ISIS poziva na napade na saudijsku naftnu industriju

ISIS napada saudijsku naftnu industriju
12 komentara

Islamska država pozvala je svoje članove da počnu ciljati naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije kao kaznu za Kraljevstvo koje se zbližava sa Izraelom.

“Ciljeva ima dosta… Počnite napadima i uništavanjem naftovoda, fabrika i postrojenja koja su izvor (prihoda) tiranske vlade”, rekao je portparol terorističke grupe u snimljenoj poruci koju je citirao Reuters.

Saudijska Arabija otvorila je svoj vazdušni prostor za letove između Izraela i nekoliko susjeda u istorijskom potezu za Bliski Istok. Prema izjavi Islamske države, to je bilo dovoljno da Kraljevstvo pretvori u metu pažnje grupe.

Saudijska Arabija je i u prošlosti bila meta napada Islamske države, mada nikada u razmerama uporedivim sa onim što je teroristička grupa radila u Siriji i Iraku. Saudijska Arabija učestvuje u izraelsko-palestinskoj sagi, pozivajući na trajni i održivi mir između njih dvoje.

UAE i Bahrein, obojica saveznici Rijada, nedavno su uspostavili formalne diplomatske veze sa državom Izrael u paru poslova koje je posredovala američka administracija. Potezi, koje su pohvalili i Vašington i Jerusalim, izazvali su kritike Palestinaca, za koje je dogovor između kolega arapskih država i krajnjeg neprijatelja morao biti težak udarac.

Do ta dva sporazuma, jedinstveni arapski stav o izraelsko-palestinskim odnosima bio je da će bilateralni odnosi između svake arapske države i Izraela započeti tek kada Palestina postane nezavisna država. Kao rezultat toga, palestinska vlada je prekinula veze sa Vašingtonom. Saudijska Arabija i dalje sledi ovaj stav.

Nakon potpisivanja sporazuma Bahreina sa Izraelom prošle nedelje, Islamska država osudila je taj potez, optuživši UAE, Bahrein i Saudijsku Arabiju da demonstriraju “potčinjavanje krstašima”, preneo je Associated Press.

ISISIZRAELsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Neka neka. Bolje da se biju međusobno.

Bosanac
3 godine prije

Isis poziva na napade, Izrael poziva na dogovor kao sa Bahreinom i UAE 🙂

Kometa
3 godine prije

Svugde će isilovci da postave bombu i da ubiju osim u Izraelu i SAD iako tvrde da su im to najveći neprijatelji.
Čudo jedno…

Dokurčilomi
3 godine prije

Tako treba. Sada se ide u pravom smjeru.

Max
3 godine prije

Saudijska Arabije je bila sponzor ISIS kao i Izrael. Jedino protunapad Hutija će biti pravi ovo je spin i laž ISISa.

Dundić
3 godine prije

izgleda da je Daesh ipak stvoren pod turskim patronatom, ne saudijskim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI