Pentagon umanjuje Bidenovu tvrdnju o Ukrajini

Pentagon
21 komentar

Visoki američki general rekao je da američke snage trenutno ne obučavaju ukrajinske trupe u Poljskoj.

Šef američkih snaga u Evropi rekao je da nije upoznat sa programom obuke ukrajinskih vojnika u Poljskoj, nakon što se činilo da je predsjednik Joe Biden sugerisao da je takva misija u toku dok je razjašnjavao prethodni gaf napravljen prošle sedmice.

Obraćajući se poslanicima tokom saslušanja Senatskog odbora za oružane snage u utorak, general Tod Wolters – komandant Evropske komande SAD (EUCOM) i vrhovni saveznički komandant za Evropu za NATO – rekao je da nema misije obuke u Poljskoj „u ovom trenutku“.

„Ne vjerujem da smo trenutno u procesu obuke vojnih snaga iz Ukrajine u Poljskoj“, rekao je Volters republikanskom senatoru Tomu Cottonu (Arkanzas).

Međutim, general je dodao da postoji „veza“ sa ukrajinskim trupama u Poljskoj i da im se „daju saveti“, ali je rekao da je „to drugačije nego što ja mislim da vi govorite u vezi sa obukom“. Nije ponudio detalje o tome šta te ”veze” uključuju.

Wolterovi komentari dolaze nakon što je predsjednik Biden pokušao da se ogradi od  prethodnih komentara o sukobu u Ukrajini, nakon što je prošle sedmice rekao američkim vojnicima stacioniranim u Poljskoj da će uskoro „vidjeti“ zemlju, što izgleda nagovještava da će tamo biti raspoređeni. U ponedjeljak, Biden je insistirao da „govori o pomoći u obuci ukrajinskih trupa koje se nalaze u Poljskoj“, ponovo se našavši u nezgodnoj situaciji pošto se zvaničnici Bijele kuće utrkuju da razjasne da američke snage, u stvari, ne obučavaju strane trupe na poljskom tlu.

Tokom brifinga za štampu kasnije u ponedjeljak, direktorka za komunikacije Bijele kuće Kate Bedingfield rekla je novinarima da „postoji redovna interakcija između ukrajinskih vojnika u Poljskoj i američkih trupa koje je predsjednik susreo na putovanju“, insistirajući da Biden nije slučajno otkrio „kompromitovane informacije“.

„Trupe sa kojima se sreo u Poljskoj rutinski komuniciraju sa Ukrajincima. To je nešto što se zna“, nastavila je ona, ali je takođe odbila da ulazi u detalje o tome kakve su interakcije trupe imale.

Upitan o američkim snagama koje su trenutno stacionirane u Evropi, Wolters je rekao da je broj američkih trupa narastao sa 60.000 na 100.000 otkako je Rusija počela svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Skoro polovina tih vojnika je raspoređena u Njemačkoj, a general je primetio da bi 70 % njih imalo direktnu borbenu ulogu ako bi bili aktivirani, nazivajući ih „zubima“ američkog prisustva. Neke od trupa bi mogle biti stalno stacionirane na kontinentu, dodao je Wolters, navodeći da će evropski doprinosi odbrane u narednim mjesecima odrediti sljedeće korake EUCOM-a.

Dok su Washington i druge države NATO radile na jačanju odbrane Kijeva isporukom oružja, saveznici su u više navrata izjavljivali da se neće direktno miješati u rat u Ukrajini, umjesto toga da će se obavezati da će braniti samo teritoriju država članica. Iako su prethodne američke administracije izjavile da će Ukrajina jednog dana biti primljena u blok, ona ostaje van NATO, a Bidenova administracija je upozorila da bi američka intervencija mogla da izazove oružani sukob sa Moskvom, ili čak Treći svjetski rat.

Američka vojskaAmeričke snageBidenPentagonukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
2 godine prije

Poljaci napravite se blesavi dok još imate šanse…

2 godine prije

Kolegi komentatori. Pračenje događaja u EU politiki je u ovom istorijskom momentu bolje od svakog američkok distopičnog filma!
Vrlo sam iznenađen, da se tako malo ljudi uključuje u debatu. Nema intelektualaca u tim prostorima?
Samo na Moon of Alabama, stotine komentatora dijeli svoje mišljenje, i to u korist Ruske operacije.
A večinom su amerikanci.
Interesantno!

Max
2 godine prije

Navodno je i Američka 82 zračno desantna divizija raspoređena u Poljskoj blizu Ukrajinske granice. Smatra se da je to invazijska sila.

Tupko Glupko
2 godine prije

Biden ne zna što je jeo za ručak taj dan, a kamoli što smije reći u javnost, a što ne.

nekoime
2 godine prije

Kaže li se za užasno dementnog čovjeka bidementan ili bidenmentan?

2 godine prije

  Sa svih strana nas zatrpavaju analizama, ne zna se koja je bombastičnija: „navijači Zapada“ poručuju „Rusija je u kavezu, lipsace kao SSSR!“ – kao da ne vide da Rusija koristi to „zatvaranje“ kao izgovor za jačanje sopstvene privrede i zamenu uvoznih proizvoda domaćim. Još jedna drastična razlika u odnosu na vreme SSSR-a, danas Kina može da apsorbuje gotovo svu hranu i energente koje ponudi Rusija a ima i drugih, velikih zemalja Azije kojima ne smeta saradnja sa Rusijom.   Sa druge strane „navijači Rusije“ tvrde kako će Zapad crći od gladi kad Rusija prestane da izvozi žito zaboravljajući da je Rusija do pre neku godinu bila UVOZNIK žita…   Postavlja se pitanje svrhe tih „analiza“. Naravno, ima i „klikbejterstva“ ali je opasnije omamljivanje mase, nuđenje „jednostavnih misli“ kako bi se njima lakše manipulisalo. ———————————- Od pre desetak godina situacija se nije previše promenila, samo smo dublje zagazili u Agendu… Čitaj više »

2 godine prije

nastavak: Možda nekima još uvek nije jasno zašto Rusija “mora da napadne” Moldaviju i Gruziju, zašto je morala da napadne Ukrajinu. Neki tvrde da Rusija nije imala pravo da napadne suverenu državu – i zaista, Rusija je postupila u suprotnosti sa međunarodnim pravom ali mnogo kasnije od nekih drugih! Da od gomile toga pomenemo samo približavanje NATO pakta ruskim granicama uprkos obećanju (a pojavila su se i dokumenta sa takvom tvrdnjom) da se NATO neće širiti na istok. Svi znamo kako je Amerika reagovala kad je Rusija htela da postavi nuklearne projektile na Kubu – zašto sada odlučna reakcija Rusije izaziva čuđenje? NATO je za Rusiju neprijateljski vojni blok a Ukrajina je samo njihov pion koji “skače kad ovi kažu hop”. Nema boljeg dokaza za ovo od organizovanja ofanzive na Donbas uprkos nemerljivo jačim ruskim snagama koje su već bile na granici. Svi znamo da Ukrajina tada nije ni pokušala… Čitaj više »

Lenko
2 godine prije

U S A BABILONSKA BLUDNICA.

tihobl
2 godine prije

Pentagon je mogao izjaviti da CIA u Poljskoj nema tajne zatvore i sobe za mucenje. A mogli su jos i dodati da ne razvijaju biolosko oruzje u Poljskoj. Tako bi se ozigurali ako Bajdenu opet nesto izleti.

Lucija, prva
2 godine prije

Rusija razmatra mogućnost izlaska iz Svjetske zdravstvene organizacije.

“”Фракција Праведна Русија – За истину, израдила је нацрт резолуције Државне думе о суспензији чланства Русије у СЗО за време парламентарне истраге о раду америчких БИОЛОШКИХ ЛАБОРАТОРИЈА у Украјини, са којима је ова организација вероватно САРАЂИВАЛА.

„За сада нема потребе да се суспендује чланство у Светској здравственој организацији. Ова организација је ипак настала као неполитичка организација.

Али, сматрам да је неопходно престати да Русија финансира ову организацију, односно да више не пребацујемо новац за потребе СЗО. Друга опција је да доприносе треба плаћати чисто симболично у рубљама“, рекао је Леонов за РИА Новости.”

„Није сасвим јасно какву нам корист доноси ова организација.
Само један пример је да СЗО до сада није предузела никакве кораке да РЕГИСТРУЈЕ НАШЕ ВАКЦИНЕ и да се оне слободно продају у европским и другим земљама, али тамо где је потребна препорука СЗО“, сматра Леонов.”

Tristan
2 godine prije

Da, ne instruiraju ih u Poljskoj nego u Ukrajini. Navodno je u Ukrajini 10 000 zapadnih istruktora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI