Prema Putinu, Rusija će pohraniti nuklearno oružje u Bjelorusiju

Putin o nuklearnom ratu
9 komentara

Moskva će do srpnja završiti izgradnju skladišta za taktičko oružje u susjednoj zemlji, rekao je ruski predsjednik

Rusko taktičko nuklearno oružje moglo bi stići u Bjelorusiju već ovog ljeta, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin. Moskva dovršava izgradnju specijaliziranog skladišta za takvo oružje usred opetovanih poziva Minska da rasporedi taktičko nuklearno oružje na bjeloruskom tlu, dodao je. Skladište u Bjelorusiji bit će spremno do 1. srpnja, rekao je Putin za Rusiju 24 TV.

Predsjednik je također rekao da Moskva ne planira Minsku predati kontrolu nad bilo kakvim taktičkim nuklearnim oružjem te da će u Bjelorusiju rasporediti samo svoje oružje. Nije precizirao kada će točno oružje biti prevezeno u skladište. Taj je potez potaknula odluka Ujedinjenog Kraljevstva koja se odnosi na opskrbu Kijeva osiromašenim uranijom, objasnio je Putin. Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije u ožujku najavilo svoje planove za slanje takvih granata u Ukrajinu za korištenje s borbenim tenkovima Challenger 2. Moskva je taj potez nazvala znakom “apsolutne nesmotrenosti, neodgovornosti i nekažnjivosti” od strane Londona i Washingtona.

SAD je odbacio zabrinutost Rusije nazvavši granate s osiromašenim uranijom “uobičajenom vrstom streljiva” koja je “u upotrebi desetljećima”. Rusko ministarstvo obrane tada je upozorilo da bi njihova uporaba mogla izazvati ništa drugo do radioaktivnu katastrofu u Ukrajini, navodeći posljedice NATO-ove uporabe takvog streljiva u Iraku.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko opetovano je poticao pitanje prijetnji koje njegovoj naciji predstavlja nuklearno oružje koje je SAD rasporedio u zemljama EU. U listopadu 2022. ukazao je na pregovore o “nuklearnoj podjeli” između Washingtona i Varšave, upozorivši da bi nuklearno oružje moglo biti smješteno u Poljskoj, koja graniči s Bjelorusijom.

Minsk mora poduzeti “odgovarajuće mjere” kako bi se suočio s ovom prijetnjom, rekao je tada Lukašenko, dodajući da će o tome razgovarati s Moskvom.

Trenutno je američko nuklearno oružje raspoređeno u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj. Godine 2021. Rusija je pozvala da se oružje vrati u domovinu kao dio svojih sigurnosnih prijedloga, ali SAD i NATO su to odbili.

BjelorusijaOsiromašeni uranijumrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Jos prosle godine sam pisao da su rusi Lukasenku prebacili iskandere i atomske bombe. Kao i obicno rusi sa zakanjenjem objave postojanje novog oruzja.
Rusi su ovo uradili jesenas kad je NATO gomilao trupe oko Bjelorusije.

burt
1 godina prije

ruska vojska ne može pokrenuti frontu niti mogu napraviti prodor iz kurske oblasti niti iz Bjelorusije, postavljaju prepreke na kopnenoj granici Krima i na obalama Krima, petokolonaši i doseljenica sa Krima još imaju vremena da se vrate u Rusiju prije početka pucačine i povratka ukrajinske vlasti

Max
1 godina prije

To je odlučan odgovor Britancima.

Cane
1 godina prije

I treba da razmesti.

Ivan
1 godina prije

Vratiti rusko nuklerno na Kubu pa da vidimo kako ce se Ameri opet usrati..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI