Irak planira tužiti Sjedinjene Američke Države zbog korištenja osiromašenog urana

Irak - Highway of Death
23 komentara

Sjedinjene Države prvi su put upotrijebile streljivo s osiromašenim uranom (DU) protiv Iraka tijekom Zaljevskog rata, koji se vodio 1990.-1991., a zatim ponovno tijekom invazije 2003. godine. Prema dostupnim procjenama, SAD je kontaminirao Irak s najmanje 2.320 tona vrlo otrovne tvari, a DU je pogodio i američke vojnike i iračko civilno stanovništvo.

Bagdad će na europskim sudovima pokrenuti postupak protiv Sjedinjenih Država, zbog korištenja oružja s osiromašenim uranom od strane Washingtona, izvijestila je iračka novinska agencija al-Maalomah pozivajući se na Hatifaal-Rikabija, savjetnika Odbora za vanjske poslove iračkog parlamenta.

U razgovoru za novinsku agenciju u nedjelju, al-Rikabi je naznačio da će podnijeti tužbe na sudovima u Švedskoj i Njemačkoj, zbog navodnih velikih američkih zločina, koji uključuju upotrebu streljiva s osiromašenim uranom.

“Svakog mjeseca bilježimo na stotine slučajeva oboljelih od raka, a brojka je jasan dokaz koliku su štetu nanijele američke snage”, citiran je al-Rikabi. Dužnosnik je također pozvao iračke zdravstvene vlasti neka “objave činjenice i brojke o žrtvama koje su nastale tijekom američkih bombaških kampanja.”

Parlamentarni savjetnik izrazio je nadu da će tužbe pomoći “osiguravanju međunarodne odgovornosti” za SAD bez daljnjih odgađanja.

Prema al-Maalomahu, SAD su u napadima na Iračane koristile osiromašeni uran tri puta: 1991., 1999. i 2003. godine. Navodi se da su ti napadi zahvatili stotine tisuća Iračana, koji su patili od povećane učestalosti karcinoma, moždanih udara, zatajenja bubrega, bolesti pluća i jetre, pobačaja, prijevremenih porođaja te od urođenih deformacija. Mnogi dijelovi zemlje zagađeni su radioaktivnim ostacima. Istodobno, nastavlja Agencija, iračka vlada nije uspjela očistiti onečišćenje izazvano bombaškim napadima, niti je izvršila pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi ona obvezala SAD i njihove saveznike na angažiranost oko čišćenja ili da se Iraku osigura dovoljna novčana naknada za rješavanje ove katastrofe.

Prema procjenama iračke vlade, stopa raka bliskoistočne države porasla je nakon napada oružjima s osiromašenim uranom, skočivši s 40 slučajeva na 100.000 osoba 1991. na 800 na 100.000 osoba u 1995. te na 1.600 slučajeva na 100.000 osoba do 2005. godine.

Naročito visoki postoci oboljenja zabilježeni su u Bagdadu, Basirahu i Falluji, pri čemu je broj oboljenja rođenih u posljednjem od tih područja dosezagao i do 14 puta veći broj od onih iz Hirošime i Nagasakija, dva japanska grada na koje su SAD 1945. bacile atomske bombe.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, SAD su 1991. u Iraku upotrijebile najmanje 230 tona DU-streljiva, a 2003. više od 2.000 tona više.

Prošle godine, Frieder Wagner, autor nekoliko istraga o korištenju sredstava s osiromašenim uranom, rekao je za Sputnjik da američka uporaba ovakve vrste streljiva “definitivno” predstavlja ratni zločin, posebno u Iraku, gdje se prašina koja se nakupila na jugu te zemlje odnosi na sjever posebnim, prašinskim olujama, uzrokujući širenje zračenja cijelim područjem države, ali i daleko izvan njezinih granica.

Osim u Iraku, SAD i NATO koristili su streljivo s osiromašenim uranom u Bosni 1995. godine, tijekom napada na Srbiju i tijekom napada na srpske pobunjenike na Kosovu 1999. godine te protiv ciljeva Daesha (ISIS) *  u Siriji 2015. godine.

IrakOsiromašeni uranijumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Chen
3 godine prije

Irak će dobiti tužbu 100% i još osiromašenog urana 100%.

Ime*
3 godine prije

“srpski pobunjenici na Kosovu”????? Jel ovaj novinarcic svjestan sto je napisao??

Uno
3 godine prije

Ova vam je dobra “…tijekom napada na srpske pobunjenike na Kosovu 1999. godine…”…
Inače, SAD i NATO su bolesnici, bio sam u Pančevu kad su jedne noći istovremeno bombardovali rafineriju nafte, azotaru i vcm pogon u petrohemiji (u kojoj je bio i veliki rezervoar za etilen), u gradu od oko 80 000 stanovnika.

eks
3 godine prije

Ne znam ko je autor ovog teksta – “J.V.” , ali znam da je namerno izostavio bombardovanje Srba u Bosni i u Srbiji uranijumskim bombama od strane NATO zločinaca . U Italiji je od posledica zračenja umrlo više italijanskih vojnika koji su bili na Kosovu nakon bombardovanja . Medjutim, autor ovog članka namerno to izostavlja. Verovatno smatra da je protiv Srba taj zločin dozvoljen. Kakvo djubre.

Kometa
3 godine prije

Ironija je da su dostavili Sadamu oružje za masovno uništenje (hemijsko oružje) tokom rata sa Iranom i Kurdima na severu Iraka i kada su ga Iračani upotrebili i kada je to postalo poznato svetskoj javnosti trudili su se da sve zataškaju, onda su 1991 u tokom Sadamove invazije Kuvajta uništili skladišta sa hemijskim naoružanjem, a 2001 su tvrdili po prvi put da Sadam ima ili proizvodi takvo oružje(i ako je sve bilo uništeno u prošlom ratu) i bombardovali su zemlju municijama sa jezgrom od osiromašenog uranijuma. Čak ni sopstvenim vojnicima nisu ništa rekli o merama bezbednosti, pa kada su se nakon borbenih dejstava vojnici obično slikali sa uništenom iračkom tehnikom udisali su ili su ima na druge načine ušle čestice uranijuma u pluća i ubrzo nakon rata mnogi ratni veterani su dobijali teške maligne bolesti. O stanovništvu da ne govorimo kako su sve te čestice završile u zemljištu, vodi i… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Kometa
Komunjara
3 godine prije

SAD su država odmetnuta od međunarodnog prava i svih međunarodnih konvencija i ugovora. Isto kao i Izrael. Mogu bacati atomske bombe okolo, nitko im ne može ništa. Samo jaka i brutalna sila koja će uzvratiti istom mjerom

tango
3 godine prije

To je ta jedina na svijetu ispravna zaprdnjacka demokratija i ljudska prava sve se moze svesti na jeno rijec PLJACKOKRACIJA pod svaku cijenu hijene i lesinari

splav meduze
3 godine prije

Avion A-10  WARTHOG / Thunderbolt II ,namjenjen je
prvenstveno za uništavanje tenkova.Koristi top Gau 8/ A
30 mm / 7 – cijevni rotirajući , sistem Gatling.
Koristi streljivo u kojem ima osiromašenog urana,
kojim probija oklop tenkova.
Posjeduje još neke vrsta bombi,vjerovatno standardnih.
Korišten je često u Iraku za uništavanje tenkova i
ostalih točkastih ciljeva.

Max
3 godine prije

Mali ispravak članka , Na Kosovu nisu bombardirani srpski pobunjenici nego regularna Vojska Jugoslavije. Što se tiče Iračke tužbe ona je opravdana jer je oružje s osiromašenim uranom vrlo toksično uzrokuje deformacije fetusa zloćudne bolesti zagađuje vodu zrak i tlo te je uništio živote mnogim ljudima. A zabaranjuju ga i svjetske konvencije.

ad astra
3 godine prije

A kad ja pišem da ne treba kupovati hranu iz Srbije jer je zemlja zatrovana NATO bombardiranjem onda mi oponirate.

Hash
3 godine prije

Hoće ko i Srbija.
Čim im zaprijete usranci, zaboraviće žrtve i trovanja

bauštelac
3 godine prije

ej to je za vaše dobro izdržite haha

Goran jelic
3 godine prije

Osiromašeni uran truje slično kao krom, teški metali, kancerogeno, mutageno. Osiromašen je, radijacija je zanemariva. Mobitel je puno veći izvor EM zračenja, posebice 5g

Zvox
3 godine prije

Tesco onome kome ami pomaze

Tim Kunić
3 godine prije

Kao da to Amerikanci ne znaju, zato su ga koristili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI