fbpx

Rezultati Trumpove „nenadmašne mudrosti“ u Siriji

Donald Trump

Očito se događaji na sjeveru Sirije ubrzano razvijaju. U večernjim satima u ponedjeljak je turska artiljerija započela granatiranje kurdskih položaja na granici u regiji Malikya. Korišteno je topništvo i minobacači. Nisu prijavljene žrtve ili štete. Također se navodi da je na sirijsku granicu izbilo nekoliko desetaka oklopnih vozila, tenkovi Leopard-2 i nadograđeni M60 „Patton“, te različita oklopna vozila čije su fotografije objavili mediji.

Prema Pentagonu, operacija turske vojske na sjeveru Sirije može započeti u bilo kojem trenutku. Na Twitteru se na društvenim mrežama u Turskoj ubrzano širi hashtag koji može ukazivati na naziv operacije turske vojske “Operacija mirno proljeće”.

Dalje, tursko zrakoplovstvo je ipak udarilo na kurdski konvoj na granici između Iraka i Sirije. Granatiranje i zračni napadi dogodili su se u “američkoj zoni odgovornosti”. Kroz ovu kontrolnu točku prolazi najveći dio američke vojne pomoći za YPG milicije. Navodi se da je jedan od projektila promašio i pogodio susjedno selo. Prijavljen je i napad na kurdsku bazu u provinciji Hasaka.

Turska je „izbačena“ iz sustava informiranja američke koalicije o stanju u zraku. Podaci o stanju u zračnom prostoru sjeverne Sirije više se ne prenose Ankari, kao ni podaci iz zraka i izviđačkih izviđača. Predstavnici koalicije su rekli da to “nije zabrana za Tursku” i nije “zona zabrane leta“, ali ova će odluka sigurno otežati Turskoj provođenje zračnih operacija u sjevernoj Siriji. Na turskim društvenim mrežama postoji blaga uznemirenost sa zahtjevima da se za Sjedinjene Države zatvori zračna baza Incirlik.

Trump je obećao uništiti tursko gospodarstvo ako Turska učini nešto što Trump u svojoj „nenadmašnoj mudrosti“, kako je sam napisao na Twitteru, bude smatrao pogrešnim. Što se točno podrazumijeva pod “pogrešnim postupcima”, Trump nije precizirao.

Očito je ovo podsjetnik za Erdogana, s kojim se Trump nedavno osobno dogovorio o povlačenju američke vojske s granice. Erdogan je potvrdio da je odluka o povlačenju donesena nakon njegovog telefonskog razgovora s Trumpom.

Francuska upozorava Tursku na vojne operacije i potiče Ankaru da razmotri posljedice tih akcija. EU i UN također izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog onoga što će se uskoro dogoditi.

Rukovodstvo SDF snaga apeliralo je na Rusiju i Siriju da preuzmu sjevernu Siriju pod svoju zaštitu i da se osiguraju pregovori s Damaskom. Ovdje je sve kao i obično. Kada osjete da će izgorjeti, Kurdi se uvijek sjete Damaska i Rusije, kao što je bilo u Afrinu, kada su tražeći zaštitu, kao i obično, iznijeli neprihvatljive zahtjeve. Oni će i sada biti odbijeni, nakon čega će početi urlati o „izdaji“ i „cinizmu“.

Da bi zaštita postala moguća, kurdski čelnici se trebaju vratiti u stvarnost i odustati od očito neprihvatljivih zahtjeva za Damask, jer će u protivnom sve završiti kao i obično, s hrpom leševa i kurdskim suzama, piše ruski vojni analitičar Boris Rožin.

Dio kurdskih snaga povučen je iz regije Al-Shaddadi iz naftnog polja Al-Omar, gdje su ih Amerikanci rasporedili protiv sirijske vojske. Ove su jedinice upućene na sjever provincije Hasaka, gdje se očekuje turska invazija.

Sirijske trupe i proiranske milicije na zapadnoj obali Eufrata se još nisu pokrenuli.

Općenito, turska invazija može započeti u sljedećih jedan do dva dana, ako ne bude neke više sile koja će prisiliti Erdogana na ponovno povlačenje.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
24 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Za sad još ništa. Graham kaže da uprava ništa nije odobrila. Stvarno ‘be lud zbunjenog u ovoj priči. Lavrov zove Kurde u Damask i jamči im fer bezuvjetne pregovore. Naravno, državu će dobiti sutra,….ali malo sutra

davor
Gost
davor
1 godina prije

Zaista tužno i žalosno za Kurde Ima li pravo jedan autohtoni narod od nekih ca. 30 mil.sa svojom kulturom, jezikom i običajima pravo na svoju državu i domovinu? Ako se uzme u obzir, da im je spletom nesretnih povijesnih okolnosti domovina oduzeta i podijeljena od strane njihovih susjeda (Turska, Iran, Irak, Sirija), imaju li sad oni pravo da im se to vrati da bi poslije toliko godina bili opet svoji na svome.

.

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije
Reply to  davor

Domovinu im nisu podijelili susjedi nego kolonizatori. Cilj i jest bio da to bude potencijalno žarište u budućnosti i razlog više da se ponovo vrate. Međutim, USA je jako probitačna pa je ne zanima “neplodni” sjever; radije se drži “plodnog” juga. Njima trebaju što slabiji to lojalniji Kurdi kojima će financirati beskonačni rat protiv Turske i time slabiti i jedne i druge. Kurdi će se koncentrirati na “sigurni” jug, a Amerima baš tu i trebaju. Ovi potezi nisu neprevaziđena mudrost nekog “trampa” nego strateški potezi administracije/administracija koje najviše što znaju i rade jest ratovanje protiv drugih.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  PiriReis

@ PiriReis Koju to domovinu? Sve što ja mogu naći na mapama je područje koje je bilo naseljeno Kurdima, a to područje kroz povijest varira s time da je današnja mapa “Kurdistana” 3-6 puta veća nego bilo koja kroz povijest, a temelji se na principu naseljenosti. “Kurdish scholar Mehrdad Izady argues that any nomadic groups called kurd in medieval Arabic are “bona fide ethnic Kurds”” – kad sam sebe pokopaš. “the Seljuq Turks annexed the Kurdish principalities one by one. Around 1150, Ahmad Sanjar, the last of the great Seljuq monarchs, created a province out of these lands and called it Kurdistan.” – znači Turci su kreirali Kurdistan od plemena koja su pokorili, a da su se Kurdi ujedinili. “After the Mongol period, Kurds established several independent states or principalities” – i nakon ujedinjenja koje su Turci proveli, oni se sami cijepaju i ne teže zajedničkoj državi. “Between 1534 and 1535, Tahmasp, using a policy of scorched earth against his Ottoman arch rivals, began the systematic destruction of the old Kurdish cities and the countryside.” – i onda Turci kreću s etničkim čišćenjem čime raste teritorij “Kurdistana”. Po tome, Kurdi su skupina plemena koja se nikada nisu ujedinila, a Turci… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mercury

@ Pax Romana

A što točno tebe muči? Žena te nadrkala ili si samo lijen svoje istraživanje napraviti i napisati vlastiti komentar na temu?

ps: ako linkaš izvor onda može proći i cijeli dan prije nego ti se odobri komentar

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije
Reply to  davor

Niti imaju ideju svoje države. U startu mašu tuđim zastavama.

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije
Reply to  davor

A izbor zastava kojima mašu i namjere koje su pokazali od 2015. naovamo jasno pak pokazuju da jadna raja gdje ovi požele biti “neovisni”.

burt
Gost
burt
1 godina prije

još nije iznesen stav uredništva kako objašnjavaju da turska vojska i proturske jedinice kreću u zauzimanje teritorija, da to radi SAA stvar bi bila jasna ali u sadašnjoj priči o zaštiti teritorijalne cjelovitosti Sirije i nepromjenjivosti vanjskih granica krije se zamka starih dogovora još od evakuacije enklava i zelenih autobusa koji su u stvari bili uvod u unutarnju podjelu Sirije jer su Kurdi sa 5% kontrole teritorija iz 2014 došli na današnjih 30% a proturska strana je već tada računala na dio kurdskih teritorija na kojima će naseliti evakuirane iz enklava a to je sve politički uobličeno u novo unutarnje uređenje federalnu Siriju ali o toj formulaciji i novim unutarnjim odnosima nema ništa u člancima portala logično

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  burt

@ burt

Daj ti to malo pojasni. Prvo si pričao da će se Kurdistan odvojiti kroz federalizaciju, a sada pričaš da će Turci sa svojim bradonjama odvojiti dio Sirije? Što je na kraju točno prema tebi?

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Mercury

nitko ništa neće odvojiti, vanjske granice ostaju nepromjenjene ali doći će do uspostave novih federativnih jedinica, dio tertitorija Sirije npr. Afrin formalno je u Siriji ali tamo već posluju firme sa turskim žigovima a registracijske dozvole za aute se izdaju u Turskoj, to su primjeri da je dio teritorija već integriran u Tursku ali formalno ostaju u Siriji jer vanjske granice Sirije ostaju nepromjenjene, isto tako kurdski teritoriji imaju svoju višestranačku autonomnu vlast i tamo ne djeluje Baas partija koja djeluje u proassadovskom dijelu Sirije

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  burt

@ burt

Opet se ponavljaš. Koliko jedinica će biti? Tko će biti gazda? Koje granice će imati te federalne jedinice? Tko će to ugraditi u ustav? Vlada Sirije? Tko će ih nagovoriti na takvo nešto? Koje bi to povlastice imala bilo koja federalna jedinica osim Kurda koji imaju kartu etniciteta?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  burt

Pa hajde nabroj više te hebene federalne jedinice. Koliko će ih biti burte? U svakom komentaru tupiš o federalizaciji..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  burt

@burt
E da ti je par desetaka tomahavka i uredništvo bi vidjelo svoje 😆😆

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ništa.. Damask mora zaigrati prljavo jer Kurdi samo takva pravila razumiju. Kad i ako krene turska invazija ići od Dzora prema Omar poljima, zauzeti ih i spojiti se sa Hasakom za početak.

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ logično –

davor
Gost
davor
1 godina prije

Duga je povijest Kurdistana, da bi je se sada ovdje obrazlagalo. Međutim, Njemačka Wikipedia tekst o povjesti Kurdistana ovako završava : Durch den Vertrag von Lausanne wurde Kurdistan durch die Alliierten und die Türkei bei der Auflösung des osmanischen Reiches auf die vier Staaten Iran, Irak, Türkei und Syrien aufgeteilt. Der größte Teil fiel an die Türkei. Auf diese Weise wurden mehr als die Hälfte der Kurden Staatsbürgen türkischen Republik.
U prevodu: Ugovorom iz Lauzane Kurdistan je od strane saveznika i Turske kod gašenja Osmanskog carstva razdijeljen četirima državama Iran, Irak, Turska i Sirija. Najveći dio je pripao je Turskoj. Na ovaj način je više od polovine Kurda postalo Turskim državljanima. Kraj prijevoda.
Čijim zastavama mašu, dali su i u kom stupnju jedinstveni ili ne, zar bi to trebalo biti mjerilo da 30 mil. ljudi ostane bez domovine. I na kraju, koja je to država po bilo kom pitanju 100% jedinstvena? Obilježiti jedan narod kao nesposobnim za vlastitu državu (koja im je oduzeta) je više nego groteskno.

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Žao mi je Kurda. Skoro su i Hrvati devedesetih ovako završili. Nadam se da će izboriti svoju neovisnost.

hancack
Gost
hancack
1 godina prije
Reply to  Meštar

o kojoj neovisnosti ti pišeš

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije
Reply to  hancack

Razumijem tvoj komentar. Ali devedesete treba promatrati iz tadasnje perspektive. Jugovina je bila loša država i bila je zrela za propast. Tad nismo znali sto znaci novi svjetski poredak

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije
Reply to  Meštar

Ako “Kurdistan” ostvari svoje planove onda će Turci završiti kao što su Hrvati skoro završili devedesetih!

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Meštar

Meštar,
po čemu su to Hrvati neovisni nakon devedesetih? Vojskom im upravlja NATO (to jest SAD), bankama upravljaju strani banksteri, većina ono malo privrede što je ostalo je tuđe vlasništvo, jednako kao i trgovački lanci. Obala se rasprodaje strancima brzinom od 2%- 3% godišnje. Uskoro će i vrijedno agrarno zemljšte na bubanj. U gradovima se stanovi i poslovni prostori vraćaju Crkvi i Židovima dok se stanari koji su u njima rođeni deložiraju.
Po čemu je Hrvatska neovisna? Nikad nije bila ovisnija negoli danas. Zapravo je jednako ovisna kao krajem 19. stoljeća za vrijeme mađaronizacije (ban Khuen Hedervary i društvo).
Da, sada možemo slobodno mahati zastavom (a to smo mogli i u SFRJ), pjevati himnu (i to smo mogli u SFRJ). O da, i članica smo UN!. Zamisli koje li časti i ponosa! I imamo “svoju” precednicu”, čaaak! Pa puknut ću od ponosa! A bedaki misle da imaju “svoju državu”. Da se rasplačeš od sreće.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Mislim da pisac ni sam ne zna sto je zelio reci. Trump ima jedan veliki problem, a to je da se ne da zamarati ikakvim detaljima – ne da se zamarati cak ni onim sto je rekao prije pet minuta. Trump ima jos jedan veliki problem, a to je da, izgleda, zbilja zeli odrzati (neka) predizborna obecanja koja nije trebao ni davati jer nisu realno ostvariva. Ovo ga cini podloznim prijetnjama i manipulacijama. Jedino sto drzi americke vojnike razvucene sirom svijeta (a zbilja su razvuceni sirom svijeta) na relativnoj sigurnosti je da oni koji bi ih napali mogu racunati na to da se Amerika nece ustrucavati raz__bati ih do daske. A sad dolazi Trump i svima daje na znanje da mu je dosta besmislenih ratova. Okej, svima nam je dosta besmislenih ratova ali kad si vec tako strateski razvucen i izlozen onda je povlacenje u kompaktnije okvire, ako vec to zelis, nesto sto se mora raditi planski i strpljivo, a ovaj krelac nema strpljenja ni kapaciteta za planiranje, a druge ne zeli slusati. Zbilja mislim da mu je Erdogan rekao “mi idemo a vi kako hocete” zato sto je Trump proziran i Erdogan se uzda u to da ce Trump… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

U objavama Trumpa je jasno rečeno par bitnih stvari. Turci smiju vojno djalovati unutar jasno definiranog prostora unutar Sirije, bez pomoči amerike bilo kojoj strani. Krenu li dalje, mogu očekivati sankcije.
Dakle, precizirano je.
Francuska, EU, OUN svoja upozorenja i zabrinutost mogu okaćiti mački na rep, neka se barem životinja zabavlja

Max
Member
Max
1 godina prije

Nije dobra vijest ovaj Turski upad ali će doživjeti slom kao i ona “maslinovw grančica jer Turska vojska nema kvalitetan časnički kadar nakon čistki poslije puča.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik