Tajna američka udarna ćelija odgovorna za nebrojene smrtne slučajeve civila u Siriji

Ratovanje Amerike u drugim zemljama
5 komentara

New York Times (NYT) je otkrio da je strogo tajna američka ćelija poznata kao Talon Anvil zaobišla zaštitne mjere i u više navrata naređivala zračne napade u kojima je ubijeno nebrojeno civila u Siriji pod krinkom gađanja boraca ISIS.

Prema izvještaju objavljenom 12. decembra, tajna grupa je djelovala iz anonimnih prostorija “pretrpanih ravnim ekranima” u tri smjene non-stop između 2014. i 2019. godine.

Među američkim zvaničnicima, Talon Anvil je bio poznat po tome da zanemaruje zaštitne procedure kako bi funkcionisao “brzinom rata” i prikrio je bezbroj smrtnih slučajeva civila, uključujući ratare koji su obavljali žetvu, djecu na ulici, porodice koje bježe od borbi i seljane koji su se sklonili u zgrade.

U izvještaju NYT se također tvrdi da je Talon Anvil odigrao “ogromnu ulogu” u bacanju preko 100.000 bombi u ratom razorenoj zemlji.

“Bili su nemilosrdno efikasni i dobri u svom poslu, ali su takođe izveli mnogo loših napada”, rekao je za NYT bivši obavještajni oficir zračnih snaga koji je radio na stotinama povjerljivih misija Talon Anvil.

Među brojnim kampanjama bombardovanja za koje je bio odgovoran Talon Anvil je zračni napad 2019. u istočnom sirijskom guvernatu Dayr al-Zawr u kojem je ubijeno preko 60 civila, uključujući desetine žena i djece. Ovaj konkretan napad je opisan kao “dio obrasca nepromišljenih napada koji su započeli godinama ranije”.

Zvaničnici američkih zračnih snaga koji su razgovarali s NYT pod uvjetom da ostanu anonimni rekli su da su tokom godina nekoliko puta obavijestili svoje komandante o zanemarivanju života civila od strane Talon Anvila. Međutim, činilo se da vojne vođe oklijevaju da pomno istražuju udarnu ćeliju jer je „pokrenula ofanzivu“ na bojnom polju.

Prema Larryju Lewisu, bivšem savjetniku Pentagona i State Departmenta, svake godine kada je Talon Anvil djelovao u Siriji, stopa civilnih žrtava značajno se povećavala.

Lewis također tvrdi da su američki vojni zapovjednici “omogućili taktiku propustivši da naglase važnost smanjenja civilnih žrtava”. On ističe generala Stephena J. Townsenda, koji je komandovao američkim trupama u Siriji 2016. i 2017. godine, da “odbacuje raširene izvještaje medija i organizacija za ljudska prava koji opisuju sve veći broj žrtava”.

Operacije Talon Anvil bile su visoko povjerljive i udarna ćelija kao cjelina nikada nije zvanično postojala. Njom je upravljala povjerljiva jedinica za specijalne operacije pod nazivom Task Force 9, čiji su drugi zadaci uključivali obuku savezničkih sirijskih i kurdskih oružanih grupa.

Udarna ćelija je navodno radila iz “običnog uredskog prostora” u Iraku i Siriji i kontrolisala je “flotu dronova Predator i Reaper koja je bila puna preciznih projektila Hellfire i laserski vođenih bombi”.

Izvodili su većinu svojih operacija na osnovu savjeta savezničkih snaga, tajnih elektronskih presretanja, kamera za dronove i drugih informacija kako bi pronašli neprijateljske ciljeve.

Bivši član Talon Anvil rekao je za NYT da je udarna ćelija često odlučivala da je nešto neprijateljska meta sa oskudnim dokazima. Ali kako je rasla sumnja u njihovu taktiku, Talon Anvil je počeo da klasifikuje skoro sve svoje napade kao odbrambene – čak i kada su ciljevi bili 100 milja udaljeni od prve linije fronta.

„Svrsishodnije je pribjeći samoodbrani“, rekao je Lewis. “Lakše je dobiti odobrenje.”

Poznato je da operateri dronova okreću kamere dronova na drugu stranu od ciljeva prije nego što lansiraju bombe ili projektile kako bi izbjegli odgovornost.

Operateri su također vršili pritisak na analitičare, koji su gledali snimke dronova nakon napada, da prijave da su vidjeli oružje ili druge dokaze koji bi opravdali napad. Ako bi odbili, ćelija bi jednostavno tražila drugog analitičara.

Autor: The Cradle

Američka vojskaciviliISISNew York TimesSADsirijaTalon Anvilzračni napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
2 godine prije

Bice bolje, neko viče
na papiru mrtvo slovo
na istoku stare priče
na zapadu nista novo.

Tomo
2 godine prije

Sirija ok!
Cijepljenje ne

Poznavalac prilika
2 godine prije

“Bili su nemilosrdno efikasni i dobri u svom poslu, ali su takođe izveli mnogo loših napada”

Jesu li bili baš tako “dobri u svom poslu” ako su “izveli mnogo loših napada”? Što to uopće znači? Ako su bili dobri u svom poslu onda se može upitati kakav je to bio njihov posao. Ubijati civile i tako sijati strah? A ako im pak to nije bila namjera, ako su ti napadi bili “loši” onda baš i nisu bili toliko “dobri u svom poslu”.

No u svakom slučaju ovo nije prvi put da se kojekakve precijenjene i neopravdano hvaljene američke “specijalne” i “black ops” postrojbe i službe u praksi pokažu kao diletanti čiju nesposobnost životima plaćaju nevini ljudi.

Ringo10a
2 godine prije

Amerika i Britanija, dvije Sotone

Venator
2 godine prije

Još ću jednom spomenuti kako sam izgubio FB profil prije više godina, upravo zbog prenošenja vijesti iz Sirije o stradanju civila zbog američkih neokolonijalistički nastrojenim akcijama. Sve je krenulo od strane nekoga sa Indexa (što svaki čovjek koji ima imalo logike može zaključiti, da je Index.hr otkupljena grana hrvatskog novinarstva od strane prozapadnih neokolonijalističkih entiteta). Tražili su me osobnu iskaznicu kao potvrdu svog identiteta, međutim, nisam pristao biti informacija u njihovom sustavu. Njihova bolest za kontrolom nema kraja. Zločini koje je Amerika napravila u Svijetu, veći su od onih koje je nacistička Njemačka napravila u doba Svjetskog rata. Da, sada se može već sa sigurnošću utvrditi, zaokružiti, podebljati markerom da je otprilike doseglo taj razmjer zločina. Ponašaju se kao barbari kojima je dana suvremena tehnologija. Pišem “dana”, jer iskoristili su njemačke znanstvenike i tko zna koga sve ne iz kojih zemalja, vrhunske znanstvenike, kako bi pokušali doći do svog cilja,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI