ISIS se priprema za krvavi povratak usred sukoba u Gazi

ISIS ISIL kalifat FSA
37 komentara

Bauk ponovnog pokreta ISIS-a, službeno poznatog kao Islamska država Iraka i Sirije, nazire se usred tekućih previranja na Bliskom istoku, što potiče zabrinutost među stručnjacima koji strahuju da bi skupina mogla iskoristiti trenutni kaos za organiziranje krvavog povratka.

Te su se brige pogoršale kada je ISIS preuzeo odgovornost za smrtonosni bombaški napad u Iranu koji je rezultirao tragičnim gubitkom 103 života.

Implikacije takvog oživljavanja posebno su alarmantne s obzirom na eskalaciju napetosti u regiji, sa strašnim igračima poput Hezbollaha u Libanonu i Iranu koji izražavaju nepokolebljivu podršku Hamasu u njegovom sukobu s Izraelom.

U pozadini prijetnji koje razmjenjuju ove moćne skupine i ustrajnih borbi između Hamasa i Izraela u razorenom Pojasu Gaze, stručnjaci oglašavaju uzbunu da bi nestabilno okruženje moglo ponuditi ISIS-u povoljan trenutak za nove napade.

Podsjećajući na svoje mračno nasljeđe, ISIS je privukao globalnu pozornost svojim brutalnim i terorizirajućim djelima, prisiljavajući tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu da odobri zračne napade na uporišta skupine u Iraku.

Organizacija je preuzela odgovornost za bezbroj gnusnih djela, uključujući preko 300 odrubljivanja glava između 2014. i 2017. godine.

Do 2015. ISIS je uspostavio kontrolu nad značajnim dijelovima Iraka i Sirije, upuštajući se u žestoke bitke s raznim nacijama, uključujući SAD, Britaniju i Tursku.

Međutim, trajni i koordinirani međunarodni napori doveli su do značajnog nazadovanja skupine, a do početka 2018. njezin je teritorijalni utjecaj značajno smanjen.

U ključnom trenutku krajem 2019., vođa ISIS-a, Abu Bakr al-Baghdadi, oduzeo si je život tijekom američkog napada, zadavši značajan udarac vodstvu skupine.

Nekoliko godina nakon toga, ISIS je zadržao relativno nizak profil, a svjetski su čelnici prijetnju smatrali neutraliziranom.

Nedavni napadi izazivaju zabrinutost oko ponovnog oživljavanja ISIS-a

Međutim, nedavni napadi na Bliskom istoku ponovno su potaknuli zabrinutost zbog mogućeg ponovnog oživljavanja ove ekstremističke skupine.

Aymenn Jawad al-Tamimi, istraživač s Middle East Foruma, naglašava da ISIS aktivno nastoji povratiti dominaciju i ponovno uliti strah u živote ljudi. Al-Tamimi je naglasio da temeljni ciljevi skupine ostaju dosljedni – vođenje džihada protiv svih mogućih neprijatelja kako bi se uspostavio teritorijalni kalifat koji teži vladati svijetom.

Dok napetosti nastavljaju eskalirati u regiji, uključujući napade bespilotnim letjelicama na čelnike Hamasa i Hezbollaha, raste strah da bi ISIS mogao iskoristiti situaciju kako bi dobio globalnu potporu i pozornost.

Čineći se aktivnijim, analitičari vjeruju da ISIS želi prikupiti podršku, regrutirati nove sljedbenike i potencijalno dobiti financijsku pomoć.

Pukovnik Richard Kemp, umirovljeni časnik britanske vojske s gotovo 30 godina službe, daje uvid u to zašto bi ISIS mogao preuzeti odgovornost za ove užasne bombaške napade. On sugerira da grupa možda pokušava prikupiti potporu za sebe, koristeći globalnu pozornost usmjerenu na sukobe u Gazi kao priliku da ponovno stekne važnost. Dok su oči svijeta uprte u intenzivne bitke između Hamasa i Izraela, ISIS bi mogao uočiti mogućnost prikupljanja podrške, pokazati svoju stalnu važnost i privući novake.

Osim toga, izvršni direktor Društva Henryja Jacksona, Alan Mendoza, upozorio je da ISIS “još jednom diže svoju ružnu glavu” i izražava zabrinutost o tome što bi skupina mogla sljedeće učiniti. Rekao je da ideološke terorističke skupine poput ISIS-a nikada istinski ne nestaju i, budući da je Bliski istok na vrlo nestabilnoj točki, preostali ekstremisti unutar ISIS-a mogli bi pokušati iskoristiti napetosti i izboriti si prostor za ponovno djelovanje.

gazaISISTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

NE POSTOJI ” ISIS ” !!! To je samo , Anti – Islamski project globalističkih centara moći !!! Za taj ” ISIS ” , postoji , samo jedan lijek ! A on se zove —->>> NAPALM !

3 mjeseci prije

Prosto neverovatno – kad god Fašingtonu zatreba “privatna vojska” na Blistoku, ISIS “podigne glavu”?!?

Metabaron
3 mjeseci prije

Ranjeni borci ISIS-a lijeceni su u Izraelu -to je , otprilike , sve sto treba znati kako bi se shvatilo tko su oni , sto su i za koga rade …Cime li ce nas plasiti nakon sto se “potrose” sve teroristicke skupine vrijedne spomena ? Tad ,valjda , dolazi na red invazija vanzemaljaca …

xyz
3 mjeseci prije

Taj zloglasni ISIS nije dosad likvidirao nijednog izraelskog ili američkog državljana. A osnovan i plačan je sa strane CIA i Mossada. Vrlo očito je da se radi o zapadnoj terorističkoj organizacija, preko koje se islam pokazuje u najgorem mogučem svetlu, a ujedno zapad time opere krvave ruke.

NOME
3 mjeseci prije

korisni idioti amera i izraela…. razlog “bezglavog” povlačenja amera iz afganistana i ostavljanje modernog oružja za sobom je imalo za cilj naoružavanje istih…. cilj- iran….

Noname
3 mjeseci prije

Jedan visoki član Hamasa, Osama Hamdan, tvrdi da se izraelska vojska povukla iz sjevernog pojasa Gaze “bez postizanja svojih ciljeva” i bez uzimanja “ijednog zarobljenika otpora”. Citira ga iranska agencija IRNA. Izrael to nije potvrdio, ali je jasno dao do znanja da glavno središte svojih vojnih operacija sele u južni i središnji dio sektora. Jučer je glasnogovornik izraelske vojske rekao da je IDF “dovršio demontiranje Hamasove vojne baze” u sjevernom Pojasu Gaze i da će “nastaviti produbljivati ​​svoje uspjehe jačanjem barijere i obrambenih komponenti duž sigurnosne ograde”. “Sada ćemo se usredotočiti na eliminaciju Hamasa u središnjem i južnom dijelu Pojasa Gaze”, dodala je izraelska vojska. Ranije smo pisali da libanonska vlada pokušava uvjeriti Hezbollah da ne započne rat s Izraelom zbog ubojstva čelnika Hamasa u predgrađu Beiruta. A stručnjaci vjeruju da su Izrael i Hezbollah bliže nego ikad ratu punih razmjera. Podsjetimo, u napadu izraelske bespilotne letjelice u blizini glavnog… Čitaj više »

Upravo tako
3 mjeseci prije

Ako se isis pojavio nek idu američki vojnici iz Sirije i Iraka. Koj Ku.ac su tu kad se isis pojavio opet, ili nek ratuju sa isisom ili nek idu. Pa oni su sami isis koga podjebavaju.

Noname
3 mjeseci prije

Kao što je rekao iranski dopisnik Hassan Mafi: “Nikada neću zaboraviti da je Rusija išla protiv NATO-a kako bi pomogla Rusima Donbasa. Ali 2 milijarde muslimana nisu mogle učiniti ništa da pomognu Palestincima.”

Pero
3 mjeseci prije

Pratite malo taj takozvani ISIS nikad neče udarat na Izrael a i na Amerikance,možda neki false flag.

tihobl
3 mjeseci prije

A sta ce drugo uraditi anglosaksoni nego podrzati muslimanske naciste. Kad im negdje zatreba krvoprolice naoruzaju naciste.

Jomla
3 mjeseci prije

Ova trojica gore su sve rekli, nemam što dodati, jbg… 😛 😛

Ante
3 mjeseci prije

ISIS je zapadna proxy vojska.

DDT
3 mjeseci prije

kad se ne zna sva pozadina rata u Siriji onda se stavlja slika boraca Slobodne sirijske vojske a ne ISIS koja je crna sa arapskim sloganom i slična je zastavama Al-Qaeda i Džabhata al-Nusre koje su crne sa ajetom na arapskom. sve te paravojske osnivala je CIA i financirao NATO i pojedine arapske monarhije na vazalnoj vezi sa USrA_ncima.Sve su to belosvedski banditi i kriminalni idioti u službi globalističkog kapitala (kripto oligarha) istom kao što su nekad europski budalaši i banditi išli u Križarske ratove za poticaj i poziv Papa koji su naučili kako da indoktrinirani u vjeri europski banditi idu u avanturizam za interes zapadne Rimskke Crkve. Ništa se nije promjenilo samo su u igri neki novi korisni idioti i avanturisti, karaktreni banditi niskih pobuda. Naravno banditi se ponekad otmu kontroli a onda CIA institucionalnim teroristima (ubojice sa brevetom) čiste sranja za kriptiranim krvnicima čovječanstva.(globalističkom mafijom).

Max
3 mjeseci prije

Na mig SAD i Izraela.

Trirex3
3 mjeseci prije

Tek sad su palestinci na….li kad ih počne isis satirati…sigurno neće ratovati na strani palestinaca.

Noname
3 mjeseci prije

Tel Aviv je trenutno u kompliciranoj vojnoj situaciji. Rat u Gazi je postao “nepobjediv”, jer su krhotine od bombardiranja ozbiljno oštetile IDF, sprječavajući protok oklopnih vozila i stvarajući mrežu skrovišta i barikada koje idu u prilog Hamasu. U Gazi se trenutačno vodi gerilski rat, a pripadnici Palestinskog pokreta otpora imaju prednost jer bolje poznaju teren i vješti su u iznenadnim napadima i skrivanju među ostacima zgrada i mreže tunela. Iako je Izrael uspio uništiti fizičku strukturu Gaze, posljedice njegovih napada uglavnom su pogodile civile i nisu bile iznimno učinkovite u neutraliziranju Hamasa i drugih palestinskih milicija. Rezultat je neugodna situacija, s Izraelom uključenim u stalni rat iscrpljivanja. S obzirom na to, Izrael se kladi na internacionalizaciju sukoba kao način “pobjede” u ratu. Budući da nije uspješna u Gazi, izraelska vlada se nada generirati nova izbijanja neprijateljstava pokretanjem napada na Libanon i Siriju. Cilj je uvesti nove aktere u rat, stvarajući situaciju potpunog regionalnog sukoba koji… Čitaj više »

gigi pinna
3 mjeseci prije

Israeli State Inteligence Service, poznatiji kao ISIS, taman se pojavio kad treba Izraelu eskalacija, kad je Irak najavio pokretanje izbacivanja američkih trupa iz Iraka…
Tko vas ne zna skupo bi vas platio.

Zimek
3 mjeseci prije

Kako je ispravnije? isis ili usis?

tuf
3 mjeseci prije

ISIS iliti Mossad&CIA.

nessy
3 mjeseci prije

Tko im je logisticki omogucio povratak. Mozda USA? Ma, nee.. Mozda Israel? Ne, ne, naravno. Da skratimo, sigurno su krivi Rusi, S. Koreja, Iran (ha,ha). Neobicno je kako taj usrani ISIS, drustvo glavosjeca, iz srednjeg vijeka, ozivi uvijek kad to odgovara USA. To je, naravno slucajnost, Pa svi znamo vrijednosti koje US podrzavaju (“krademo, lazemo, i pljackamo, uz osmjeh”). Pa sto bi mi bez US demokracije?

duki
3 mjeseci prije

Sve su napadali i dekaptirali izuzev Ćifuta !
Za Izrael -zemlju(državu) prevare i spletke Hammas i Isis moraju postojati MORAJU ! Ne zbog nas -gojima več poradi samih Židova!

Dervo
3 mjeseci prije

Ispravka krivog navoda: nije ISIS vec USIS…ipak je to ogranak United States of Iraq and Syria

Steve
3 mjeseci prije

ISIS made in USA

Dumand
3 mjeseci prije

Jel’ znači treba mesa Amerika britima, jehudijama, smješni su prilozi o besmislu DAEŠ-a, sve je poznati zapadni proizvod zla

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Nakon što su ih ameri sustavno uništavali dostavom oružja, vozila i drugih materijala nastavili su i dalje.

Janko
3 mjeseci prije

USIS američko engleske glavosijeće

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI