SAD kreću u dodatno izvlačenje i osiguravanje nafte u Siriji kroz izgradnju nove baze u sirovinama bogatom području Deir Ez-Zoru

SAD Sirija Nafta
43 komentara

U listopadu 2019. predsjednik Trump povukao je američke snage koje su bile u Siriji s turske granice, premjestivši ih u naftom bogate regije Hasakah i Deir Ez-Zor. Ubrzo nakon toga, ruska je obavještajna služba otkrila kako Pentagon, CIA i kurdska milicija svakog mjeseca iz Sirije izvlače ukradenu naftu vrijednu desetke milijuna američkih dolara.

Američka vojska postavlja novu vojnu bazu u pustinjskom gradu Badiaal-Baghuz, Deir Ez-Zor, koja će biti udaljena samo između 1 i 2 kilometra od granice s Irakom duž rijeke Eufrat, izvijestio je arapski dopisnik za Sputnjik, pozivajući se na lokalne izvore.

Radovi na bazi trebali su započeti prošli tjedan, a prvi koraci uključuju izgradnju hangara za osiguranje logistike. Izvori Sputnjika također su rekli da su militanti Sirijskih demokratskih snaga (SDF) uz Kurde u ponedjeljak raspoređeni na područje oko baze, radi stražarske službe.

SAD su već uspostavile tri ilegalne baze u sirijskoj provinciji Deir Ez-Zor, uključujući jednu u blizinu naftnog polja al-Omar i jednu u blizini plinskog postrojenja Koniko, kao i administrativnu granicu između provincija Deir Ez-Zor i Raqqa.

U povezanim vijestima, plemenski izvori zaduženi za područje Deir Ez-Zora izjavili su za Sputnjik da su američke postrojbe i milicija SDF izveli trodnevne racije na građanske domove u plemenskim gradovima Theban, al-Hawaij, al-Busirah, gdje živi većinsko arapsko stanovništvo i u al-Shuhail, uhitivši pritom više od 50 ljudi.

Tijekom vikenda stanovnici Hasake dali su izjave za Sirijsku arapsku novinsku agenciju (SANA-u) da je konvoj, koji se sastojao od 20 kamiona-cisterni natovarenih naftom napustio područje Jazire, koje je okupirano od strane SAD-a i SDF-a. Nakon toga, konvoj se zaputio prema ilegalnom graničnom prijelazu Al-Waleed, koji se nalazi između Sirije i Iraka. Prošlog mjeseca još je dodatnih 35 kamiona-cisterni prešlo taj isti granični prijelaz.

U subotu je dopisnik SANA-e također izvijestio da su američke snage pojačale svoje položaje u gradu Hasakaha. Uzrok povećavanja američke prisutnosti su napetosti koje su nastale s lokalnim stanovništvom.

Središte velike većine sirijskih resursa nafte i plina, Hasakah i Deir Ez-Zor postali su žarišta napetosti između sirijske vlade, pro-damaščanskih mještana, SDF-a, američkih snaga i milicija, koje podržava Turska.

Prije nego što je 2011. započeo građanski rat s inozemnom potporom, Sirija je mogla koristiti svoje skromne naftne izvore, kako bi osigurala samodostatnu energetsku neovisnost i kako bi pritom ostvarila otprilike 20 posto sveukupnih, državnih prihoda od izvoza. Ukazujući na ogromne količine novca koji će biti potreban za obnovu države od sukoba, Damask je optužio Washington za namjerno “ometanje napora države, koji su usmjereni na obnovu onoga što je uništeno terorizmom, kojeg je podržala uglavnom američka administracija”.

Predsjednik Trump više je puta najavio da će Washington “čuvati” naftne resurse Sirije, unatoč zabrinutosti da bi takvi postupci mogli kršiti međunarodne zakone protiv pljačke. U listopadu 2019. ruska vojska objavila je detaljno obavještajno izvješće o švercu nafte od strane SAD-a, optužujući Pentagon, ali i privatne dobavljače, CIA-u, kurdsku miliciju i američke energetske koncerne zbog toga što svakog mjeseca iz te zemlje nelegalno izvoze naftu u vrijednosti od barem 30 milijuna američkih dolara.

Deir Ez-ZoraSDFsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

Obična pljačka podržana oružanim snagama Amerike. Da će se najveća vojna sila svesti na jednog običnog pljačkaša tuđih dobara nemoćnih da bi pružili neki adekvatan otpor, je dno dna.

medo
3 godine prije

To spada u “Nase zapadne vrijednosti”.

Venator
3 godine prije

Amerika je zbog svog ponašanja zaslužila sve sankcije svijeta.
Tu bi zemlju trebalo krajnje izolirati dok sami ne shvate da trebaju izbaciti nacizam (“we are the greatest country in the world”) iz svojih glava.

Brainstorm
3 godine prije

financiraju i potplacuju kurde. ne treba amerima tih desetak milijuna.

Dani First
3 godine prije

Za sve Trumpoljupce i Q fanove:

– priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela
– podrška Bibijevom “mirovnom” planu
– ubojstvo Suleimanija
– Hilary I njena ekipa samo što nisu su u zatvoru, ne?
– Istraga starog kompića Epsteina, njegovog tragičnog “samoubojstva” i elitne pedofilije je daleko dogurala, ne?
– hvalospjevi FEDu za “štampanje” $ i izravno plasiranje podobnima
– sudjelovanje (protiv svoje volje, naravno…) u plandemijskom igrama
– ova krađa Sirijske nafte
– slobodno nadopunite…

Da, da, sada će Orange Jesus sve to srediti, samo kada dobije drugi mandat, znam što ćete reći.
Dajte se malo zbrojite…

PS istražuj, ako ovo pročitaš, zato sam odustao od preporuke AmazingPolly, bez obzira na odlične stvari koje je objavila. Trumpoljupka je.
Pozz

Zoran
3 godine prije

Zar Rusija nije oslobodila cijelu Siriju?

gigi pinna
3 godine prije

I što vrijedi Siriji da je oslobođeno dvije trećine teritorija, kada je ekonomski najbitnije područje i dalje pod okupacijom, koja ne samo da neće prestati nego se i pojačava, naravno, sve uz asistenciju šugavih Kurda.
U blizini je i šijitski polumjesec. Što vlada u Damasku i Iran uopće poduzimaju?
Rusima je jedino bilo bitno potaracati što više glavosječa da im ne bi došli natrag na Kavkaz, ali po vijestima iz Gorskog Karabaha izgleda da su se “prekombinovali”. Neće se oni konfrontirati niti sa JewSA-om, niti sa AškeNAZIjima.
Ako Narančasti Pavijan dobije i drugi mandat ne bih isključio da ga Kosher Nostra nagovori i na barem mini-nuklearni udar na Iran.

davor3
3 godine prije

 Četiri militanta, uključujući državljane država EU i sjevernoafričke države, ubijeni su u eksploziji u skladištu sa streljivom i klorom koji se pripremao za provokaciju u Siriji pod zapadnim pokroviteljstvom.

Aleksandar Grinkevič, zamjenik šefa Ruskog centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji, rekao je novinarima u srijedu.

Prema informacijama u posjedu ruskog centra,
“11. listopada na području naselja Maarat Al-Ikhwan (13 km sjeverno od grada Idliba), skladište sa streljivom i tvarima koje sadrže klor kojeg su pripremili teroristi pod zapadnim pokrovitelstvom u svrhu provokacija protiv Rusije … su eksplodirale…”.

Ringo10a
3 godine prije

Koji razbojnici…

Rijeka-2
3 godine prije

@ gigi…
Rusi su krenuli u Sibir i izbili na Pacifik, doduse teritorij je bio prazan ali ne zaboravi ako je netko ku* sin onda je nas ku* sin.

Dakle ako nije bilo jasno, Rusi su dosli na Pacifik ali to je bilo nase slavensko pleme….

piždro
3 godine prije

Samo im je pljačka I otimačina u krvi
– nitko na put da im stane!!

3 godine prije zadnji put uredio piždro
bwe
3 godine prije

Po zeljama tzv. prijatelja Sirije
Sirija danas nije smijela postojati.
V.V.Putin je sirijski Lawrence of Arabija, sirijski spasitelj
da nije americko-izraelske agresivnosti koja nema granica i koja je voljna zapaliti svijet radi svojih interesa, Rusi bi oslobodili cijelu Siriju od terorista-zhidova-natovaca i ostalog svjetskog smeca koje se tamo skoncentriralo da fragmentira Siriju…

U Siriji, u obrani Sirije Rusija se borila ne samo protiv terorista nego i protiv Francuske, Israela, Amerike…ukratko protiv 50-tak drzava.

Izgleda da ste olako zaboravili kako su Francuzi s Amerikancima ispaljivali rakete na Siriju zato jer je navodno sirijska vlada bacila klor na teroriste..

Ovaj zapad se nekako previse fiksirao za kemijsko oruzje
Irak, Sirija, Skripal, Navalni…corona virus…pa i Litvinenko

Savovic Danilo
3 godine prije

Opet i uvijek ista stvar-svaka zemlja radi ono što joj može biti.Ne zanosimo se da su jedni bolji od drugih.U covjekovoj prirodi je da uzme i ono što nije njegovo kad se osjeti dovoljno jakim(pravednosti nema nigdje-samo interesi,pogotovo u sferi globalne politike).Prema tome Ameri rade ono što im se može,izvolite gospodo Rusi,Sirijci i ostali pa ih sprijecite u tome(imate dovoljno hardwear-a u Siriji da to uradite).Probajte pa da vidimo kako će reagovati Ameri,Turci,Kurdi i ostali.Medjunarodno pravno imate legitimet,oni nemaju,pa izvolite zauzmite ta polja i vratite ih Sirijskoj državi.

Max
3 godine prije

Dakle nastavlja se pljačka i okupacija.

duki
3 godine prije

Nije to samo Sirija,
Isto je svugdje gdje dođu američki propagatori slobode!🙉🙉🙊🙊samo se drugačije nazivaju,suradnici,savjetnici,promotori,instruktori,a u biti sve CIA, NSA, FBI,Domovinska,,,Špijuni ,agenti,ubojice,i pljačkaši,!koji se polako kote i kod nas.
Ne vjerujete,pitajte Afgane,libijce,iračane etc kako žive?bolje? ne,bogatije? ne u strahu? O da!!!
Ovcoidi !🙈🙉🙊Beeeee !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI