SAD će pregovarati o budućnosti svojih trupa u Iraku

Americka vojska Irak
9 komentara

Bagdad se zalagao za okončanje koalicije koju predvode Amerikanci i osudio nedavne napade u zemlji

SAD će održati razgovore o budućnosti svoje vojne nazočnosti u Iraku, rekli su dužnosnici za više novinskih kuća, sugerirajući da će Washington i Bagdad razgovarati o vremenskom okviru za okončanje desetljeća dugog američkog raspoređivanja.

U poruci dostavljenoj iračkom ministru vanjskih poslova Fuadu Husseinu u srijedu, američka vlada je rekla da je voljna pregovarati o sljedećoj fazi vojne koalicije u Iraku, prema neimenovanim dužnosnicima na koje se pozivaju Reuters i CNN.

Hussein je kasnije rekao da je primio “važnu poruku” od američkog izaslanika, dodajući da će je “proučiti premijer i relevantna zainteresirana tijela”, ne navodeći detalje.

SAD drži oko 2500 vojnika u Iraku, zaostatke od raspoređivanja 2014. u borbi protiv Islamske države (IS, bivši ISIS). Oni bi trebali služiti u savjetodavnoj ulozi, budući da je Pentagon proglasio kraj borbenih operacija 2021., ali vojska je izvela desetke oružanih misija u godinama koje su uslijedile – većina usmjerena na milicijske skupine koje podržava Iran.

Dok je Pentagon rekao da ne razmatra povlačenje trupa tek 8. siječnja, CNN je izvijestio da će se dio nadolazećih rasprava “usredotočiti na to hoće li i kada biti izvedivo prekinuti američku vojnu prisutnost u Iraku”.

Prema više izvora na koje se poziva Reuters, Washington je ublažio svoj stav o tom pitanju. Iako su SAD ranije držale da će pristati na povlačenje tek kada prestanu napadi milicija koje podupire Iran, navodno su odustale od tog preduvjeta.

Međutim, neki dužnosnici u Bagdadu pozvali su na brži izlazak, pozivajući SAD da se obvežu na određeni vremenski rok za povlačenje. Ranije ovog mjeseca, premijer Mohammed Shia al-Sudani rekao je da će uskoro pokrenuti proces “trajnog okončanja prisutnosti međunarodnih koalicijskih snaga u Iraku”, iako nije ponudio nikakav datum kada bi se to moglo dogoditi.

Pregovori s Washingtonom mogli bi potrajati “nekoliko mjeseci, ako ne i dulje”, izvijestio je Reuters, napominjući da američko povlačenje još nije “neminovno”.

Al-Sudani je glasno osudio nekoliko američkih zračnih napada na iračko tlo posljednjih tjedana, rekavši da ugrožavaju suverenitet njegove zemlje i prijete regionalnoj stabilnosti. Nakon najnovije runde udara u utorak, čelnik je rekao da SAD “potkopava sporazume i razne sektore zajedničke sigurnosne suradnje”, također naglašavajući potrebu za “preoblikovanjem budućih odnosa” s Washingtonom.

Američka vojskaIrakSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Ispravak, SAD nikada ne pregovora nego prijeti i ucjenjuje. Dolaskom na pregovore nastupaju s pozicije moći i između redova će iračkom vodstvu poručiti da u slučaju povlačenja američke vojske “neće moći odgovarati za širenje terorističke prijetnje na tlu Iraka”. Što će sasvim slučajno aktivirati sve subverzivne elemente od Kurda do ISIL-a. Uz klasične ucjene na financijsko-ekonomskom polju.

Sparkling
3 mjeseci prije

Dajte, nemojmo se lagati. Ako su prvi put pronašli kemijsko oružje, zašto ga ne bi pronašli i drugi put ili koliko god puta zatrebalo. Tko puši više ove priče o terorističkim skupinama s kojima se oni bore.
Kad jednom uđu samo sila ih može istjerati. A Iračanima došlo iz d.peta u glavu.
Lp

Darko
3 mjeseci prije

Istjerati iz Iraka kao bjesne pse tu kriminalnu američku bandu..

Max
3 mjeseci prije

Američke snage će morati otići iz Iraka.

Julije
3 mjeseci prije

Da li amerikanci znaju išta radit osim ratovam po svijetu i ubijati nedužne civile a sve u ime širenja demokracije?

3 mjeseci prije

Biće to AfganStyle povlačenje ! Ako ne i brže…

abc
3 mjeseci prije

Iračani nek pitaju Afganistance kako najučinkovitije istjerati američke pedere i transvestite.

Darko
3 mjeseci prije

Marš doma američki orangutani..

Drago
3 mjeseci prije

Pregovarati ,sa kim? Dobili su ratove samo u Holywoodu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI