generacijom aviona a o njemu se zna i previše Ne previše uspješna stealth tehnologija, aljkava izrada i montaža na jednoj povećanoj slici se vide čudni spojevi sekcije krila i zakrilca, novi motori su još daleko od serijske proizvodnje i td. Indija je odustala od nabave tog aviona i zapitajmo se ztašto. Jedno vrijeme su čak i ruski izvori informiranja pisali, da je projekat tog aviona prekrižen, ali izgleda, da je Putin odlučio, da na svaki način spašava čast i obraz ruske letačke tehnologije, pa šta košta da košta. Tobože je ispitivan i u Siriji u borbenim uvjetima, ali kakvi su to borbeni uvjeti bombardirati bolnice i stambena naselja i snage opozicije, koje nemaju ni elementarnu… Čitaj više »

Jole Prvi
3 godine prije

Rusija je osigurala zračnu bazu Khmeimim na korištenje iranskim vojnim zrakoplovima. Nakon što je Izrael s promjenjivim uspjehom ipak uništio nekoliko vojnih objekata iranskih vojnih snaga na teritoriju Sirije i oštetio infrastrukturu niza vojnih baza kako bi spriječio da iranski zrakoplovi s oružjem ne slete ovdje, Rusija je iranskoj vojsci dostavila priliku da upotrijebi svoj vojni aerodrom u pokrajini Latakia, izazivajući tako Netanyahua, koji je obećao da će u svakom trenutku napasti iransku vojsku. Prije nekoliko sati dva su vojna teretna zrakoplova sletjele na teritorij ruske vojne zračne baze Khmeimim – zrakoplov sirijskog zrakoplovstva Il-76 i zrakoplov Airbus A310, u čijim se spremnicima, kako se i očekivalo,nalazi velika količina naoružanje i streljiva. Slijetanje na teritorij ruske vojne zračne baze jamči Iranu 100% zaštitu od mogućih raketnih napada, jer će u slučaju i najmanje prijetnje Rusija napasti borbene zrakoplove bez ikakvog upozorenja. “Dopuštajući Iranu da koristi zračnu bazu Khmeimim, Rusija je… Čitaj više »

Jole Prvi
3 godine prije

Ruski nevidljivi borbeni avioni Su-57 nekoliko su puta nadigrali američku vojsku u obavještajnim misijama na Bliskom istoku. Takve zaključke donijeli su analitičari vijetnamske publikacije SOHA.Vijetnamski stručnjaci izjavili su da je borbeni zrakoplov pete generacije Su-57 trenutno najmoderniji i najnapredniji ruski zrakoplov. U isto vrijeme,zapadni su analitičari opetovano kritizirali navedeni zrakoplov držeći da ne zaslužuje zvati se nevidljiv. Kako je stvarnost pokazala, u zaključcima su pogriješili. Ovaj je stroj, kao i drugi ruski borbeni lovci, nekoliko puta ponizio napredne američke sustave protuzračne obrane. „U rujnu 2015., kada su se u zračnoj bazi Khmeimim u Siriji pojavila eskadrila borbenih aviona ruskih zrakoplovnih snaga, američka obavještajna zajednica bila je zapanjena. Amerikanci nisu mogli razumjeti kako je Ruska Federacija uspjela izbaciti takvu operaciju velikog obima, a da nije pala u njihovo vidno polje “, napominju autori SOHA-e.Uspješne akcije ruskih zrakoplovnih snaga u borbi protiv terorizma u Siriji prisile su zapadnu vojsku da drugačije gleda… Čitaj više »

Alex
3 godine prije

Jbt,reklamiraju ove lovce kao salamu u supermarket.Dobro da nisu napisali “Akcija”

Kažun
3 godine prije

Rusi su radili na Suhoju Su-47 Berkut,koji je imao krila okrenuta prema napred,što je imalo svoje prednosti,ali i mane.
Odustali su od tog projekta i vjerovatno nešto naučili.Sa sličnim projektom radili su i Ameri,došli do istog zaključka
kao i Rusi i oni su isto odustali.
Što Rusi rade,iskreno,pojma nemam,neko vrijeme su planirali da Su-57 operira u paru sa teškim
udarnim dronom OHOTNIK,koji je još uvijek u fazi razvoja.
Moguće da stvarno neće pokrenuti njihovu proizvodnju,a greške i iskustvo koje su stekli na ovom projektu,
mogli bi koristiti na nekom novom projektu.
SU- 35 ,na granicama Rusije ,pokrivenim svojim radarima,može se nositi sa f-35,kažu stručnjaci,a ja
prenosim.

Kažun
3 godine prije

Soviet vertical takeoff fighter Yakovlev Yak-141 ‘Freestyle’
You Tube 1:03 minute

sobravia
3 godine prije

Ne volim ni ruse ni amerikance. No, činjenica je usranci griješe sa razvojem vojne mašinerija. Džabe im novi nosači aviona kada ga ruska raketa potopi u roku odmah. Usranci lutaju sa ulaganjima u naoružavanje, dok rusi, sa 10 puta manjim budžetom prave izvrsne poteze.
Godine 1989 je na Le Bourget Paris air showu, pilot Viktor Pugachev izveo tako zvanu ,,Pugačevu kobru” sa avionom Sukhoi Su-27. Prisutni američki piloti su kasnije izjavili da su mislili da gledaj film ili nešto namješteno, toliko im je tada bio nezamisliv taj manevar. Reakcija usranog pilota:
https://www.youtube.com/watch?v=hNKh0gmR93k
Inače, usranci su tek sa F-22 punoooo kasnije ponoviti ,,kobru”.
Ovako izgleda ta ,,kobra”.
https://www.youtube.com/watch?v=kcLavSl58yQ
https://www.youtube.com/watch?v=4uTfZLQdkHo
https://www.youtube.com/watch?v=5w64XFQlZi0

jbg
3 godine prije

Da mi je samo biti pilot takve ptice! Bez naoružanja!!

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Na prototipu 055, 2014. g. je izbio požar. Ovaj pad prvog serijskog primjerka Su -57 nije baš ugodan, ali se događa. Prvo idu tvornička letna ispitivanja, pa vojno-tehnička i onda vojno-taktička. Ovaj Bort 01 plavi se srušio na svom prvom probnom letu pred predaju MO RF na daljnja vojno-taktička ispitivanja. Sličnu sudbinu je 2012. g. imao i Su-30MK2. Zanimljivo je da je sa oba zrakoplova pilotirao glavni probni pilot firme KnAAZ Aleksandr Puljenko. Zrakoplov je nakon otkaza sistema za upravljanje upao u spiralu na visini oko 8 km ( Su-30MK2 je imao požar na motoru ) i počeo padati, a pilot se katapultirao na visini od oko 2 km. Zbog namjerno ugrađene aerodinamičke nestabilnosti softver je sve i najčešće je on uzrok problema. Uz eventualno probleme sa kontrolom upravljačkih površina ili kontrole motora. Tu nestabilnost je imao još 70-tih Su-27. Fly-by-wire, el. komande leta ( signal se prenosi elektronima). Kod… Čitaj više »

Nik
3 godine prije

Nakon svih komentara o ovoj temi di je stvarno ne razumin pari mi se da su i ameri i rusi zagrizli kolac koji ne mogu progutat …sto se tice efikasnosti i financiranje samih aviona….

Komandant 1001
3 godine prije

Don’t cry amerika

roki
3 godine prije

Pročitao sam vaše komentare , neverovatno koliko ste emotivno vezani za Ruse ali to je vaš izbor , nego koliko vas vozi ruski auto ? Nijedan , koliko vas je bilo u Rusiji ? možda jedan ili dva , ja lično nisam bio u Rusiji ali bih voleo da posetim tu državu , zašto da ne ! Znate zašto nikad nisam imao ruski auto ili bilo šta rusko ?! Zato što je najobičnije smeće ! Poljoprivrednici koji su niz godina koristili ruske traktore i sad koriste zapadne mašine proklinju život što su ikad seli u ruski krš jer su izgubili zdravlje u njima ! E vidite takva im je i vojna tehnologija sam krš !!!Rusi nisu sposobni da svoju naciju održe pa Putin daje ogromna sredstva ne bi li spasio naciju od nestajanja , nema ih ni dvesta miliona ! Stalno upoređujete Rusiju i Ameriku a najveća pretnja Rusiji je… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Po svemu još jedan vrhunski avion.

Plavi
3 godine prije

Priče za malu djecu.
Taj famozni SU je u rangu Yetia, svi pricaju o njemu, a samo ga neki negdje vidjeli.
P.s. zaboravili ste spomenuti da taj SU ima STARI MOTOR

Ruslan
3 godine prije

Vec je dokazano da ruski radari su “videli” raptora u Irackom ratu, znaci nije stelt. Suhoj 57 i F-35 u praksi ne mogu doci u direktnom sukobu, jer radar na Suhoj 57 ima domet do 400 km, dok F-5 samo do 150 km. Daklje, Suhoj 57 sa kindzalom moze oboriti F-35 cim udje u zoni radarske vidljivosti od 400 km. Brzina Suhoj 57 je takodje veca i njegove Inace, banevarske sposobnosti su bolje nego li u Raptora. Govore da se Raptor bolje krece na pisti nego li Suhoj 57 i tako dalje. U sustini, Rusi imaju Avangard sa brzinom od 27 maha, Cirkon koji je smrt za nosave aviona a dve super podmornice tipa Belgorod i Habarovsk sa po 6 super torpeda Posejdon mogu sravnati Atlantsku i Pacificku obalu SAD. Po svim tim pokazateljima Amerikanci su u zaostatku od oko 50 godina u odnosu na Rusiju i njenu vojnu tehniku.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI