Izvješća kažu kako su u snažnim eksplozijama, koje su se dogodile u sjeveroistočnoj Siriji, uništene zalihe streljiva koje je posjedovala milicija podržana od strane SAD-a

Eksplozija
10 komentara

Istočne sirijske pokrajine bogate naftom, al-Hasakah i Deir ez-Zor, posljednjih su mjeseci bile žarište napetosti. U tim pokrajinama za prevlast su se nadmetale vlada Damaska, većinske kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), saveznika SAD-a, koje podržava Turska, te milicija i ostaci terorističke skupine Daesh (ISIS) *.

Nekoliko eksplozija zahvatilo je postrojenja SDF-a, uključujući spremište streljiva u gradu al-Hasakah, izvijestila je Sirijska arapska novinska agencija (SANA), pozivajući se na lokalne civilne izvore.

Navodno se prva eksplozija dogodila u srijedu, oko 20 sati u četvrti Mesherfeh, u zapadnoj periferiji grada; ubrzo nakon prve uslijedilo je nekoliko dodatnih eksplozija.

Izvori su rekli kako su eksplozije dovele do pooštravanja mjera sigurnosti u gradu; u mjere su uključene i letovi helikoptera koji su prelijetali na maloj visini iznad al-Hasaka.

Procjenjuje se da je čak deset pripadnika milicije ranjeno.

Al-Mayadeen TV izvijestila je da je jedna od eksplozija pogodila regionalno sjedište SDF-a.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za eksplozije, iako kurdski aktivisti sumnjaju da je u događaj umiješan turski bespilotni zrakoplov. Poznato je da je SDF u aktivnom sukobu s militantima, koje podržava Turska, a koji su stacionirani na sjeveru regije al-Hasakah. Također se zna da su ostaci terorističke skupine Daesh, protiv koje se kurdska milicija također borila, aktivni u tom okružju.

Ranije ovog tjedna, sirijski mediji izvijestili su da su američki saveznici SDF-a doveli dodatna pojačanja i logistički materijal u al-Hasaku, nakon što je milicija učvrstila svoje položaje u više vladinih zgrada, u glavnom gradu te regije.

Snage SDF-a i SAD-a nisu komentirale događaj.

Kontrola sjeveroistočnog dijela Sirije podijeljena je između sirijske vojske, SDF-a i američkih saveznika, kao i militanata koje podržava Turska, a koji su ušli u regiju tijekom abortivne invazije koju je poduzela Ankara, krajem 2019. Regije al-Hasake i Deir ez-Zor sadrže veliku većinu sirijskog naftnog bogatstva, a Damask njihov povratak vidi kao ključni izvor sredstava potrebnih za obnovu. Trumpova administracija u međuvremenu je više puta izrazila planove za “zadržavanje” sirijske nafte i sprečavanje toga da nafta eventualno padne u ruke sirijske vlade ili Daesha.

ISISSDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
3 godine prije

Tako se to radi!

P.S. – Never fire a warning shot. It is a waste of ammunition. (Hunter S. Thompson)

šeronja
3 godine prije

Abortivna invazija?
To je kad se ginekolog bavi novinarstvom.

cro crv
3 godine prije

INTERESANTNO ZNA SE KO KOGA PODRZAVA U SIRIJSKOM RATNOM SUKOBU I SAD ISPADA DA TURSKA USTVARI PODRZAVA NAJGORE OD NAJGORIH ZATO STO ZNAJU TURCI DA OVI ELEMENTI NE DOPRINOSE RAZVOJU SIRIJE KAO DRZAVE DRUSTVA I SVAKOG POJEDINCA KOJI HOCE DA IMAJU NORMALNU DRZAVU DRUSTVO U KOJEM CE MOCI DA ZIVE RADE STVARAJU U MIRU .ONI BI USTVARI TURSKO POLITICKO RUKOVODSTVO NA CIJEM CELU UPRAVLJA JEDNO KRILO MUSLIMANSKOG BRATSTVA HTJELI DA SE SIRIJA DJELI BILO KAKO.AKP JE DIO IZGLEDA TOG ISTOG MUSLIMANSKOG BRATSTVA KOJI SE IZGLEDA INFLITRIRAO U TURSKU.A ATATURK JE IZGLEDA BIO SMETNJA DOK JE VLADAO TURSKOM ON JE BIO I SPAS ZA NORMALNE LJUDE U TURSKOJ BEZ VELIKIH HODZA KOJI SU TADA PROPOVJEDALI PODJELE I HAOS U DRZAVI TURSKOJ.I SAD SE IZGLEDA ISTO DOGADJA SAMO STO TURSKA TAJ SVOJ SPECIJALITET IZVOZI I U OSTALE REGIJE ISLAMSKOG SVJETA PREKO VIZIJA O OTOMANSKOJ IMPERIJI USTVARI VELIKOMUSLIMANSKOJ IDEJI O UJEDINJAVANJU SVIH MUSLIMANA… Čitaj više »

Alan Ford
3 godine prije

Mislim da iznad naslova nedostaje natpis: „BREAKING NEWS“.
Ovo je naime prvi put da vidim tekst, u ovom slučaju podnaslov, u kojem stoji da Turska podržava vojne snage Kurda!!!
„…kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), saveznika SAD-a, koje podržava Turska…“

Max
3 godine prije

Direktan pogodak u sridu Bravp Sirija.

Bosanac
3 godine prije

Ko je zapalio žito?

Dokurčilomi
3 godine prije

Plaće nisu sjele na vrijeme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI