Irak podiže tužbu na švedskom sudu zbog korištenja streljiva s osiromašenim uranom od strane SAD-a

americki vojnik u iraku - zastava sad-a
21 komentar

Kampanje pod vodstvom SAD-a u Iraku vođene 1990. i 1991. te 2003. i 2004. zabilježile su široku upotrebu osiromašenog urana: vrlo otrovne, radioaktivne tvari koja se nalazila u određenim kupolama oklopnih vozila i streljivu. Uporaba oružja s osiromašenim uranom u Iraku izazvalo je velik broj oboljelih od karcinoma i drugih teških bolesti.

Irak je službeno podigao tužbu protiv Sjedinjenih Država zbog korištenja streljiva s osiromašenim uranom tijekom posljednjih desetljeća, uključujući protiv bivših nuklearnih postrojenja Iraka, izvijestila je iračka novinska agencija al-Maalomah.

Rečeno je da je 26. prosinca sudu u Stockholmu tužbu podnio Hatifal-Rikabi, savjetnik Odbora za vanjske poslove iračkog parlamenta.

Tužba navodno uključuje zahtjev za odštetu za bombaške napade koji su bili usmjereni na bivša nuklearna postrojenja u zemlji devedesetih i ranih dvijetisućitih godina, kao i naknadu za upotrebu granata, bombi i projektila koji sadrže osiromašeni uran, a koji su korišteni u američkim kampanjama protiv Iraka tijekom desetljeća.

Pravni tim traži rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom bi se SAD obvezalo na plaćanje odštete.

Al-Rikabi rekao je za medij da je tužba rezultat neprestanih poziva na akciju iseljenih iračkih akademika iz Francuske, Kanade, Danske i Belgije, koji su izrazili spremnost na pomoć pravnom timu, posebno u vezi s američkim bombardiranjima iračkih nuklearnih postrojenja.

“Najveća je nesreća što iračka država nije maknula prstom tijekom svih ovih godina. Nitko zemlju nije očistio od kontaminacije, niti je zahtijevao da međunarodna zajednica obveže Ameriku i njene saveznike na čišćenje onečišćenja niti je bila tražena naknada”, rekao je dužnosnik, sugerirajući da je Irak ”ubijen tri puta: 1991. godine, 1999. i 2003., korištenjem američkog osiromašenog urana.”

Al-Rikabi kaže da je nuklearna kontaminacija naštetila životima stotina tisuća Iračana; osiromašeni uran povezan je s rakom, moždanim udarima i urođenim oštećenjima, među ostalim velikim zdravstvenim problemima, ali je i vrlo otrovan za iračko tlo.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da su u proteklih 30 godina SAD u Iraku upotrijebile najmanje 2.320 tona streljiva s osiromašenim. Zbog toga je vrlo otrovna tvar utjecala i na američke vojnike i na iračko civilno stanovništvo. Prema procjenama iračke vlade, stopa raka bliskoistočne nacije porasla je s 40 slučajeva na 100.000 ljudi 1991. na 800 na 100.000 u 1995. i 1.600 na 100.000 do 2005. Posebno su visoki slučajevi bolesti zabilježeni u Bagdadu, Basri i Falluji, gradovi u kojima su američke snage intenzivno koristile streljivo s osiromašenim uranom.

Osim u Iraku, SAD i NATO koristili su streljivo s osiromašenim uranom u Bosni i SR Jugoslaviji 1995. i 1999. godinete protiv Daeša (ISIS) u Siriji 2015. godine.

Sa Sjedinjenim Državama, SSSR-om, a kasnije i Rusijom, Britanija i Francuska koristile su svoje rezerve DU-a za proizvodnju pancirnog streljiva. Međutim, samo su SAD i Velika Britanija koristile ovo oružje u ratu, a Britanija je navodno ispalila otprilike tri tone tvari tijekom invazije 2003. godine.

ISISOsiromašeni uranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
3 godine prije

Rano se sjetili jadnici, kad je zemlja skoro cjela kontaminirana od aždaja.. žalit će za Sadamom..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Puž
3 godine prije

Ne kužim! Švedska je vlasnik SAD? Kojeg mutavog smisla ima ovo? Za to bi trebao postojati internacionalni sud koji bi bio priznat od svih zemalja… jeli to Švedska? Kako kad nije nit Švicarska…

nepoželjni
3 godine prije

Da su ih tužili Sjevernoj Koreji još bi i imalo smisla…

Kažun
3 godine prije

Nisu Ameri krivi.Učinili su to zbog Zvjeri,koja ih preuzela
(23.12.1913).

Alex
3 godine prije

A svi još uvijek pljuju po Hitleru…

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Ništa od toga. Prošli mjesec je obustavljen postupak protiv VB i njezinih dužnosnika (Blair, Straw, Campbell…) pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) za pokretanje nezakonite ratne intervencije u Iraku, te za počinjene ratne zločine. Unatoč dokazima istraga nije čak ni pokrenuta. Tako da će i taj slučaj slično završiti.

https://www.craigmurray.org.uk/archives/2020/12/the-international-criminal-court-now-simply-indefensible/

Odluka suda:
https://www.icc-cpi.int/itemsDocuments/201209-otp-final-report-iraq-uk-eng.pdf

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Komunjara
3 godine prije

Što čekaju ostali? Nije Irak jedina žrtva ove zločinačke imperije. Znam da od toga nema ništa, ali neka ostane pisani dokument kao svjedok vladavine zla

nikica
3 godine prije

Sr Jugoslaviju i Srbiju treba tužit kao nasljednicu exJuge tj zločinačke Srboslavije za genocid i za bordiranja rušenja svih exJu gradova tj Hrvatske i BiH pa i represiju Kosova od kasnih 80tih. Tu imaju ispaljene milijarde metaka i granata prema nama. Sve to treba osudit i naplatit te poterat nazad u Bizant. Sa srbima niti Božić ne želimo!!!! Ubili bi i Isusa da su mogli.

3 godine prije zadnji put uredio nikica
Tupko Glupko
3 godine prije

Četiri potpuno ista komentara botova nikice i Groma iz oblaka postani u isto vrijeme koji nemaju veze sa temom.
Koje admini ne brišu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI