Iran negira da stoji iza smrti američkih vojnika u Jordanu

Nasser Kanaani
21 komentar

Teheran nije bio umiješan u napad dronom na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri pripadnika, a više od 30 ranjeno, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Islamski otpor u Iraku – krovna grupa islamističkih šiitskih milicija – preuzela je odgovornost za napad na ispostavu poznatu kao Toranj 22, nedaleko od granice sa jordansko-sirijskom granicom.

Predsjednik Joe Biden rekao je da su napad izvele “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”, dok su mnogi američki političari direktno okrivili Teheran. Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron na sličan je način ukazao na Islamsku Republiku, pozivajući je na “deeskalaciju u regionu”.

„Kao što smo jasno ranije rekli, grupe otpora u regionu odgovaraju na ratne zločine i genocid“, rekao je Kanaani. “Oni ne primaju naređenja od Islamske Republike Iran. Ove grupe odlučuju i djeluju na osnovu vlastitih principa i prioriteta, kao i interesa svoje zemlje i naroda.”

Bajden je obećao odgovor na smrt Amerikanaca. “Mi ćemo sve odgovorne pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji odaberemo”, rekao je on u izjavi.

Do napada u Jordanu došlo je dok su šiitske grupe u regionu obećavale solidarnost s Palestincima i zahtijevale od Izraela da prekine napad na Gazu. Hezbolah u Libanu je u više navrata ispalio rakete i minobacačke granate na Izrael, dok su jemenski Huti lansirali projektile i dronove na trgovačke brodove koji su plovili kroz Crveno more.

SAD i Velika Britanija su 12. januara počele da izvode napade na ciljeve Huti u Jemenu, navodeći potrebu za zaštitom međunarodnog brodarstva. U srijedu su američke snage izvele zračne napade na tri lokacije u zapadnom Iraku povezane s grupom Kataib Hezbollah, koja je preuzela odgovornost za napade na američke vojne lokacije u Iraku i Siriji.

Američka vojskairanJordanNapadSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Jordanska vlada kaze da je ta baza u Siriji i da nije bilo napada na Jordan, niti su amerikanci poginuli u Jordanu.
Znaci amerikanci opet lazu.

Bruno
2 mjeseci prije

Samo Amerikanci imaju pravo imati baze posvuda u svijetu, ubijati civile, ubijati generale bez ikakve kazne.

Max
2 mjeseci prije

O napadu sam izvijestio na temi o valutama. Cilj je izazvati rat s Iranom ali to bi bila kobna greška.

Sparkling
2 mjeseci prije

Da, Bliski Istok je bure baruta koje Am. nastoje zapaliti ali kontrolirano. Iran nije mala beba i dobro bi se namučili ako napadnu. Budimo realni, Iran sam nema šanse jer je okružen Am. bazama i još nije dostigao tehničke sposobnosti kakve posjeduju Am.
Može ga spasiti u slučaju napada jedino Ru. ili Kina koja bi se indirektno umiješala. I što bi to onda proizvelo, zakljičite sami.
Taj scenario ne mora tako izgledati ali može biti još gori. Uključenje Izraela u napad na Iran povlači odgovor Irana svime što ima na raspolaganju a u nemogućnosti da se Izrael obrani od takvog masovnog raketnog udara, upotrebljava taktičke nukse.
Svaka daljnja predviđanja su nezahvalna i obična nagađanja. Ali bolje da na to ni ne pomišljamo.
Izuzetnima treba veliki sukob i kuhaju na sve strane. Vidjet ćemo do kraja ove god,
Lp

burt
2 mjeseci prije

ovo je najsmiješnije objašnjenje da Iran nema ništa sa proiranskim milicijama u Iraku, Libanonu, i Yemenu nego da to oni rade na svoju ruku, vlastodršci u Teheranu shvaćaju da je neizbježno da će biti napadnuti samo je pitanje u koje vrijeme i kakav povod će pronaći SAD i Izrael

NOME
2 mjeseci prije

Iran je na redu kako god okrenuli…….mislim da je onda vrijeme sjeverne koreje da krene sa svojim potezima u ovoj “igri” velikog reseta…….

Trolinjo
2 mjeseci prije

Iran ce dobit ce po glavi.

Poslje ce biti kukanja o nesrazmjernom djelovanju Ramba i ekipe.

Darko
2 mjeseci prije

A koji kurac rade američki vojnici na tuđem kontinentu? Sve ih treba pobiti ako neće dobrovoljno otići..

Dawor
2 mjeseci prije

Američki vojnici ??
Sigurno ??
Više izgledaju kao nigerijski ili centralnoafrički vojnici ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI