Američke trupe zadobile su ‘povrede mozga’ u Siriji

Američke trupe u Siriji
19 komentara

Šest američkih vojnika zadobilo je “traumatske ozljede mozga” nakon dva napada na američke baze u Siriji, saopštio je Pentagon, okrivljujući za napade “grupe koje podržava Iran”. Washington je upozorio Teheran da će “nasilno” odgovoriti na sve slične incidente u budućnosti.

Portparol Pentagona Brig. General Patrick Ryder je detaljno opisao ranije neprijavljene povrede tokom brifinga za novinare u četvrtak , rekavši da su one rezultat dva odvojena napada 23. i 24. marta.

“Pored sedam povrijeđenih pripadnika vojske koje sam istakao [prethodno], bilo je dodatnih šest američkih vojnika kojima je naknadno dijagnosticirana traumatska ozljeda mozga kao rezultat napada koje podržava Iran”, rekao je novinarima, napominjući da svi su bili u stabilnom stanju nakon medicinskih pregleda nakon napada.

Upitan da li su trupe s dijagnozom ozljeda mozga evakuirane na liječenje, Ryder je rekao da nisu i da su ostali u svojim bazama u Siriji, ali je dodao da “postoji potencijal, očigledno, za dodatnu medicinsku njegu”.

Četvorica pripadnika službe su zadobila povrede tokom napada dronom 23. marta na američku bazu u Hasaki, na sjeveroistoku Sirije, dok su druga dvojica ranjena u odvojenom napadu dan kasnije na objektu za podršku misiji nazvanom ‘Green Village’. U napadima je poginuo i jedan američki izvođač radova, dok je još pet vojnika i još jedan izvođač povrijeđeno.

Američke snage izvele su više zračnih napada u znak odmazde, ubivši najmanje osam “militanta”, prema Centralnoj komandi. Ryder je rekao da ne može imenovati ciljane grupe, ali je tvrdio da borci “nisu Iranci”. Umjesto toga, opisao ih je kao pojedince “povezane” sa elitnim Korpusom garde Islamske revolucije (IRGC) u zemlji, iako su zvaničnici do sada pružili malo dokaza u prilog toj tvrdnji. Bez obzira na to, Ryder je naveo “obrazac napada Irana i Irana” u Iraku i Siriji.

Nakon dva napada i odgovora Washingtona, predsjednik Joe Biden upozorio je da će SAD “djelovati snažno” kako bi zaštitile svoje osoblje u budućnosti, iako je insistirao da Sjedinjene Države ne “traže sukob” s Islamskom Republikom.

Američki vojnici su povremeno okupirali dijelove Sirije gotovo čitavu deceniju, od kojih su mnogi uključeni s kurdskim milicijama na naftom bogatom sjeveroistoku Sirije. Vlada u Damasku je u više navrata pozivala SAD da prekinu svoje vojno prisustvo, insistirajući da je raspoređivanje nezakonito prema međunarodnom pravu, i optužila je američke snage da kradu ogromne količine nafte, pšenice i drugih resursa i krijumčare ih iz zemlje.

Američka vojskaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

A što vojnici izuzetne nacije rade u Siriji?
Je li ih UN poslao, je li ih sirijska vlast zvala?
Temeljem čijih odluka su pokrenuli u stranoj državi više zračnih napada gdje su ubili osam “militanata”?
Zašto vojni pripadnici izuzetne nacije vrše odmazdu u stranoj, međunarodno priznatoj državi na drugom kraju svijeta bez ikakvih osnova da uopće budu tamo?

tihobl
1 godina prije

Americki veterani kazu: nas u svijetu niko ne voli.
To je bolna spoznaja, jer kad su se prijavljivali u vojsku mislili su da ih svi u svijetu vole. I ova sestorica docice do istog zakljucka, a onda ce se poceti pitati zasto ih niko ne voli.

Max
1 godina prije

Ameri hoće reći da Fajir 5 djeluje kao loše vino. Uvijek kad ih njime gađaju trese im se mozak.

Max
1 godina prije

Točno prijatelju.

tatamata
1 godina prije

kladim se da je i nas kolega Mladen iz St-a na vojnoj mirovini iz domovoniskog rata sa dijagnozom …traumatska povreda rektuma ,,, sjeo na tromblonsku minu

tuf
1 godina prije

Uzeo mi riječ iz usta, baš mi isto odmah ta paralela došla na pamet! Radilo se o napadu na Ain al-Asad bazu, negdje devetero vojnika dobilo ozljede glave.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

ha, ha.. glupi “kauboji” i šminkeri….. Je***o vas Hollywood…………………… Di vam je Čak Noris?..

gigi pinna
1 godina prije

Iranski su dronovi efikasni u Ukrajini, ne znam zašto ih Teheran ne pošalje i SAA – pokupili bi se Zio- n a z i j i u dogledno vrijeme.

peralozac
1 godina prije

Meni je samo jedna stvar nejasna, kako neko bez mozga moze dobit “povrede mozga”. Usranijski vojnici su dokazano bezmozgovici i to se vidi na svakom koraku. Licno poznajem (ako su jos uvek zivi) nekoliko ex marinaca, debil do debila neznas koji je gluplji.

tedi
1 godina prije

dobro su prosli,sada imaju razlog da zbrisu kuci.

Prazni džepovi
1 godina prije

Američke trupe povredile mozak ?kako trup? Valjda glava

Ivan
1 godina prije

Zadobile su sve ameeicke trups davno povredu mozga sa nepovratnom stetom..

Drazen
1 godina prije

Da imaju mozga ne bi bili u Siriji.

MrKamenjarac
1 godina prije

…..A KAKO TO DA SUPLJOGLAVCI DOBIJU POVREDE MOZGA???CUDNO STVARNO CUDNO…..

Dawor
1 godina prije

Terminator,Rambo,Spiderman & Captain America never dies !!!!!
😂😂😂🇺🇸🇺🇲🇺🇸🤡🤡🤡

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI