Rusija kaže da Zapad nije dobrodošao na mirovne pregovore

Sergej Lavrov
17 komentara

Zapadnim partnerima Moskve „više se ne može vjerovati“, kaže ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija želi diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, ali neće prihvatiti nikakvo zapadno posredovanje tokom pregovora sa Kijevom, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Spremni smo da damo šansu diplomatiji. Zato smo pristali na razgovore, koji se nastavljaju u Istanbulu“, rekao je Lavrov tokom video konferencije u ponedjeljak sa srbijanskim medijima. Nastavak razgovora zakazan je za utorak.

Turska vlada, koja ima dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom, uložila je mnogo napora da se dvije strane okupe za pregovaračkim stolom, objasnio je Lavrov. Međutim, nema potrebe da se EU ili SAD – koje podržavaju Kijev u sukobu – uključuju u mirovni proces, smatra ministar.

„Postoji mnogo primjera kada su zapadne kolege srušile dostignuća diplomatije. Njima se više ne može vjerovati“, ocijenio je Lavrov.

„Ne bih želio da vidim nikakvu šatl diplomatiju naših zapadnih partnera, jer su oni već obavili svoje „šatlovanje“ – u februaru 2014. u Ukrajini i u februaru 2015. u Minsku“, dodao je on.

U februaru 2014. EU je postala garant sporazuma između tadašnjeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i demonstranata na Majdanu u Kijevu, podsjetio je Lavrov. „Bio je to vrhunac diplomatije. Ali, sljedećeg jutra, opozicija je pljunula na tu diplomatiju i EU je morala to da proguta.“

Janukovič je na kraju svrgnut nakon nasilnih sukoba i bjega iz zemlje, a nove ukrajinske vlasti su ubrzo poslale svoju vojsku u istočne regione Donjecka i Luganska, gdje je većina stanovništva odbila da prizna državni udar u prestonici.

Septembra iste godine u bjeloruskoj prestonici je postignut sporazum iz Minska I između otcjepljenih republika i Kijeva, koji su pregovarale Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska u takozvanom Normandijskom formatu. Sporazum je pozvao dvije strane da prekinu borbe, organizuju razmjenu zarobljenika, dozvole isporuku humanitarne pomoći i povuku teško naoružanje.

„Diplomatija je tada dostigla nove visine u februaru 2015. godine, kada su sporazumi koji su potpisani u Minsku okončali rat na istoku Ukrajine i otvorili put za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine davanjem specijalnog statusa Donbasu“, nastavio je ministar.

Drugi sporazum, Minsk II, uveo je još jedan prekid vatre i otvorio put administrativnoj i političkoj reformi u Ukrajini, kao i autonomiji i lokalnim izborima u republikama Donbasa. Međutim, zapadne pristalice Kijeva kasnije nisu uspjele da ubijede ukrajinsku vladu da ispuni svoja obećanja.

„Evropska unija je dokazala svoju nesposobnost kao organizacija koja nije sposobna da ispuni postignute sporazume“, rekao je Lavrov.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu prije više od mjesec dana, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da sprovede uslove dogovorene u Minsku i konačnog priznanja republika Donbasa Donjecka i Luganska od strane Rusije.

Moskva sada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao silom da povrati dvije republike.

rusijaSergej Lavrovukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Jbt,ovi bi posredovali u mirovnim pregovorima nakon debakla iz minska.ako hoces propast nekog dogovora,neka supotpis stavi njemački homoseksualac u odijelu i francuski babojebac u odijelu.a sve pod nadzorom američkog lobiste za raytheon..u odijelu.hvala.

Neko ime
2 godine prije

Može posredovanje, ali kad se plati karta. U rubljima 😉

Ja to onako
2 godine prije

O kakvim mirovnim pregovorima oni pricaju? kad svi znamo da su oni i zakuvali.

2 godine prije

Normandijski format nije NIŠTA doprineo Minskim sprazumima!
Suprotno! Sustavno su počeli futrati Ukrajinu orožjem, politički je opogumljali, da ništa ne poštuje, a sve je završilo klaonicom, u kojoj so 8 godina obstreljivali Donbas regiju, srozali teritorij na 1/3 originalne veličine…
I samo pravovremenoj reakciji Putina stanovnici su spašeni pred napadom koji se je DOKAZANO spremao. dokazi su nađeni…
Zašto? Jer EU je samo američki pijun. O ničemu ne odlučuje.
I tako smo postali mi, stanovništvo EU TAOCI naših političara, mediji peru mozak od jutra do večera, sve novosti prikazane su jednostrano, vanjski mediji BLOKIRANI, pa ne samo Ruski…
Imamo to, što EU jedino dobro zna, fašizam, nacizam, a medijske propagande ne bi se sramio sam Goebels..

2 godine prije

I šta su još našli Rusi?
Zarobili su 20-tak predstavnika OVSE, koji su trebali čuvati, da se poštuju Minski sporazumi.
U njihovim PC-ima su našli, da su redovno izvještavali Ukrajinsku stranu o položajima odbrambenih snaga u Donjetsku i Lugansku.
Tako, da je artiljerija znala, gdje da puca!!!!!
I o tome ni riječi u MSM!!!!!

Lofo
2 godine prije

Naravno da nisu, kada SAD želi prolongirati rat čim više.

tihobl
2 godine prije

Najbolje bi bilo da SAD imenuje Visokog Prestavnika za Rusiju, Bjelorusiju i Ukrajinu.
A i Brisel bi trebao imenovati Visokog Prestavnika za EAU.

Detektor
2 godine prije

Pa kad se realno sagleda, zaista nije jasno što bi SAD. NATO i EU zemlje imali tražiti na tim mirovnim pregovorima. Čime, kojim moralnim ili političkim argumentima, obrazlažu potrebu za svojim sudjelovanjem i koja bi trebala ustvari biti njihova uloga? Odgovor je jednostavan. Na Rusiju ne mogu nikako utjecati, ali žele sudjelovati u tim pregovorima da bi ih mogli sabotirati, vršeći pritisak na Ukrajince kako ovima ne bi palo na pamet sporazumjeti se s Rusima i prekinuti rat “prije vremena”, odnosno prije nego što to zapadnim kabalistima odgovara. I na način koji im ne odgovara.

Max
2 godine prije

Došao je i taj dan.

abc
2 godine prije

Zapad nije neutralna strana, zato na pregovorima nema šta raditi.

nessy
2 godine prije

E za ovo, svaka cast. ‘Zapadni partneri’ bi posredovali u sukobu koji su sami isprovocirali. Zasto? Da se potrude da ne dodje do dogovora? Ooo, tako je slatko kad se oruzje=dolari vrte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI