Gužva u sirijskoj regiji Manbij – SAA gomila trupe u Al-Arimi

tenk
19 komentara

Kao što ranije izvijestili, sirijska vojska, uz potporu ruske vojne policije, nastavlja jačati svoju borbenu skupinu u području naselja Al-Arima i nekoliko susjednih sela, tako da će, ako Amerikanci odu, brzo riješiti problem uspostavljanja kontrole nad tim teritorijem u dogovoru sa sirijskim Kurdima i lokalnim Arapima.

Zapovjedništvo takozvanih Sirijskih demokratskih snaga, čija su okosnica kurdske YPG milicije, službeno i dalje inzistira na tome da, za razliku od Al-Arime, ne postoji dogovor s Assadovim snagama o ulasku vladinih snaga u Manbij i konzultacije o tom pitanju se nastavljaju. U gradu i na sjeveru nastavljaju patrolirati američku vojsku, kao i SDF. Osim toga, na području Manbija su Kurdi rasporedili dodatne lake pješačke snage. Jučer se bombaš samoubojica raznio u Manbiju. Kurdi za to krive Erdoganove islamističke militante, iako nije isključena opcija da je napad počinio netko od preostalih terorista ili simpatizera ISIL-a

VIDEO – Ulazak sirijske vojske u Al-Arimu

https://www.youtube.com/watch?v=OcGWk8WSzXw

Turska nastavlja dovlačiti postrojbe u Jarablus. Zabilježen je dolazak tenkova Leopard 2 i teške artiljerije. Očekuje se da će ovog tjedna turski ministra vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu, zapovjednik turske vojske, general Hulusi Akar, te načelnik turskih obavještajnih službi Hakan Fidan ponovno doći u Moskvu na razgovore s ruskim vojnim i političkim vodstvom, gdje će se raspravljati o sudbini Manbija nakon što iz grada i šireg područje odu američke trupe.

Kurdi u tom smislu moraju požuriti, inače postoji rizik da će dogovor biti sklopljen bez njih. Brojni izvori navode da se pregovori između sirijske obavještajne službe i YPG snaga o sudbini Manbija vode uz posredovanje egipatske tajne službe. Nakon posjeta sirijskog izaslanstva Egiptu su se pojačali kontakti između tajnih službi Damaska i Kaira i očekuje se povratak egipatskih dužnosnika u Damask.

Područje Al-Arime i Manbija
FOTO – Područje Al-Arime i Manbija

Prema iračkim izvorima, poduzimaju se pripreme za prijenos dijela vojne opreme iz Sirije u Irak u baze raspoređene u toj zemlji. Ovo je logičan potez, jer je jasno da Amerikanci vrijednu imovinu i vojnu opremu neće ostaviti Kurdima, jer će najvjerojatnije pasti u ruke Assada ili Erdogana.

Donald Trump i njegova supruga su jučer iznenada doputovali u američku zrakoplovnu bazu Al-Asad u Iraku, kako bi američkim vojnicima čestitali Božić.

Njegovi su ga protivnici optužili da ovim propagandnim trikom pokušava “isprati sramotu zbog izdajničke odluke da napusti Siriju”.

Ovih dana ćemo sigurno promatrati daljnju koncentraciju snaga sirijske i turske vojske, kao i intenzivne pregovore Turske, Sjedinjenih Država i Ruske Federacije s jedne strane, kao i intenzivne pregovore između Kurda i vlade Bashara Al-Assada.

Puno je vjerojatnije da će, umjesto oružja, ishod ovog niza pregovora odrediti tko će ući u Manbij i format u kojem će djelovati nagomilane vojne skupine na istočnoj obali Eufrata.

Donald Trump Melania Irak
FOTO – Donald i Melanija Trump u iznenadnoj posjeti američkim vojnicima u Iraku
Eufratgeneral Hulusi AkarHakan FidanHezbollahISILIslamska državaprelazak EufrataSDFYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Kako stvari stoje, Kurdima je najbolje da što prije po koljenima odu u Damask i mole Asada za oprost.

shumadinac
5 godine prije

Prateći Trampovu predizbornu kampanju stvorio sam sliku koja je upućivala na izolacionalističku politiku, vraćanje proizvodnje u svoje granice ali i vojske istovremeno paleći sve krizne tačke. Tako bi bili u prilici da samo posmatraju šta se dešava povremeno dolivajući ulje na vatru i čekaju pravi momenat za ulazak i maksimalno iskorišćavanje situacije.

Ova slika je imala samo jednu ali presudnu slabu tačku: to bi značilo napuštanje decenijama građene mreže “saveznika”. To je za mene bilo toliko neverovatno i nelogično da sam “sliku gurnuo u fijoku”. Ali izgleda da dolazi vreme da je obrišem od prašine i vratim na zid kako bih je svakodnevno gledao i dorađivao.

pingpong
5 godine prije

CHEEEEEEEEESE !!

Imezon
5 godine prije

Mogu da razumem sto Sirijci nisu zlopamtila i sto su otvorenog srca, mozda cak misle da ce uzimanjem jos kojeg pedlja vlastite zemlje nesto postici, ali Kurdima ja licno ne bi oprostio vec bi se poveo starom taktikom da svoja dva neprijatelja iskoristim jedne protiv drugih. Realno, trebali su pustiti Turke da ih sprase, a onda posle pregovarati za Tursko povlacenje umesto da staju izmedju Turaka i Kurdskih izdajica.

Siniša
5 godine prije

Frka u NovoRusiji.

Lurker
5 godine prije

Ili ce mozda odluciti da testiraju Rusku vojnu opremu protiv opreme nato pakta, cisto radi marketinga.

burt
5 godine prije

taj u početku nevažan grad odjednom je postao primjer za sudbinu Sirije, tamo su sad koncentrirani svi akteri sukoba SDF,YPG, SAA, turska vojska, proturske jedinice, USA army, ako turska vojska i proturske jedinice zauzmu to područje i bace YPG i SDF preko Eufrata i zadrže SAA na distanci to znači da je 99% stvorena nova turska konstitutivna jedinica u Siriji

mladen3x
5 godine prije

Svaki “normalan” ulazak se ispregovara ranije,Turci su ovdje pustili SAA da uđe u taj prostor,zasad su dobili da ne ulaze u rat i da im vojnici ne ginu a što su još dobili to budemo tek vidjeli…

Hezbollah
5 godine prije

Ako Kurdi sa svojim odugovlačenjem “zakasne” u pregovorima sa vladom svoje zemlje, onda su stvarno beznadni kreteni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI