Borci FSA otvorili vatru na američki konvoj

US Army konvoj americka vojska
49 komentara

Borci Slobodne sirijske vojske (FSA), saveznici oružanih snaga Turske, otvorili su u nedjelju vatru na konvoj američkih trupa koji su se kreatali ka Iraku, rekao je general-major Jurij Borenkov, šef ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji.

“Izvještaj dobijen preko veze sa američkom stranom kaže da je 3. novembra konvoj pripadnika američke vojske koji se kretao putem M4 prema iračkoj granici granatiran nekih šest kilometara zapadno od Tell Tamer-a iz područja pod kontrolom pro-turskih boraca Sirijske nacionalne armije (novo ime Slobodne sirijske vojske). Žrtava nije bilo “, rekao je Borenkov.

Turska je pokrenula vojnu invaziju na sever Sirije, nazvavši je operacijom Mirno proljeće, koju su izvele oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska podržana od strane Ankare. Erdoganova vojna kampanja započela je vazdušnim udarima na položaje kurdskih jedinica koje su prethodno podržale SAD. Erdoganova vlada tvrdi je da je njen cilj da očisti pogranično područje od onoga što naziva “teroristima”  i uspostavi 30 km dugu tampon zonu na sjeveru Sirije, gde bi se naselile sirijske izbjeglice iz Turske. Ankara sada kontroliše kopnenu zonu, koja uključuje gradove Ras al-Ain i Tell Aiad.

Američki ministar odbrane Mark Esper je izjavio 13. oktobra da je njegova zemlja počela povlačenje 1.000 vojnika sa sjevera Sirije ispred turske ofanzive. 16. oktobra su američke trupe uništile njihovu vojnu bazu u blizini grada Kobania oko 150 kilometara od Alepa i napustilo gradove Rakka i Tabka na sjeveroistoku Sirije.

27. oktobra, američki predsednik Donald Trump je rekao da će američke trupe koje napuštaju Siriju ipak ostati u regionu “kako bi nadgledale situaciju i spriječile ponavljanje 2014. godine, kada je stvorena prijetnja u obliku Islamske države. “

Američka vojskaFSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ha ha
4 godine prije

FSA će dobiti pregršt poklona
laserski navođenih

Milance iz Ceske
4 godine prije

Trump je rekao da će američke trupe koje napuštaju Siriju ipak ostati u regionu “kako bi nadgledale situaciju i spriječile ponavljanje 2014. godine, kada je stvorena prijetnja u obliku Islamske države. “sto mislite sto značí ta izjava Trumpa u geopoliticko reálnosti ili procesu upravljanja.Da vás cujem?

Red Dog
4 godine prije

Ausländer Raus!
Yankee go home!

Tra tra tra
4 godine prije

“Borci FSA”…. koja propagnada, znači sada je FSA dobra….ovakvi naslovi izazivaju gađanje onih koji su stvarno protiv terorizma, ali u Siriji uopšte nema nikakve borbe protiv teroriozma, već klasični interes…Rusija se ne bori protiv terorizma u Siriji, Rusija podržava teroriste tamo gdje im odgovaraju…primjer je Turska….dok se u Siriji slavio puč protiv Erdoggana, Rusija ga je spašavala…..fuj, licjemjerstvo neviđenih karaktera….

Zvrk
4 godine prije

“Borci” FSA?
Nakon 8 godina da alternativni medij padne na ovu medijsku manipulaciju? Očito da uredništvu nije jasna distinkcija između “borci”, “militanti”, “pobunjenici” ili pak “teroristi”.
Samo se nadam da nije netko izvana došapnuo da su konačno odvojeni umjereni od neumjerenih pa bi eto bilo neumjereno sve njih smatrati ovim ostalim imenima koje sam naveo iako realno to sve jesu. Daleko više od običnih boraca.

Moreno
4 godine prije

Koliko bacin oko na ovi portal, toliko od prilike bacin oko i na američki portal ZH.
Ono šta mogu primjetit je to kako postotno ovi portal objavi nekoliko puti više članaka o tome šta je Trump reka ili twittnija.
Logično mi pari američkiji portal od većine američkih ☺

Ivo
4 godine prije

Ispravan naslov članka bi bio: Sukob manjeg intenziteta između terorističkih frakcija u blizini Tell Tamer-a

burt
4 godine prije

što je to čudno kako se zovu proturske snage koje su pokrenule ofenzivu u sjevernoj Siriji, zovu se FSA kao krovna organizacija u kojoj su najače grupe NLF, Sultan Murat Brigade i Jaysh al islam i djeluju kod komandom turske vojske i imaju federalističke ciljeve uspostave sunitske teritorijalne federalne jedinice protivno Assadovom centralizmu i diktaturi, ideje ISIS-a o stvaranju nove islamske države i promjenama vanjskih granica Sirije potpuno su odbačene prije 3-4 godine a na bivšem teritoriju ISIS-a teritorijalnu ekspanziju su napravili Kurdi, SAA i proturske federalističke organizacije, najveću konfuziju su izazvali Trumpovi idiotski tweetovi i djelovanje SDF-a nakon početka turske vojne akcije protiv Kurda jer je u sjevernoj Siriji dio SDF-a dozvolio SAA da uđu na njihov teritorij i pridruže im se protiv turske strane a u istočnoj Siriji dio SDF-a je skupa sa američkom vojskom zadržao pokušaj prodora SAA preko Eufrata, tweeterašu su njegovi savjetnici objasnili da bi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI