U Siriji ubijen ‘kalif’ ISIS-a

Recep Tayyip Erdoğan
3 komentara

Vođa Islamske države (IS, bivši ISIS), Abu Hussein al-Qurashi, navodno je ubijen u operaciji Turske Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) u Siriji, postavši treći samoproglašeni “kalif” terorističke grupe koji je eliminisan u proteklih 15 mjeseci.

Agenti MIT-a su “dugo vremena” pratili al-Qurashija i “neutralisali” ga u subotu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu koji je u nedjelju emitovala televizija TRT Turk.

„Nastavićemo našu borbu sa terorističkim organizacijama bez ikakve diskriminacije“, rekao je on.

Operacija je navodno izvedena oko 1 sat ujutro u subotu u selu u blizini Jindiresa, oko sedam kilometara (četiri milje) od turske granice. Turske snage su opkolile kompleks u kojem se vjeruje da je al-Qurashi boravio i borile se s borcima IS. Halifa je odbio da se preda, a zatim je detonirao eksploziv koji je bio privezan za njegovo tijelo.

Al-Qurashi je postao četvrti vođa terorističke grupe prošlog novembra, nakon što je njegov prethodnik, Abu Hasan al-Hashimi al-Qurashi, poginuo u borbi. Američki vojni zvaničnici su tvrdili da su prethodnog al-Qurashija ubili sredinom oktobra sirijski pobunjenici u južnoj sirijskoj provinciji Daraa. Na poslu je bio samo oko osam mjeseci, preuzimajući kormilo nakon što je prethodnik Abu Ibrahim al-Qurashi ubio sebe, svoju ženu i djecu tokom racije američkih specijalnih snaga na sjeveru Sirije.

Iako su se antiterorističke operacije Turske uglavnom fokusirale na militantne kurdske grupe, uključujući PKK, Islamska država je također bila trn u oku Ankari, ubivši zajedno 315 civila u desetinama napada. Sirijski pobunjenici saveznici SAD-a optužili su Turkiju prošle godine da je IS dala “sigurnu zonu” u sjevernoj Siriji. Turski zvaničnici su tu tvrdnju odbacili kao “potpuno smiješne”. Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je 2013. godine identificirala Islamsku državu, tada poznatu kao ISIS, kao terorističku organizaciju, i godinama se bori protiv te grupe.

Operacija MIT-a ovog vikenda dolazi samo dvije sedmice prije predsjedničkih izbora u Turskoj. Erdogan će tražiti ponovni izbor u borbi s prozapadnim opozicionim liderom Kemalom Kilicdarogluom. Ankete pokazuju da je trka trenutno mrtva.

erdoganISISkalifturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

He , he , he … O Turci ..! Pa nije vam ovo baš po NATO standardima 😁 .. Pa gdje ” savjeznika ” i NATO ” Kalifu ” baš 🤣 ?! Ništ .. Sad će morati novog ” Kalifu ” – ko kiflu ” iz roda Prorokova ” a po NATO standardima ponovno ….

Max
10 mjeseci prije

Priličan uspjeh ako je točno.

Sefer
10 mjeseci prije

Idući potez Sultan Erogan će se prozvati i kalifom cijelog islamskog svijeta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI