fbpx

SAD se vraćaju “ratovima zvijezda” i preventivnim udarima razoružanja Rusije i Kine

laser

Podaci koje je objavio Glavni stožer Ruske Federacije navode da Sjedinjene Države pripremaju “razoružavajući udar” na Rusiju. Prema njihovim planovima, takav bi se udar trebao provesti sustavima raspoređenim na granicama Rusije, ali i pomoću napadačkih satelita iz svemira.

Ciljevi “udara razoružanja” trebali bi biti dva potencijalna protivnika Sjedinjenih Država – Rusija i Kina. Udar će biti “preventivnog” karaktera. Naravno, tek ako Pentagon uspije prevesti svoje planove, to će biti moguće. Međutim, do sada su to samo fantazije američkih znanstvenika, koje još nisu postale stvarnost. Prema ruskim medijima znanstvenici u zemlji su već razvili obranu od takvih vrsta “preventivnog udara”.

Usprkos tome, američki planovi za postavljanje elemenata raketne obrane u svemiru bi značili da se drugim zemljama može ometati slobodno kretanje njihovih satelita.

Prema riječima Glavnog stožera, provedbom takvih planova se Sjedinjene Države vraćaju u svoj program proturaketne obrane iz ’80-ih godina XX. stoljeća. Ovaj program je predviđao udare na neprijateljske balističke projektile u vrlo ranim fazama uzlijetanja ili dok su još u lanserima.

Najava pokretanja ovog programa održana je u Washingtonu krajem siječnja. Međutim, ovo je malo zastarjeli koncept, budući da su Rusija i Kina već pokazale svoje sposobnosti u obaranju svemirskih satelita. Sa Zemlje je već izvedeno više takvih lansiranja, tako da skupi programi raspoređivanja oružja u svemiru nisu ni potrebni.

Međutim, vlada Sjedinjenih Država misli drugačije. Ne tako davno su uplašili svijet “ruskom i kineskom prijetnjom”.

VIDEO: test antibalističke rakete 53T6 Gazelle, rusija posjeduje 68 ovih raketa na 5 lokacija

“Kina i Rusija militariziraju svemir kako bi ugrozile naše snage”, rekao je Patrick Shanahan, vršitelj dužnosti čelnika američkog ministarstva obrane na svemirskom simpoziju u Colorado Springsu.

Ova je tema bila jedna od ključnih na VIII. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, koja je okupila više od 1000 sigurnosnih stručnjaka iz 111 zemalja.

Navedeno je kako Sjedinjene Države namjeravaju provesti koncept presretanja prije lansiranja, što bi im omogućilo da unište neprijateljske balističke rakete u početnim fazama leta ili dok su na lanserima. Prema riječima ruskog generala, zaduženog za ova pitanja, korištenjem američkog globalnog proturaketnog obrambenog sustava, uključujući i njegove ofenzivne elemente koje Washington planira rasporediti u orbiti, moguće je provesti takav preventivni udar. Ipak, naglašeno je da Rusija poduzima sve potrebne mjere, opremajući vojsku sustavima Sarmat i Avangard koji su sposobni nadvladati proturaketnu obranu.

“Sjedinjene Države namjeravaju provoditi koncept “startnog presretanja” interkontinentalnih balističkih raketa dok su u lanserima”, izjavio je general  Viktor Poznihir na VIII. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti. Prema njegovim riječima, raspoređivanje takozvane “proturaketne obrane” od strane Washingtona prijeti svim zemljama.

Homing Overlay Experiment (HOE)

FOTO: kinetički projektil “ABM” projekat: Homing Overlay Experiment (HOE)

“Analiza vjerojatnog djelovanja Sjedinjenih Država pokazuje da Amerikanci namjeravaju postići stratešku nadmoć provedbom tzv. presretanja prije lansiranja tj. da se većina balističkih raketa mora uništiti čak i u lanserima”, rekao je general Poznihir.

Prema njegovim riječima, takav preventivni udar nije isključen na objekte Rusije, Kine i bilo koje druge zemlje. Za to će se koristiti sustavi raketne obrane koji se nalaze u blizini granica Ruske Federacije i niza drugih zemalja.

“Postavljanje proturaketnog oružja u blizini naših granica stvara snažan potencijal za udar Sjedinjenih Država i za moguće pokretanje iznenadnog nuklearnog raketnog napada na Rusku Federaciju“, dodao je prvi zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Glavnog stožera.

General je podsjetio i na američke planove za postavljanje proturaketnih sustava u svemir za gađanje balističkih raketa u ranim fazama leta, što u suštini oživljava koncept “ratova zvijezda” iz vremena Hladnog rata. Ta se sredstva prema generalu Poznihiru, također mogu koristiti za preventivni udar.

Istovremeno je istaknuo kako Moskva poduzima “odgovarajuće mjere odmazde”, posebno naoružavajući strateške ofenzivne snage obećavajućim sustavima Sarmat i Avangard, koji mogu prevladati američke sustave proturaketne obrane.

Zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Glavnog stožera ruske vojske je upozorio da bi u slučaju agresije Washingtona američki proturaketni obrambeni objekti u drugim zemljama postali primarna meta ruske vojske.

Don-2N radar

FOTO: zahorizontalni radar Don-2N, Puškino, okolina Moskve, igra ključnu ulogu u ruskom antiraketnom štitu

Uz to, general  Viktor Poznihir je zamjerio Washingtonu što razvija nuklearne bojeve glave za projektile Tomahawk, ističući da takvi koraci potiču želju drugih zemalja da steknu slično oružje. Istaknuo je da američki razarači koji redovito ulaze u Baltičko i Crno more, kao i oni koji obavljaju vojnu službu u Japanskom i Južnom kineskom moru, mogu nositi od 30 do 80 krstarećih projektile Tomahawk.

“Zbog toga možemo reći da imamo novu utrku u  nuklearnom naoružanju”, objasnio je general.

Međutim, Washington vjeruje da je strategija preventivnog udara navodno jedno od najmoćnijih sredstava koje odvraća potencijalne protivnike od razvoja i korištenja vlastitog nuklearnog oružja.

“Politika Sjedinjenih Država po tom pitanju je da povećavamo našu predanost i naše spremnosti za korištenje nuklearnog oružja, ako to bude potrebno, zbog saveznika i partnera. Politika koja ne upotrebljava nuklearnu energiju naštetila bi našem savezu, jer naši saveznici i partneri žele biti sigurni da će Sjedinjene Države doći kako bi ih zaštitile u izvanrednim situacijama”, rekao je pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika za politička pitanja David Trachtenberg.

“Američke namjere izazivaju ozbiljnu zabrinutost”

američki sistem senzora

FOTO: američki sistem senzora

Kako je istaknuo Vladimir Batjuk, voditelj Centra za vojno-političke studije Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije znanosti, američka strategija, koja uključuje prvi razorni udar, pojavila se tijekom Hladnog rata.

“Udari se ne provode ne gradove potencijalnog protivnika, nego na njegove strateške nuklearne snage, uključujući postrojenja za lansiranje raketa. Nakon toga, razoružanom neprijatelju bi se predstavio ultimatum. Očito su takvi planovi preživjeli. U svakom slučaju, ti napori samo mogu izazvati odmazdu država kao što su Rusija i Kina”, kazao je stručnjak.

Aleksej Podberezkin, direktor Centra za vojno-političke studije u Moskovskom državnom sveučilištu, napomenuo je da su brojni američki koraci koje je naveo general Poznihir ozbiljno zabrinjavajući, jer to znači da je Washington prešao s teorije na praksu.

“Današnja izjava predstavnika Glavnog stožera znači samo jednu stvar. Amerikanci su se preselili u novu fazu razvoja svojih ofenzivno-obrambenih sustava. Nažalost, ova faza je krajnje destabilizirajuća i možemo očekivati da će sljedeći korak biti lansiranje ofenzivnog oružja u svemir”, kazao je Aleksej Podberezkin.

Međutim, prema njegovim riječima, Rusija je stvorila i nastavlja poboljšavati obrambene sustave koji neće dopustiti takozvani “razoružavajući preventivni udar” na teritoriju zemlje.

“Uspjeli smo stvoriti pravi raketni obrambeni sustav koji se sastoji od alata za presretanje visoke učinkovitosti, kao što su sustavi Tor, Buk, S-400. Sada će početi s radom sustavi S-500, koji su sposobni presresti interkontinentalne balističke rakete. Svi ovi sustavi moći će spriječiti “razoružavajući udar” i sigurno će obezvrijediti američki plan. U slučaju američkog udara, odmah će iz Rusije uslijediti osvetnički protuudar, rekao je Poberezkin u intervjuu za RT.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
103 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da bi imao utrku u naoruzanju , moras imati one koji se utrkuju.. Kako rusija nije u toj utrci jer se odlucila za drugu strategiju , i to izuzetno uspjesno radi , logican je zakljucak da se amerika trka sama sa sobom , i bankrotiraće od toga , ili priprema ozbiljan napad..
A to potvrdjuju i stručnjaci a Ivo i Subi to govore odavno..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Kažeš, da Rusija nije u utrci u naoružanju! Nažalost sam Putin te je demantirao, sa onim svojim hvalisanjem sa čime sve Rusija raspolaže i što će tek uskoro imati u svom naoružanju, kad je rekao (pišem u latinici) “Čto vi nje paslušali nas prežde, paslušajte sjeičas” što bi značilo odprilike, ako nas već niste htjeli slušati prije, čujte nas sada!! Ako je on mislio, da će to njegovo hvalisanje proći bez odgovarajuće reakcije druge strane, onda je on naivan i nevjerodostojan čovjek, ali on to zasigurno nije, Ameri su ga poslije analize svega što je izjavio najavili protuakciju i možemo reći, da je odjeknuo startni signal za utrku u naoružanju, koja će možda biti intenzivnija negoli sve ono što smo do sada mogli vidjeti! Ameri su u tom kontekstu prilično povećali svoj vojni budžet na 750 milijardi dolara, izvukli su iz donjih ladica svojih stolova već pomalo zaboravljene projekte raznih oružja, koje su u svojoj uljuljkanosti i spavanju na lovorikama zbog tobožnje pobjede u prijašnjem hladnom ratu već bili zaboravili! A tu je još i Kina, koja već cijelo vrijeme, nekoliko godina tiho učestvuje u trci u naoružanju, nastojeći stići i prestići Sjedinjene države na tom području . Kažem, Ameri su spavali na lovorikama svoje pobjede u dugogodišnjem hladnom ratu ratu sa bivšom supersilom SSSR-om i nisu na vrijeme opazili, da su im se Kina i Rusija opasno približile i u ponekim područjima vojne tehnike i prestigle a pogotovo na području raketne tehnologije i sajber-ratovanja. ali kako svaka akcija izaziva reakciju Ameri su već najavili mnoogobrojne nove projekte naoružanja i sigurno se neće u tome zaustaviti, dok ne osjete, da su opet stekli kakvu takvu nadmoć, pa koliko to koštalo, da koštalo, a jedan od tih projekata je ponovno oživljavanje već pomalo zaboravljenog mega projekta naoružanja, kojega su još u doba američkog predsjednika Regana nazvali ratom zvijezda!

igi
Gost
igi
1 godina prije

…zanimljivo…amerikanci sipaju lovu u programe uništenja čovječanstva a u obrazovanju učitelji im moraju raditi dva posla da bi preživjeli….za smrt ima para ali za život – NE….bolesna država cionističkih evangelista.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Kako ti nije jasno, da Ameri još uvjek računaju na priljev mozgova, tj. k njima hrle drugdje izškolovani ljudi, za čije obrazovanje Amerika nije potrošila ni centa, i najviše takvih im dolazi iz Indije, pa čak i iz Kine i Rusije, a da ne govorim o mnoštvu malih država iz cijelog svijeta, kakva je na primjer Hrvatska i to stručnjaci sa svih područja znanosti. Ima tu mnogo takvih koje je njihova država namjerno poslala u Ameriku, da im pokradu tehnologiju, ali većina tih stručnjaka daje veliki doprinos razvoju američke znanosti i tehnologije i Amerika još uvjek računa na njih!

igi
Gost
igi
1 godina prije

…sramotno ali u potpunosti si u pravu…međutim nešto bih htio primjetiti…koliko su ti ljudi uopće odani konceptu zapadne katoličko protestantske civilizacije…naravno liberali iskorištavaju ostatak svijeta privlačenjem znanja…međutim…nešto tu ne drži vodu…mislim da su i sami priznali da je multi kulti propao projekt…ono što bih htio reći…stari rim u zadnjim godinama svog postojanja uopće nije imao vojsku sastavljenu od svojih građana već u potpunosti su to bile najamne jedinice polubarbara koje su upravo tu činjenicu iskoristili ugrizli ruku koja ih hrani te iznutra izgrizli i srušili zapadno rimsko carstvo…ovo mi sve ide prema sličnom scenariju.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

U pravu si, multikulturalizam je već odavno mrtav kao nekakav racionalan koncept i jedino štp sve te različite kulture u Americi spaja i drži na okupu je DOLAR, ne znam, kako dugo će to trajati, ali zasad sve nekako funkcionira, jer Amerika za razliku od njihovih matičnih država, gdje ne bi mogli doći do izraza, tim ljudima ipak nudi jedan pristojan život.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Džugu, pogledaj 20 najboljih sveučilišta na svijetu pa ponovo pročitaj svoj komentar.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Dz, kako to da si ti jos tu, a ne u US? Ti nespadas u taj priljev lumena? Cudno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Utrka u naoruzanju je sirok pojam , ako mislis na cisto tehnicka dostignuća onda je usa tu utrku izgubila i kaska jedno 20 godina za ruskim strateskim naoruzanjem sa skoro nikakvom mogućnosću da ih sustigne ili da se odbrani od istog..
Zato kazem da su rusi odabrali drugaciju strategiju koja se sastoji od sredstava odvraćanja i zastite..
Amerikanci su izlaskom iz inf potvrdili da njihova utrka u naoruzanju podrazumjeva nuk malog i srednjeg dometa upravo ono sto im i treba za plan ” preventivnog ” udara na Rusiju ispaljenih sa granica Rusije :
“Podaci koje je objavio Glavni stožer Ruske Federacije navode da Sjedinjene Države pripremaju “razoružavajući udar” na Rusiju. Prema njihovim planovima, takav bi se udar trebao provesti sustavima raspoređenim na granicama Rusije, ”

Dakle ovo nije nikakva utrka u naoruzanju jer su rusi već razvili stratesko oruzje odvraćanja dok usa kreće s razvijanjem nuk malog i srednjeg dometa koje će smjestati po evropi…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Alen, da li možeš potkrijepiti svoje tvrdnje relevantnim dokazima. Osobno mislim da nitko na ovom portalu ne raspolaže s kvalitetnim informacijama da može uspoređivati vojnu sposobnost ijedne bitnije države u svijetu. Sve je to prepričavanje novinskih članaka. Tvrditi da US zaostaju za Rusijom 20 godina je neozbiljno, diletantski, navijački, smiješno, glupo… Odakle ti samo ta procjena?

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Pogledaš (i poslušaš) Trumpa, pa onda Putina. Pogledaš (i poslušaš) Pompea, pa onda Lavrova i sve ti je jasno. Razlika se ne računa godinama već milenijima. Uzgred još jedno zapažanje. Izgleda da će Joe Biden bit kandidat na predsjedničkim izborima. Tu su i Trump, Hilary i Sanders. Svježi kandidati u najboljim godinama…….
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!!

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

@Džugašvili
Pa i Amerikanci se hvale. Zašto je to njima dozvoljeno (bez zamjerke) i ne doživljava se kao hvalisanje a drugima (odvje Rusima) nije? Hajde objasni mi molim te.
I ta patološka opsjednutost am. vojnim budžetom od 750 mrd $?!?
Polovica ga ode na održavanje onih 750 baza po svijetu, a od onoga što ostane dobar dio ode na plaće je je US Army profesionalna vojska koja košta mnogo više od ove obične.
Kada sve zbrojiš, iz cijelog budžeta ostane jedan mali dio za razvoj koji je je još uvijek velik, puno veći od ruskog ali je to u razredu veličine 50%,100%… a ne 10x. A i taj dio značajno najede korupcija koja je u tom sketoru golema.
Na kraju krajeva, US je prošla svoje najvitalnije razdoblje. Današnja amerika ipak nema takvih razvojnih potencijala kakve je imala prije 30-40 godina. Ni materijalnih a osobito ljudskih. To se vidi na više područja. Još uvije je US supersila ali nije to ono što je bila.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

ovo je koncept iz reganova doba
koji je doveo do propasti
vršavskog pakta i bankrota rusije
od ratova zvijezda se odustalo
jer je bio pre skup i nučinkovit
rusija je nasjela na takvu vrstu utrke u nauružanju
jer je išla odgovorom na svaku pojedinačnu prijetnju
tipa avion na avion raketa na raketu
što je ovelo do kolapsa njihove ekonomije
pravi odgovor je asimetričan
koji podrazumijeva da se takva vrsta
usa naoružanja napravi besmislenim
i beskorisnim

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ne slazem se sa prvim delom, da je trka u naoruzanju dovela do raspada SSSR a. Mislim da su to vise bile stvari unutrasnje prirode. Za ovo drugo, asimetrican odgovor si u pravu

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

program razvoja raketoplana Buran
(koji je bio dio utrke u naoružanju)
je koštao ruse izgradnje potpuno novog
10 miljunskog grada
sa kompletnom infrastrukturom

space shutle i buran su propali koncepti
isto kao i muskovi raketni busteri
koji se mogu koristiti nekoliko puta
previsoka cijena za ono što daju

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Kao mala djeca koja se svađaju oko krpica

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kažem vam ja rusija I kina imaju stratešku dubinu, amerika nema. nalaze se kontinuirano u šahu a očekuje se I mat

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Strateška dubina u današnje vrijeme ne predstavlja nekakav posebni problem za protivnika isto kao ni oceani koji su u prošlim vremenima štitili Ameriku od ostatka svijeta!!Nastupila su nova vremena, koja su donijela nove mogućnosti i nema više ni jednog kutka na zemlji, koji bi bio nedosegljiv i siguran!

igi
Gost
igi
1 godina prije

ukoliko nuklearka zasvjetli poviše moskve….rusi se mogu povući u sibir što dalje od smrti i kontaminacije imaju prostora za seobu preživljavanja pogotovo danas u trendu globalnog zatopljenja….ukoliko nuklearna rokne u pariz ili london ili prag ili negdje na balkanu nesretnici u tom prostoru ne mogu se dovoljno daleko pomaknuti a da ih ne dohvati kontaminacija i smrt…prostor centralne evrope je ograničen i mali za uspostavljanje nove civilizacije…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Igi, daj molin te još jedanput pročitaj što si napisao. Sjedni, razmisli i onda probaj sročiti nešto suvislo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Da iz moskve će otići u Sibir sve što preživi eksploziju, ne jedne nego mnogih nuk. bombi, a tih bombi je toliko, da mogu s njima stući i svako naselje u Sibiru i još ih neće sve potrošiti!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kada amerikanac ispali svoju nuklrarku, na dizel parni pogon, ona dok doleti do centralne rusije treba koj sat vremena I to u uvjetima ne djelovanja ruske pro. za to vrijeme rusi mogu sa svojim hipersoničnim nuklearkama poravnati ameriku. s druge strane americi treba tih I takvih nukleatki tri puta više jer je rusija tri puta veća od amerike. ako uzmemo u obzir da ruski suvremeni pro može oboriti veliki dio tih nuklearki na dizel parni pogon u zraku ili neutralizirati točke iz kojih se ispaljuju to znači da su amerikanci moraju imati barem nekoliko puta više svojih nuklearki u odnosu na ruse čije nuklearke su otporne na američki pro. poanta je da amerikanci imaju manje svojih dizel parnih nuklearki od rusa čije su nuklearke hipersonične

uostalom, neuroza amerikanaca je svaki dan veća što pokazuju kroz brojne ishitrene poteze. odluke poput povlačenja iz zabrane razmještanja raketa srednjeg dometa I pokretanje ratova zvijezda se donose preko noći. zabrinutost američkih generala se vidi kroz njihovo svjedočenje u senatu jer se njihov glas od nepismenih menadžera vojno-industrijskog kompleksa nemogu čuti u drugim institucijama pa niti u vojsci

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

EU @ sta mislis zasto su izasli iz INF , zasto rasporedjuju nuk potencijal u poljskoj , rumuniji i zasto ruski glavni stozer kaze da će ih gadjati s granica rusije…
Neće se oni gadjati nuksima preko aljaske…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

oni su svjesni putinovih riječi “rusija je jedina supersila u svome dvorištu”, čitaj euroaziji. u konvencionalnom ratu oni su svjesni da bi ih rusija pregazili. s druge strane pokušavaju što više približiti svoje nuklearke ruskim granicama svjeni prijetnje koju po njih čine ruske hipersonične rakete. međuti oni se ne mogu toliko približiti ruskim centrima koliko se rusi sa svojim brodovima I podmornicama mogu približiti američkim obalama I centrima. ovo su sve loši potezi amerikanaca iz čega se vidi da njihovim vojnim potencijalom ne upravljaju generali već menadžeri vojno industrijskog kompleksa

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nemaju oni s cime da napadnu rusiju jer su im ovi svojom tehnologijom izbili sve dalekometne lansirne opcije , nosace aviona , nevidljive avione…
Ostaje im jedino mogućnost ispaljivanja iz blizine gdje se vrijeme reakcije smanjuje na par minuta..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

upravo tako. ali to je još samo jedan u nizu loših poteza. da bi razumjeli ove njihove poteze jedino logično obrazloženje, za mene, je da oni pokušavaju zastrašiti svoje saveznike (kao što to čine kroz povijest njihovih odnosa) a kako bi izmuzli što više novca za svoje zastarjele vojne proizvode I eventualno za neke nove programe (vjerojatno pogrešne što su također do sada nebrojeno puta pokazali).

nevezano za ovu temu ali uzmimo njihovo američko ponašanje u svezi opskrbe europom plinom. jesu li u početku radili u rukavicama kako bi spriječili rusiju a sada otvoreno prijete svojim saveznicima. prije petnaestak godina su obećavali kako će oni dovesti plin u europu jeftiniji od rusa a sada nude svoj skuplji itd. treba malo izučiti njihovo ponašanje da bi se mogli vidjeti njihovi modeli djelovanja. dakle na kraju se sve svelo na prijetnju njihovim saveznicima da moraju kupovati njihov skuplji lng I time uništiti svoje gospodarstvo I standard. nemaju oni neke mudrosti već je sve gola sila a I nju su izgubili

mogu oni nas male vući za nos ali jednu njemačku već više ne mogu vući za nos

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Oprosti stari, ali ovaj put ti moram reći, ne lupetaj!! Da Amerika nema s čim udariti po rusiji!!???? Pa čovječe, ako si samo prosječno ili minimalno informiran morao si čuti za Američke nukl. podmornice tipa “Ohio” a imaju ih 14, svaka nosi po 24 SLBM (submarine launched balistic misille) tipa trident II D5 od kojih svaka može ponijeti maksimalno po 14 nezavisno vođenih bojnih termonuklearnih glava jačine od 150 do 300 kilotona a te rakete imaju domet od 12 tis kilometara. Ti projektili se ubrajaju među najsmrtonosnije nuklearno strateško oružje na svijetu vrlo su precizne i isto tako, naj pouzdaniji raketni balistički projektili na svijetu! Do sada su Ameri pokusno lansirali točno 161 Trident uz 0 neuspješnih pokušaja!(sjeti se samo, da su rusi sa svojim Bulavama imali velike probleme jer je svaka druga zakazala prilikom lansiranja. Tridenti imaju naj manje rasipanje pogodaka od svih raketa te vrste i pogađaju na krajnjem dometu krug promjera 90 metara a one najnovije pogađaju krug s promjerom samo 20 metara i Ameri ih planiraju upotrijebiti za uništavanje protivničkih raketnih silosa! Eto vidiš, to su lakoprovjerljivi podaci i ja sam ti to namjerno NACRTAO da ne pišeš više takve bezsmisle kao što je bio ovaj gore, da Ameri nemaju s čime ogroziti Rusiju! Imaju Ameri još i 450 ICBM projektila u svojim raketnim silosima tipa Minuteman III od koja nosi svaka po tri termonukl. bojne glave od po 450 kilotona i ti projektili su uglavnom namjenjeni Kini A tu su još i strateški bombarderi B I B , B 52 i nevidljivi stealth bombarderi B2. koji nose nuklearne projektile srednjeg dometa i klasične gravitacijske nukl. bombe!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Eto onda su dobili rat… Nema potrebe da se fuljaju na granicama rusije , napustaju inf…
Dovoljna je ta sila da uniste rusiju , zapale cigaru i odjasu u suton u nepoznatom smijeru…

Rusi i onako nemaju podmornice koje prate te podmornice niti , nazalost , rakete koje unistavaju te rakete , niti radare koji otkrivaju “nevidljive ” avione..
A nemaju nista da uzvrate kontra udarom…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pogodio si s njima bi mogli dobiti rat i sam Putin je više puta naglasio, da su ti projektili najveća opasnost za Rusiju!
Podmornice koje ih lansiraju, teško je locirati i kad su projektili lansirani teško ih se može pratiti a još teže presresti jer su jako malih gabarita i velike snage! A kako rekoh oni su nezavisno usmjeravani i mjenjaju putanju prilikom spuštanja na cilj! Zato ameri nisu razvijali te različite kerefeke kao Rusi, jer su samo Tridenti više nego dovoljni da unište Rusiju i to više puta! Za uništenje europskog dijela rusije je dovoljno 5 raketa Trident! a podmornica nosi 24 projektila puta l4 podmornica pa izračunaj!!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Super Dzi (DziAjDzo), ajmo opet kad savjetujes, provjeri sta oni mogu sa tim. Rusi takodje imaju stileto, dokazano bolji icmb od tridenta, a imaju i satane, ako bas rijese da ravnaju bez mnogo razmisljanja. Dodaj tome avangrde i kindzale, sta ce od minutmena poletjeti sem prvog talasa. Sto se podmornica tice, jedni druve prate godinama i znaju se ‘pozicije’ gruposanja. Sta mislis cemu ce posluziti oni Posejdoni, teorijski ne moraju ni da se primaknu americkim nuklearnim podmornicama. Dovoljna je detonacija ‘u blizini’. Sad koliko blizu je problem, imas proracune da bi eksplozijom par njih mogao da se izazove cunami koji bi zbrisao istocnu obalu USA. Sta bi bilo sa svim podmornicama koje bi bile dovoljno blizu udaru eksplozije. ‘Problem’ je upravo ‘blizina’ruje su ovim, uprosteno reveno napravili dubinsku bobmbu na super steroidima. Cime se ono izmedju ostalog tamane podmornice, bilo kakve. Ovi koji posu da je Amerima jedina sansa gomilanje nuksa na granice sa Rusijom su u pravu, jedino im to daje kavu takvu sansu da ‘pariraju’ Rusima. Sto to znaci nuklearnu pustinju poznatu pod imenom Evropa, mislim da USA generale ne sjekira previse

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To dali rusi imaju te mini podmornice Posejdon sa tako jakim nukl. bombama, koje izazivaju tsunamije još nije sigurno i to mi miriše na blefiranje i propagandu bez neke realne osnove, da bi im to povjerovali a i ostala “čudesna oružja” koja si nabrojao su plod Putinove mašte i ruske propagande!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi

izgleda da lažu I američki generali kada izražavaju bojazan svjedočenjem pred senatom

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

E sad ti ne vjerujes.. joj majastore zakon si
..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

niko ne kaže da nemaju. poanta je dok ta raketa sa podmornice doleti do centralne rusije treba joj sat I više vremena. dovoljno da ruski pro reagira. rus kada ispali na ameriku svoje njihov pro nemože radi brzine otkriti ruske rakete. dakle, nevide ih radi brzine a ne zbog stealth tehnologije. dakle ruske rakete su imune na američki pro. s druge strane do centralne rusije od obale ima 5.000 kilometars a do cenyralne točke u americi od obale ima razdaljine 1.000 kilometara. 5 puta manja dužina, amerike u odnosu na rusiju, a 5 puta brže ruske rakete

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ili ‘globalisti’ koji hoće resurse?
Dok svi razmišljaju o raketama, mene brinu – biološki ratovi…
Tenk je uočljiv, ali štakori ili komarci…
I ne zaboravimo – rudna bogatstva ostaju očuvana iza nuklearnog udara…
A iza virusa koji napada ljude, ostaje sve osim – ljudi.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Da, ali za US je dovoljan jedan nuks, sobzirom kako su struktuirani kao drustvo( nacija nisu), ujedinjuje ih jedino vjera u njihovog Boga-dolar, a i on nestaje nakon prvog nuksa, sami ce zavrsiti posao. Dovoljno je pogledati sta se desava u gradovima kad ostanu nekoliko sati bez struje, rat, raspad sistema. Sta se desava kod drugih kad se to desi? Nista, mir i red, zivot ide dalje.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Ako logički razmislim nameće mi se misao da je utrka u naoružavanju samo paravan i alat za izvlačenje novca iz proračuna za eksperimentiranje i razvijanje svemirskih tehnologija koje će u budućnosti neminovno biti usmjerene na osvajanje svemira. Samo ako ljudi imaju strah od mogućeg “neprijateljskog” napada neće se buniti ni žaliti za novcem “ulupanim” u nekakve svemirske programe.

Zašto tako mislim, pa zato što tko god prvi “stisne” dugme na lanseru atomskog oružja istovremeno je sam sebi i cijelom čovječanstvu na planetu zagarantirao propast i smrt. (to vlasnicima planeta i njihovim odabranim sigurno nije cilj)
Koncentracija oružja protiv Rusije na njenim granicama i u orbiti, te eventualna upotreba u tzv. “preventivnom udaru” ne može spriječiti istovremeno aktiviranje mase atomskog oružja koje se nalazi na ruskim (možda i kineskim) podmornicama koje kruže ispred istočnih i zapadnih obala USA-e. Svako to zna, ali se zahuktavanjem ratne propagande na globalnom nivou zasjenjuje logika i podstiče strah koji globalnim silama treba kako bi se pod kontrolom i eksploatacijom držalo sveukupno ljudstvo na Zemlji.
Do takvog zaključka dolazim i po logičnom slijedu razmišljanja proizašlom iz pretpostavke da smo svi mi na planetu u službi naših kreatora i da se ljudska civilizacija u skoroj budućnosti mora otisnuti u osvajanje svemira sa ciljem sijanja života i eksploatacije, a ne samouništenja… dakle, (ako sam u pravu), ne trebamo se bojati, no, budućnost će pokazati da li sam u zabludi ili ne.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Kina i Rusija su već prikazali sposobnost krajnje kontrolisanog obaranja satelita čega su svesni svi koji prate geopolitiku. Uz to, razvoj elektromagnetnih topova koji je postao hit će omogućiti obaranje satelita “kantom punom zarđalih eksera” u dogledno vreme. Dakle, ozbiljne planove za naoružavanje svemira može da pravi samo idiot, cela ova priča je dizanje retorike na viši militantni nivo.

To što SAD pričaju ove priče ne čudi, oni to stalno rade samo menjnaju pretnju. Problem je što preduzimaju opasne korake – vežba u Crnom moru, pretnja nosačima aviona u Sredozemnom. A još je gore što Moskva počinje da se ponaša “netipično”. Uvođenje jakih sankcija Ukrajini tek što je izabran novi predsednik i davanje pasoša stanovnicima istočne Ukrajine. Ovo drugo je posebno čudno (bez obzira koliko bilo opravdano) jer će da “opravda” novi talas izuzetno jake demonizacije Rusije na Zapadu. Ako ovoj “nelogičnosti” dodamo i vrlo agresivan odgovor ruske vojske na NATO vežbe u Crnom moru sasvim je jasno da se nešto opasno kuva čega mi nismo dovoljno svesni. Pretpostavljam da se radi o spemanju SAD na jaku kampanju na Južnu Ameriku što bi dovelo odnose sa Moskvom i Pekingom do usijanja ali može da bude još mnogo toga drugoga – nažalost ništa dobroga.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Sumadinac, odličan komentar. Konačno netko tko iznosi svoje promišljanje bez vrijeđanja drugih. Da je više takvih kao ti ovaj portal bi dobio na vrijednosti.

...
Gost
...
1 godina prije

@Ad Astra
… slažem se i još da nema cenzure …

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije


Evo dok sam pisao moje slaganje sa tvojim zaključkom i repliku mog komentara od jutros i htio je poslati, cenzor se udostojio pustiti original nakon 5 sati zakašnjenja.(!?) (komentar ispred Shumadinčevog) To zasigurno nije slučajno i iz samo njemu znanog razloga zadržao ga je dovoljno dugo da izgubi na “težini” jer nakon što se na čitanju i komentiranju teksta i komentara izredao toliki broj posjetioaca, moj komentar nije bio vidljiv, jer očito neka moja viđenja i razmišljanja ne prate njegovu matricu.

…ali neka, kako sam rekao budućnost će potvrditi ili demantirati ono što je za mene logična i realna istina u ovom trenutku.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

GRU je očito osigurao svježe informacije o “orijentaciji” Zelenskog, na temelju čega se ruska vanjska politika ovako postavila zadnjih dana. Tek s vremenom ćemo saznati što sponzori ukrajinskih vladajućih struktura imaju na pameti, ali očigledno suprotno od izjava za javnost (koje su u slučaju Zelenskog djelovale čak i neobično odmjerene i umjerene, no to je vjerojatno samo varka).

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Američki građani će nastaviti sponzorirati visoke prihode Boeinga, Raytheon-a i stotina drugih kompanija vojnoga kompleksa kako bi stvorili nove ofenzivne igračke – a na kraju će ih Rusi opet preveslati – već sada imaju lansere ICBM-ova na željezničkim tračnicama, u vagonima koji se anonimno kreću po državi. Dok se amer koncentrira na nepomične mete, ovi će opaliti iz neoznačenih pokretnih lansera i podmornica koje po novome počinju puštati i svoje nuklearne dronove.
Iznova i iznova se vraćamo na priču o amerima koji su potrošili milijun dolara kako bi napravili kemijsku olovku koja piše u bestežinskom stanju – a Rus je jednostavno uzeo – olovku.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Eto… USrA če u rat zvijezda sa Ruskim raketnim motorima RD-180….. Inače pasivni radar Don-2N je sada renoviran i predstavlja ključni deo antibalsitičkog postojenja A-235 Nudol….

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Trubadur, da razbijemo dilemu oko ruskih motora. Ruski raketni motor košta 20 milijuna $, američki raketni motor košta 100 milijuna $. Što bi ti ugrađivao na svoje rakete?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ne da Amerikanci nisu sposobni napraviti iste pa i bolje motore nego što su ti ruski, ali pravilno si zaključio, da je to samo stvar cijene i Ameri kao pragmatični i racionalni ljudi koristili su jeftiniju soluciju, ali sad su njihove privatne kompanije, kojima je NASA prepustila razvoj svemirske tehnologije već na veliko počele upotrebljavati vlastitu tehnologiju izrade raketnih motora za lansiranje satelita i ostalog korisnog tereta u svemir!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa ajde da je razbijemo…. Dilemu naime…..USrA daje 600 milijardi za odbranu a cost effective jim je oko 100 milijardi….. Rusi daju 60 milijardi a cost effective jim je 150 mllijardi…… Tako, da kad se razbija, nek se razbija sa guštom….. Inače, samo da pitam…. Dali se u USrA več neko javio na tender za razvoj geometrije prednjeg krilca za hipersoničke letove ili nije…. To je ona stvar, koju su sovjeti več imali prije 30 godina…… Očemo još da razbijamo ili nečemo…?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Jedino sta se tu razbija je americka ekonomija , koja je totalno neucinkovita u poredjenju s kineskom ili ruskom…
Mogu amerikanci sta hoće , nije to problem , ali to kosta pa od toga uglavnom nema nista… Onda za manje para kupuju tudje dok njihovo propada …
Tako su unistili skoro svu industriju u usa, a polako unistavaju i vojnu…
Kad uporedimo ruska naoruzanja o kojima sluasmo zadnjih godina tek onda vidimo koliko je usa zaostala u tom razvoju , upravo radi cijene tj nekonkurentne ekonomije…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Čovječe, za Kinu si u pravu, ali ruske ekonomije NEMA osim prodaje energenata i minerala, i nešto industrije oružja! Neke ekonomije relevantne u svjetskim mjerilima jednostavno n e m a!! A kažeš, da je američka ekonomija neučinkovita!! Naprotiv, ona je prilično učinkovita, jer i sve one tvornice na pr. autoindustrije, koje su sagradile druge države, Japan Njemačka, koreja i štatijaznam, su u stvari američke tvornice, u njima rade američki radnici i one plaćaju poreze u Americi, zar se i Hrvatska ne bori (iako neuspješno) da bi neka strana država izgradila tvornicu automobila kod nas, ali to je samo nedosanjani san. Pa naftna industrija!! Amerika će za par godina postati najveći izvoznik nafte u svijetu, veći od Rusije i Saudijske Arabije! Amerika još vodi u razvoju i unaprjeđivanu novih tehnologija, a druge zemlje je manje ili više uspješno slijede, i za to skrbe oni koje sam spomenuo u jednom svom komentaru gore, tj vojska znanstvenika i stručnjaka koja se sliva u Ameriku iz cijelog svijeta i to je američki adut iz rukava! Tu je još najveća svjetska industrija naoružanja. razvoj svemirske tehnologije, kojega su Ameri pametno prepustile privatnoj inicijativi uz svekoliku pomoć države i još štpšta drugog, nemam vremena nabrajati, ali ne brinite, neće oni propasti, oni su kao mačka tj imaju devet života. Krize dolaze i prolaze, a oni iz svake izlate jači i žilaviji!!

Outsider
Gost
Outsider
1 godina prije

Takvih gluposti ima samo u Hollywoodu. Nagledao sam se doktora, programera, profesora po gradilistima i mc donaldsima u toj tvojoj americi. Stvarnost je da ti npr. ne bi ni za kokice zaradio. 95% ljudi je dozivotno u kreditu.Placeni poslovi su odavno zauzeti i rezervirani. Ustvari odleti malo pa vidi kako je. Amerika je najmanje americka,zato svi amerikanci pizde .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ruska ekonomija je ucinkovita , koja raste dok usa je neucinkovita i smanjuje se..
U nekim segmentima kao vojnom ruska ekonomija je broj jedan u svijetu , po ucinkovitosti i tehnologiji..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ahahahahaha! Sanjaj samo, sanjaj, Ruska vojna tehnologija generalno gledano zaostaje za Američkom barem 10 do 15 godina ako ne i više!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Generalno gledano ? To onako uprošćeno , odfrlje rekli bi…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To znači, da su rusi napravili nekakav manji iskorak u malom broju segmenata vojne tehnologije, kao na pr kod nekih vrsta raketnih projektila, ali ameri će to doseći i preseći a u mnogim ostalim segmentima vojne tehnologije rusi zaostaju! Rusi ne mogu napraviti ni hebeni avion lovac 5 generacije i što još treba dodati k tome!!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da ali su napravili oruzje koje nosace i nevidljive cini neupotrebljivim u ratu s rusijom ,kinom itd…
Ne kontas ti logiku ratovanja ili šaha to je problem..

Ti jos zivis u top gun vremenima…

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Reklamirate Koka kolu i Bruklin žvake?

Za koga se grade FEMA kampovi, kod ekonomije koja cveta?

Ali, nemam nameru raspravljati o ekonomiji, osim što ću reći, da Rusi proizvode ono što im treba i grade ekonomiju po svojoj meri.

Važniji deo priče sa tim “ratovima zvezda”, sa sankcijama i ovladavanjem prostorima uz rusku granicu, je taj da se ruska ekonomija iscrpljuje, da se iscrpljuje ekonomska moć stanovništva i da se kroz nezadovoljstvo u nekoj postputinovskoj eri na vlast dovedu američki vazali koji će Rusiju rasturiti iznutra. Cilj je ovladavanje ruskim resursima, a njih nema, ako se Rusija uništi u nekakvom nuklearnom ratu.

Deo tog iscrpljivanja je i medijski rat, a Vi ste deo te priče.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Džugi,prvo skoči ,pa onda reci: Hop! Itekako ima!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

No a sta ti znas o ekonomiji ili ucinkovitosti.. Za tebe su jedino adekvatni pojmovi kao velicina ,sila i slicni..
Ustalom amerika danas mora svoje kupce sankcionisati , prijetiti , zavrtati ruke i ostale metode unapredjenja prodaje , da bi bili u stanju da proguraju svoje proizvode na ino trzistu..
Čemu carine kad su toliko ucinkoviti..
Jel ti mislis glavom u zadnje vrijeme..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Rogozine, to su “vjernici” s unaprijed formiranim mišljenjem i tu argumenti ne pomažu. Za njih je Putko, naj bolji i najsposobniji vođa i Rusija nekakva obećana zemlja i točka!!

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Pa ako je američka ekonomija učinkovita, kako to da su svake godine sve više i više zaduženi ?! Ako dug raste više nego prihodi, kako onda možemo tu pričati o učinkovitosti takve ekonomije ?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kupice to od Rusa, cemu razbacivanje sa $, kad vec ima gotovo i uz to, jeftinije rjesenje.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Što se tiče tendera za razvoj geometrije prednjeg krilca, on mije raspisan. Ameri imaju četiri verzije istog. Problem im stvara odabir boje za supersonične projektile. Zbog tog razloga su odustali od daljnjeg razvoja istih. E da te vidim sad. I na kraju ozbiljno pitanje. Da li znaš zašto Ameri ne razvijaju supersonične projektile. Ozbiljno pitanje!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Prvo čemo, da razlikujemo između supersonično i hipersonično… Može ??

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Samo, da nadodam, da ti bude lakše, Ad astra… Svaki ICBM dostiže hipersoničke brzine…… Ja govorim o hipersoničkim projektilima, koji dostižu brzine veče od 6. mahovog broja, na nizkim visinama i istovremeno manevrišu i po vertikali kao i po horizontali…………. Ništa sličnog USrA nema i još neko vrijeme neče ni imat, pošto tek sad počinje sa testovima…… Imaju Rusi, nešto iaju i Kinezi a za dve, do tri godine če sa Brahmosom II imati i Indijci….

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Koje su to niske visine, brojčano molim. Koliko sam ja čitao o tim projektima, oni idu na jako velike visine. Razviti brzinu 6 i više mahova na malim visinama, zvuči nerealno. Ograđujem se jedino pod uvjetom ako ti misliš da je 15000 metara mala.visina.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Neznam šta si čitao, ali recimo, da sad več razumiješ razliku između super i hyper-sonično….. Zircon na primer, doseže mahov broj 8 na razini mora ali je efikasnost scramjet pogona na toj maloj visini do 6,8 maha….. Avangard doseže na 40 000 metara mahov broj 28 pa ima u obrušavanju na Minutmanov silos kinetičku energiju oko 2 KT, što je potpuno dosta za uništenje tog silosa…. Znači, da niti treba nuklearno punjenje, nego je sam hipersonički glider urađen od zirconove keramike a punjen sa nekim težkim metalom…..Pa kad ti izračunaš, da je vreme podizanja više Avangarda sa Rubež raketom na 40 000 metara i samo obrušavanje na cilj recimo u Koloradu, svega 13 minuta a Minutmanov let, do Moskve preko severnog pola 22 minuta, sve postaje puno jasnije, zar ne…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Tim glupostima ti je glavu napunio onaj ludi profesor milanković ili kako mu je već ime, što tamo žvače gluposti kod
onog drugog brbljivca Lazanskog!

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Trubadur, samo jedna minijaturna ispravka, bez uvrede, kinetička energija je 3,5 KT za Avangard!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Može, daj mi definiciju i poveznicu gdje se ta definicija nalazi. Tko je odredio granicu između super i hiper.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

isti onaj koji je odredio granicu između pametan i genijalan. Ne brini, ti ne spadaš ni u jednu kategoriju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ad a srao
Postoji li kod vas neka…psihološka prisila da komentirate tj tražite odgovore koje možete i sami pronaći na netu?
Religijsko uvjerenje?

...
Gost
...
1 godina prije

Lucija i Ivo … postoji li kod vas neka genetska potreba da vrijeđate druge ? Dali se vi onda osjećate važnije ako druge ponižavate. ? Zar vam nije jasno da je potreba da se ponizi drugog, psihološki problem ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jes. Imam potrebu da
– *ovnu kažem da je g*ovno,
– smjestim go*vno di treba, a to nije – trpeza, nego wc školjka,
– povučem vodu …?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Pa da, americki vojni komplex je obziran i sparan prema svojoj drzavi, gleda da max usdeti svojoj drzavi, cak ako su u pitanju i motori za rakete. Bolje i ovisiti o protivniku, nego se razbacivati novcima. Koliko cujem, US army prestaje kupovati M-16 i njene inacice i pocima kupovati Kalasnjikove, jer su daleko jeftiniji( a i bolji, pouzdaniji), cak i municiju, jeftinija je. Kod Amera je postala prava posast, stvar prestiza tko ce vise ustedjeti $ drzavi, pravi turnir!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Trubadur:
USrA sa zadahom dolara iz septičke jame pune Pentagovana spašava samo
Pera Dijetlić i njegov vodokotlić?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Umpa umpa
ccc
veliki ljudi slično misle…?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Napredak civilizacije…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Inače, kao što je napisao shumadinac….”Rat zvijezda”, je jedna od večih gluposti, sa kojima se doje vijernici u Holywood…..Samo za stalni nadzor 24/7 paljenja ICBMja na teritoriju S. Koreje treba negdje od 15 do 20 satelita u LEO… A to, da mogu tako Kina,Rusija a po novome i Indija skidati satelite več znamo…. Stavljaje satelita u više orbite od LEO povečava vrijeme dejstvovanja, pa samim time nema smisla….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kakav rat zvijezda , naštancaće oni nukova malog i srednjeg dometa i razbacati ih po evropi…
To im je tehnologija koja im je dostupna i jeftina a stradaće evropljani..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nekad su se Evropljani jako bunili protiv instaliranja tadašnjih Pershinga II u evropske države, a danas ništa…. Prekjuče je Gerasimov sasvim jasno i direktno izjavio, da su Deveselu u Rumuniji i Ređikowo u Polskoj, prve mete atomskog udara vojske RF…..Malo sam čuo jedino, da se bune neki srbski komentatori, pošto je Deveselu samo 200 Km zračne linije od Beograda, a svi ostali … Ništa..!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Trubadur , nije slucajno da se ova hladnoratovska retorika provlači kroz medije… Hladni rat smo svi prosli , sve nam je poznato i znamo kako je zavrsio pa nema od čega da strepimo jer znamo da se oni samo igraju….
Zato i nema reakcija…
Medjutim ovo nije hladni rat , i ako nastoje nas uvjeriti da jeste , ovo je nesto sasvim drugo…

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Molim administratora za objašnjenje zašto mi je obrisan komentar koji sam još prije tri sata napisao kao prvi na ovom članku i nisam upotrijebio ni jednu uvredljivu riječ ili misao, već samo moje viđenje i razmišljanje.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Logično-nelogično

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Vjerovatno si zaboravio kliknuti na onaj pravokutnik desno “pošalji komentar” i kroz neko vrijeme ti to što si napisao nestane. I meni se je to dogodilo par puta!!

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Ne, ponovio sam još jedanput i oba puta je pisalo da “administrator” mora provjeriti sadržaj. Vjerojatno na “logičnom” prolazi samo ono što je logično administratoru a ne ono što nekom drugom izgleda logično. Stvarno bi volio čuti njegov razlog za blokadu tog komentara (!?)

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Američki generali žive u prošlosti po mom mišljenju. Najavljuju različite programe naoružanja koji svi puno koštaju, taktika je da natjeraju “neprijatelja” da uđe u trku sa amerom. Tu u startu imaju problem, jer sada su Kina i Rusija saveznici, što se pokazuje preveliki zalogaj za američku ratnu industriju. Već sada je Američki proračun za vojsku ogroman, dok takvi eksperimentalni sustavi sami mogu pojesti značajne količine novca.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Previše gledanja američkih sci-fi filmova je štetno po mozak. To se jasno vidi iz nekih komentara, koji nemaju blage veze sa stvarnošču.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Bar su dosledni u korist svoje stete.
Hvalili su se da su „Ratovima Zvezda“ iscrpeli CCCP utrkom u naoruzanju. Iz tog programa nije izaslo bas nista, osim mozda pada CCCP.
Sada iscrpljuju sebe.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Stoka je tehnološki zaostala bespovratno, tu im više ni priliv obrazovanih iz drugih zemalja ne može pomoći. Sustav je bespovratno trul i korumpiran.

Osobno mislim da nemaju ni mogućnosti ni mud@ da napadnu Rusiju direktno, ali da će pokušati potkopavati Rusiju. Kinu i ostale suverene države svijeta svim sredstvima, nije sporno.

Vjerujem da ruske službe pažljivo prate što se događa. Normalno da im je strategija sačekati da se psihopatski režim u Washingtonu uruši sam kroz 3-4 godine,i ta tvorevina ode u rasulo.

Međutim, u slučaju da postoje naznake da bolesnici ozbiljno razmišljaju o napadu, preventivni nuklearni udar će biti lansiran momentalno, u to sam siguran. Pa iako ćemo malo svijetliti u mraku, barem će biti manje smrada.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ništa od toga moj golube, bjela ruža cvala i odcvala, amerika bila i ostala!!

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

malo morgen! Samo kakva je ostala Džugi?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Usa upropaštavaju desetljećima oni koji s njom upravljaju…a sada i cijeli svijet okreću protiv njih…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pa i ostaće, svrako. Samo će se malo dimiti… A preživjeli će gledati svoja posla i ne gurati njuške u tuđe pijate.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

On ti je zivući relikvij proslih vremena , kad je usa bila u usponu i dosegla tron…
Eh on je tu ostao betoniran.. Od tada nema upgradea …
Ipak vjerovatno radi za neki nvo , toliko zaludjen ne mozes biti besplatno..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Istina boli i kad nekomu nastaviš ogledalo pred ružni obraz, reagira tak dobijem minus, a to meni osobno govori koliko sam u pravu i ni najmanje mi ne smeta! Smješno mi je da netko za imbecilni komentar dobije hrpu plusića! Ja samo iznosim činjenice, bez uljepšavanja i bez navijanju za stranu koja je ovdje najviše fosira, od komentatorai od uredništva portala!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Džugašvili je vrlo dobro informiran i relativno inteligentan. Mišljenja koja iznosi nisu njegova, već ona njegovih poslodavaca. Radno mjesto mu nalaže da provocira, tako da ga ne treba uzimati zaozbiljno, kao pravu osobu.

U biti, ponekad je i zabavan, nekad su trolejbusi bili puno siroviji i skloni prepucavanju, kao i nick alerik u ranijoj fazi, dok ga nisu izdresirali što se tiče ponašanja. Džugi zna biti humorističan sa svojim lupetanjima, kuži se iz aviona da ni sam ne vjeruje u bljuzge koje objavljuje..).

...
Gost
...
1 godina prije

Da ne povjeruješ vlastitim očima: Ivo je napisao komentar u kome nikoga nije pokušao grubo uvrijediti i nije spominjao sendviče !? Ipak nije se suzdržao da ne spomene Alerika, koji besplatno stanuje u njegovoj glavi. Čak ga nije ni počastio nadimkom Kolerik !? Trebamo li se zabrinuti ?

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Kada ce neki shvatiti da Putin ne donosi sam odluke i da iza kulisa stoje malo veci igraci.Kada je Putin postao Predsjednik Rusije izgledao je anemicno i dijelovao neiskusno,a iza je stajala teska kategorija KGB.Tako da je za ocekivati,poslije svega sta je Rusija prosla i kako se popela na svijetsku scenu da se posle Putna Rusija raspaspadne iznutra nerealno.Smijesno je kako je “pijani” Jeljcin zabavljao zapadne kompanjone,a Hilari i Obama vristali Rusija je na koljenima,kad ono prc.a sada Hilari & comp,cvile da su im Rusi namijestili presijednicke izbore,smjesno presmijesno. Hocu reci nisu potrebne navijacke strasti,samo gledati dijela,pa tko je bolji neka kolo vodi.Za sada je loptica na zapadnom djelu terena,jeste da bi oni htijeli zviznit asa,ali nekako im to napucavanju bas ne ide od ruke.
Poz.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Ma daj adminu,sta ti bi,ne nasmijavaj me.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ma naravno , putin je samo fronta , lice masivne organizacije koja stoji iza njega , rusije…
Cak i taj “slom ” rusie 90-ih je bio u potpunosti kontroliran od istih i namjerno je rusija bačena na koljena , opet samo naizgled , da bi se ovi na zapadu primirili…
Da se rusija nije prepustila i dozvolila da zapad se osjeća moćnim i pobjednikom tj da je krenula sa nekakvom suverenistickom opcijom rastgali bi ke na komade… Ovako su ubjedili zapad da je nadmoćan i ovi nisu dalje djelovali na rastakanju rusije i zadovoljili su se “ratnim plijenom ” tj kradjom ruskih bogastava , sto je rusima dalo vremena , ( i sacuvalo rusiju ) da se reorganizuju i krenu u kontranapad…
Ovo je ista taktika odradjena sa napoleonom samo u politickom smislu…

Popo
Gost
Popo
1 godina prije

Da se h

Popo
Gost
Popo
1 godina prije

Kako bi to izgledalo da se trkaju u razoruzanju

Jasmin
Gost
Jasmin
1 godina prije

Vi nemozete da usavrsite jedan avijon f35 ,,da vam leti bezbjedno nego padaju kao muha bez glave u vodu i koje kudam

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
103
0
()
x