James Le Mesurier britanski špijun i osnivač Bijelih kaciga, ubijen u Istanbulu

Bijeli sljemnovi
53 komentara

Priča o Bijelim kacigama u Siriji se pretvara u triler. James Le Mesurier, bivši britanski špijun i osnivač Bijelih kaciga, umro je u svom stanu u Istanbulu. Prema prvim informacijama se očito radi o ubojstvu. Kako izvještava agencija AGI, uzroci smrti još uvijek se trebaju razjasniti, ali čini se da sve upućuje na ubojstvo, što potvrđuje i istanbulsko tužiteljstvo koje je rekao kako je „hipoteza o samoubojstvu manje vjerojatna“.

Le Mesurier, bivši britanski agent službe Mi6, bio je poznat kao osnivač sirijskih Bijelih kaciga i nevladine organizacije „Mayday Rescue“. Ove aktivnosti, prisjeća se AGI, Le Mesurieru su zaradile vitešku titulu koju mu je dodijelila engleska kraljica, iako su mračne sjene na njegovom liku i radu njegove nevladine udruge izuzetno jake.

Sirijske Bijele kacige, aktivne od 2013. godine, na cijelom Zapadu slave se i nagrađuju zbog “izuzetne hrabrosti, samilosti i humanitarnog zalaganja u spašavanju civila”. Već su bili kandidati za Nobelovu nagradu za mir i dobitnici “Alternativne Nobelove nagrade” koju je 1980. godine utemeljio pisac Jakob von Uexkull. Ovi „sirijski spasioci“, koji djeluju na područjima Sirije pod kontrolom islamističkih terorističkih skupina, postali su poznati diljem svijeta zahvaljujući istoimenom dokumentarnom kratkometražnom filmu kojeg je producirao Netflix, koji je u svojoj kategoriji dobio Oscara.

Tko je bio James Le Mesurier?

Kao i mnogi drugi časnici britanske vojske, Le Mesurier je pohađao Kraljevsku vojnu akademiju, na kojoj je diplomirao s najvišim ocjenama. Čak je primio medalju od kraljice. Kasnije je služio britansku vojsku i sudjelovao u mnogim ratovima. Posebno je upamćen kao ravnatelj britanske obavještajne službe u Prištini na Kosovu. Le Mesurier je 2000. napustio vojsku i počeo raditi za Ujedinjene narode, jer je, prema njegovom iskustvu, “humanitarna pomoć u ratnim područjima učinkovitija od samog rata“.

U intervjuu za talijanski list Il Foglio od 5. listopada 2016. James Le Mesurier govori o tome kako je osnovao sirijske Bijele kacige.

„Moj background su procesi stabilizacije. Na Bliskom istoku radim oko dvadeset godina. Radio sam u konfliktnim zonama širom Bliskog istoka, a standardni pristup vlada koje žele stabilizirati neuspjele ili krhke države obično trebaju slijediti dvije smjernice. One su demokratizacija i dobro upravljanje i jačanje sigurnosnog sektora. Počeo sam raditi u Siriji 2011. godine i ono što je počelo dobivati oblik bio je uobičajeni rad potpore prema priručniku, odnosno davanje podrške zemlji koja pada u dramatičnu nestabilnost i provedba niza programa demokratizacije i dobrog upravljanja“, objašnjavajući početak svog rada u Siriji još 2011. je rekao James Le Mesurier.

Prije osnivanja Bijelih kaciga, Le Mesurier je imao prvorazredne uloge u skupini „Olive Group“, privatnoj plaćeničkoj organizaciji koja se kasnije spojila sa skupinom Blackwater-Academi u onome što danas znamo pod nazivom Constellis Holdings.

Potom je 2008. godine Le Mesurier napustio Olive Gropu, nakon što je imenovan direktorom Good Harbor Consultinga, kojim je predsjedao Richard A. Clarke, američki veteran nacionalne sigurnosti pod administracijama Busha i Clintona. Zahvaljujući kontaktima Le Mesuriera, sirijske Bijele kacige dobile su važna sredstva od zapadnih vlada. The Telegraph je naveo kako je britanski „Foreign and Commonwealth Office“, odjel odgovoran za promicanje interesa zemlje u inozemstvu, bio “glavni izvor financiranja” nevladinih organizacija.

Ono što „ne trebate znati“ o Bijelim kacigama

Bijele kacige trenutno, kao što pokazuju njihova izvješća iz ratnih zona, djeluju uglavnom u sirijskoj pokrajini Idlib, na sjeverozapadu Sirije i dijelovima pokrajine Aleppo. U gradu Idlibu vlada islamistička teroristička formacija Hayat Tahrir Al-Sham, daleko najoorganiziranija i neukorijenjena ekstremistička formacija u regiji, nastala iz pepela Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranka al-Qaede.

Zamjenik američkog ministra obrane Michael Mulroy izjavio je u lipnju 2019. da “Idlib trenutno ima najveću koncentraciju ogranaka Al-Qaede u svijetu”, dok prema generalu Josephu Dunfordu u Idlibu ima između 20 i 30 tisuća terorista.

Bijele kacige, dakle, djeluju samo u tim područjima koja su pod kontrolom radikalnih milicija i islamističkih terorističkih skupina i organizacija. Dakle, povezanost Bijelih kaciga s tim selafijskim naoružanim formacijama je sasvim jasna. Osim toga, nedavni apel Bijelih kaciga protiv kurdskih milicija jasno pokazuje da je poznata „nevladina udruga“ sve samo neutralna u sirijskom sukobu i da je bila i još je uvijek megafon “pobunjenika” i njihove propagande, kao što smo ovdje više puta naglašavali, usprkos planetarnim slavljima i pohvalama rada ovih opskurnih likova koje dolaze od strane VIP osoba.

Što će značiti likvidacija Jamesa Le Mesuriera u Istanbulu za budućnost ove organizacije i tko točno stoji iza ovog ubojstva, stvari su koje su u ovom trenutku poznate samo krugu ljudi koji su organizirali i proveli u djelo uklanjanje osobe koja je za nekoga očito postala prevelik teret.

Logično / Bijele kacige

Bijele kacige
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Priča se bliži kraju, korisni idioti prestaju biti korisni. Vrijeme je za brisanje tragova. Valjda se proveo dobro, dok ga nisu škartirali.

Laki Topalović
4 godine prije

Tko ga je roknuo? The Sun piše da su krivi Rusi, jer su rekli da je špijun, iako to piše na Wikipediji 🙂

Savonarola
4 godine prije

Bond,mister Bond ovaj put nije imao srece.Saucešce britanskoj kraljici.

Nermin
4 godine prije

Who s fcngspy

basso
4 godine prije

Sigurno je umro od poslijedica gasnih napada Asadove vojske.

Riddick
4 godine prije

Država jede svoju decu, ništa novo, neuspeli Lorens od Arabije.
Ne sumljam da će Turci da obave istragu nepristrasno kao i kod ubistva Kašogija.

aeofvniaewvwedjcvndwjcjwdwdc
4 godine prije

Hakan Fidan briše gumicom, lete sa krovova, poskliznuli se.

Tbilisi
4 godine prije

Pao u kupaonici. Ništa više.

varjag
4 godine prije

hahahaha:::::::::::::::::::::::

Jozo
4 godine prije

Dobio je šta je i zaslužio. Da je išao u knjižnicu svaki dan ovo mu se ne bi desilo!

Đuro
4 godine prije

Prije samo tri dana:
Захарова: Оснивач „Белих шлемова“ — британски шпијун који је био активан на Косову

https://sptnkne.ws/As7U

donald
4 godine prije

umislio da je su 35

politicki nekorektan
4 godine prije

….vesna u suzama rida …cupa kosu ,svome muzu…

Alex
4 godine prije

👍

JumpingJackFlash
4 godine prije

Ode još jedan britanski “filantrop”… Kažu da Bog svakom daje prema zaslugama, pa je izgleda i ovaj dobio što ga sljedovalo…

Trt
4 godine prije

Novičok – jasno ko zec.

samo tako
4 godine prije

Jadna kraljica… kako če sada bez svoga viteza?

FATIH
4 godine prije

JE LI IMAO KACIGU NA GLAVI?

Perun
4 godine prije

,,Lorens od Sirije” je mrtav … s..ronja sa kacigom ili sljemom je odradio svoje , pocivao u paklu …..

debeli pas
4 godine prije

Taman kad si je umislio da je mesija.

neko ime
4 godine prije

Neka se zagrije dablO8 za ulazak u igru, prije nego sudac oznaci game over

Mozart
4 godine prije

Jeli iskasapljen motornom pilom ili je umro od Assad must go klora? Jad i bijeda nase zapadne civilizacije. Bijele ukakane kacige i djecica posuta brasnom u hollywood produkciji. Kako se stakori jedu sada.
Glupo mi ovo komentirati, cisto iz dosade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI