Turska je uhitila 147 osumnjičenika povezanih s ISIS-om nakon smrtonosnog napada u Moskvi

Hapsenje terorista nakon napada u Rusiji
126 komentara

Turske vlasti uhitile su 147 osoba osumnjičenih za veze s ISIS-om u okviru akcije slamanja nakon smrtonosnog napada u Moskvi prošlog tjedna. Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya najavio je uhićenja koja su izvedena u sklopu operacije “BOZDOGAN-17” u 30 provincija.

Između 1. lipnja 2023. i 25. ožujka 2024. Turska je provela 1329 operacija protiv militanata ISIS-a, što je rezultiralo pritvaranjem 2919 osumnjičenih. Od toga su 692 osobe uhićene, 531 osoba je podvrgnuta odlukama sudske kontrole, a protiv 187 osoba vode se sudski postupci.

Yerlikaya je naglasio stalnu predanost Turske borbi protiv terorizma. “Organiziramo operacije 365 dana u godini, 4 godišnja doba, 12 mjeseci, danju i noću. Naša borba protiv terorizma nastavit će se odlučno sve dok i posljednji terorist ne bude neutraliziran”, rekao je.

Odgovornost za teroristički napad u Moskvi 23. ožujka, gdje su naoružani napadači otvorili vatru na posjetitelje koncerta u Crocus City Hall, preuzela je ISIS-ova pridružena skupina Islamska država Khorasan Province (ISIS-K).

Ruske vlasti optužile su Ukrajinu da je orkestrirala napad i koristila militante kao posrednike, a broj mrtvih dosegnuo je 140 do srijede, 27. ožujka.

Dvojica osumnjičenih napadača posjetila su Istanbul

Istrage su otkrile da su dvojica napadača posjetila Istanbul iz Moskve prije napada kako bi obnovili svoj bezvizni boravak u Rusiji. Turske vlasti su, međutim, izjavile da nije bilo uzbuna protiv osumnjičenih, što im je omogućilo da slobodno putuju između Turske i Rusije.

Obojica naoružanih napadača, Saidakrami Murodali Rachabalizoda i Shamsidin Fariduni, tadžikistanskog su podrijetla i otputovali su u Tursku iz Rusije u veljači, a vratili su se u Moskvu istim letom 2. ožujka. Turski dužnosnici vjeruju da su pojedinci bili radikalizirani u Rusiji, s obzirom na kratkotrajnost njihovog putovanja u Tursku.

Turske vlasti provele su temeljitu istragu o aktivnostima militanata tijekom njihova boravka i podijelile svoja otkrića s Moskvom.

Napad je već postao još jedno bojno polje u tekućem informacijskom ratu između Rusije, Ukrajine i zapadnih saveznika Ukrajine, uključujući Sjedinjene Države. Okolnosti i vrijeme napada, zajedno s navodnim počiniteljima, stvorili su plodno tlo za teorije zavjere.

Napad se dogodio u kazalištu Crocus City Hall u blizini Moskve tijekom koncerta ruske rock grupe Piknik.

Naoružani napadači u taktičkoj opremi i naoružani automatskim oružjem otvorili su vatru na posjetitelje koncerta i zapalili zgradu. Stravične video snimke koje kruže društvenim mrežama prikazuju napadače kako pucaju na bespomoćne osobe koje čuče na tlu.

S više od 100 ranjenih osoba, očekuje se da će broj žrtava rasti.

Napad već premašuje broj mrtvih u talačkoj krizi u moskovskom kazalištu 2002., uznemirujuće podsjeća na taj događaj. Vjerojatno će to biti drugi najgori teroristički napad u ruskoj povijesti nakon talačke krize u školi u Beslanu 2004., koja je rezultirala s više od 300 mrtvih.

Teroristička mreža Islamske države, posebice njezina afganistanska podružnica poznata kao Islamska država u Khorasanu (ISIS-K), preuzela je odgovornost za napad. Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da je to djelo ISIS-K, što je tvrdnja potkrijepljena objavom snimke napada ISIS-a s kamere na tijelu.

Napad je izazvao niz optužbi i negiranja između Rusije i Ukrajine. Dok neki ruski dužnosnici nagovještavaju ukrajinsku umiješanost, ukrajinske vlasti odlučno poriču bilo kakvu povezanost.

Vrijeme napada, nedugo nakon Putinova ponovnog izbora i usred promjene retorike u vezi sa sukobom u Ukrajini, potaknulo je nagađanja o njegovim motivima i počiniteljima.

Iako postoji malo dokaza koji upućuju na ukrajinsku umiješanost ili operaciju lažne zastave od strane Rusije, napad je intenzivirao tekući propagandni rat između dviju zemalja. Također je skrenuo pozornost na upozorenje američkog veleposlanstva izdano ranije, što je dovelo do nagađanja o američkoj umiješanosti u napad.

ISISrusijaTeroristički napadturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
126 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
30 dana prije

Pre neki dan sam bio napadnut jer sam rekao da to što su teroristi došli iz Turske ne znači obavezno da ih je turska vlast organizovala (pa sam dodao da su mogli da dođu i iz Beograda…)

Daleko od toga da je Turska faktor od poverenja za Rusiju, naprotiv – pre ili kasnije će joj zabiti nož u leđa. Ali neće to učiniti ovako naivno i sa ovako malim posledicama, izabraće mnogo povoljniji momenat…

edu
30 dana prije

kud svi turci tud i mali srbo

AJeTo
30 dana prije

Ne vidim smisla u optuživanju SADa. Ako su organizirali i upozorili na napad, znači li to da su napali i Ukrajinu? Trebalo bi pratiti zdravlje i kočioni sistem veleposlanika.

Tri p
30 dana prije

Drugi dan nakon masakra ukronacisti po telegramu kacili slike nekih bombi a na njima smjesko i poruka da je to za uho jednog od terorista. Ako nisu bili umjesani, bome se dobrano tome vesele. I zato rusija mora krenuti u potpuni rat sa svim raspolozivim sredstvima inace ce ameri uvuci jos zemalja u sukob i bit ce im sve teze i teze….

Biti-ili-ne-biti
30 dana prije

Daleko veći teroristički napad ali na cijelo čovječanstvo je napravljen još 1992. u UN, tzv. “Earth Summit”, gdje su govorili o totalnoj kontroli DNK svih bića na Zemlji, ljudi, biljaka i životinja. Znanstvenici na Medicinskom fakultetu Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji razvili su novu metodu za stvaranje ljudskih umjetnih kromosoma (“HAC”) koji bi mogli revolucionirati gensku terapiju i druge biotehnološke primjene. Kako bi testirali svoju ideju, znanstvenici su se okrenuli prokušanom radnom konju molekularne biologije: kvascu. Koristili su tehniku koja se zove kloniranje rekombinacije povezane s transformacijom (“TAR”) za sastavljanje nevjerojatnih 750 kilobaza DNK konstrukta u stanicama kvasca. U kontekstu, to je oko 25 puta veće od konstrukata korištenih u prethodnim studijama HAC-a. Konstrukt je sadržavao DNK iz ljudskih i bakterijskih izvora, kao i sekvence koje su pomogle u formiranju centromera. Sljedeći izazov bio je isporučiti ovaj veliki teret u ljudske stanice. Tim je to postigao spajanjem projektiranih stanica kvasca s… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
30 dana prije

Nema to nikakve sveze sa ISIS ! Niti su to nekakovi , vjerujući Muslimani ! Ono … U Tajikistan ima i Muslimana , jezik im je vrlo sličan Dariju , rasno su najsličniji Afghani Pashtuns no su predominantno , prakticirajući Zoroaster , premda , malo modificiran spram današnjice … Nisu niti oni – srednjoazijski ogranak ISIS jer se oni NIKADA , ŽIVI ne predaju !!! Nikada ! Dokle su ovi , preklinjati za milost , pokazivali , RIMSKI znak 🤔 , palcem na gore , LJEVOM rukom 🙄 – u Svijetu , prakticirajuća Islama se lijeva ruka , smatra – prljavom ! Nijesu prije napadaja izgovorili molitvu što ISIS terrorists redovito čine a dvojbim se da li uopće i znaju i jednu 🙄 … Ne ! Ovo je nekakova FURDA , istina , podrijetlom iz Muslimanskih obitelji no bi mogli bit , kakovi već jesu – sklepani i iz –… Čitaj više »

borjana
30 dana prije

Pitanje od po kune za sve ugledne vojne, političke, znastvene, profesionalne, amaterske analitičare, kao i za sve laike:
kako je u vrijeme teške pandemije Covida19 “smrtonosni” virus gripe, kao nitko nikada do tada, uspio suzbiti i najokorjelije teroriste i psihopate i sve njihove aktivnosti odložiti na čak nekoliko godina?!?
Uzimajući još pri tome u obzir da je većina snaga reda i sigurnosti bila zauzeta z sprovedbi globalnih pandemijskih mjera sigurnosti i ograničenja, zatim oni koji su njihove zadaće u uredu zamjenili radom od kuće i time svi skupa zanačajno umanjili spremnost za sve antiterorističke mjere sigurnosti, a ujedno imajući u vidu da masovnih okupljanja u redovima za testiranje i cijepljenja ni u jednom gradu nije ni najmanje nedostajalo?!?
Zašto svi ti teroristi od ugleda i zanata nusu iskoristili takvu, “bogomdanu”, prigodu?’

Bato
30 dana prije

vec se prije znalo da ukropi treniraju svakakve teroriste i sabotere za napade na ruskom teritoriju ! bilo je samo pitanje vremena kad ce se ovo dogodit + ona najava od amerike !!! koji likovi

Tысяча = Tisuća
30 dana prije

U travnju 2018. američki senator John McCain poslao je Kara-Murzi poruku u kojoj je otkrio da je njemu, McCainu, dijagnosticiran rak mozga i zatražio da Kara-Murza, koji je radio s McCainom na pitanjima koja se odnose na Rusiju od 2010., služi kao nositelj pokrova na senatorovom konačnom sprovodu. Kara-Murza je kasnije rekao da je bio “bez riječi”, “slomljenog srca” i “blizu suza”, te da bi to bila “najsrcedrapateljnija čast koje bi itko mogao zamisliti”. McCain je umro 25. kolovoza; Kara-Murza se pridružio četrnaestorici drugih koje je izabrao sam McCain, uključujući tada bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i glumca Warrena Beattyja, kao nositelja pokrića na McCainovoj sahrani u Washingtonskoj nacionalnoj katedrali 1. rujna Wikipedia Kara Murza je godine 2023 dobio 25 godina zatvora. Zapad je namecao ovakve ljude kao Kara Murza da vode ruski narod i Rusiju. Za zapad oni su TRUE LEADERS ali ne za njihove zemlje nego za Rusiju. Sira… Čitaj više »

Basinac
30 dana prije

Pokusavam ukazati na realnost I ispadnem rusofil.
I hejbet neugodnosti dozivim

Max
30 dana prije

Dolijlali su.

Гавран
30 dana prije

Blizu 700 rusa je ranjeno i poginulo u tržnom centru..
Nema čvrstih dokaza da je to uradio zapad.
.
Prema dostupnim podacima, tokom napada na Lavovsku oblast, napad je izveden na infrastrukturu podzemnog skladišta gasa u blizini grada Strija. Cilj je bilo podzemno skladište gasa Bilče-Volitsko-Uhersky, koje nije samo najveće podzemno skladište gasa u Ukrajini, već i u Evropi, koje sadrži do 17 milijardi kubnih metara gasa. Upravo je ovaj UGS Evropa smatrala rezervnim skladištem svog gasa, jer je povezan sa evropskim gasnim sistemom i nema problema sa pumpanjem gasa u njega i nazad.
.
Nema čvrstih dokaza da je to uradio istok.
S obzirom da je Bajden već uništio severni tok, sva sumja pada na njega.

Гавран
30 dana prije

Cela grupa visokorangiranih političkih sledbenica Švaba, predsednica i premijerki mi deluje kao identičan genetski materijal.
.
Zajednička karakteristika im je prazan pogled usmeren negde unutra gledalice. Najsličniji mutnom pogledu čoveka na klozetskoj šolji.

Վիշապ
30 dana prije

Na Zemlji smo da upoznamo Boga.
Sve drugo je sporedno.

Bog! Bog! Zdravi i seseli bili.

tihobl
30 dana prije

MI6 je jak u Turskoj. MI6 osnovao je muslimansku bracu.
Erdogan je morao birati izmedju MI6 i Rusije. A to je biranje izmedju dvije vatre. Sta god da odabere opece se.

Ako Sultan nastavi sa hapsenjima agenata MI i CIA odustajem od ljetovanja u Turrskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI