“Američki plan koji uključuje označavanje Huta kao terorista može imati negativan utjecaj na situaciju u Jemenu”, rekao je Lavrov.

Lavrov
11 komentara

Prošli je tjedan State Department objavio da će Sjedinjene Države dodati jemensku miliciju Houthi na svoj popis terorističkih organizacija. Ujedinjeni narodi upozorili su da će ta odluka vjerojatno “imati ozbiljne humanitarne i političke posljedice”.

Namjera Washingtona da Hute označi teroristima mogla bi imati negativne posljedice na jemensku mirovnu nagodbu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom u četvrtak, Lavrov je rekao kako se nada da politička nagodba u Jemenu neće utjecati na odluku State Departmenta.

“Ali mnogi, uključujući predstavnike UN-a, izražavaju bojazanda bi moglo doći do negativnog učinka,” rekao je Lavrov.

Faisal je u međuvremenu izrazio uvjerenje da taj potez neće ometati buduću jemensku mirovnu nagodbu. “Vjerujemo da je ova odluka donesena, prije svega, ne zbog posebnog razvoja događaja već zbog situacije i napada Huta na civilne objekte i civile u Jemenu i drugdje, kao i zbog njihovih drugih neprijateljskih akcija. Sve ove akcije od strane Huta natjerali su SAD na donošenje ove odluke”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Oznaka terorističke organizacije

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je u nedjelju da će State Department dodati Hute na svoj popis terorističkih organizacija, istovremeno označavajući trojicu njihovih čelnika kao “Posebno određene svjetske teroriste”.

U ponedjeljak je glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric upozorio da će imenovanje dramatično pogoršati humanitarnu situaciju u Jemenu i pozvao Washington neka “brzo izda potrebne dozvole i izuzeća kako bi se osiguralo da principijelna humanitarna pomoć može i dalje stizati do svih ljudi u Jemenu, uključujući područja pod kontrolom Huta.

Čelnik Huta Mohammed Ali al-Houthi kritizirao je američki potez, rekavši da Jemence “ne brine ni za kakvo imenovanje” od strane Washingtona, a Trumpovu administraciju naziva “partnerom u ubijanju Jemena i izgladnjivanju jemenskog naroda”. Al-Houthi je dodao kako skupina zadržava “pravo na odgovor”. Vlada u Jemenu, koju podržava Saudijska, Arabija pohvalila je takvo imenovanje.

Američko je imenovanje uslijedilo nakon raketnog napada na zračnu luku Aden, koji se dogodio krajem prosinca, tijekom dolaska na vlast nove vlade koalicije, koju podržava Saudijska Arabija, u privremeni glavni grad. U napadu je ubijeno više od dvadeset ljudi, a više od 50 ranjeno. Vlada je za napad odmah optužila Hute. Huti su porekli odgovornost i optužili Saudijce za počinjenje napada korištenjem lažne zastave protiv “vlade plaćenika Rijada.”

Napad se dogodio nekoliko trenutaka nakon što je stigao zrakoplov u kojem se nalazio novi kabinet, sastavljen od ministara vlade saudijskog prognanog predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija i Južnog prijelaznog vijeća; separatističke vlade na jugu Jemena, koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, stigao u Aden, nakon sklapanja sporazuma o podjeli moći u Rijadu.

Saudijska Arabija i koalicija uglavnom zaljevskih država nastoje ponovno postaviti Hadija na vlast još od ožujka 2015. godine, kada je pokrenula vojnu operaciju kako bi pokušala zbaciti Hute koji su došli na vlast nakon revolucije, koja se dogodila krajem 2014. Od tada Rijad uglavnom nije uspio potisnuti Hute iz područja koja kontroliraju, uključujući glavni grad Sanaau. Istodobno, Huti su napadali saudijske vojne objekte, zračne luke, luke i drugu infrastrukturu koristeći kombinaciju bespilotnih letjelica i projektila. Rijad i Washington optužili su Iran za pružanje podrške šiitskoj miliciji. Teheran je porekao tvrdnje, ukazujući na postojanje čvrste pomorske i zračne blokade protiv Jemena.

Hute su Saudijska Arabija, UAE i Malezija odredili kao terorističku skupinu. Druge zemlje, uključujući SAD, dugo su oklijevale izdati takvu oznaku, ukazujući na to da Huti imaju kontrolu nad glavnim središtima i izražavajući zabrinutost da bi takva teroristička ”etiketa” mogla dovesti do prekida prijeko potrebne humanitarne pomoći.

U ratu u Jemenu ubijeno je više od 233.000 ljudi, kako u borbama, ali i kao rezultat humanitarne krize izazvane blokadom. UN procjenjuje da do 75 posto stanovništva Jemena prijeko treba hranu i drugu humanitarnu pomoć.

huti borcilista teroristaSergej LavrovState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Koje terorističke napade su huti organizirali?mozda je razvaljivanje saudijaca i njihovih placenika,vrhunski naoruzanih ali potpuno nesposobnih,postao terorizam.hvala.

čitalac
3 godine prije

Drugim riječima – ne izazivajte, mogli bi mi pomoći Hutima oružjem!

3 godine prije

Opet isto…
Tipico sredstvo OBMANE za Gojime… “Geopolitika”…

Komunjara
3 godine prije

Neću nikada zaboraviti sliku zarobljenog saudijskog bataljuna. Stoje u maskirnim uniformama i u čizmama, iza njih uništeni oklopni transporteri i kamioni, a oko njih borci u sandalama s kalašnjikovima slave pobjedu i uzimaju ratni plijen🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 i onaj nezaboravni saudijski apel Americi i Izraelu da im pomognu jer bi Huti mogli umarširati u Rijad. Joj da mi je to vidjeti. Da u sandalama s kalašnjikovima umarširaju u Rijad, Dohu, Dubai…

SULE
3 godine prije

 Sergej Lavrov neznam zasto ti uopce dajes izjave jer gdje god dodjes nije cista posla , idi brate kod druga dodika pa svercajte pokradenu robu znas ti da ima tu jos bogatstva koje su srbi opljahali sa kosova i bosne a ovo na bliskom istoku ti zaboravi sve sto ste imali reci je stanje u siriji redovno ih bombarduju zidovi a ti cutis znaci zacepi .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI