SAD će uzeti polovicu Berlinskog fonda za modernizaciju vojske od 109 milijardi dolara

Americka vojska u Europi
15 komentara

Vlada još uvijek ne smatra obrambenu industriju strateški važnom, ustvrdio je jedan od najviših rukovoditelja

Američki obrambeni izvođači vjerojatno će dobiti do polovice berlinskog fonda za modernizaciju vojske od 100 milijardi eura (109 milijardi dolara), upozorila je izvršna ravnateljica njemačkog proizvođača dijelova za tenkove. Također je optužila vladu zemlje za nedostatak strateške vizije za domaću industriju.

“Ne vjerujem da će mnogo novca ostati za njemačku industriju”, rekla je Susanne Wiegand iz Renk grupe novinarima u ponedjeljak u Münchenu. “Njemačka nema politički kompas za obrambenu industriju.”

Njemački fond za modernizaciju finaliziran je u svibnju prošle godine nakon dugotrajnih pregovora unutar vladajuće koalicije. Kancelar Olaf Scholz opisao je novčanu injekciju kao odgovor bez presedana na suvremene izazove i obećao da će pomoći njegovoj zemlji da doprinese europskoj sigurnosti na razini koja je prikladna za najveće gospodarstvo bloka. Njemačka je stalno trošila manje od 2% BDP-a na obranu, ne uspijevajući ispuniti mjerilo koje je NATO preporučio svojim državama članicama.

Prema riječima Wiegand, u Njemačkoj je došlo do pomaka u odnosu prema obrambenoj industriji, barem što se tiče vidljivosti. Prijašnji problemi trebali su se držati podalje od očiju javnosti, a njegovo najviše rukovodstvo trebalo se držati “skriveno”. No i dalje postoje mnoga stara pitanja vezana uz, na primjer, politiku vojne nabave gdje “stvari teku polako”, rekla je. Neki njemački proizvođači oružja, kao što je bivši poslodavac Wiegand, Rheinmetall, kapitaliziraju sukob u Ukrajini i posljedično povećanje narudžbi. Proizvođač tenkova Leopard 2 i drugih oružanih sustava izvijestio je o porastu zarade od 27% u 2022. i navodno očekuje dvoznamenkasti rast u godinama koje dolaze.

Renk isporučuje mjenjače za Leoparde, kao i za druge tenkove europske proizvodnje, kao što su britanski Ajax i francuski Leclerc. Tvrtka je rezervirala narudžbe u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijardi eura (4,2 milijarde dolara), rekao je izvršni direktor. Otprilike 70% Renk proizvoda ide vojsci.

Američka vojskaModernizacijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istina
9 mjeseci prije

Kao što sam rekao. Evropa će ostat bez oružja ( osim eventualno Francuza koji proizvode skoro sve i mudro šute ) i tada je jedini dobavljač Amerika uz nešto sitno domaće proizvodnje do 10% potreba.
Zato se i prazne skladišta u EU.
Proft odličan za Amerikance a Evropa bez muda i kičme doživljava da bude jedno nerazvijeno područje – samo turizam.

Ivan
9 mjeseci prije

Da su Svabe postali toliko glupi pa to ne mogu vjerovati? Sve mogu zahvaliti onoj korumpiranoj krmaci Ursuli koja je sjebala cijelu EZu..

Ivan
9 mjeseci prije

Da su Svabe postali toliko glupi pa to ne mogu vjerovati? Sve to mogu zahvaliti onoj korumpiranoj krmaci Ursuli koja je sjebala cijelu EU..

ogo
9 mjeseci prije

Imati cemo novo oruzje ali cemo nositi zakrpane hlace.

tihobl
9 mjeseci prije

Pola ce uzeti Bajden, a pola Zelenski.

Bebi kad otmes zvecku ona place na sav glas, a svabe ni da beknu.

Max
9 mjeseci prije

Ruska SVOZ je jako dobrodošla europakom a najviše američkom vojnoindustrijskom kompleksu.

9 mjeseci prije

Uzimaju ih lopatom..

Ivek
9 mjeseci prije

Mogu oni modernizirati šta hoće i kog god hoće, ali mene u vojsku ne budu vidjeli, nek si nađu neke druge budale koje budu otkinutih ruku i nogu proveli ostatak svog mizernog života.

hiber
9 mjeseci prije

Uzeće i Poljaci svojih 10%. Reparaturu tenkova ostećenih od mina Poljaci naplaćuju Njemcima 100.000 eura komad. A nijemci tvrde da je prava cijena 12.000 eura. Dakle kad Ukrainac naleti na minu, jaukne njemac, a rusi se vesele sto lovu uzimaju poljaci. 🤑🤑🤑

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI