Erdogan – kurdske snage se nisu povukle iz sjeveroistočne Sirije

YPG i SDF snage Sirija
4 komentara

Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, koje je Ankara nazvala teroristima, nisu povukle svoje borce iz sjeveroistočne Sirije, izjavio je turski predsjednik  Recep Tayyip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari u četvrtak.

“S jedne strane, vodili smo razgovore sa Sjedinjenim Državama, što je rezultiralo da se teroristima omogući 120 sati da napuste teritoriju, ali oni to nisu učinili. Prema našem sporazumu sa Rusijom, dobili su 150 sati, ali teroristi ni tada nisu napustili ove teritorije”, rekao je turski lider.

Prema Erdoganu, teroristi su nastavili napade na militante koje podržava Turska iz takozvane Slobodne sirijske vojske. U četvrtak ujutro, 11 pripadnika Slobodne sirijske vojske ubijeno je u ofanzivi, rekao je predsjednik.

9. oktobra Turska je pokrenula vojnu invaziju na sjever Sirije, nazvavši je operacijom Mirno proljeće, operaciju su izvele oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska podržana od Ankare.

Erdoganova vojna kampanja započela je vazdušnim udarima na položaje prethodno podržanih kurdskih jedinica koje su podržale SAD. Erdoganova vlada tvrdi da je njen cilj da očisti pogranično područje od onoga što naziva “teroristima” i uspostavi 30 km dugačku tampon zonu na sjeveru Sirije, gdje bi preselili preko 3 miliona sirijskih izbeglica koji trenutno žive u Turskoj. Upad Ankare u Siriju pokrenuo je nemir u regionu i širom sveta. Sirijska novinska agencija SANA označila je operaciju kao akt agresije, dok je međunarodna zajednica osudila Erdoganovu vojnu operaciju.

17. oktobra, SAD su postigle sporazum s Turskom da zaustave operaciju Mirno proljeće. Turska je pristala na 120-satno primirje kako bi kurdske jedinice koje čine koaliciju Sirijskih demokratskih snaga (SDF) mogle da napuste područja pogranične bezbednosne zone koju Ankara pokušava da stvori. Prekid vatre je trajao do 22. oktobra.

22. oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik  Recep Tayyip Erdogan potpisali su memorandum o zajedničkim akcijama na sjeveroistoku Sirije. Prema dokumentu, od 23. oktobra u podne ruska vojna policija i sirijska pogranična straža počele su da prate povlačenje kurdskih vojnih formacija na dubinu od 30 km od granice. Što se tiče rezultata sporazuma, Ankara je izjavila da je suspendovala svoje velike vojne operacije u tom području. Međutim, Turska zadržava kontrolu nad teritorijama na kojima planira preseliti sirijske izbjeglice u budućnosti.

29. oktobra, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da su kurdske snage završile svoje povlačenje iz spornog područja na sjeveroistoku Sirije u skladu sa sporazumom iz Sočija. 1. novembra, ruska i turska vojska izvele su svoju prvu zajedničku patrolnu misiju na istoku Eufrata.

FSASDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

To, Erdo 😊

Primakli su se Kurdima i amerima sa svih strana…iz Sputniknewsa, članak Knock knock who is there…rightful owner:

” The Syrian Army started deploying its forces near the city of Qamishli in northeastern Syria, and specifically near the village of Mulla Abbas, claiming the Rumailan oilfield, which was lost to Damascus several years ago, during the civil war, SANA news agency reported. The area is located on the Turkish-Syrian border.”

Zvrk
4 godine prije

Opet ste falili prijevod.
Nije proljeće mira nego izvor mira.
Da pojasnim. Arapska riječ ajn se prevodi kao izvor iako može značiti oko. Na engleskom se to prevodi kao spring. I sad nekom “genijalcu” je palo na um da to spring znači proljeće, a nikako ne izvor. Pa je li logičnije da još uvijek aktualna VRO se prevodi kao Proljeće ili kao Izvor?

Iako se portal naziva Logično, ponekad ima nelogičnih tvrdnji.

Mirko
4 godine prije

Kurdi su shvatili da nema oprosta za izdajnike. To je dobro!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI