Američki dobrovoljac lažirao je herojstvo na ukrajinskom bojnom polju

James Vasquez
41 komentar

Američki vojni veteran koji je iznio pobjede na bojnom polju kao dobrovoljac u Ukrajini i stekao slavu kroz medijske intervjue i dramatične objave na Twitteru, navodno je cijelo vrijeme lagao o svojim podvizima kako bi stvorio lažnu sliku od koje bi mogao profitirati nakon sukoba.

Džejms Vaskez, koji je prikupio više od 400.000 pratilaca na Tviteru i koga redovno citiraju CNN i New York Times, lažno je tvrdio da su dostignuća na bojnom polju svoja, prenosi Business Insider u nedelju. Taj medij, koji je citirao navode četvorice drugih stranih dobrovoljaca u Ukrajini, također je potvrdio preko Pentagona da je Vasquez lagao o svojoj vojnoj istoriji kada je tvrdio da je kao narednik američke vojske bio angažovan u Iraku i Kuvajtu. Kako se ispostavilo, služio je kao serviser električnih sistema u rezervnom sastavu vojske i tamo je završio svoj radni staž kao privatnik prve klase.

Vasquezovi postovi na društvenim mrežama, za koje se tvrdilo da govore o njegovim podvizima na prvim linijama fronta, često su postajali viralni. „Hvalio se kako je hvatao Ruse i vadio tenkove, redovno su ga intervjuisali mediji i iznosio upečatljive tvrdnje – uključujući i to da je zamišljao ‘probojnog’ Takera Karlsona kada se pripremao za bitku,” rekao je Business Insider . Čak je i Adam Kinzinger, tadašnji američki kongresmen, insistirao da Vasquezov nalog na Tviteru mora biti verifikovan jer je „on legalan, a previše ljudi pokušava da stvori lažne naloge sa njim“.

Međutim, Vasquez je svoje tvrdnje izmišljao tako što je odlazio na područja na kojima su se nedavno vodile bitke, snimao video-snimke sa uništenom opremom i tvrdio da postignuća kao svoja, tvrdili su drugi strani borci. U jednom slučaju, on je na Twitteru tvrdio da je krenuo prema Soledaru, gdje su navodno bijesne intenzivne borbe, ali su se ukrajinske snage povukle iz tog područja nekoliko dana ranije.

Optužbe protiv Vasqueza su očigledno počele da se pojavljuju ranije ove godine. Sarah Ashton-Cirillo, američka volonterka koja radi u medijskom odjelu ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane, rekla je u martovskoj objavi na Twitteru da Vasquez nije mogao legalno otići u borbene misije jer nije imao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine (AFU). „Srela sam se sa Džejmsom Vaskezom tri puta, ukupno oko četiri sata“, rekla je za Business Insider. “Tokom našeg posljednjeg sastanka, u prisustvu još jedne osobe, predao se i potvrdio ono što sam znao od prošlog ljeta, da nikada nije bio član AFU-a.”

Drugi borci su izjavili da se Vasquez hvalio kako je postao milioner kada se sukob završi. Jedan volonter je tvrdio: „Džejms je rekao, a ja citiram, ‘Nikada se neću vratiti da radim kao majstor. Vjerovatno više nikada neću morati raditi nakon njegovog rata. Biću poznat.’”

Vasquez je tražio donacije, u nekim slučajevima za navodnu ukrajinsku dobrotvornu organizaciju pod nazivom Ripley’s Heroes. Takođe je navodno iskoristio smrt britanskog borca ​​Viktora Jacunika, rođenog u Ukrajini, lažno tvrdeći da je izgubio svog “prijatelja”. Kanadska volonterka April Huggett rekla je: “Njegova ukradena hrabrost nema kraja.”

Business Insider nije uspio doći do Vasqueza za komentar o optužbama. On je u martu priznao New York Timesu da je krivo predstavio svoj vojni dosije i da je izbačen iz američke vojske. “Morao sam izgovoriti milion laži da bih uspio”, rekao je.

Američka vojskaJames Vasquezrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hajde
9 mjeseci prije

Cuvajmo se americkog herojstva i ukrajinske kulture.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

nakaza

Dux
9 mjeseci prije

Kaoi kompletna Amerika, lažna slava….

Adriana
9 mjeseci prije

Kako se usuđuje! Za ovakvo što nadležan je Hollywood. Kad ga moćni hollywodski sindikati oblijepe optužbama za krađu copyrighta i neovlašteno petljanje u tuđe poslove, neće izići iz custody nekoliko stolieća.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Kako je ovaj mogao tako švrljati po Ukrajini?

I dolaziti u blizinu bojišta? Morao je imati nekakve papire.

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Jel si sam šije rane?

Ivan
9 mjeseci prije

Vise se nicemu ne treba cuditi od americke stoke. Lazu kad otvore gubicu..

zoran
9 mjeseci prije

Nista novo, gdje je radio, nista i ne cudi da je iskoristio iskustvo gdje se nalazio. Sa milion lazi rade u svoju korist. Istina im je nepoznanica.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Amerikanac koji laže? Imal’ išta novo?

Ante
9 mjeseci prije

Nije htio platiti mito pa su ga razotkrili hahahahahaha. Baš se pitam koliko još ima takvih ” heroja ” sa zapada koji nisu metka ispalili???

Mrdomir
9 mjeseci prije

“Morao sam izgovoriti milion laži da bih uspio”

Pravi Amerikanac. Cijela ta njihova zločinačka tvorevina je zasnovana na lažima, genocidu, prevarama, pljački i otimačini.

Miso
9 mjeseci prije

ali znajuci amere i njihovo umjece kapitalizma ovaj lazov ce vrlo vjerovatno biti multimilioner uskoro

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Pa … Tko god da je živjeo u US za njega ovo nije ništ novo … Tam je svaki drugi – takovi … Bilo i biće … I to ne znaš tko gori ! Ili muški ili ženski … Počevši od tih , njihovih filmova gdje je 99.9% laž , laž i samo laž pa sve do međuljudskih odnosa … Sreo sam skoro čovjeka iz Vermonta … Kuka … Otežali mu Rusi ulaz u Russia do neba a od početka , ratnih operacija , nije bio sa ženom ( Ruskinjom ) i djetetom … Veli … Najzad je uspjeo sve pregurat i ostalo mu još tri tjedna i … Ulazi ! Kuću u Vermont je iznajmio , također je i trgovine , rezervnim djelovima za auta rasprodao i želi bit sa njom … Upitam ga … Ta koji su vrag od onolike America , tražio žensku po Russiji ???? !!!… Čitaj više »

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Navodno???????! Heheheh.
Living in America …

Ivek
9 mjeseci prije

U usa ima luđaka koji glume policajce.

Herrman
9 mjeseci prije

Nije to nista, morate vidjeti junake i Amerikance koji govore istinu u Bijeloj Kuci

Max
9 mjeseci prije

Kao i većina njih.

rope
9 mjeseci prije

ako CIANN i new york semit kazu……..

R M
9 mjeseci prije

Ovog da uzmem da mi seče drva. Ja lično to volim, ali baš imam trenutno neke debele balvane, pa me malo i mrzi

Tip
9 mjeseci prije

O tome se pisalo več u martu. Niste baš u toku.

Nena
9 mjeseci prije

Ajde magarče sekiru u ruke i cepaj te panjeve!!!
Uskoro će zima..

ante
9 mjeseci prije

Padaju mi na pamet oni naši sa plinskim bocama pa i mnogo drugih!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI