Moskva odgovara na pošiljke streljiva s uranom, koje Pentagon šalje Kijevu

Streljivo s uranom
29 komentara

Washington će morati odgovarati za posljedice korištenja takvog streljiva, upozorava glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Pentagonova isporuka projektila s osiromašenim uranom (OU) Ukrajini imat će strašne posljedice za buduće naraštaje, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovi su komentari uslijedili nakon što je Washington najavio isporuku Ukrajini neodređenog broja projektila od 120 mm s osiromašenim uranom u sklopu novog paketa vojne pomoći.

”To je vrlo loša vijest”, objasnio je Peskov tijekom konferencije za novinare u četvrtak, ističući da je uporaba takvog streljiva u ratu između SR Jugoslavije i kosovskih Albanaca u prošlosti dovela do “galopirajućeg” povećanja oboljelih od rakova i drugih bolesti, što su potvrdile i međunarodne organizacije.

“Posljedice postaju vidljive u sljedećim naraštajima”, izjavio je glasnogovornik, dodajući da će se “ista situacija neizbježno dogoditi na ukrajinskim teritorijima gdje će se koristiti streljivo s osiromašenim uranom”. Peskov je inzistirao na tome da će sva odgovornost u potpunosti ležati na američkim čelnicima koji su donijeli odluku o opskrbljivanju kijevskih snaga takvim streljivom.

Prije nego što je u srijedu objavila isporuku kontroverznih projektila, zamjenica tajnice Pentagona za tisak Sabrina Singh tvrdila je da su ti projektili “standardna uporaba” u američkim tenkovima i da Washington ima “apsolutno povjerenje u to da će ih Ukrajinci koristiti odgovorno”.

Ranije ove godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je također poslalo Kijevu isporuku granata s osiromašenim uranom za korištenje s tenkovima Challenger 2, što je izazvalo bijes u Moskvi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u to vrijeme da bi takve isporuke “odvele ovu eskalaciju u novu i vrlo ozbiljnu fazu”. Rusko veleposlanstvo u Londonu također je optužilo Zapad da je spreman pretvoriti Ukrajinu u “ne samo u proturuski vojni poligon, nego i u radioaktivno odlagalište”.

Isporuke projektila s osiromašenim uranom Ukrajini također su naišle na osudu Ujedinjenih naroda, koji su se u više navrata usprotivili uporabi takvog streljiva bilo gdje u svijetu, no to upozorenje nije imalo učinka na isporuke.

U međuvremenu, i London i Washington opetovano su odbacili sve zabrinutosti o mogućim posljedicama korištenja ovih otrovnih metaka i odbacili izvješća u kojima se navodi da je uporaba takvog streljiva dovela do porasta raka i urođenih mana u mjestima poput Iraka i SR Jugoslavije.

Osiromašeni uranijumrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
7 mjeseci prije

Mogli bi Rusi isporučiti Londonu i Washingtonu malo obogaćenog urana. Zračnom dostavom.

Sparkling
7 mjeseci prije

Nikakvi dogovori, pravila, poštivanje dogovora, međunarodnog prava, UN deklaracije itd ne vrijede. Znači došlo je vrijeme “igranja gluhog telefona”. U stvarnosti je došlo do toga da su ulozi na stolu bez limita i svaka strana gleda koliko kredita ima druga strana da može odgovoriti na ulog. Izuzetni polako ali sigurno navlače Rusiju da povuče hezarderski i nepromišljeni  potez koji bi je kompromitirao pred cijelom međunarodnom zajednicom.  Europski narodi su u velikoj opasnosti jer će prvi osjetiti na svojoj koži odgovor. Izuzetni će i to gledati s strane, misleći da će oni ostati pošteđeni. No tu se grdno varaju jer Rusi znaju od kuda prijeti najveća opasnost.  Vrlo je malo vjerovatno da bi do nekog Nuks. armagedona moglo doći jer oni što “mute kašu” znaju da nema ni za njih života na majčici Zemlji u takvom scenariju. Rat u Ukraini treba završiti što prije a jedan od preduvjeta je da Rusi… Čitaj više »

Nena
7 mjeseci prije

Istom merom oko za oko,uran za uran!

Гавран
7 mjeseci prije

Trenutno se ne može disati od ambrozije – postojbina  USA, naravno.
Sve što mogu će uraditi da zemina kugla bude nenastanjivo mesto. 
No, ima i dobrih vesti
Ruska vojska uništila još dva “čelendžera”  

Jomla
7 mjeseci prije

Amer i englezi kažu: Ma boli nas qrac! Neka sve svjetli u mraku, mi smo daleko preko mora! Dakle: moral 0 bodova, etika (bilo koja) 0 bodova, empatija 0 bodova, kratka pamet svi bodovi, sebičnost svi bodovi. Jesam li što propustio?

Dawor
7 mjeseci prije

Pùtine , “genije” ……
🤣🤣🤣🤣🤣

Ducky
7 mjeseci prije

“Obogaćena seljačina, puno je opasnija od osiromašenog urana.”

Mirro
7 mjeseci prije

Danas kaze Justin Trudeau da nema mjesta pomirenju s Kinom. Ovi zapadni politicari su poludili

Crni Golf 4 vrata
7 mjeseci prije

.. da sam ja G Putin, istog trena bih naredio isporuke isto takvog streljiva mexičkim narko-kartelima……. ako će mo već biti govna i zločinci.. Neka bolji pobijedi, rekli bi na Olympu…. 🎃…

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Ne treba.
Zbilja nije potrebno.
Rusi odavno imaju “krmače” na koje su sad stavili krila i “mozak”.
Sad koriste one koje nose oko 670 kg eksploziva i prave rupe od 15 metara.

A imaju i one koje nose preko 4000 kg eksploziva.
Imaju takvih u skoro neograničenim količinama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI