SAD gađa ciljeve povezane s IRGC-om u Siriji nakon smrtonosnog napada dronom

Americki vojnici u Siriji
18 komentara

Američka vojska izvela je više zračnih napada u Siriji u četvrtak navečer protiv skupina povezanih s Iranom koje je okrivila za smrtonosni napad dronovima u kojem je ubijen američki izvođač, ozlijeđen još jedan i ranjeno pet vojnika ranije tog dana, priopćio je Pentagon.

I napad na osoblje i odmazdu objelodanio je Pentagon u isto vrijeme kasno u četvrtak.

Napad na osoblje dogodio se u koalicijskoj bazi blizu Hasake u sjeveroistočnoj Siriji oko 13:38 sati u četvrtak, rečeno je.

Obavještajna zajednica procijenila je da je jednosmjerni napadački dron bio iranskog podrijetla, rekla je vojska, zaključak koji bi mogao dodatno pogoršati već napete odnose između Washingtona i Teherana.

Biden naređuje udare na ciljeve povezane s IRGC-om

Ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su osvetnički udari izvedeni prema uputama predsjednika Joea Bidena i da su ciljani objekti koje koriste skupine povezane s iranskom Korpusom čuvara islamske revolucije (IRGC).

“Zračni napadi su izvedeni kao odgovor na današnji napad, kao i na niz nedavnih napada na koalicijske snage u Siriji od strane skupina povezanih s IRGC-om”, rekao je Austin u priopćenju.

“Nijedna skupina neće nekažnjeno napadati naše trupe.”

Napad bespilotnim letjelicama izazvao je rane koje su, za trojicu pripadnika vojske i izvođača, zahtijevale medicinsku evakuaciju u Irak, gdje koalicija pod vodstvom koja se bori protiv ostataka Islamske države ima medicinske ustanove, rekla je vojska.

Ostala dva ranjena američka vojnika liječena su u bazi na sjeveroistoku Sirije, rekao je Pentagon.

Broj žrtava – jedan poginuo i šestero ranjenih – vrlo je neobičan, iako su pokušaji napada dronovima na osoblje u Siriji donekle česti.

Postrojbe su se našle na udaru skupina koje podupire Iran oko 78 puta od početka 2021., prema generalu vojske Eriku Kurilli, koji nadzire postrojbe na Bliskom istoku kao šef Središnjeg zapovjedništva.

Kurilla je, svjedočeći Odboru za oružane snage Predstavničkog doma ranije u četvrtak, upozorio na iransku flotu dronova.

“Iranski režim sada drži najveću i najsposobniju bespilotnu letjelicu u regiji”, rekao je.

Tri bespilotne letjelice ciljale su bazu u sirijskoj regiji Al-Tanf u siječnju. Vojska je rekla da su dva drona oborena dok je preostali dron udario u kompleks, ranivši dva pripadnika Sirijske slobodne vojske.

Dužnosnici vjeruju da napadima bespilotnim letjelicama i raketama upravljaju milicije koje podupire Iran, što je podsjetnik na složenu geopolitiku Sirije u kojoj sirijski predsjednik Bashar Assad računa na potporu Irana i Rusije, a trupe vidi kao okupatore.

Procjena misije protiv ISIS-a

Napad je uslijedio samo nekoliko tjedana nakon što je vrhovni general Mark Milley posjetio sjeveroistočnu Siriju kako bi procijenio misiju protiv Islamske države i rizik za osoblje.

Na pitanje novinara koji su u to vrijeme putovali s njim vjeruje li da je raspoređivanje otprilike 900 vojnika u Siriji bilo vrijedno rizika, Milley je povezao misiju sa sigurnošću Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, rekavši: “Ako mislite da je to važno, tada je odgovor ‘Da’.”

“Slučajno mislim da je to važno”, rekao je Milley.

Dok je Islamska država sjena skupine koja je vladala trećinom Sirije i Iraka u kalifatu proglašenom 2014., stotine boraca još uvijek kampiraju u pustim područjima gdje ni koalicija predvođena njome ni sirijska vojska, uz potporu Rusije i Milicije koje podržava Iran imaju potpunu kontrolu.

Tisuće drugih boraca Islamske države nalaze se u pritvorskim objektima koje čuvaju Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, američki ključni saveznici u zemlji.

Američki dužnosnici kažu da bi Islamska država još uvijek mogla postati velika prijetnja.

Misija, koju je bivši predsjednik Donald Trump zamalo okončao 2018. prije nego što je ublažio svoje planove za povlačenje, ostatak je većeg globalnog rata protiv terorizma koji je jednom uključivao rat u Afganistanu i daleko veće vojno raspoređivanje u Iraku.

Američka vojskairannapad dronovimasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

kusaju kako je to kad drugi salju dronove

tihobl
1 godina prije

Sinoc je bilo veselo – rokali su po svim americkim bazama, a i ameri su uzvracali.

eks
1 godina prije

Amerikenjci-pljačkaši nafte u Siriji, moraju biti izbačeni iz svih zemalja koje pljačkaju . USA je imperija zla .

Ivan
1 godina prije

Gdje su sada te svinje s haskog medunarodnog duda? Sute ko pizde kada su Ameri u pitanju. Zasto jos nije raspisana medunarodna tjeralica za Bidenom? Sto americki krmci imaju raditi u Siriji? Kada ce ovaj nas majmun Plenkovic odskakutati u Siriju kako je skakutao po Ukrajini?

Puhpoh
1 godina prije

SAD objavio rat Siriji ili samo šire demokraciju?

CWRK
1 godina prije

Kada Rusija završi sa Ukrajinom, imat će vremena da obračuna sa cionistima!

abc
1 godina prije

Sad če još više raketa padati po američkim bazama. A onda slijedi bježanija u afganistanskom stilu..

Antee
1 godina prije

i američki napadi i okupacije su najsmrtonosnije zlo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI