Događa li se kaos na sjeveru Sirije?

Turska vojska na granicama Sirije
5 komentara

Na sjeveru Sirije, u Tel Rifaatu i Manbiju, nova turska operacija izgleda gotovo neizbježna protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD.

Turska od 15. listopada prebacuje dodatne specijalne snage i oklopna vozila na granicu sa Sirijom u područje grada Kobanija, koji je pod kontrolom Kurda.

Turska je priopćila da su njezini opunomoćenici u sirijskoj regiji Azaz pogođeni u napadu navođenim projektilima 17. listopada iz Tel Rifaata od strane YPG-a (Jedinice za zaštitu naroda, jezgra SDF-a).

Ankara je više puta rekla da će, ako diplomacija ne uspije, doći vrijeme za vojnu operaciju. A opravdanja dolaze na desetke na sjeveru Sirije.

Svaki slučajni promatrač mogao je vidjeti da nije ni bilo pokušaja stvarne diplomacije. Ankara je izvela nekoliko vojnih operacija na sjeveru Sirije usmjerenih prema Kurdima, nazivajući većinu njih teroristima i suradnicima YPG-a, nije bilo pregovora, samo su topničke granate govorile.

Operacija protiv Kurda bila je unaprijed dogovorena, jednostavno se čekao pravi trenutak.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da je Ankara odlučna eliminirati prijetnje koje potječu iz dijelova Sirije pod kurdskom kontrolom i da je napad u kojem su ubijena dva turska policajca “posljednja kap koja preli čašu”.

U međuvremenu, Kurdi poručuju da agresivne akcije Turske čine cijeli Bliski istok nestabilnim i da će, ako započnu svoju posljednju operaciju, snage Ankare naići na “teški otpor naroda”. Oni su “šokirani” stalnim optužbama i sve većom asertivnošću Erdogana i Co.e.

Sjeverna Sirija je svojevrsna pčelinjak, jer je ispunjena borcima koje podržava Iran, pobunjenicima uz podršku Turske, džihadistima, američkim trupama, kurdskim postrojbama i snagama Sirijske arapske vojske (SAA) koje djeluju po prostoru teritorija. Ruski ratni avioni koji lete iznad glave doprinose općem osjećaju kaosa.

Kasnije, 16. listopada, ratni zrakoplovi ruskih zračno-svemirskih snaga (VKS) bacili su letke iznad sirijskih gradova Marea i Azaza koje su okupirali Turci upozoravajući militante koje podržava Turska da ne pokreću bilo kakav napad u sjevernom Alepu.

Upozorenje vjerojatno neće uspjeti, jer Ankara već neko vrijeme žudi za borbom i želi pokazati snagu protiv svake moguće ofenzive SAA na Veliki Idlib, gdje uglavnom štiti interese povezanih s Al-Qaedom takozvana “umjerena opozicija”.

U međuvremenu, četrnaest pripadnika SAA ubijeno je, a trojica su ozlijeđena u terorističkom napadu s dvije eksplozivne naprave koji su gađali autobus u Jisr al-Raisu u Damasku. Ukupno su bile tri eksplozivne naprave, ali su saperi uspjeli deaktivirati jednu od njih.

Povremeni napadi kao što je ovaj nisu sasvim neuobičajeni, budući da vlada Bashara al-Assada ima mnogo neprijatelja koji pokušavaju spriječiti njezin napredak kako prema Velikom Idlibu, tako i naštetiti njezinom nedavnom uspjehu u južnoj pokrajini Dara’a.

Ako Turska započne operaciju u sjevernoj Siriji protiv kurdskih skupina, ne bi bilo sasvim neočekivano da SAA također započne svoju operaciju protiv militanata u Velikom Idlibu kako bi iskoristio fokus Ankare na drugom mjestu. Za samo nekoliko dana ili tjedana, na sjeveru Sirije mogao bi nastati sav pakao.

Autor: South Front
kurdiSDFsirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

kurdi su si sami krivi, kaj se nisu vezali za asada….. pregaziče jih turčin… 😒

Sparkling
2 godine prije

Od vojnog pokušaja svrgavanja Erdoana, pa možda još i prije, ne prestaju s opcijama koje bi mogle uroditi plodom kako da ga se riješe.
Nećemo ponavljati koliko je Turska vojska strateški važna za Nato. Ali možda je još više ne važna maloj državi (B.I. policajcu) koji vidi prijetnju od svakoga koji bi se u dogledno vrijeme mogli bez ustezanja usprotiviti i vojno. No Turci igraju hebenu igru na više stolova s nadom da ako negdje izgube da na drugom sigurno dobivaju.
Neću spominjati previše Ruse jer njihov odnos prema Erdoganu je nedorečen. Ali da ga drže na kratkoj uzici, više je nego očito.
A što se tiće ove provokacije Kurda, nije njihova da odlučuju kad će biti rata. Da nema “izuzetnih” nitko Tursku ne bi zaustavio do Bagdada ako treba. A koliko je Erdogan nepromišljen možda do nekog velikog .ranja i dođe.
Lp

Max
2 godine prije

Turci neće uspjeti Kurde podržavaju Amerrkanci koji su ih dobro opremili a tu je i Iran Sirija Rusi,. Terorist… Sve u Svemu za jači pokolj nedostaje tek Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI