SAD se vraćaju “ratovima zvijezda” i preventivnim udarima razoružanja Rusije i Kine

laser
103 komentara

Podaci koje je objavio Glavni stožer Ruske Federacije navode da Sjedinjene Države pripremaju “razoružavajući udar” na Rusiju. Prema njihovim planovima, takav bi se udar trebao provesti sustavima raspoređenim na granicama Rusije, ali i pomoću napadačkih satelita iz svemira.

Ciljevi “udara razoružanja” trebali bi biti dva potencijalna protivnika Sjedinjenih Država – Rusija i Kina. Udar će biti “preventivnog” karaktera. Naravno, tek ako Pentagon uspije prevesti svoje planove, to će biti moguće. Međutim, do sada su to samo fantazije američkih znanstvenika, koje još nisu postale stvarnost. Prema ruskim medijima znanstvenici u zemlji su već razvili obranu od takvih vrsta “preventivnog udara”.

Usprkos tome, američki planovi za postavljanje elemenata raketne obrane u svemiru bi značili da se drugim zemljama može ometati slobodno kretanje njihovih satelita.

Prema riječima Glavnog stožera, provedbom takvih planova se Sjedinjene Države vraćaju u svoj program proturaketne obrane iz ’80-ih godina XX. stoljeća. Ovaj program je predviđao udare na neprijateljske balističke projektile u vrlo ranim fazama uzlijetanja ili dok su još u lanserima.

Najava pokretanja ovog programa održana je u Washingtonu krajem siječnja. Međutim, ovo je malo zastarjeli koncept, budući da su Rusija i Kina već pokazale svoje sposobnosti u obaranju svemirskih satelita. Sa Zemlje je već izvedeno više takvih lansiranja, tako da skupi programi raspoređivanja oružja u svemiru nisu ni potrebni.

Međutim, vlada Sjedinjenih Država misli drugačije. Ne tako davno su uplašili svijet “ruskom i kineskom prijetnjom”.

VIDEO: test antibalističke rakete 53T6 Gazelle, rusija posjeduje 68 ovih raketa na 5 lokacija

“Kina i Rusija militariziraju svemir kako bi ugrozile naše snage”, rekao je Patrick Shanahan, vršitelj dužnosti čelnika američkog ministarstva obrane na svemirskom simpoziju u Colorado Springsu.

Ova je tema bila jedna od ključnih na VIII. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, koja je okupila više od 1000 sigurnosnih stručnjaka iz 111 zemalja.

Navedeno je kako Sjedinjene Države namjeravaju provesti koncept presretanja prije lansiranja, što bi im omogućilo da unište neprijateljske balističke rakete u početnim fazama leta ili dok su na lanserima. Prema riječima ruskog generala, zaduženog za ova pitanja, korištenjem američkog globalnog proturaketnog obrambenog sustava, uključujući i njegove ofenzivne elemente koje Washington planira rasporediti u orbiti, moguće je provesti takav preventivni udar. Ipak, naglašeno je da Rusija poduzima sve potrebne mjere, opremajući vojsku sustavima Sarmat i Avangard koji su sposobni nadvladati proturaketnu obranu.

“Sjedinjene Države namjeravaju provoditi koncept “startnog presretanja” interkontinentalnih balističkih raketa dok su u lanserima”, izjavio je general  Viktor Poznihir na VIII. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti. Prema njegovim riječima, raspoređivanje takozvane “proturaketne obrane” od strane Washingtona prijeti svim zemljama.

Homing Overlay Experiment (HOE)
FOTO: kinetički projektil “ABM” projekat: Homing Overlay Experiment (HOE)

“Analiza vjerojatnog djelovanja Sjedinjenih Država pokazuje da Amerikanci namjeravaju postići stratešku nadmoć provedbom tzv. presretanja prije lansiranja tj. da se većina balističkih raketa mora uništiti čak i u lanserima”, rekao je general Poznihir.

Prema njegovim riječima, takav preventivni udar nije isključen na objekte Rusije, Kine i bilo koje druge zemlje. Za to će se koristiti sustavi raketne obrane koji se nalaze u blizini granica Ruske Federacije i niza drugih zemalja.

“Postavljanje proturaketnog oružja u blizini naših granica stvara snažan potencijal za udar Sjedinjenih Država i za moguće pokretanje iznenadnog nuklearnog raketnog napada na Rusku Federaciju“, dodao je prvi zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Glavnog stožera.

General je podsjetio i na američke planove za postavljanje proturaketnih sustava u svemir za gađanje balističkih raketa u ranim fazama leta, što u suštini oživljava koncept “ratova zvijezda” iz vremena Hladnog rata. Ta se sredstva prema generalu Poznihiru, također mogu koristiti za preventivni udar.

Istovremeno je istaknuo kako Moskva poduzima “odgovarajuće mjere odmazde”, posebno naoružavajući strateške ofenzivne snage obećavajućim sustavima Sarmat i Avangard, koji mogu prevladati američke sustave proturaketne obrane.

Zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Glavnog stožera ruske vojske je upozorio da bi u slučaju agresije Washingtona američki proturaketni obrambeni objekti u drugim zemljama postali primarna meta ruske vojske.

Don-2N radar
FOTO: zahorizontalni radar Don-2N, Puškino, okolina Moskve, igra ključnu ulogu u ruskom antiraketnom štitu

Uz to, general  Viktor Poznihir je zamjerio Washingtonu što razvija nuklearne bojeve glave za projektile Tomahawk, ističući da takvi koraci potiču želju drugih zemalja da steknu slično oružje. Istaknuo je da američki razarači koji redovito ulaze u Baltičko i Crno more, kao i oni koji obavljaju vojnu službu u Japanskom i Južnom kineskom moru, mogu nositi od 30 do 80 krstarećih projektile Tomahawk.

“Zbog toga možemo reći da imamo novu utrku u  nuklearnom naoružanju”, objasnio je general.

Međutim, Washington vjeruje da je strategija preventivnog udara navodno jedno od najmoćnijih sredstava koje odvraća potencijalne protivnike od razvoja i korištenja vlastitog nuklearnog oružja.

“Politika Sjedinjenih Država po tom pitanju je da povećavamo našu predanost i naše spremnosti za korištenje nuklearnog oružja, ako to bude potrebno, zbog saveznika i partnera. Politika koja ne upotrebljava nuklearnu energiju naštetila bi našem savezu, jer naši saveznici i partneri žele biti sigurni da će Sjedinjene Države doći kako bi ih zaštitile u izvanrednim situacijama”, rekao je pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika za politička pitanja David Trachtenberg.

“Američke namjere izazivaju ozbiljnu zabrinutost”

američki sistem senzora
FOTO: američki sistem senzora

Kako je istaknuo Vladimir Batjuk, voditelj Centra za vojno-političke studije Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije znanosti, američka strategija, koja uključuje prvi razorni udar, pojavila se tijekom Hladnog rata.

“Udari se ne provode ne gradove potencijalnog protivnika, nego na njegove strateške nuklearne snage, uključujući postrojenja za lansiranje raketa. Nakon toga, razoružanom neprijatelju bi se predstavio ultimatum. Očito su takvi planovi preživjeli. U svakom slučaju, ti napori samo mogu izazvati odmazdu država kao što su Rusija i Kina”, kazao je stručnjak.

Aleksej Podberezkin, direktor Centra za vojno-političke studije u Moskovskom državnom sveučilištu, napomenuo je da su brojni američki koraci koje je naveo general Poznihir ozbiljno zabrinjavajući, jer to znači da je Washington prešao s teorije na praksu.

“Današnja izjava predstavnika Glavnog stožera znači samo jednu stvar. Amerikanci su se preselili u novu fazu razvoja svojih ofenzivno-obrambenih sustava. Nažalost, ova faza je krajnje destabilizirajuća i možemo očekivati da će sljedeći korak biti lansiranje ofenzivnog oružja u svemir”, kazao je Aleksej Podberezkin.

Međutim, prema njegovim riječima, Rusija je stvorila i nastavlja poboljšavati obrambene sustave koji neće dopustiti takozvani “razoružavajući preventivni udar” na teritoriju zemlje.

“Uspjeli smo stvoriti pravi raketni obrambeni sustav koji se sastoji od alata za presretanje visoke učinkovitosti, kao što su sustavi Tor, Buk, S-400. Sada će početi s radom sustavi S-500, koji su sposobni presresti interkontinentalne balističke rakete. Svi ovi sustavi moći će spriječiti “razoružavajući udar” i sigurno će obezvrijediti američki plan. U slučaju američkog udara, odmah će iz Rusije uslijediti osvetnički protuudar, rekao je Poberezkin u intervjuu za RT.

AvangardNASANATORatovi ZvijezdaRS-28 SarmatSvemirTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Da bi imao utrku u naoruzanju , moras imati one koji se utrkuju.. Kako rusija nije u toj utrci jer se odlucila za drugu strategiju , i to izuzetno uspjesno radi , logican je zakljucak da se amerika trka sama sa sobom , i bankrotiraće od toga , ili priprema ozbiljan napad..
A to potvrdjuju i stručnjaci a Ivo i Subi to govore odavno..

šeronja
4 godine prije

Kao mala djeca koja se svađaju oko krpica

eu kolonija
4 godine prije

kažem vam ja rusija I kina imaju stratešku dubinu, amerika nema. nalaze se kontinuirano u šahu a očekuje se I mat

otpisani
4 godine prije

Ako logički razmislim nameće mi se misao da je utrka u naoružavanju samo paravan i alat za izvlačenje novca iz proračuna za eksperimentiranje i razvijanje svemirskih tehnologija koje će u budućnosti neminovno biti usmjerene na osvajanje svemira. Samo ako ljudi imaju strah od mogućeg “neprijateljskog” napada neće se buniti ni žaliti za novcem “ulupanim” u nekakve svemirske programe. Zašto tako mislim, pa zato što tko god prvi “stisne” dugme na lanseru atomskog oružja istovremeno je sam sebi i cijelom čovječanstvu na planetu zagarantirao propast i smrt. (to vlasnicima planeta i njihovim odabranim sigurno nije cilj) Koncentracija oružja protiv Rusije na njenim granicama i u orbiti, te eventualna upotreba u tzv. “preventivnom udaru” ne može spriječiti istovremeno aktiviranje mase atomskog oružja koje se nalazi na ruskim (možda i kineskim) podmornicama koje kruže ispred istočnih i zapadnih obala USA-e. Svako to zna, ali se zahuktavanjem ratne propagande na globalnom nivou zasjenjuje logika… Čitaj više »

shumadinac
4 godine prije

Kina i Rusija su već prikazali sposobnost krajnje kontrolisanog obaranja satelita čega su svesni svi koji prate geopolitiku. Uz to, razvoj elektromagnetnih topova koji je postao hit će omogućiti obaranje satelita “kantom punom zarđalih eksera” u dogledno vreme. Dakle, ozbiljne planove za naoružavanje svemira može da pravi samo idiot, cela ova priča je dizanje retorike na viši militantni nivo. To što SAD pričaju ove priče ne čudi, oni to stalno rade samo menjnaju pretnju. Problem je što preduzimaju opasne korake – vežba u Crnom moru, pretnja nosačima aviona u Sredozemnom. A još je gore što Moskva počinje da se ponaša “netipično”. Uvođenje jakih sankcija Ukrajini tek što je izabran novi predsednik i davanje pasoša stanovnicima istočne Ukrajine. Ovo drugo je posebno čudno (bez obzira koliko bilo opravdano) jer će da “opravda” novi talas izuzetno jake demonizacije Rusije na Zapadu. Ako ovoj “nelogičnosti” dodamo i vrlo agresivan odgovor ruske vojske na… Čitaj više »

tuf
4 godine prije

Američki građani će nastaviti sponzorirati visoke prihode Boeinga, Raytheon-a i stotina drugih kompanija vojnoga kompleksa kako bi stvorili nove ofenzivne igračke – a na kraju će ih Rusi opet preveslati – već sada imaju lansere ICBM-ova na željezničkim tračnicama, u vagonima koji se anonimno kreću po državi. Dok se amer koncentrira na nepomične mete, ovi će opaliti iz neoznačenih pokretnih lansera i podmornica koje po novome počinju puštati i svoje nuklearne dronove.
Iznova i iznova se vraćamo na priču o amerima koji su potrošili milijun dolara kako bi napravili kemijsku olovku koja piše u bestežinskom stanju – a Rus je jednostavno uzeo – olovku.

Trubadur
4 godine prije

Eto… USrA če u rat zvijezda sa Ruskim raketnim motorima RD-180….. Inače pasivni radar Don-2N je sada renoviran i predstavlja ključni deo antibalsitičkog postojenja A-235 Nudol….

Mercury
4 godine prije

Napredak civilizacije…

Trubadur
4 godine prije

Inače, kao što je napisao shumadinac….”Rat zvijezda”, je jedna od večih gluposti, sa kojima se doje vijernici u Holywood…..Samo za stalni nadzor 24/7 paljenja ICBMja na teritoriju S. Koreje treba negdje od 15 do 20 satelita u LEO… A to, da mogu tako Kina,Rusija a po novome i Indija skidati satelite več znamo…. Stavljaje satelita u više orbite od LEO povečava vrijeme dejstvovanja, pa samim time nema smisla….

otpisani
4 godine prije

Molim administratora za objašnjenje zašto mi je obrisan komentar koji sam još prije tri sata napisao kao prvi na ovom članku i nisam upotrijebio ni jednu uvredljivu riječ ili misao, već samo moje viđenje i razmišljanje.

Ante
4 godine prije

Američki generali žive u prošlosti po mom mišljenju. Najavljuju različite programe naoružanja koji svi puno koštaju, taktika je da natjeraju “neprijatelja” da uđe u trku sa amerom. Tu u startu imaju problem, jer sada su Kina i Rusija saveznici, što se pokazuje preveliki zalogaj za američku ratnu industriju. Već sada je Američki proračun za vojsku ogroman, dok takvi eksperimentalni sustavi sami mogu pojesti značajne količine novca.

nije bitno tko
4 godine prije

Previše gledanja američkih sci-fi filmova je štetno po mozak. To se jasno vidi iz nekih komentara, koji nemaju blage veze sa stvarnošču.

Red Dog
4 godine prije

Bar su dosledni u korist svoje stete.
Hvalili su se da su „Ratovima Zvezda“ iscrpeli CCCP utrkom u naoruzanju. Iz tog programa nije izaslo bas nista, osim mozda pada CCCP.
Sada iscrpljuju sebe.

Ivo
4 godine prije

Stoka je tehnološki zaostala bespovratno, tu im više ni priliv obrazovanih iz drugih zemalja ne može pomoći. Sustav je bespovratno trul i korumpiran.

Osobno mislim da nemaju ni mogućnosti ni mud@ da napadnu Rusiju direktno, ali da će pokušati potkopavati Rusiju. Kinu i ostale suverene države svijeta svim sredstvima, nije sporno.

Vjerujem da ruske službe pažljivo prate što se događa. Normalno da im je strategija sačekati da se psihopatski režim u Washingtonu uruši sam kroz 3-4 godine,i ta tvorevina ode u rasulo.

Međutim, u slučaju da postoje naznake da bolesnici ozbiljno razmišljaju o napadu, preventivni nuklearni udar će biti lansiran momentalno, u to sam siguran. Pa iako ćemo malo svijetliti u mraku, barem će biti manje smrada.

Alen
4 godine prije

On ti je zivući relikvij proslih vremena , kad je usa bila u usponu i dosegla tron…
Eh on je tu ostao betoniran.. Od tada nema upgradea …
Ipak vjerovatno radi za neki nvo , toliko zaludjen ne mozes biti besplatno..

Džugašvili
4 godine prije

Istina boli i kad nekomu nastaviš ogledalo pred ružni obraz, reagira tak dobijem minus, a to meni osobno govori koliko sam u pravu i ni najmanje mi ne smeta! Smješno mi je da netko za imbecilni komentar dobije hrpu plusića! Ja samo iznosim činjenice, bez uljepšavanja i bez navijanju za stranu koja je ovdje najviše fosira, od komentatorai od uredništva portala!

Ivo
4 godine prije

Džugašvili je vrlo dobro informiran i relativno inteligentan. Mišljenja koja iznosi nisu njegova, već ona njegovih poslodavaca. Radno mjesto mu nalaže da provocira, tako da ga ne treba uzimati zaozbiljno, kao pravu osobu.

U biti, ponekad je i zabavan, nekad su trolejbusi bili puno siroviji i skloni prepucavanju, kao i nick alerik u ranijoj fazi, dok ga nisu izdresirali što se tiče ponašanja. Džugi zna biti humorističan sa svojim lupetanjima, kuži se iz aviona da ni sam ne vjeruje u bljuzge koje objavljuje..).

tedi
4 godine prije

Kada ce neki shvatiti da Putin ne donosi sam odluke i da iza kulisa stoje malo veci igraci.Kada je Putin postao Predsjednik Rusije izgledao je anemicno i dijelovao neiskusno,a iza je stajala teska kategorija KGB.Tako da je za ocekivati,poslije svega sta je Rusija prosla i kako se popela na svijetsku scenu da se posle Putna Rusija raspaspadne iznutra nerealno.Smijesno je kako je “pijani” Jeljcin zabavljao zapadne kompanjone,a Hilari i Obama vristali Rusija je na koljenima,kad ono prc.a sada Hilari & comp,cvile da su im Rusi namijestili presijednicke izbore,smjesno presmijesno. Hocu reci nisu potrebne navijacke strasti,samo gledati dijela,pa tko je bolji neka kolo vodi.Za sada je loptica na zapadnom djelu terena,jeste da bi oni htijeli zviznit asa,ali nekako im to napucavanju bas ne ide od ruke.
Poz.

Popo
4 godine prije

Da se h

Popo
4 godine prije

Kako bi to izgledalo da se trkaju u razoruzanju

Jasmin
4 godine prije

Vi nemozete da usavrsite jedan avijon f35 ,,da vam leti bezbjedno nego padaju kao muha bez glave u vodu i koje kudam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI