Belgija osudila šestoricu za bombaške napade ISIS-a 2016

Uhapšen
3 komentara

Šest navodnih pripadnika Islamske države (IS, bivši ISIS) osuđeno je u utorak u Belgiji za terorističko ubojstvo u vezi s bombaškim napadima na podzemnu željeznicu i zračnu luku u Bruxellesu 2016., izvijestili su lokalni mediji u utorak.

Porota je trebala dva tjedna za vijećanje i očekivalo se da će trebati nekoliko sati da pročita presudu, budući da je sud dobio 300 pitanja za razmatranje prije donošenja odluke.

Samoubilački napadi usmjereni na međunarodnu zračnu luku Zaventem i stanicu metroa Maelbeek ostavili su 35 mrtvih i gotovo 900 ozlijeđenih, što predstavlja najnasilniji dan u mirnodopskoj povijesti Belgije. Sud je u utorak službeno povećao broj mrtvih s 32 zbog povezanosti smrtnih slučajeva i bombaškog napada, uključujući jednu ženu koja je preživjela napad na zračnu luku, ali je odlučila okončati život eutanazijom.

Osuđeni za ubojstvo su Salah Abdeslam, koji trenutno služi doživotnu zatvorsku kaznu bez pomilovanja zbog svoje uloge u bombaškom napadu na kino Bataclan u Parizu 2015. godine; Mohamed Abrini, koji trenutno služi 22 godine zbog svoje umiješanosti u napad na Bataclan; Oussama Atar, koji je osuđen u odsutnosti i vjeruje se da je poginuo boreći se za IS na Bliskom istoku; i Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi i Bilal El Makhoukhi, koji se svi suočavaju s do 30 godina zatvora kada se vrate na izricanje presude u rujnu.

Sofien Ayari i Herve Bayingana Muhirwa oslobođeni su optužbi za ubojstvo, ali su proglašeni krivima za sudjelovanje u terorističkoj skupini, dok su Smail i Ibrahim Farisi oslobođeni svih optužbi.

Krayem je tvrdio da se, dok se trebao raznijeti u samoubilačkom napadu u zračnoj luci, u posljednji trenutak predomislio i pobjegao. Abrini je također izbjegao nastavak “samoubojstva” dijela “samoubilačkog bombaša”, iako je posvjedočio da je to zato što njegov eksploziv nije uspio detonirati.

Abdeslam je bio jedini preživjeli iz ćelije IS-a iza bombaškog napada na Bataclan nakon što je njegov prsluk s eksplozivom zatajio tijekom napada. Kazna koju je dobio za taj zločin najstroža je moguća u Francuskoj i izrečena mu je samo četiri puta.

Sedmomjesečno suđenje u bivšem sjedištu NATO-a bilo je najveće u povijesti zemlje, sa stotinama tužitelja i svjedoka koji su sedam mjeseci svjedočili pod ekstremnim mjerama sigurnosti. Samo optužnica i optužbe navodno su imale oko 500 stranica.

BelgijaISISTeroristički napadTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

A tko ih je poslao?

ljena bitanga
9 mjeseci prije

I onda Bruxelles poziva rvacku na sporo djelovanje pravosuđa!?
Aaah, da, u rvackoj je korupcija(dobro znana još od vremena Konga i vazalno poželjna), a u Briseru je poštivanje prava svih osim indonogenih(nativnih, domaćih) zakon i opravdanje jer naravno Afrika afrikancima, Azija azijatima, a Europa svima, samo ne domicilnima!

xenki
9 mjeseci prije

Znaci nadjes nekih 6 narkomana mozda i beskucnika obucis ih i das im oruzje, vjerojatno hipnotizirani ili pod nekom drugom mind-control cakom, posaljes ih da ubiju malo ljudi, onda im sudis, i ispadnes heroj.

Odlican plan nema sta, prolazi na Zapdu sve. Njima tamo da kazes ajde svi skacite se najvise zgrade u Belgiji da se spasite od morone ili od klime ili od Rusa mozete pricat sta hocete ali ja znam da 60% njih bi odma to napravilo jos 20% bi napravilo isto kada bi vidjeli ovih 60%…..

Propale nacije i narodi, propale i okupirane kulture, jbg karma is bitch hehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI