Kemijski napad u Siriji – Ruski i sirijski zrakoplovi proveli udare po teroristima u Idlibu

Hlor sirija napad abho
57 komentara

Kako prenosi rusko Ministarstvo obrane, jučer su teroristi iz područje zapadnog Aleppa, koje je pod kontrolom koalicije Hayat Tahrir Al-Sham koju vodi sirijska Al-Qaeda, kemijskim oružjem gađali civilne četvrti grada Aleppa.

Prema najnovijim procjenama, ozlijeđena su 73 civila. Vijest je potvrdio glasnogovornik ruske vojske, general Igor Konašenkov.

Sirijska državna agencija SANA je danas potvrdila kako je u napadu na Aleppo bilo 103 slučaja trovanja bojnim otrovom.

“Naše jedinice za atomsko-biološko-kemijsku obranu, koje se nalaze u Siriji, stigle su sa svojom specijalnom opremom na mjesto granatiranja. Surađuju s lokalnim medicinskim osobljem i prate situaciju na tom području. Simptomi ozlijeđenih ukazuju da se radilo o napadu klorom”, rekao je general Konašenkov.

Službeni predstavnik ruske vojske je rekao da je Rusija u više navrata upozoravala da pseudohumanitarna organizacija “Bijele kacige” pokušava inscenirati kemijski napad protiv civila u demilitariziranoj zoni oko Idliba, za što bi kasnije optužila sirijske vlasti i isprovocirala napad zapadne koalicije na položaje sirijske vojske.

“Očito je da su “Bijele kacige” izravno  povezane s terorističkim organizacijama koje djeluju u Siriji, posebno u demilitariziranoj zoni Idlib”, rekao je general Konašenkov, što nije tajna, obzirom da se pripadnici ove organizacije i ne skrivaju kada su u društvu raznih islamističkih terorističkih skupina u njihovom posljednjem velikom uporištu u Idlibu.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, napad je proveden u 21.50 u subotu navečer. Terorističke skupine koje se nalaze u nikada uspostavljenoj demilitariziranoj zoni oko Idliba su na sjeverozapadne dijelove grada Aleppa ispalile granate kalibra 120 mm. Projektili su ispaljeni iz sela Al-Buraykat, kojeg kontroliraju militanti Hayat Tahrir Al-Shama.

Zapadni mediji prenijeli vijest o napadu, ali i izgovore “umjerenih pobunjenika”

Napad na skladište kemijskog oružja - Idlib - Sirija

Sky News je u početku izvješća i priloga u kojem pokazuje prizore hospitaliziranih civila prije svega skrenuo pozornost na činjenicu da su zapovjednici “pobunjenika”, kako naziva teroriste Hayat Tahrir Al-Shama, “zabranili svojim vojnicima da koriste kemijsko oružje”.

No, prenosi izjavu predsjednika Sindikata liječnika grada Aleppa, Zahera Batala, koji kaže “kako nije siguran u iskrene namjere terorista”.

“Ne možemo znati vrste plina, ali smo sumnjali na klor i pacijente liječili zbog takvih simptoma trovanja”, rekao je Zaher Batal.

Skupina za monitoring sukoba, koja je prisutna u Aleppu, rekla je da su deseci ljudi nakon napada imali probleme s disanjem.

“Granate su sadržavale otrovne plinove koji su doveli do gušenja među civilima”, izjavio je za državne medije načelnik policije u Aleppu, Issam Al-Shilli.

Svi zapadni i mediji zaljevskih monarhija, Human Rights Watch, pa čak i izraelski dnevni listovi, objavili su vijest i snimke ili fotografije napada, ali su svi do jednog prenijeli izjave zapovjednika raznih islamističkih frakcija kako su to “laži režima i da oni s tim nemaju nikakve veze”.

Sirijski i ruski zrakoplovi proveli zračne udare na uporišta terorista

Sirija zadnja trzaji

The Guardian prenosi kako je sirijsko ratno zrakoplovstvo, po prvi put od 17. rujna i rusko-turskog dogovora u uspostavi demilitarizirane zone, nakon kemijskog napada ponovo pokrenula zračne udare na položaje terorista u zapadnom Aleppu.

Položaje terorista je bombardiralo i rusko zrakoplovstvo, a neposredno prije udara je upozorena turska strana koja u tom području ima nekoliko kontrolnih punktova.

“Zrakoplovi ruskih zrakoplovnih snaga su proveli udare na položaje militanata koji su 24. studenog stambene četvrti  sirijskog grada Aleppa granatirali kemijskim streljivom”, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov.

“Na utvrđene položaje topništva terorista na tom području, odakle je u večernjim satima 24. studenoga kemijskim streljivom provedeno granatiranje mirnog stanovništva grada Aleppa, provedeni su udari od strane ruskih zrakoplovnih snaga”, rekao je ruski general i dodao kako su u udarima uništeni svi ciljevi.

VIDEO – Prizori iz bolnice u Aleppu koje je danas objavilo rusko Ministarstvo obrane

Sirijska vojska je napala položaje terorista, a Damask je pozvao Ujedinjene narode na kažnjavanje zemalja koje financiraju i pomažu teroriste koji su odgovorni za kemijski napad.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, izjavila je kako je najnovije granatiranje Aleppa pokušaj potkopavanja normalizacije života u Siriji i da ovaj zločin treba osuditi cijela međunarodna zajednica.

Treba naglasiti da međunarodni stručnjaci za kemijsko oružje ovaj put neće imati nikakvih izgovora da ne posjete mjesto napada i utvrde što se dogodilo, jer su putevi od međunarodne zračne luke u Damasku do Aleppa prohodni i sigurni, a funkcionalna je i međunarodna zračna luka u samom Aleppu, smještena istočno od grada.

Sirijske vlasti će im izdati sve potrebne dozvole za posjet mjesta napada, bolnica i ozlijeđenih civila i neće se morati oslanjati na “dokaze” dobivene od nepoznatih aktivista s kojima su sreli u Turskoj ili na izjavama preko Skypea i objave slika i fotografija na društvenim mrežama.

alep napad
FOTO – Prizori iz bolnice u Aleppu

Teroristi koji drže položaje zapadno od Aleppa tvrde da se i dalje bore protiv Assada i da provode “džihad” u Siriji. Sirijska artiljerija je tijekom nići aktivno tukla po položajima militanata. Ruski izvori na terenu javljaju da su nad gradom letjeli ruski zrakoplovi bombarderi Su-24.

Tko ima koristi od napada?

Kemijski napad terorista nije bio iznenađenje, jer je rusko Ministarstvo obrane prošlog mjeseca upozorilo na pripremu takvog djelovanja. Naravno, ovaj kemijski napad sirijskoj vojsci daje mogućnost pokretanja napada na položaje terorista odakle su ispaljeni projektili s klorom, ali se čini da bi  napad mogao biti glavna tema razgovora Erdogana i Putina o Idlibu, koji će se održati za nekoliko dana.

Naravno, to ne sprečava topništvo i zrakoplovstvo da provode napade na položaje skupina uključene u kemijski napad, ali je koalicija Hayat Tahrir Al-Sham stvorena od desetaka raznih frakcija koje drže 60% područja Idliba koje još nije pod kontrolom vlade.

Ako se pitate tko od napada ima koristi, na prvi pogled bi se reklo da je to vlada u Damasku. No, ako pažljivije pogledao širu sliku, ne može se isključiti da je napad proveden namjerno samo kako bi se izazvao Damask da pokrene ionako spremnu vojnu kampanju na cijelu pokrajinu, što bi pogoršalo odnose Rusije i Turske. Naravno, ovaj napad nema nikakvog vojnog smisla, stoga su, prije predstojećih pregovora Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdoğana o Idlibu, zajednički udari ruskog i sirijskog zrakoplovstva i sirijskog topništva isključivo po položajima terorista u zapadnom Aleppu najbolja opcija, za Siriju, ali i za Rusiju, jer Erdogan neće moći tražiti treću odgodu za ispunjenje svojih obveza iz sporazuma s ruskom stranom.

Područje Aleppa napadnuto kemijskim oružjem
FOTO – Područje Aleppa napadnuto kemijskim oružjem
Bijele kacigeFSAISILIslamska državaKemijski napadKemijsko oružjeKemijsko oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Da li netko zna ( bez ideoligije i ljubavi za ikoga): Tko tu traži izliku i za što?

dalmata
5 godine prije

Vracan se na,davnou misao.Rusi(naravno,uz pristanak Damaska)moraju izvest udar sa neutronskom bombom po bolesnicima.Cilj je ne samo unistit kugu i ostavit cistu okolinu,nego i zacepit gubice USra,Eu,NATO i Izraelu.Triba im jasno pokazat sta ih ceka,ako i dalje budu ostali podmukli smrad koji lije Sirisku krv.Hitno!Sacuvat svakog stanovnika Sirije,posebno svakog vojnika.Vrime je da se vidi,jucerasnji potpis Presjednika Putina i odluku Gornjeg Doma RF u kojoj se daje dozvola za upotrebu A-bombe,u slucaju napada na Majku Rusiju i Rusiji saveznicke zemlje.Zapadnom USrA,EU,NATO i Cionistickom olosu jedino ce tako bit jasno da je njihov krvavi pir gotov.Ako i dalje olosu budu davane sanse,bojim se da ce Rusi imat vise gubitaka i opet ce morat uradit unistavajici udar.Sad.Odmah.Hitno.

jezevakucica
5 godine prije

Sada će rusi popiti sankcije jer sprečavaju nove napade kemijom?!

krivA
5 godine prije

…ima li tko kakove informacije o Krimu i provicira li stogod svojim brodom ili brodovima ukrajina na Crnom Moru?

Alen
5 godine prije

A jel lete izraelski avioni preko sirije ?

towarmagarski
5 godine prije

sad poćmite i vi kmečat ko cnn i slični—jeli klor dezinfekcijski ili bojni otrov?

anti-sistem
5 godine prije

Kad Assad navodno (čitaj: zapadni mediji lažu da je) napravi kemijski napad onda NATO napadne Siriju,ali kad teroristi naprave kemijski napad onda zapad šuti ili brani teroriste.

mladen3x
5 godine prije

Ima več nešto vremena kako sam pisao da su se Rusi malo opametili i preduhitrili zapadne medije u vezi nekih vijesti,to se sad i pokazuje…Bravo Rusi….

bbbb
5 godine prije

Bitnije je što radi Hari Truman Normandija Arlej Burke Forest šerman i Faragut u Jadranu, zašto su oni tamo potrebiti……………………rusi konačno došli pameti pa zapucali na ona tri cioukropksa broda kod Kerča, harašo rusi!!!

DCE
5 godine prije

They will reap what they sow. For those who think the Turks will protect them, better ask the Turks what happened when terrorists used them for cover when they attacked an SAA point once.

An obvious hint, multiple SS-21 Scarab were involved that day.

We say again a de-escalation zone does not mean a safe zone for terrorists. The Syrian command issued very strict orders to SAA units around these zones to practice the utter most self restraint and only return fire using appropriate force not all available force to any violation, and now terrorists used toxic-chemicals in their shelling of residential areas of Aleppo. While the international committee did not blink an eye.

Syrian Arab Army

bbbb
5 godine prije

Sad se vidi koja je šteta nanjeta Rusiji zbog nezauzimanja svog teritorija do Dnjepra i Odesse i spajanje sa Pridnjestovljem, ko da nosferatu nije znao da ovi neće provocirati oko mosta koji je između dvije vatre a da je zauzeo sve što treba nebi ni trebalo graditi ga a sankcije i rat bi išli svojim tijekom, jel mu netko reako da je Rusija u ratu deset stoljeća………………………oćekujem pametnjakoviće da negiraju moje tvrdnje iako se iste ostvaruju jedna po jedna…………..dotle nosferatuov brat po krvi traži pomoć od cionatossesa za kao ukrope…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI