NATO je izveo ‘nehumani eksperiment’ na Balkanu

NATO bombardovanje 1999.
43 komentara

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom od strane NATO-a u vazdušnom ratu protiv Jugoslavije bio je “užasan i nehuman eksperiment” protiv čitavog regiona, izjavila je ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić. Kontaminacija ovom municijom dovela je do naleta raka, autoimunih bolesti i neplodnosti, dodala je Grujičić.

NATO je koristio 10 metričkih tona osiromašenog uranijuma – koji se koristi za pravljenje očvrslog jezgra oklopnih projektila – tokom svoje vazdušne kampanje protiv Jugoslavije 1999. godine, priznao je blok u izveštaju godinu dana kasnije . Iako je u izveštaju navedeno da osiromašeni uranijum ne predstavlja „praktično nikakvu opasnost“ kada se proguta ili apsorbuje kroz rane, dokazi iz Srbije govore suprotno.

„Zračenje postoji u trenutku kada dođe do eksplozije, i nakon toga nanočestice rade“, rekla je Grujičić u subotu za srpsku televizijsku mrežu RTS. Ove čestice “uđu u vaša pluća, probavni trakt, bubrege i tada možete očekivati ​​u svakom trenutku da će jedna alfa čestica, koja je 50 puta kancerogenija od bilo koje druge, izaći iz jednog atoma osiromašenog uranijuma u vašem tijelu i pretvoriti normalnu ćeliju u malignu”, objasnila je ona.

Grujičić je rekla da su srpski lekari sedam godina nakon bombardovanja počeli da primećuju porast obolelih od leukemije i limfoma, a od tada beleže porast onkoloških oboljenja, patoloških trudnoća, autoimunih bolesti, mentalnih poremećaja kod dece i neplodnosti kod muškaraca.

„To je bio ružan i nehuman eksperiment na čitavom regionu, ne samo na Srbiji i Crnoj Gori“, rekla je ona. “Nadam se da će međunarodna naučna zajednica shvatiti da to treba istražiti na naučni način i da će oružje sa osiromašenim uranijumom biti zabranjeno.”

Gručičić je dugo pozivala na međunarodnu istragu o upotrebi osiromašenog uranijuma od strane NATO-a. “Neophodno je da građani Srbije znaju koliku i kakvu štetu su pretrpeli”, rekla je bivša neurohirurginja lokalnim medijima 2016. godine, ističući da 5.500 od 100.000 Srba boluje od neke vrste karcinoma, što je stopa skoro tri puta veći od globalnog prosjeka.

Velika Britanija je ranije ovog mjeseca objavila da planira isporučiti Ukrajini granate s osiromašenim uranijumom za upotrebu s borbenim tenkovima Challenger 2 koje je prethodno obezbijedila. Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je da će ove granate “nanijeti nepopravljivu štetu” i vojnicima i civilima, a ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je u subotu najavom da će Rusija ovog ljeta prebaciti dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju.

Osiromašeni uranijumrusijasrbijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iva
1 godina prije

Džabe ministarka zdravlja priča kad ima njenih kolega koje to negiraju. Pošto neki naši negiraju, neka vide odluku italijanskog suda – vojnici koji su bili na Kosovu, oboleli i umrli.

I dajte više da se objavi izveštaj Bakari Kante iz UN o posledicama bombardovanja.

Gojko
1 godina prije

Ako je to što je rečeno istina onda treba izbjegavati svu hranu koja dolazi iz Srbije jer je kontaminirana. Upravo sam bacio 2 litre ulja iz Srbije.

Гавран
1 godina prije

Odlagalište radioaktivnog otpada je izuzetno skupo i za pravljenje, i za održavanje takvog sladišta do kraja vremena. Baciti ga na glave protivničkih nacija je finansijski i ekološki prihvatljivije rešenje. Bezbedno je, nema CO2 pa ni budnog oka Grete Timberg.
Inače je talas karcinoma, po Danici Grujičić, osim Srbije, zahvatio i Mađarsku i Hrvatsku.

HEKPCT
1 godina prije

Anglosasi i Ruse i Ukrajince podjednako mrze. Sve je to njima pravoslavna stoka koju treba likvidirati/raseliti/otrovati.

Ahahahahaha
1 godina prije

Da li je to povezano sa enormnim povecanjem karcinoma u Hr? Jel netko to istrazio? Meso i ostala hrana, sve se to dovozi iz bivsih republika jer je bitno jeftinije. Nedavno je bio clanak o arcinomima u Hr i kaze da ce se osnovati komisije i registri, ali niti slova o hrani, otkud dolazi legalno i ilegalno, niti slova o prevenciji.

xxy
1 godina prije

Gamad natovska pokvarena sve potrovala u ime nekoga!Istina u hrvatskoj isto sve više svakakvih oboljenja.

Perun
1 godina prije

Šokantan tekst šefa misije programa UN, Senegalca, Bakari Kantea iz 1999, o stravičnim posledicama bombardovanja Srbije, nikada nije objavljen.Ovo su neki dijelovi texta …Text je preuzet sa net-a …citat..sa ovim problemom susrece se cijeli region ne samo Srbija i ovo su nepobitni dokazi da je Nato genocidna pljackaska klika predvodjena USA neevoluiranim primatima na jako niskom stupnju inteligencije i razvoja …oni su otpad ljudske rase i zasluzuju da budu totalno unisteni i lobotomizirani…. nima ….U maju 1999. godine, Ujedinjene nacije u celini su sakrile od javnosti šokantan izveštaj šefa prve misije UNEP-a (Program Ujedinjenih nacija za čovekovu okolinu), Senegalca, Bakari Kantea, o ekološkim posledicama bombardovanja SR Jugoslavije. Ovaj tekst UN nikad nisu objavile, ali su njegovi delovi procurili u javnost zahvaljujući sagovorniku “Vesti”, američkom nezavisnom novinaru, Robertu Parsonsu, izveštaču iz međunarodnih institucija u Ženevi. On je uspeo da dobije Kanteov izveštaj od svog izvora u UNEP-u i 17. juna 1999. objavi… Čitaj više »

Perun
1 godina prije

“Prema raspoloživim podacima, snage NATO-a upotrebile su municiju sa osiromašenim uranijumom, gađajući vojne i civilne ciljeve. Upotrebljena je municija kalibra 30 milimetara. Ispaljivana je uglavnom iz aviona tipa ‘A-10’, kao i krstarećih raketa ‘tomahavk’. Ove rakete mogu da probiju čelik debeo 57 mm. Njihovo punjenje je radioaktivno i smatra se da sadrže uranijum 238, čija radijacija iznosi oko 3,4 Mbq. Uranijum pripada grupi toksičnih elemenata koji ulaze u drugu grupu radionukleida veoma visoke toksičnosti. Ova vrsta municije je nuklearni otpad i njegova upotreba je veoma opasna po zdravlje. Upotreba ove municije ima užasne posledice po stanovništvo, jer, pored telesnih povreda, prouzrokuje radiološku kontaminaciju. Ta kontaminacija ima toksične i radijacijske posledice koje uzrokuju kancer,” piše u Kanteovom izveštaju koji je tokom maja 1999. godine, upućen Generalnom direktoru UNEP-a, Klausu Topferu. Kante dalje navodi: “Prilikom upotrebe (eksplozije) oružja sa osiromašenim uranijumom, nastaje uranijumski oksid (U308 i UO2) kao i, između ostalog, veoma reaktivni gasovi… Čitaj više »

Perun
1 godina prije

LAŽI FUNKCIONERA UJEDINJENIH NACIJA

• Klaus Topfer, generalni direktor UNEP-a, naredio je da se od javnosti sklone saznanja o ekološkoj katastrofi u Srbiji bez presedana u evropskoj istoriji….

Bačeno je 9,45 tona nuklearnog otpada

Robert Parson kaže da su se već u februaru 2000. godine, podaci holandske vlade u glavnim crtama podudarali sa podacima američke nevladine organizacije MTP (Military Toxic Project). MTP je naime u januaru 2000. godine, tražila od vlade SAD da skine oznaku tajnosti sa dosijea o upotrebi OU na Kosovu. MTP je dobila dosije 30. januara 2000. godine i na osnovu njega, ova NVO je izračunala da je na Kosovo bačeno 9,45 tona nuklearnog otpada.

Perun
1 godina prije

SMRT PO SRBIJI SEJALI “TEHNIČKOM GREŠKOM” ZNALI SU ČIME SU PUNJENE BOMBE: Srbija je bombardovana u vreme dok je Bil Klinton bio u USA predsjednik Beloj kući • Tek posle velikog pritiska javnosti, Amerikanci su priznali da je municija punjena “prljavim” uranijumom, najopasnijim po ljude i okolinu Kad je došao na čelo Balkanske radne grupe (BTF), koja je imala zadatak da napravi novi izveštaj o posledicama bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom tokom 1999. Te godine Peka Haavisto je doveo još dva Finca, Henrika Slotea i Pasia Rinea. “Bila je to zaista izvanredna ekipa koja je shvatila suštinu situacije u kojoj se našla, a koja može da se svede na sledeće: dok su oni želeli da objave istinu, NATO je hteo da je sakrije. Kad god su pokušali nešto da istraže, našli su na meti NATO-a. UNEP je dakle bio pod vojnim pritiscima. Haavisto i njegovi saradnici razmišljali su na sledeći način… Čitaj više »

Max
1 godina prije

To je nedvojbeno točno jer je takvo nehumano oružje bacano na tadašnju SRJ ali i izbacivano i u RH i u BIH gdje je nanijelo veliku štetu osobito plavom Jadranu koji oplahuje mnoge obale pa i onu Talijansku.

Гавран
1 godina prije

Sav višak neiskorišćenih bombi je gratis prosut u Jadransko more. Municija za A10 naravno, ne.

Star91
1 godina prije

Bombe sa osiromašenim uranom nalaze se u Jadranskom moru. Naime, nato fašistički avioni nakon neispaljivanja raketa nisu smjeli aterirati sa projektilima, te su ih puštale u more. Da li je to benigno ili nije nitko ne govori.

Ivan Bgd
1 godina prije

Vodeca zapadana demokratija (svetlost nase civilizacije), njihovi “naucnici” i “struka” su proizveli jako mnogo tog oruzja/municije, i sad zele da ga se otarase, jer je izuzetno skodljivo. Sto da ga ne izruce nama, zar mozemo da ih sprecimo (Rambuje je bio farsa, odluka o napadu i bobradovanju je vec bila doneta i neopoziva)? Inace je pomrla gomila italijanskih vojnika iz mirovnih snaga koji su bili stacionirani u kraju gde je izruceno mnogo te municije. Interesantno je da su tamo bili rasporedjeni italijani, a ne amerikanci ili britanci. Zele da vide kakav je efekat ali na tudjim vojnicima, svoje su postedeli ovaj put. U tim oblastima na Kosovu sada je dominantno albansko stanovnistvo – oni su otporni na radijaciju, i u znak zahvalnosti podigli su spomenike amerikancima… U Srbiji je manje izruceno, ali u tim krajevima takodje je velika smrtnost od kancera, neuporedivo veca nego pre bombardovanja… Inace, ovoj lekarki (Grujicic)… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Zasto nisu dignute tuzbe protv NATO bagre?

prika
1 godina prije

Kakav nehumani pa jeste vi normalni , koji je razlog za napad NATO-a pa jel ko razmislja sta su certnici uradili da dobiju sta su dobili… Ko zna kako ce sljedeci put proci samo dok turci utabaju puteve .

Eto
1 godina prije

Po zvaničnim statistikama Srbija nije u vrhu Evrope po oboljevanju od malignih bolesti, ali jeste po stopi smrtnosti. To ukazuje da nešto sa zdravstvenim sistemom ozbiljno nije dobro. Da prevencija gotovo da ne postoji,

saturn
1 godina prije

to je bila madlenkina zahvala srbiji 🙁

Tim
1 godina prije

Zahvalite Miloševiću, Tuđmanu i Izetbegoviću. Meni rata nije trebalo, a vjerujem, nije ga trebalo ni većini Srba i Bosanaca. Ne ponovilo se.

Janko
1 godina prije

Pa i danas smo svijedoci licimimjernog ponašanja Zapada posebno Engleske čije su političke elite nanjele ogromno zlo čovječanstvu ,koji zagovaraju slanje oruzja sa osiromašenim uranom u Ukrajinu.Kada Rusi na to odgovaraju ,da će odgovoriti na isti način ,onda se Ametika i Zapad dižu na noge nazivajući to nehumanim i zločinačkim aktom ruske strane.Opet dupli aršini. Sa Zapada svijjetu stiže „demokracija i svijetlo”,samo to ljudi ne razumiju..i osiromašeni uran sa Zapada je milostivi dar Srbiji i istočnim zemljama

KISIK
1 godina prije

I ne samo beograd,doli bosansko grahovo.Naime ,na poligonu “barbara” NATO snaga,tjednima su ürašili topovima,koristeći punkena saositomaśenim uranom.
Tako im je valjda bilo jeftinije, a unicija je ostala viška iz tata u Iraku.
Posljedice za lokalce su ,
povećanje stope raka
mutacije kod novorođenih
…i Bog zna šta je sve u vodenom slivu završilo…i da ,u blizini se nalqzi privatni aerodrom američke vojske.

Davor
1 godina prije

1999. Jugoslavija🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI