fbpx

Sirijski Kurdi ogorčeni „američkom izdajom“ znaju da im je jedini izlaz zaštita Damaska

Turska vojska BVP

Sirijski Kurdi optužuju SAD za izdaju i tvrde da će braniti takozvanu „Rojavu“ po svaku cijenu. Međutim, isto su tvrdili u Afrinu, gdje su napustili položaje i pobjegli prvo prema Aleppu, kasnije u Manbij i istočno od Eufrata. Bez američke zračne podrške ne postoji mogućnost da uspiju odbiti napad turske vojske i 14 000 islamističkih militanata koji se bore za Tursku.

Damask službeno prosvjeduje protiv turske agresije, ali je državna agencija SANA izdala priopćenje od četiri retka u kojem „oštro osuđuje povredu teritorijalnog integriteta i kampanju turske vojske na teritoriju Sirijske Arapske Republike“. Po tekstu priopćenja se vidi da je državna agencija prenijela izjavu vlade i ministarstva vanjskih poslova iz puke formalnosti, iako Assadu ide u prilog da Turci žešće pritisnu YPG milicije, koje će se na kraju morati obratiti za pomoć središnjim vlastima.

Zapravo, još jučer su sirijski Kurdi i Assadova vlada najavili „partnerstvo protiv turske prijetnje“, iako je malo vjerojatno da će sirijska vojska ulaziti u sukob s Turskom i izglednija je opcija da se između dva tabora kao jamac mira postave Rusi. S ofenzivom na Idlib, koja bi u tom scenariju sigurno bila pokrenuta, sirijski rat bi praktično završio. Sudbina Kurda je da budu razoružani ili da se integriraju u sirijsku vojsku, a teroristi u Idlibu će biti uništeni.

Kurdski kanal Rudaw je prije pokretanja turske ofenzive naveo da su pod prijetnjom turske invazije sa sjevera i nakon povlačenja SAD-a s granice između Sirije i Turske, sirijski Kurdi i vlada Bashara Al-Assada u Damasku, svatko zasebno, nagovijestili moguću koordinaciju.

„Iako je Sirijska Arapska Republika suzbijala kurdski jezik i identitet prije ustanka 2011.godine, kurdske snage se nikada nisu sukobile s režimom tijekom osmogodišnjeg rata“,. Piše Rudaw, što nije istina, jer su Kurdi napali sirijsku vojsku u Hasaki i Qamishliju. U Hasaki su Kurdi 2016. pokrenuli veliku kampanju protiv sirijske vojske, iako su vladine snage tijekom ofenzive terorista „kalifata“ na grad 2015. poslale pojačanja, uključujući iz opkoljenog Deir Ez-Zora, koje su spriječile da ISIL preuzme kontrolu i nad Hasakom.

Sličan sukob se dogodio u Qamishliju, gradu na granici s Turskom koji je i danas podijeljen na arapske i kršćanske četvrti koje, uz zračnu luku, drži sirijska vojska, dok ostatak grada i okolno područje drže Kurdi.

Rudaw priznaje da bi bez američke nazočnosti, koja je mogla odvratiti tursku invaziju, „režim“ u Damasku, kojeg podržavaju Rusija i Iran, mogao biti najbolja nada za opstanak Kurda.

„Ako Amerika napusti to područje, a posebno pogranično područje, sigurno ćemo, kao samouprava i kao SDF, biti prisiljeni proučiti sve raspoložive mogućnosti“, dan prije početka kampanje je rekao Badran Jiakurd, savjetnik Autonomne uprave sjeverne i južne Sirije za utorak Reuters .

“Tada bismo mogli voditi razgovore s Damaskom ili ruskom stranom kako bismo popunili prazninu ili blokirali turski napad, tako da se to može razviti i moglo bi doći do sastanaka i kontakata”, dodao je.

Mazloum Abdi, zapovjednik SDF snaga, također je u ponedjeljak za NBC rekao da je partnerstvo s Assadom “jedna od mogućnosti koje ima na stolu”.

Kurdski mediji podsjećaju da su ranije optužbe protiv Damaska za „neselektivna bombardiranja i druge zločine“ i pozivi da se Assad povuče uglavnom nestali otkako je „režim“ povratio kontrolu nad većinom teritorija i započeo uspostavu diplomatskih veza s nekoliko arapskih država.

Damask je u više navrata pozvao i SAD i Tursku da povuku svoje snage iz Sirije i obećao je da će osloboditi svaki centimetar teritorija od Kurda i preostale „naoružane opozicije“ na sjeverozapadu Sirije, kako sirijsku Al-Qaedu zove jedan od najgledanijih kurdskih kanala.

Osjetivši priliku da se uvuče između Kurda i Sjedinjenih Država, zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Mekdad pozvao je SDF snage i kurdsku „administraciju“ na povratak u domovinu.

“Svatko tko je izdao svoju domovinu i tko se prodao po najjeftinijoj cijeni bit će izbačen iz povijesti. Više puta smo upozoravali na ove zavjere protiv domovine i naroda Sirije”, rekao je Mekdad u utorak za provladin list Al-Watan.

„Međutim, na kraju domovina pozdravlja sve svoje sinove i želimo riješiti sva sirijska pitanja na pozitivan način i daleko od nasilja, ali na način koji će očuvati svaki centimetar sirijske zemlje”, dodao je sirijski diplomat.

Posljednjih nekoliko godina su se delegacije sirijskih Kurda sastale s dužnosnicima Damaska, nadajući se postizanju nagodbe koja će sačuvati kurdsku samoupravu s federalnim sustavom, sličnom kakav uživa kurdistanska regija u Iraku.

Međutim, situacija u Siriji, što još jednom moramo naglasiti nije ista i Kurdi na sjeveru zemlje čine tek relativnu većinu od 46% stanovništva, ostatak čine razne etničke skupine, među kojima su najbrojniji Arapi i Asirci, odnosno sirijski kršćani, ali i druge manje etničke skupine poput Armenaca, Jezida, Turkomana i drugih. Dakle, situacija je neusporediva sa sjeverom Iraka, gdje Kurdi čine apsolutnu većinu stanovništva.

Sirijski Kurdi čine 9% stanovništva u zemlji i gdje su najbrojniji tek 45% i nigdje nisu u apsolutnoj većini

FOTO: Sirijski Kurdi čine 9% stanovništva u zemlji i gdje su najbrojniji tek 45% i nigdje nisu u apsolutnoj većini

„Zaokupljen svojom operacijom protiv terorista skupine Hayat Tahrir Al-Sham u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, Damask je Kurde većinom prepustio vlastitim sposobnostima. Međutim, Assad i dalje žudi za naftnim poljima i plodnim oranicama koje su trenutno pod kurdskom kontrolom“, uvjeren je novinar kanala Rudaw Karwan Faidhi Dri.

Očajni Kudi pozivaju civile da uzmu oružje i brane „Rojavu“

Kurdski portali su danas puni propagande, ali se na kraju sve svodi na ogorčenje američkim postupcima i spoznajom da im zaštitu može pružiti samo Damask, podržan od Rusija i Irana.

Kurdski portal Ekurd navodi kako je lokalna uprava takozvanog Sirijskog Kurdistana na sjeveroistoku Sirije pozvala civile da brane regiju od strahovitog turskog napada.

“Najavljujemo trodnevnu opću mobilizaciju na sjeveru i istoku Sirije”, navodi se u izjavi, pozivajući sve civile da se “upute prema granici s Turskom i da pruže otpor u ovom osjetljivom povijesnom trenutku”.

Također se pozivaju Kurdi u Siriji i inozemstvu da prosvjeduju protiv ofenzive Ankare.

Takozvana „kurdska administracija“ je priopćila da će svog saveznika SAD i cijelu međunarodnu zajednicu smatrati odgovornima za “humanitarnu katastrofu” koja se dogodi na teritoriju pod njezinim nadzorom.

Kurdski se žale kako su izgubile 11 000 boraca u pet godina rata za uklanjanje “kalifata” takozvane „Islamske države“, koji je nekada pokrivao područje veličine Velike Britanije u Siriji i Iraku, a Sjedinjene Države su uvijek smatrale kurdske YPG snage bliskim saveznikom u borbi protiv ISIL-a. međutim, to očito ništa ne znači arhitektima sirijskog sukoba, kojima je sudbina Kurda uvijek bila zadnja briga, što se vidjelo i s puno važnijim saveznikom Zapada i Izraela, Massoudom Barzanijem u sjevernom Iraku.

Sirijski Kurdi su tijekom osmogodišnjeg rata u zemlji osnovali autonomnu regiju na sjeveroistoku Sirije. Sirijska kurdska Stranka demokratske unije (PYD), politički ogranak kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), osnovala je 2013. godine tri sirijska kantona Hasaka, Kobani i Afrin i kurdsku vladu širom Sirijskog Kurdistana. 17. ožujka 2016. , kurdske vlasti i neka arapska plemena su najavili stvaranje “savezne regije” koju čine samoproglašene autonomne pokrajine u takozvanom „Sirijskom Kurdistanu“. No, čini se da se ovom projektu bliži kraj, osim ako Kurdi ne poslušaju zamjenika ministra vanjskih poslova Sirije Faisala Mekdada.

Damask je spreman braniti Kurde, ali da se vrate domovini

Damask je spreman podržati sirijske Kurde u obračunu nakon što ih je Washington ostavio da se sami suoče s prijetnjama turske vojske, izjavio je Faisal Mekdad u komentarima objavljenim u utorak.

“Branit ćemo sav teritorij Sirije i nećemo prihvatiti nikakvu okupaciju sirijske zemlje”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad za Al-Watan.

Dužnosnik je rekao kako je Kurde Washington jednostavno “odbacio”.

“Država pozdravlja svu svoju djecu i Damask će riješiti sve probleme u Siriji na pozitivan način. I to bez od nasilja”, rekao je Mekdad, ohrabrujući sirijske Kurde na pomirenje s Damaskom.

Istovremeno, Damask odbacuje kurdsku samoupravu i želi da se institucije središnje vlasti obnove na svim područjima arapske republike, uključujući sjever zemlje.

Kurdi žele zaštitu Damaska od turske ofenzive, ali se ne bi odrekli nadzora nad sjevernom Sirijom. No, čini se da će ipak morati donijeti pravu odluku, jer će u protivnom izgubiti ne samo „Sjeverni Kurdistan”, već i puno više, a govorimo o životima civila i njihovoj imovini.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
44 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Sto sám juce pisao..sudbina Kurdů ovisi o njima samima..shvatili sú dá im americká drzavne elita nece i nemoze pomocí kojá ih uvukla u problémem.Znaci nazvati Asada i své rijeseno..Komentátoři, málo vise o tím stvarima znám..už své to otpis americké drzavne Elite ide punom snagom.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nemaš pojma i širiš dezinformacije, uz to što si autističan. Po čijem zadatku pišeš ovdje?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Ivo

To prije vazi za tebe ivek 🙂 Ne kuzis ti sta prica milance. i šta je tu uopce dezinformacija? 🙂 hahahahha

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Jednu elitu zamjeni druga elita…nisu li se sve revolucije zbog toga vodile!?

burt
Gost
burt
1 godina prije

za ispunjenje tvojih teorija trebala bi se američka vojska povući iz Sirije, Iraka i Afganistana a umjesto kurdskih vojnih jedinica u sirijrskom Kurdistanu trebali bi sada ulaziti Assadova vlast i SAA kao branioci dosadašnje unitarne Sirije ali događa se upravo suprotno jer nema povlačenja američke vojske iz Sirije, Iraka i Afganistana, SAA stoji na svojim pozicijama prema Kurdima a u kurdska područja ulaze turska vojska i proturske jedinice

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  burt

@milanče…
Zaista nema smisla da objašnjavaš 👌👌

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Milance iz Ceske Pisa si pizdarije jučer i danas ih pišeš.
Pazi, sad bi Kurdi tili bit “partneri” Assadu . . . ka ono oni su sila u razini Turske, Rusije , Izraela . . . pa bi ka ono sa mogućim partnerima pregovarali . . . oni jedino sad mogu zvat Assada da ih primi i zamolit ga za dopuštenje da mu poližu postole i to odispod . . . a nakon toga se pritajit i čekat da vide jeli se to Assadu svidilo . . . a to rješenje je ipak malo dalje i teže . . .

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

@ Moreno
Ej bre drug, nemoj tako, sace Milance da te objasni.

On ima info. koje niko nema,
dolaze mu, dok popodne drema.
Kada se probudi,
on odma poludi.
Na Logicno pise,
sve vise, i vise.
Nema Kurdi da begaju,
dok Milance cuva staju.
O, Milance , filozofe,
peri noge.
Ubila te isparenja,
jerbo takva niko nema.

Zapoceo sam u prozi, zavrsio u stihu, jer Milance je toliko inspirativan, da sam mu morao posvetiti ovaj ep, u rangu Ramajane i Mahabharate.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

mile kralju :dddd

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Dok vi razmišljate Turci će vas okupirati.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Kurdi su opasni i rado bi sada izrael uvukli u siriju i sreca pa ne granice sa njima tako da nije ni cudo sto im se to desava niko nevoli dvolicne osobe a eto ni trump tako da sam na asadovom mjestu dobro bi razmislio…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Slabo zalim kurde.
Nema vise ni s od socijalizma tamo. Postali su nacionalisti.
Isli su putem UCK. I ti su krenuli kao marksisti i kad su se spandali sa USA su zavrsili kao nacionalisti. A USA… pa, sam Kissinger je rekao da se ne zna sta je gore biti neprijatelj ili saveznik USA.
Valjda su bili pod uticajem irackih kurda kojima je USA dala autonomiju. Ali tamo je divlji zapad. Ima love, ali se ne zna od cega. Ako se ne zna, sta preostaje osim kriminala? Kosovo all over again.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ti mjeriš čovjeka po tome je li komunist ili nacionalist i ovisno o tome daješ podršku nekome. Koji si ti ….

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

Ako se prodas kenjcima i ides prema svojima nisi ni covjek. Basta

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

@ Gott mit Uns!
Da. Jer u socijalizmu bi bilo bolje vecini.
Sada je u irackom Kurdistanu i na Kosovu jedino bolje gospodarima rata.
Za sta se je ginulo? Bilo im je bolje pre.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Ovdje na Tv rekose da Turcin napada Kurde zajedno sa “nationam syrian army’
???

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ana

National Syrian Army = dijelovi ISIL-a pod turskom kontrolom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ana

To je bivša FSA

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Ana

Ili oruzana opozicija demokratski receno.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Ana

Na HTV su rekli “sirijski pobunjenici”, a do sad su bili demokratska naoružana oporba. Znači da više nisu demokratska oporba? Ili su “demokratska oporba” oni teroristi u Idlibu? Sad će pozvat političke analitičare Banca, Đenera, eventualno Puhovskog i “uglednog” zagrebačkog ginekologa dr. Asada da nam objasne o čemu se tamo radi.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Izlaz je u pregovorima sa Damaskom i Moskvom, mislim da bi ruski mirotvorci mogli da popune vakum ostao iza Američkih vojnika a SAA bi bila dodatan garant zaštite od Turske vojske.
Naravno moraće da stupe u proces mirne reintegracije inače ja ne vidim poentu pregovora ili bilo kakvih ustupaka Arapsko Ruske strane ako oni u ovakvoj situaciji i dalje nastave da glume državu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Riddick

Problem je što Turci neće čekati da se ovi dogovore.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Siniša

Neće ni turska ofanziva ići brzo samo prati…

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dogovor je ovdje već mislim postignut,Asad a pogotovo Rusi zbog zaleđine svojim bazama neće ostaviti Idlib pod kontrolom bradonja a ne možeš ih sve ni pobiti ( pošto se u najvećem broju radi o Turkmenima koje finansira i pomaže Turska ) znači da je vrlo lako moguće da će biti preseljenji iz Idliba u ovaj kraj na granici sa Turskom gdje su bili Kurdi,tako će Rusi dobiti sigurne svoje baze od napada dronovima,Asad će se kutarisati bradonja a Turci će dobiti region uz svoju granicu naseljen Turkmenima koji će biti brana protiv Kurda,sve u svemu koliko ja vidim bliži se kraj rata u Siriji i svi će nešto dobiti osim što će ga Kurdi žestoko popušiti …. a nisu bolje ni zaslužili zbog gluposti koju su pokazali !

Crni Scenarij
Gost
Crni Scenarij
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Ili će rat beskrajno trajati a Turska izgubit od Kurda, Armenaca, Sirijaca, Iranaca, Rusa itd i prepolovit se sa 3-4 nove državice…

hancack
Gost
hancack
1 godina prije

Godinama žalim te kurde ali ulaskom u savez sa SADom dokazali su nelojalnost drzavi u kojoj zive cak dapace sada je trenutak da sirijci predu eufrat i da dodu do svog najveceg nalazista nafte a ne da im zaustavljaju tankere.Sve kurdske predstavnike vlasti procesuirati kao izdajnike Sirije a o autonomiji nema govora

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  hancack

Ja baš i ne radi njihove uloge u Armenskom genocidu.

izvor/spring/vrelo/proljeće/feder: Sputnjik
Gost
izvor/spring/vrelo/proljeće/feder: Sputnjik
1 godina prije

Sa svih strana sveta pristižu osude upućene zvaničnoj Ankari zbog pokretanja vojne operacije na severu Sirije, a među poslednjima su takve poruke poslale i Švedska, Jermenija, Estonija i Jordan. Šefica diplomatije Švedske An Linde ocenila je da je u pitanju „neodgovorna operacija turskih vlasti“ i pozvala je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da spreči dalju eskalaciju konflikta. Zvanični Jerevan takođe je osudio tursku operaciju na severu Sirije, budući da Jermenija smatra da će ona dovesti do pogoršanja situacije po pitanju regionalne bezbednosti. Jermenske vlasti dodaju i da posebno zabrinjava situacija koja se stvara po pitanju nacionalnih i religioznih manjina na tom području. Spoljopolitički resor Estonije pozvao je Tursku da obustavi operaciju, kako bi se izbegle žrtve među civilima, uz ocenu da će ona dodatno pogoršati već krhku humanitarnu situaciju u Siriji. I ministar spoljnih poslova Jordana takođe je osudio vojnu operaciju Turske i zatražio je da se ona po hitnom postupku obustavi, kako bi se situacija rešila u okvirima međunarodnog prava. Oglasio se i zvanični Minsk, koji je pozvao sve strane da se pridržavaju dogovora u okvirima Astanskog procesa, uz poziv da se momentalno pokrene dijalog koji bi zamenio bilo kakva vojna dejstva. Jedino je iz Katara stigla poruka podrške, dok… Pročitaj više »

taksist Wu
Gost
taksist Wu
1 godina prije

s tim da je meni ovde relevantan zvančni Minsk. Lukašenko se još nije mnogo kompromitovo. Eventualno ona pizdarija sa vizama za evropljane, ali nije ni on bog nad bogovima..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Najnovija izjava Trumpa nakon optužbi za napuštanje Kurda: Diivni ljudi, ali nisu nam pomogli kod iskrcavanja u Normandiji.
Lik je legenda.

Генерал Платов
Gost
Генерал Платов
1 godina prije

nek napadnu neprijatelja na njegovom teritoriju…

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije

Kurdi su izmučeni narod, a u isto vreme i zlikovci. Nisu u prošlom dobili državu, a danas su instrument geopolitike, okupatori i zlikovci. Izvršili su etničko čišćenje u Raku, Manbidžu… okupirali su teritoriju, naftne kladence koji nikada nisu bili njihovi, više od 60% današnjeg sirijskog kurdistana nikada nije bila kurdska teritorija. Alčnost je čovečja karakteristika, mogli su da se bore zajedno sa Asadom protiv ISIS i dobiju autonomiju u okvir Sirijske države, druga varijanta je bila da rade sa Izraelom i USA, apsolutno slušaju naređenja, dobiju veliki Kurdistan pljus da okupiraju tuđu teritoriju Sirije, Iraka i eventualno Turske i Irana.
Tako su se stekle stvari, da sada treba da plate račun za svoju alčnost i zločine, platiče ih krvlju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Makedonac

alčnost? Nešto kao alavost, pohlepa ili…?

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije
Reply to  Ivo

Izvinite, posle 35 godina od škole, delimično sam zaboravio srbskohrvatski, jeste – pohlepa. 🙂

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Vjerovati Amerima mogu samo Kurdi, Ukrajinci i Kolinda!

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  NSU

Poljaci su isto u toj grupi.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Kaj ti

I rumuni.
Nije bas da im veruju ali vlasi su poznati po tome sto prodaju veru za veceru.

burt
Gost
burt
1 godina prije

kurdske vlasti neće propasti jer je već unaprijed dogovorena demarkaciona linija između proturskog i kurdskog dijela na sjeveru Siriije, radi se jedino o dijelu teritorija uz tursku granicu koji će preći iz buduće kurdske federalne jedinice u protursku, Assad i SAA stoje prema Kurdima na 1000 km fronte ali nisu se pomakli dublje u kurdski teritorij jer im američko-tursko-izraelsko-ruska strana na visokom nivou to nisu dozvolili a Assad je ionako doveo cijelu vojsku na frontu prema Idlibu što je opet povezeno sa dogovorenim teritorijalnim kompenzacijama

Šerif Konjević
Gost
Šerif Konjević
1 godina prije
Reply to  burt

Da, zato su Turci iz čiste zajebancije bombardirali 50 km u dubini Sirije

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Bedasti Kurdi nisu izvukli baš nikakvu pouku iz primjera Barzanija koji je bio u dobrim odnosima s Turskom… ali ne, njih će Ameri štititi narednim milijun godina. Žao mi je ljudi, ali nimalo ne žalim vodstvo Kurda. Sama FSA im je poručivala da će ih Ameri odbaciti. Kurdi nemaju ništa što Amere zanima – odradili su svoju ulogu topovskog mesa u borbi sa ISIL-om, a nafte ima i kod drugih saveznika SAD-a. Tužno, ali istinito – zašto bi ih Ameri hranili i branili kad su ih iskoristili za demontiranje prethodnog projekta koji je razbahatio i postao je neposlušan?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Kasno. Da ste odmah razgovarali sa Asadom i borili se s regularnom vojskom imali bi autonomiju ovako ste sretni ako vas ostavi kako je.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Želeči kruha vrhu pogače na tuđi račun, svima su pokazali svoju neumjerenost. Sada mogu očekivati tvrdu koru crnog kruha ako im ne pomogne V. Pusič&co

Max
Member
Max
1 godina prije

Putin je lijepo rekao pregovarajte s legalnon vladom.

Venator
Gost
Venator
1 godina prije

Pratim rat u Siriji od početka i u nekim situacijama stvarno zastanem i zapitam se: “Tko tu koga više jeb*?”
Pitanje je retoričke naravi, jer zna se koje su sve štakorske strane uključene u čerupanje te nekoć sekularne države u cvatu.
Također želim izraziti suosjećanje sa sirijskim narodom koji najviše pati. Neka ostanu hrabri i čvrsti kao i do sada.
Tiger forces i saveznici FTW

POVEZANE VIJESTI

Izbornik