Rezultati Trumpove „nenadmašne mudrosti“ u Siriji

Donald Trump
24 komentara

Očito se događaji na sjeveru Sirije ubrzano razvijaju. U večernjim satima u ponedjeljak je turska artiljerija započela granatiranje kurdskih položaja na granici u regiji Malikya. Korišteno je topništvo i minobacači. Nisu prijavljene žrtve ili štete. Također se navodi da je na sirijsku granicu izbilo nekoliko desetaka oklopnih vozila, tenkovi Leopard-2 i nadograđeni M60 „Patton“, te različita oklopna vozila čije su fotografije objavili mediji.

Prema Pentagonu, operacija turske vojske na sjeveru Sirije može započeti u bilo kojem trenutku. Na Twitteru se na društvenim mrežama u Turskoj ubrzano širi hashtag koji može ukazivati na naziv operacije turske vojske “Operacija mirno proljeće”.

Dalje, tursko zrakoplovstvo je ipak udarilo na kurdski konvoj na granici između Iraka i Sirije. Granatiranje i zračni napadi dogodili su se u “američkoj zoni odgovornosti”. Kroz ovu kontrolnu točku prolazi najveći dio američke vojne pomoći za YPG milicije. Navodi se da je jedan od projektila promašio i pogodio susjedno selo. Prijavljen je i napad na kurdsku bazu u provinciji Hasaka.

Turska je „izbačena“ iz sustava informiranja američke koalicije o stanju u zraku. Podaci o stanju u zračnom prostoru sjeverne Sirije više se ne prenose Ankari, kao ni podaci iz zraka i izviđačkih izviđača. Predstavnici koalicije su rekli da to “nije zabrana za Tursku” i nije “zona zabrane leta“, ali ova će odluka sigurno otežati Turskoj provođenje zračnih operacija u sjevernoj Siriji. Na turskim društvenim mrežama postoji blaga uznemirenost sa zahtjevima da se za Sjedinjene Države zatvori zračna baza Incirlik.

Trump je obećao uništiti tursko gospodarstvo ako Turska učini nešto što Trump u svojoj „nenadmašnoj mudrosti“, kako je sam napisao na Twitteru, bude smatrao pogrešnim. Što se točno podrazumijeva pod “pogrešnim postupcima”, Trump nije precizirao.

Očito je ovo podsjetnik za Erdogana, s kojim se Trump nedavno osobno dogovorio o povlačenju američke vojske s granice. Erdogan je potvrdio da je odluka o povlačenju donesena nakon njegovog telefonskog razgovora s Trumpom.

Francuska upozorava Tursku na vojne operacije i potiče Ankaru da razmotri posljedice tih akcija. EU i UN također izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog onoga što će se uskoro dogoditi.

Rukovodstvo SDF snaga apeliralo je na Rusiju i Siriju da preuzmu sjevernu Siriju pod svoju zaštitu i da se osiguraju pregovori s Damaskom. Ovdje je sve kao i obično. Kada osjete da će izgorjeti, Kurdi se uvijek sjete Damaska i Rusije, kao što je bilo u Afrinu, kada su tražeći zaštitu, kao i obično, iznijeli neprihvatljive zahtjeve. Oni će i sada biti odbijeni, nakon čega će početi urlati o „izdaji“ i „cinizmu“.

Da bi zaštita postala moguća, kurdski čelnici se trebaju vratiti u stvarnost i odustati od očito neprihvatljivih zahtjeva za Damask, jer će u protivnom sve završiti kao i obično, s hrpom leševa i kurdskim suzama, piše ruski vojni analitičar Boris Rožin.

Dio kurdskih snaga povučen je iz regije Al-Shaddadi iz naftnog polja Al-Omar, gdje su ih Amerikanci rasporedili protiv sirijske vojske. Ove su jedinice upućene na sjever provincije Hasaka, gdje se očekuje turska invazija.

Sirijske trupe i proiranske milicije na zapadnoj obali Eufrata se još nisu pokrenuli.

Općenito, turska invazija može započeti u sljedećih jedan do dva dana, ako ne bude neke više sile koja će prisiliti Erdogana na ponovno povlačenje.

rat u SirijiSDFYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Za sad još ništa. Graham kaže da uprava ništa nije odobrila. Stvarno ‘be lud zbunjenog u ovoj priči. Lavrov zove Kurde u Damask i jamči im fer bezuvjetne pregovore. Naravno, državu će dobiti sutra,….ali malo sutra

davor
4 godine prije

Zaista tužno i žalosno za Kurde Ima li pravo jedan autohtoni narod od nekih ca. 30 mil.sa svojom kulturom, jezikom i običajima pravo na svoju državu i domovinu? Ako se uzme u obzir, da im je spletom nesretnih povijesnih okolnosti domovina oduzeta i podijeljena od strane njihovih susjeda (Turska, Iran, Irak, Sirija), imaju li sad oni pravo da im se to vrati da bi poslije toliko godina bili opet svoji na svome.

.

burt
4 godine prije

još nije iznesen stav uredništva kako objašnjavaju da turska vojska i proturske jedinice kreću u zauzimanje teritorija, da to radi SAA stvar bi bila jasna ali u sadašnjoj priči o zaštiti teritorijalne cjelovitosti Sirije i nepromjenjivosti vanjskih granica krije se zamka starih dogovora još od evakuacije enklava i zelenih autobusa koji su u stvari bili uvod u unutarnju podjelu Sirije jer su Kurdi sa 5% kontrole teritorija iz 2014 došli na današnjih 30% a proturska strana je već tada računala na dio kurdskih teritorija na kojima će naseliti evakuirane iz enklava a to je sve politički uobličeno u novo unutarnje uređenje federalnu Siriju ali o toj formulaciji i novim unutarnjim odnosima nema ništa u člancima portala logično

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Ništa.. Damask mora zaigrati prljavo jer Kurdi samo takva pravila razumiju. Kad i ako krene turska invazija ići od Dzora prema Omar poljima, zauzeti ih i spojiti se sa Hasakom za početak.

mars
4 godine prije

@ logično –

davor
4 godine prije

Duga je povijest Kurdistana, da bi je se sada ovdje obrazlagalo. Međutim, Njemačka Wikipedia tekst o povjesti Kurdistana ovako završava : Durch den Vertrag von Lausanne wurde Kurdistan durch die Alliierten und die Türkei bei der Auflösung des osmanischen Reiches auf die vier Staaten Iran, Irak, Türkei und Syrien aufgeteilt. Der größte Teil fiel an die Türkei. Auf diese Weise wurden mehr als die Hälfte der Kurden Staatsbürgen türkischen Republik. U prevodu: Ugovorom iz Lauzane Kurdistan je od strane saveznika i Turske kod gašenja Osmanskog carstva razdijeljen četirima državama Iran, Irak, Turska i Sirija. Najveći dio je pripao je Turskoj. Na ovaj način je više od polovine Kurda postalo Turskim državljanima. Kraj prijevoda. Čijim zastavama mašu, dali su i u kom stupnju jedinstveni ili ne, zar bi to trebalo biti mjerilo da 30 mil. ljudi ostane bez domovine. I na kraju, koja je to država po bilo kom pitanju 100%… Čitaj više »

Meštar
4 godine prije

Žao mi je Kurda. Skoro su i Hrvati devedesetih ovako završili. Nadam se da će izboriti svoju neovisnost.

CPGS
4 godine prije

Mislim da pisac ni sam ne zna sto je zelio reci. Trump ima jedan veliki problem, a to je da se ne da zamarati ikakvim detaljima – ne da se zamarati cak ni onim sto je rekao prije pet minuta. Trump ima jos jedan veliki problem, a to je da, izgleda, zbilja zeli odrzati (neka) predizborna obecanja koja nije trebao ni davati jer nisu realno ostvariva. Ovo ga cini podloznim prijetnjama i manipulacijama. Jedino sto drzi americke vojnike razvucene sirom svijeta (a zbilja su razvuceni sirom svijeta) na relativnoj sigurnosti je da oni koji bi ih napali mogu racunati na to da se Amerika nece ustrucavati raz__bati ih do daske. A sad dolazi Trump i svima daje na znanje da mu je dosta besmislenih ratova. Okej, svima nam je dosta besmislenih ratova ali kad si vec tako strateski razvucen i izlozen onda je povlacenje u kompaktnije okvire, ako vec to… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

U objavama Trumpa je jasno rečeno par bitnih stvari. Turci smiju vojno djalovati unutar jasno definiranog prostora unutar Sirije, bez pomoči amerike bilo kojoj strani. Krenu li dalje, mogu očekivati sankcije.
Dakle, precizirano je.
Francuska, EU, OUN svoja upozorenja i zabrinutost mogu okaćiti mački na rep, neka se barem životinja zabavlja

Max
4 godine prije

Nije dobra vijest ovaj Turski upad ali će doživjeti slom kao i ona “maslinovw grančica jer Turska vojska nema kvalitetan časnički kadar nakon čistki poslije puča.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI