Macron želi da koalicija protiv ISISa krene na Hamas

Emmanuel Macron
26 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je da zapadne trupe raspoređene u Siriji i Iraku, navodno u borbi protiv ostataka terorista Islamske države (IS, bivši ISIS), treba prenamijeniti u borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Govoreći zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom posjete Jerusalemu u utorak, Macron je rekao da koalicija predvođena SAD-om, koja uključuje desetine zemalja, treba da preuzme novu misiju protiv frakcije sa sjedištem u Gazi.

“Francuska je spremna da se koalicija, koja se bori u Iraku i Siriji protiv ISIS-a, bori i protiv Hamasa”, rekao je predsjednik. Iako tada nije elaborirao prijedlog, upozorio je da operacije protiv Hamasa “moraju biti bez milosti, ali ne i bez pravila”.

Macronov ured je kasnije izdao saopštenje za Reuters u kojem se objašnjava da međunarodna koalicija trenutno nije ograničena na “operacije na terenu, već je također uključena u obuku iračkih snaga, razmjenu informacija između partnera” i finansiranje stranih borbi protiv terorizma.

Netanyahu se nije odmah osvrnuo na Macronov prijedlog, ali je Hamas nazvao “novim nacistima” i rekao da je “slobodni svijet” sada uključen u bitku sa “osovinom zla”.

Uz Sjedinjene Države, koje drže oko 2.500 vojnika u Iraku i skoro 1.000 u Siriji, Francuska također drži snage od oko 600 vojnika u regiji u okviru svoje operacije Chammal, svoje primarne anti-IS misije, koja je prvi put pokrenuta 2014. Iako su borbene operacije su usporile od prvih dana raspoređivanja, francuske žrtve su prijavljene tek u avgustu, kada je jedan padobranac ubijen tokom vatrenog obračuna sa iračkom terorističkom ćelijom.

Američko osoblje se također našlo na udaru kritika posljednjih sedmica usljed rastućih tenzija na Bliskom istoku, sa najmanje 13 napada dronovima i raketama od 17. oktobra, prema Pentagonu. Američki zvaničnici su krivili milicione grupe koje podržava Iran.

Tenzije su se rasplamsale u cijelom regionu usred najnovije runde borbi između Izraela i palestinskih boraca u Gazi. Smrtonosni napad Hamasa ranije ovog mjeseca izazvao je sedmične zračne napade IDF-a, u kojima je poginulo više od 5.700 Palestinaca, a na hiljade je povrijeđeno, prema lokalnim zvaničnicima. Izraelska vlada u međuvremenu kaže da je najmanje 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu, dok je oko 200 zarobljeno tokom Hamasovog napada 7. oktobra. Četvorica zatočenika su od tada puštena, ali većina ostaje u zatočeništvu.

francuskaHamasISISIZRAELmacron
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
6 mjeseci prije

vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu !! Tako se kod nas kaže da neko nebi trebao da se gura tamo gdje mu nije mjesto!!!🫵🫵😕🤔😮

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Kakove trupe jaaaaado 🤣 🤣 🤣 ???!!! Ovaj ima deluzija a na čelu , velike države 🤔 … Nije to dobro u p.m. 👎

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Macron u Parizu zabranio stjenicama demonstracije u prilog Palestine…

P.S.
“Uzeli grad u taktičko okruženje. Djeluju zajedno, brzo i profesionalno. U malim grupama brzo napreduju prema centru ne štedeći nikoga. Napadaju cilj i nanose soft udarce, a onda se sakrivaju.”
NATO generali opisuju stjenice u hotelima u Parizu, Londonu, Bruxellesu…

P.P.S.
Baba, kakvi je onaj Macron…
Znaš kakvi je kad propada u Africi, a muti u Armeniji…
Sa Šolcom pravi plan za Kosovo…
I za Palestince u Gazi također.

Gad
6 mjeseci prije

A kud se sad ovaj jadničak gura. Svašta.

tuf
6 mjeseci prije

Malo koji ‘selling point’ kakav su PR firme preporučile zapadnim političarima u ovoj kampanji može nadmašiti tragikomičnost korištenja ISIL-a kao primjera zapadnjačke Borbe protiv Terorizma. To, naravno, prolazi kod zapadnjačke publike čije pamćenje ne doseže ni do jučerašnjeg obroka. Onima koji su ‘okusili čari’ pravoga ISIL-a zasigurno se želudac okreće kada vide objave Netanyahua, Borrella i Macrona na tu temu. Kada je trebalo urušavati Siriju tijekom proteklih godina Izrael je medicinski zbrinjavao ISIL-ovce. U skrovištima ISIL-a nalaženi su izraelski medicinski kitovi i oružje. Podupirali su ekstremističke frakcije, samo sa ciljem rušenja Assada. Amerikanci su ostavljali da se Islamska država širi i samo su glumili borbu protiv iste – sve dok ih Rusi i Iranci nisu počeli mlatiti, ostavljajući za primjer kako se zaista bori s ISIL-om. Eno ameri u blizini Al Tanfa dan-danas uzgajaju te ekstremiste da ih koriste po potrebi. I onda oni idu vući paralele između Hamasa i… Čitaj više »

mornar
6 mjeseci prije

Natovci manipuliraju s imenima. Istina je u Gazi je ustanak

Otok Mali
6 mjeseci prije

Vi želite svjetski rat i dobit ćete ga.

Bruno
6 mjeseci prije

Najhrabriji pjetlić na planetu. Krije se iza EU i NATO-a. Svi koji nisu s nama su nacisti. Ukrajinski nacisti nisu nacisti, hrvatski nacisti nisu nacisti, njemački nacisti nisu nacisti i td. Nacisti su pokorili EU. U kojoj zemlji to nisu na vlasti?

DobrotaJeIzbor
6 mjeseci prije

Ovo sve više nalikuje na ono pismo Alberta Pikea: “3 svjetski rat – sukobit ćemo cioniste i muslimane”

Bruno
6 mjeseci prije

Kukavička nacija. Samo kada su u čoporu smiju napasti. A zašto to rade. Trag novca. Nafta i plin u području Gaze i priobalja. Nećemo rusku naftu. Bravo pjetliću. Slušaj babu.

DobrotaJeIzbor
6 mjeseci prije

Ti stvarno ništa ne razumiš. Ovakvi poput njega su poviše nacija, to je ta “duboka država” ili “skrivena ruka”, koja djeluje globalno, tako da oni imaju veze sa svime i svugdi. Pa nije više srednji vijek, pa da su nacije suverene i imaju moć.

Steve
6 mjeseci prije

Ma koga više briga šta on želi…

Max
6 mjeseci prije

Emanuel pukao gdje je najtanji,

Captain
6 mjeseci prije

Slobodni Svijet u borbi protiv osovina zla 🤣.
Pa dozvolite i ostalima da postanu slobodni,
poglavito Palestincima.
Jbt koliko loše i licemjerno od cijele EU,svaki put me iznenade koliko su u k…..
Dno dna.

Upravo tako
6 mjeseci prije

Isis je bio vas stvorenje ko sto je hamas. Niste uspjeli u Siriji svrgnuti Asada, i gazu nećete uspjeti očistiti od Palestinaca, zajebali ste se, nije vam izašlo po planu.Hoćete ubiti svoja stvorenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI