SAD obučava Ukrajince u bivšoj bazi nacističkog Vermahta

Americka vojska
19 komentara

Američka vojska trenutno obučava ukrajinske trupe za upravljanje novim haubicama, bespilotnim letjelicama i drugom opremom koju je isporučio NATO na poligonu Grafenwoehr u južnoj Njemačkoj, potvrdio je u srijedu načelnik Komande za obuku 7. armije. Brigadni general Joseph Hilbert rekao je novinarima da je američka vojska obučila preko 20.000 ukrajinskih vojnika u proteklih sedam godina, u očekivanju sukoba s Rusijom.

Grafenwoehr, koji se nalazi u istočnoj Bavarskoj, prvobitno je izgradila carska Njemačka prije Prvog svjetskog rata. Proširio ga je Wehrmacht 1938. i koristio se za vježbanje taktike Blitzkriega. Američka vojska ga je okupirala 1945. godine i od tada njime upravlja.

Obraćajući se novinarima u srijedu, Hilbert je potvrdio ranije izvještaje da su trupe Nacionalne garde Floride obučavale Ukrajince na novim haubicama M777 koje su SAD poslale kao vojnu pomoć Kijevu. Prva grupa, za koju je zvaničnik Pentagona u ponedjeljak rekao da broji 170 instruktora, već se vratila u Ukrajinu, dok još 50-60 trenutno završava obuku, rekao je Hilbert.

“Oni razumiju kako da njime upravljaju i koriste ga što efikasnije mogu sami iu skladu sa svojom taktikom i vlastitom doktrinom”, rekao je Hilbert, misleći na novi hardver. On je Ukrajince koji su došli u Njemačku na obuku nazvao “apsolutno motivisanim, nevjerovatno profesionalnim”, prema komentarima koje je prenio Bloomberg News.

Hilbert je otkrio da su SAD potrošile oko 126 miliona dolara u proteklih sedam godina na obuku ukrajinskih vojnika, uključujući izgradnju cijele baze u zapadnoj Ukrajini u tu svrhu. Oko 23.000 vojnika obučeno je u Ukrajini do januara 2022. godine, rekao je on. Kijevske snage su takođe učestvovale u “preko desetina” velikih vežbi sa američkim trupama u Nemačkoj od 2015.

Napetosti između Ukrajine i Rusije počele su nakon puča u Kijevu u februaru 2014. koji je podržan od strane SAD-a zbacio je demokratski izabranu vladu, što je pokrenulo referendum za ponovno priključenje Rusiji na Krimu i proglašenje nezavisnosti u istočnim regijama Donjecka i Luganska.

“Najgora stvar koju su Rusi uradili je da su nam dali osam godina da se pripremimo”, rekao je Hilbert novinarima , dodajući da su ukrajinske trupe uzele američku obuku
“k srcu” i izgradile efikasan korpus podoficira.

Potpukovnik Todd Hopkins iz Nacionalne garde Floride rekao je da je njegova jedinica planirala vježbu na nivou divizije u Ukrajini kada je stiglo naređenje o povlačenju. Oko 160 pripadnika FNG napustilo je Ukrajinu prije eskalacije neprijateljstava s Rusijom 24. februara.

Hopkins je rekao da se FNG fokusirao na izgradnju baze u Javorovu za obuku na nivou brigade. Rusija je gađala bazu krstarećim projektilima 13. marta, uništivši veliki deo. Moskva je saopštila da je u napadu ubijeno do 180 stranih plaćenika; Ukrajinski zvaničnici govorili su o 40 poginulih i 130 ranjenih ukrajinskih vojnika.

Hilbert i Hopkins su rekli da nije bilo problema da se male grupe ukrajinskih vojnika dovezu u Njemačku i natrag, ali su priznali da sama obuka predstavlja neke izazove, kao što je korištenje prevodilaca.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Američka vojskaobukaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Teksta uopšte neču čitati. Znam to. Vidim šta se u Uniji dešava.
SAD su oduvijek čuvale naciste. Verner von Braun, Mengele…, sve jednom dobro dođe..
Sad su opet našli u Njemačkoj vladi prave ljude, na pravim položajima. Francuskoj…
Nacrtajmo Sholzu brčiče, rođen….
Fascinira me orkestrirana laž! Sve članice, svi mediji…
Osim ovih par, prije nabrojanih, u Srbiji, Republiki Srpski, NEMA NIKOGA!
A tamo vani su ČINJENICE! Samo ne dolaze do ljudi…
I opet, SVE LEŽI NA RUSIJI!!!!
Rusija če ponovo srušiti tu kolektivnu bandu zločinaca, več treči put…
Sinoč sam gledao tenkovske bitke u WW2. Pred Stalingradom.
Nisu bili tamo samo Njemci…. Bila je Mađarska armada, Romunjska… Sve su stukli.
Nije Napoleon imao samo Francuske vojnike… Čitava Europa ga je snabdjevala…
I eto, sad opet!

nekoime
1 godina prije

CIA je pomoću kristalne kugle predvidjela Ruski napad na Ukrajinu, pa su počeli isporučivati oru#je i obučavati vojsku prije nego li su Rusi uopće saznali da će biti rata.

tihobl
1 godina prije

U nacistickoj bazi u Njemackoj obucavaju naciste.

Meni nema nista cudno u toj vijesti.

Franciska
1 godina prije

Nacista je dobar ako ide na Rusiju. Tako je bilo od 1933.
Amerika nije nikad htijela osuditi nacizam.
Nacizam je za Ameriku poluga za ostvarenje njenih interesa.
Zhidov Zelenski je u sprezi s nacistima a zhidovi iz Izraela ga podrzavaju.
Lavrov je bio u pravu i nije se nikom izvinio.

eks
1 godina prije

USA – fašizam , ista banda .

Max
1 godina prije

Dugo Amerikanci obučavaju Ukrajince da ratuju umjesto a mnogo će ih poginuti tako.

Lucija, prva
1 godina prije

Ccc…Jadni nacisti.

Tako ih nepravedno optužuju… 🙃

Lucija, prva
1 godina prije

заменик начелника генералног штаба Оружаних снага Белорусије Руслан Косигин

“Према његовим речима, тренутно се тамо налази око 37,5 хиљада људи, од чега 24,5 хиљада у Пољској и балтичким земљама.

„Тренутно се на територији и у ваздушном простору држава централне и источне Европе, укључујући Пољску и балтичке земље, као и водама Балтичког и Северног мора одржавају догађаји великих размера, мултинационалне вежбе ‘Бранилац Европе 2022’. Заправо, у току су припреме за извођење војних операција у источном правцу“, објаснио је Косигин.

Lucija, prva
1 godina prije

“Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно 149 авиона, 112 хеликоптера, 729 беспилотних летелица, 288 противваздушних ракетних система, 2.846 тенкова и других оклопних борбених возила, 327 вишецевних ракетних бацача, 1.323 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 2.662 јединице специјалних војних возила, закључио је Конашенков.”

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

RUSIJA je jedina stvarna prepreka da nacizam i fašizam zavlada planetom.
SLAVENI CIJELOG SVIJETA UJEDINITE SE!!!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI