Sirijski Kurdi „izdani“ od Trumpa su ogorčeni i žele pregovore s Damaskom

Kurdi
52 komentara

Nakon najave pokretanja turske kampanje na sjeveru Sirije i prešutnog zelenog svjetla Washingtona za Erdoganov rat protiv kurdskih YPG milicija na južnom granicama Turske, kurdski mediji su ogorčeno komentirali novi razvoj događaja.

Najveća kurdska medijska kuća Rudaw na svojoj internetskoj stranici piše kako si sirijski Kurdi, osuđujući odluku Trumpa da povuče svoje trupe sa sjeveroistoka Sirije, priopćili da će braniti regiju “pod svaku cijenu”.

Većinski kurdske Sirijske demokratske snage su ovo izjavile nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu dao zeleno svjetlo za pokretanje zračne i kopnene operacije istočno od rijeke Eufrat, na području kojeg kontroliraju SDF snage.

Trump je čak pozdravio tursku operaciju na sjeveroistoku Sirije, prenosi Rudaw.

Mustafa Bali, visoki dužnosnik SDF snaga, optužio je američke snage „da nisu ispunile svoje dužnosti saveznika u ratu protiv „Islamske države“, napuštajući to područje da bi se pretvorilo u ratnu zonu“.

SDF snage su kao „pješadija Pentagona“ u borbi protiv ISIL-a izgubile više od 10 000 boraca.

„SDF je odlučan da po svaku cijenu braniti sjeveroistočnu Siriju“, rekao je Mustafa Bali za Rudaw, ne spominjući termin „Rojava“ ili „Zapadni Kurdistan“.

“Američke snage na terenu pokazale su nam da ne cijene ni prijateljstvo i savezništvo. Odluka Trumpa će uništiti povjerenje i suradnju SDF snaga i SAD-a izgrađenih tijekom borbe protiv ISIL-a, saveza izgrađenog na uzajamnom povjerenju”, rekao je Bali.

„Ne očekujemo da SAD zaštitite sjeveroistočnu Siriju, ali ovdje ljudima duguju objašnjenje u vezi sa sporazumom o sigurnosnim mehanizmima, uništavanjem utvrda i neuspjehom Washingtona da ispuni svoje obveze”, dodao je kurdski zapovjednik.

U izjavi za medije na engleskom jeziku objavljenoj u ponedjeljak, SDF snage su priopćile: “Unatoč svim naporima koje smo uložili kako bismo izbjegli sukob, našoj posvećenosti sporazumu o sigurnosnom mehanizmu i poduzimanju neophodnih koraka u našem cilju, američke snage nisu izvršavale svoje obveze i povukle su se iz pograničnih područja s Turskom.”

“Neprovocirani napad Turske na naša područja negativno će se odraziti na našu borbu protiv ISIL-a i stabilnost i mir kojeg smo stvorili u regiji posljednjih godina. Kao Sirijske demokratske snage, odlučni smo braniti našu zemlju pod svaku cijenu. Pozivamo naš kurdski, arapski, asirski i sirijske narode da ojačaju svoje jedinstvo i budu uz SDF u obrani svoje zemlje”, dodaje se u priopćenju većinski kurdskih SDF snaga.

Nakon što su se Washington i Ankara dogovorili o uspostavljanju takozvane „sigurnosne zone“, kurdske snage su se složile da će demontirati svoje utvrde na kopnu duž granice.

Erdogan je lobirao za stvaranje tampon zone duboke 32 kilometra u kojoj se nada da će doseliti do tri milijuna sirijskih izbjeglica koji su trenutno u Turskoj. Kurdi su se odupirali toj ideji, tražeći užu i preseljenje samo onih koji su podrijetlom iz te regije.

SDF snage su ipak pristale pomaknuti svoje obrambene položaje 9 do 15 kilometara južno od turske granice.

Sada kada su Kurdi izgubili svoje utvrđene obrambene linije uz granicu, ogorčenje prema Sjedinjenim Državama sve više raste.

„Izjava Bijele kuće o Siriji, nakon što je Trump razgovarao s Erdoganom, pokazuje potpuno nerazumijevanje svega što se događa na terenu. Sjedinjene Države ne drže pritvorenike ISIL-a. Sve ih drži SDF, koji je Trump upravo predao Turskoj”, na Twitteru je napisao Brett McGurk, bivši posebni predsjednički izaslanik u američkoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a.

Izjava Bijele kuće objavljena kasno u nedjelju kaže da će Turska biti zadužena za zatvorenike ISIL-a i da će američke snage stajati po strani kako bi dopustile da se izvede turska operacija.

“Turska će sada biti odgovorna za sve borce ISIL-a na tom području zarobljene u posljednje dvije godine od poraza „kalifata“ od strane Sjedinjenih Država”, rekao je ured Bijele kuće.

„Oružane snage Sjedinjenih Država neće podržati niti biti uključene u operaciju, a snage Sjedinjenih Država, koje su porazile teritorijalni kalifat ISIL-a, više neće biti u neposrednoj blizini“, dodaje se u priopćenju.

Novinska agencija povezana sa SDF snagama, Hawar News, objavila je video zapis američkih snaga kako se povlače iz pograničnog područja.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, rekao je da će invazija na sjeveroistok Sirije poslužiti u dvije svrhe – eliminiranje pripadnika “terorističke skupine”, kako je nazvao kurdske YPG milicije, te uspostaviti sigurno pogranično područje kako bi se omogućio siguran povratak sirijskih izbjeglica.

„Turska podržava sirijski teritorijalni integritet i političko jedinstvo. Ne zanima nas okupacija ili promjena demografije. PKK i YPG su to učinile na sjeveroistoku Sirije. Vrijeme je da to ispravimo. Turska se bori protiv terorističke organizacije koja je  ubijala i tlačila i Kurde“, dodao je Ibrahim Kalin.

Kurdi tvrde da „režimske snage“ i Rusi već ulaze u Manbij

Kako prenosi Hawar News, nakon povlačenja američkih snaga SDF navodi kako se „sirijski režim“, misleći na sirijsku vojsku, uz rusku potporu priprema vojno napredovati prema Manbiju.

Sirijske demokratske snage priopćile su „kako su se nakon američkog povlačenja s tog područja režimske snage i ruska podrška pripremile da vojno kreću prema Manbiju“.

SDF je potvrdio da je prvi rezultat povlačenja američkih trupa neuspjeh sporazuma o sigurnosnom mehanizmu i  ponovno su potvrdile da će “svaki napad Turske imati ozbiljne posljedice za čitavu regiju”.

Turska već neko vrijeme prijeti napadima na sjevernu i istočnu Siriju. Bivši američki izaslanik u koaliciji, Brett McGurk, upozorio je da povlačenje američkih vojnika koristi Rusiji, Iranu i „Islamskoj državi“.

Kurdi traže sporazum s Assadom

Kako prenosi arapsko izdanje agencije Sputnik, Kurdi na sjeveroistoku Sirije spremni su raditi na sporazumu s Damaskom kako bi se zaštitili od napretka turske operacije na tom području, prije svega zato što su Sjedinjene Države odustale od podrške kurdskim milicijama, rekao je visoki dužnosnik takozvane Autonomne uprave za sjevernu i istočnu Siriju (AANES).

„Kako bi AANES nastavio čuvati ljudska prava i igrao ulogu u cijeloj Siriji, potreban nam je sporazum s Damaskom. Zato smo više puta pokušavali, izravno ili putem Rusije, voditi dijalog s Damaskom i postići politički sporazum o okončanju sirijske krize i suočiti se s planovima koji traže podjelu sirijskog teritorija”, rekao je Badran Jiakurd, savjetnik Autonomne uprave za sjevernu i istočnu Siriju.

Nastavio je rekavši da su “oduvijek prepoznavali i vjerovali u važnost ozbiljnog dijaloga s Damaskom i uvijek će biti otvoreni za postizanje tog cilja“.

„Rusija bi mogla igrati ulogu u tom pogledu i vjerujemo da bi to bilo od presudne važnosti. Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo našu regiju od bilo kakvog napada i obranimo svoj narod. Nadamo se da bi Rusija mogla igrati ulogu u obnavljanju dijaloga radi rješavanja sirijske krize, a mi smo u tu svrhu spremni nastaviti dijalog s Damaskom”, rekao je Jiakurd.

Kurdi u de facto autonomnoj regiji već su pokušali postići sporazum sa sirijskim vlastima kako bi se osigurala njihova zaštita od Turske, ali ti razgovori nisu postigli značajne rezultate.

Bijela kuća je izjavila da neće “podržati niti će biti uključena u tursku operaciju“, dok ruski predsjednik Vladimir Putin i Erdogan ovih dna nisu razgovarali o planovima Ankare za pokretanje vojne operacije u Siriji, izjavio je ranije u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Oni su to pitanje razmotrili ranije, tijekom razgovora „Trojke iz Astane“ o situaciji u Idlibu.

U tom je kontekstu Peskov naglasio da Rusija poštuje pravo Turske da osigura svoju sigurnost, ali da se moraju izbjeći koraci koji bi mogli ugroziti napore na rješavanju sirijske krize. Kremlj se nada da će Turska poštovati teritorijalni i politički integritet Sirije, rekao je Dmitrij Peskov.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je 5. listopada da bi Ankara narednih dana mogla započeti vojnu operaciju u susjednoj Siriji, istočno od rijeke Eufrat, kako bi očistila pogranično područje od kurdskih militanata koje Turska smatra teroristima i stvorila sigurnosnu zonu za smještaj sirijskih izbjeglica.

Ranije smo pojasnili ruski stav o ovom pitanju, a za Kremlj, ali i Siriju, je najvažnije da se s teritorija arapske republike povuče američki kontingent. To otvara prostor za dijalog sirijskih Kurda s Damaskom i za razoružanje kurdskih YPG milicija, kojima se u krajnjoj liniji može ponuditi da se kao sirijski državljani integriraju u sirijsku vojsku i odustanu od snova odcjepljenju ili autonomiji koja predviđa stvaranje de facto države u postojećoj Sirijskoj Arapskoj Republici. U predstojećim pregovorima o kojima je govorio Badran Jiakurd Damask će sigurno iznijeti i taj prijedlog, a Kurdima ionako više nije ostalo previše izbora.

Trump je ovaj put bio jasan

Kako prenosi Middle East Monitor, američki predsjednik Donald Trump je jučer ponedjeljak branio odluku o povlačenju američkih trupa iz sjeverne Sirije, rekavši da je previše skupo zadržati američku potporu snaga sirijskim područjima pod vodstvom Kurda koji su se borili protiv militanata ISIL-a, prenosi Reuters.

“Kurdi su se borili s nama, ali su im platili ogromne novce i dali opremu za to. Oni se desetljećima bore protiv Turske”, rekao je Trump.

“Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi će sada morati shvatiti situaciju”, rekao je Trump.

Potez Trumpove administracije, koji otvara put turskom napadu na kurdske borce, dugo usklađivan s Washingtonom, u suprotnosti je sa stavovima čak i nekih Trumpovih glavnih saveznika u Republikanskoj stranci.

Lindsey Graham, republikanski senator koji je uglavnom glasni podupiratelj Trumpa, napisao je u nizu objava na Twitteru da pokušava uspostaviti vezu s državnim tajnikom Mikeom Pompeom i usvojiti rezoluciju Senata koja se protivi odluci o povlačenju i poziva da se odluka Trumpa promjeni.

“Nikada nije u našem nacionalnom sigurnosnom interesu napustiti saveznika koji nam je pomogao u borbi protiv ISIL-a. Ova impulzivna odluka predsjednika poništila je sav dobitak koji smo postigli i baca regiju u daljnji kaos”, rekao je Graham u intervjuu za Fox News.

No, ovaj put se čini da se trump neće povući, a odluka o sudbini Kurda, ne samo YPG milicija, nego i kurdskog naroda koji živi na sjeveru Sirije, sada je u rukama njihovog političkog i vojnog vrha, koje bez američke potpore izgleda izgubljeno.

Hawar News / Rudaw / Sputnik / Middle East Monitor

SDFYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
4 godine prije

Pouka za sve američke saveznike. Svi smo to znali od početka…

Moreno
4 godine prije

Kurdi nisu ni prvi ni zadji koji su popušili “saveznike”.
Više sriće drugi put.

Fenix
4 godine prije

Znao sam da ce ih Amerikanci odbaciti ali da ce ovako jasno i bez uvijanja haha😂.

Duki
4 godine prije

Jedino je dobro ako zaista sa Osmanlijama u zonu ulaze i Rusi jer oni mi se čini neće dozvoliti masakr !
A Kurdi k’o kurdi između ušiju samo žica koja ih veže !Pregovori sa Assadom ?sada? Malo teško!
Malo me podsjećaju na nas !
Daj bože da se dogovore !Ako krene pravi rat eto situacije kao u Yemenu odn.u KSA, Sultanu neće pomoći ni svi S-400 koje ima !😳6😰🙏🙏🙏

Angler
4 godine prije

Ko sa djavolom tikve sadi..

Kajzer Soze
4 godine prije

Grohotom se smijem nivou gluposti koji su pokazali Kurdi u svemu ovome !

preseren3
4 godine prije

Kao djeca…
Kad zagusti, trkom mamici. Kad opasnost prođe, opet po starom…
Jeli im sada onih 200 kamiona oružja od amerikanaca nije dosta?
Za SA možda bi bilo, a za turčina nije?

Ringo10
4 godine prije

E moji Kurdi … koje ste vi budale i naivčine

Генерал Платов
4 godine prije

ajmo kordi svi skupa udarajte turke gdje su najtanji….

Vancos
4 godine prije

Koliko puta je u komentarima spominjano da ce SAD ostaviti Kurde na cjedilu..ako je to 90% citatelja ovog portala znalo onda se kurdski narod treba zapitati kakvo im je to politicko vodstvo…

politicki nekorektan
4 godine prije

…rusi su im ponudili dogovor…oni su se kreveljili i uzdali u amere ….zaboravili su bit onoga sto se zove “putinova ponuda”===prva ponuda ,najbolja ponuda!!

burt
4 godine prije

nema povlačenja američke vojske iz Sirije a Kurdi od prije dobro znaju da ne mogu kontrolirat 30% Sirije tako da neće više Assadu i IRGC-u pod skute, dobit će dio Sirije a Trump ionako neće dobit nobelovu nagradu za mir a što tweeta i govori je manje važno, Kurdi su bili pješadija u borbi protiv ISIS-a ali su time na dijelu Sirije dobili teritorij, političku vlast i naftna polja a ako bi se priljubili Assadu i IRGC-u izgubili bi i jedno i drugo i treće

Tony
4 godine prije

Kakvi pregovori , erdo samo deri eto im izrael i amerika a kada onako pogledas bolje da i turska uzme neki dio nego izrael…

Zvrk
4 godine prije

“Danasnji Kurdi su potomci Friga, slavnog trojanskog/ilirskog plemena. Herodot je zapisao da su Frigi u Malu Aziju dosli sa Balkana gdje su se zvali Brigi, i to nekih 500-600 godina POSLIJE Trojanskog rata. To znaci da su Trojanci Brigi bili nasi Iliri, te da je prava Troja ipak kod nas a ne u Turskoj (koliko god neki mislili da je to smijesno ili nemoguce). Da je ovo tacno, potvrdila su i genetska istrazivanja. Medju Kurdima (potomcima Friga) dominira I2a1 genetska haplogrupa, koja je i dan danas najprisutnija kod nas na Balkanu, gdje u kontinuitetu postoji duze od 27000 godina. U Genetici je poznata i kao “Dinarska”. Dakle, Herodot je bio u pravu. Prvi Trojanci u Malu Aziju dolaze 5 vijekova poslije Trojanskog rata i nose balkansku krv! Ekrem Akurgal, turski najslavniji arheolog, rekao je da najraniji frigijski artefakti podsjecaju na balkanske iz bronzanog doba. Ljudi, to znaci da i u… Čitaj više »

burt
4 godine prije

Kurdi su 2014 kad je osnovan SDF držali 5% Sirije, nakon što su zauzeli 30% nije bilo realno da mogu zadržati toliki teritorij, ali ostaju im Qamishli, Hasakah, dio naftnih polja i dio sjeverne Sirije, nije mi jasno koga portal logično podržava jer ako u članku piše da su Kurdi teritorijalno prevareni na račun Turske znači da portal logično podržava uspostavu novih federalnih odnosa i dogovora

Ivo
4 godine prije

kurdi nisu izdani, samo imaju povijesno uobičajeni slijed događaja.

Totalnu propast ovih pacijenata neće dozvoliti cionisti, kojima su kurdi faktor u stvaranju velikog izrahella, no u ovom dijeljenju su opet popušili.
Imaju sreće da je Assad izrazito human, inače bi prošli kao američki Indijanci, s tom razlikom da bi u njihovom slučaju to bilo zasluženo.

Siniša
4 godine prije

Jedno je sigurno,bolje reći dvoje je sigurno…Kurdi nikako da nekoga poslušaju, sumnjam da im Ameri nisu skretali pažnju na propuste i nedoslednosti u savezništvunsjetite se kako nisu htjeli poslušati Rusiju pa su izgubili sve do područja pod kontolom Rusa i SAA.
Malo manje kur..enja a više saradnje s saveznicima.

4 godine prije

Vidio sam fotografiju Vesne Pusić sa Kurdima koji su rastegnuli izraelske zastave. Pa im sada ne bi bilo na odmet da razviju iste kad Turčin navali. Možda se prepadne zastava?

Посматрач
4 godine prije

Амери повлаче команду из Катара, војску из Сирије, преко океана “за Европу” иде 2.500 оклопњака маскирано у пустињске боје. Надам се да ово нису припреме за напад на Иран…

Ivi.tz
4 godine prije

Sada samo treba pustiti Tursku neka završi posao.a kurdi htjeli podijelit Siriju. a malo ste se preračunali,eto vam amerikanci.

max
4 godine prije

Najbezbolniji i najjeftiniji način da kurdi prođu lišo je da na uniforme stave ambleme/znakove sirijske države ili sirijskih borbenih postrojbi uz poneku zastavu sirijske države na javnim ustanovama i graničnim prijelazima prema turskoj. Ako to urade erdo će se dobro zamisliti hoće li krenuti preko granice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI