Trump nagradio “Bijele kacige” sa 6,6 milijuna dolara

Tko su Bijele kacige u Siriji
9 komentara

Nakon što je prošlog mjeseca priopćeno da je Bijela kuća zamrznula 200 milijuna dolara iz fondova koji su namijenjeni za “obnovu Sirije ” i kada je jasno poručeno da je prvo područje koje ostaje bez američkog novca sirijska pokrajina Idlib, koja je pod nadzorom raznih islamističkih skupina, među kojima i sirijskog ogranka Al-Qaede, takozvane “Bijele kacige” su se požalile da su ostale bez važnog izvora financiranja.

Međutim, jučer je predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, dozvolio slanje 6,6 milijuna dolara takozvanim “Bijelim kacigama”, opskurne propagandnoj skupine koja islamističke teroriste prati diljem Sirije i ima ulogu stvaranja propagandnih uradaka o “zločinima sirijskog režima”.

Glasnogovornica američkog State Departmenta, Heather Nauert, priopćila je jučer da su  Sjedinjene Države odobrile veliku svotu novca za “Bijele kacige”, aktivne na sirijskom teritoriju kao organizacija koja se navodno, bavi “spašavanjem ljudskih života”.

“Američka vlada snažno podržava “Bijele kacige” koje su spasile više od 100 000 života od početka sukoba, uključujući i žrtve napada kemijskim oružjem predsjednika Bashar Al-Assada”, rekla je Nauert, podsjećajući na upravo objavljene ničim potvrđene optužbe o kemijskim napadima za koje Bijela kuća tvrdi da su  ih počinile sirijske snaga.

Heather Nauert  je naglasila “ključnu ulogu “Bijelih kaciga” u prikupljanju “dokaza” i “davanju iskaza” protiv sirijskih dužnosnika”.

SAD i njihovi saveznici su “Bijele kacige” sa 6,6 milijuna dolara nagradili dan poslije objavljivanja prilično nerazumljivog i izvješća istražnog tima Organizacije za zabranu kemijskog oružja, kojim se navodi da je u ožujku prošle godine vrlo vjerojatno došlo do kemijskog napada na području grada Al-Lataminaha, sjeverno od Hame.

State department
FOTO: State department

Izvješće je napravljeno na temelji izvješća “Bijelih kaciga”, lokalnih aktivista i nevladinih udruga, video zapisa i fotografija i “uzoraka s terena” dobivenih “ranije korištenom metodologijom”. Konkretno, “metodologija” je da istražni tim prouči videozapise i fotografije, izjave dobivene putem Skypea ili razgovorom sa svjedocima u Turskoj, bez odlaska na teren, jer se nitko od takozvanih stručnjaka ne usuđuje ići na područja pod kontrolom islamističkih terorističkih skupina, korištenjem medijskih napisa iz provjerenih izvora i na kraju se sastavi izvješće kakvo je prekjučer objavio istražnim tim OPCW-a. Nakon toga redovito krene lavina optužbi Bijele kuće i saveznika protiv sirijske vlade i vojske da koriste kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva.

Kako su “Bijele kacige” zaslužne za sastavljanje najnovijeg izvješća, Donald Trump je odlučio odmrznuti 6,6 milijuna dolara i nagraditi ih za odrađeni posao.

Nauert je zahvalila na “herojskom radu” članovima ove organizacije i napala Damask ​​i Moskvu zbog navodnih “neselektivnih zračnih napada na civile u Siriji”.

“Bijele kacige” su u Turskoj stvorili britanski obavještajci, financirane su od više zapadnih zemalja i povezane su s organiziranjem i snimanjem lažnih kemijskih napada. Na internetu je mnoštvo materijala i snimaka koje potvrđuju njihov rad s terorističkim skupinama u Siriji.

S druge strane, Damask i Moskva su i optužile ovu organizaciju da se predstavlja kao humanitarna nevladina udruga, iako joj je prava zadaća davati potporu teroristima koji se bore protiv sirijske vlade i vojske.

Washington prestaje financirati sve aktivnosti “sirijske oporbe” u Idlibu

OPCW potvrdio “vrlo vjerojatnu” uporabu kemijskog oružja u Siriji 2017.

Bijele kacigeHeather NauertOPCWState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije
Alen
5 godine prije

“Nagrada” dolazi u trenutku kad rusi upozoravaju o novim laznim hemijskim napadima …
Vise ovo lici na predujam za buduce usluge….

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Plaćanje za obavljeni posao i avans za sljedeći a ne nagrada.Spasili 100hilj..života…????

Žilevski
5 godine prije

Degutantno…

Ivo
5 godine prije

Hebeš to, tko je kriv a tko prav odlučiće se na bojnom polju, kao i uvijek. A nekako mislim da će Rusija biti u pravu ovaj puta. No, vidjećemo uskoro. Ako SAA uz rusku podršku oslobodi Daraau, rat je strateški gotov, ostaju formalnosti. Napokon ćemo saznati i da li je Subaru u pravu, i da li hazari kontroliraju Putina…:)

Mikojan
5 godine prije

Lako dijeliti državni novac a još k tome friško štampani, ni boja se ne stigne osušiti !
🙂

Ive iz pecalbe
5 godine prije

Gangster rewards war criminals.

alan ford
5 godine prije

Nije TRump nagradio Bijele kacige, već cio-hazari, koji kontroliraju Trumpa i vladaju sa SAD-om.

Petar
5 godine prije

Gadovi nagradili svoje grabante….nsravno i dalje sole pamet svijetu bezočnim lažima…..dok mogu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI