„Potresno, ali potpuno lažno“: Ruski diplomata uhvatio State department u laži o Ukrajini

Dmitrij Poljanski
78 komentara

Ruska vojna operacija u Ukrajini praćena je neviđenim brojem video snimaka, tvitova i postova na društvenim mrežama koji prikazuju konfliktne i često kontradiktorne slike stvarnosti na terenu, dok kampanja informacija i dezinformacija postaje jednako važna za osvajanje srca i umova kao i sama operacija.

Zamjenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski uhvatio je američke zvaničnike u očitoj laži u njihovom izvještavanju o ruskoj operaciji u Ukrajini.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman i portparol State departmenta Ned Price objavili su video isječak iz govora ukrajinskog ambasadora UN u Ukrajini Sergija Kislice u ponedjeljak u kojem se vidi, kako ukrajinski diplomata tvrdi, razmjena SMS poruka na pametnom telefonu između ruskog vojnika i njegove majke.

„Mama, ovo je tako teško. To je bila posljednja poruka koju je ova ruska majka dobila od svog sina prije nego što je poginuo tokom borbi u Ukrajini. Predsjednik Putin ugrožava živote Rusa. #StopTheLies”, napisao je Price u tvitu koji prati video.

„Potresno, ali potpuno lažno. Poljanski je odgovorio. „Vojnici tokom borbenih dejstava ne koriste telefone, posebno ne sa pristupom internetu. Niti nose pasoše, što je uobičajeno u drugim falsifikatima o navodno ubijenim ili zarobljenim ruskim vojnicima“, napisao je diplomata.

U drugom tvitu, Poljanski je postavio vezu ka „vodiču protiv lažiranja“ na kineskom WeChat „za naše kineske prijatelje koji su takođe aktivno na meti kreatora lažnih stvari o Ukrajini“. Vodič secira desetine i desetine slika koje su zapadni mediji i vlasti postavili posljednjih dana o ukrajinskoj krizi za koje se pokazalo da nemaju nikakve veze sa ovom krizom.

Ogromna količina lažnih informacija koja se generiše onlajn u vezi sa ruskom vojnom operacijom u Ukrajini navela je čak i tradicionalne mejnstrim američke medije da kreiraju vodiče za uočavanje lažnih vijesti.

U ponedjeljak se ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja osvrnuo na širenje „lažnih vijesti“ u vezi sa ruskom operacijom u Ukrajini, uključujući tvrdnje da su vojnici namjerno gađali civile.

Dmitrij PoljanskilažrusijaSADState Departmentukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
2 godine prije

Pasoše nose američki vojnici, da lakše pobjegnu.
Kao što su pobjegli iz Gruzije 2008-

2 godine prije

Jučer desilo se nezamisljivo u Sloveniji. Jedan medij nabrojao je laži, koje su upotrebljene nazapadu, da bi diskreditirale Rusku opraciju.
Počevši sa incidentom oko Zmijskog ostrva.
Nadam se da pisac ne sedi u zatvoru!

Max
2 godine prije

Efikasno razotkriveno.

łedeno doba
2 godine prije

pa zar ne vidite, da su i na ruskoj strani kabalini glumci, koji nas sve prcaju u mozak ovo je nevjerojatno… isti ovaj kabalin glumac Poljanski, koji je prije 3 tjedna se sarkastično zahebavo: 7.2. “…Ideja da će Rusija zauzeti Kijev apsurdna je kao da Amerikanci napadaju London, kaže ruski diplomat. Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati 50.000 civilnih žrtava i zauzeti glavni grad Kijev u roku od nekoliko dana, rekli su dužnosnici Bidenove administracije zastupnicima na brifinzima koji su postali javni u subotu, izvijestio je New York Times. Dužnosnici su rekli da ne mogu potvrditi je li ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio narediti invaziju, ali su rekli da vjeruju da je otprilike 70 posto snaga potrebnih za invaziju već na mjestu. Prema The Washington Postu, Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, odbacio je ocjenu američke obavještajne službe kao “ludilo” i “zastrašivanje”. U nedjelju je tvitao: “Što… Čitaj više »

Luka
2 godine prije

Aha, znači ruski diplomat je rekao da vojnici nikad ne koriste mobitele i mi bismo to sad trebali uzeti ako činjenicu. OK, hvala.

Ponistra
2 godine prije

CENZURA!!! U želji da dođemo do što boljih informacija, Tcom odnosno MAX TV blokirao pristup ruskoj tv kući RT!

tayxy
2 godine prije

Smrt fašizmu sloboda ukraincima.

Anon-Cro
2 godine prije

Russia Today možete gledati ako koristite VPN jer za EU je danas blokiran, jasnoi zašto.. da nebi slučajno ljudi saznali što se zbilja dešava

Krle
2 godine prije

“Nemoguće, mi nikada ne bi lagali.”
Colin Powell

Radarista
2 godine prije

Ako sada ne krenu curiti povjerljive informacije o ruskim zapadnim partnerima, plandemiji, o korupciji unutar EU, ciljevima WEFa zapravo o biločemu što bi slobodni zapad potreslo više od atomske bombe onda možemo sumnjati da je sve ovo samo još jedna prerdstava za javnost u kojoj će sirotinja ginuti a bogati postati još bogatiji.

abc
2 godine prije

Rusima na terenu ide dobro. Zato je EU izbacila sve ruske medije i tera samo svoju rusofobnu propagandu. Hitlerov nacifašizam je opet oživeo i reinkarnirao se u EU.

Meme
2 godine prije

Vojnik je zarobljen, to nije demantirao Poljanski. Valjda zna majčin broj, dali mu telefon, javi se kući. Logično, desilo se u našem ratu sto puta.

ad astra
2 godine prije

Kasnite u fazi. Čak je i predsjednik Vučić skužio da je kraj blizu i osudio napad na Ukrajinu, a vi i dalje branite neobranjivo. Cijeli svijet je slijep samo vas nekoliko sve vidite.

mrdo
2 godine prije

Teško američke zlikovce uhvatiti u laži. Kauboji konstantno lažu, otkako je nastala ta njihova zločinačka tvorevina nastala na lažima i genocidu.

abc
2 godine prije

Pa USA je i nastala na lažima i kriminalu. A da genocida nad staroselcima ni ne napominjem.
USA su u zadnjih 50 godina napale 60 država i neke potpuno uništile. I niko se nije baš puno sikiro zbog toga.

Luka
2 godine prije

Ovaj portal je pun retarda.

Nina bg
2 godine prije

Trebalo bi objaviti knjigu o svim americkim lazima. Samo ne znam ko ce imati vremena da procita te milione stranica.

Rimtutituki
2 godine prije

Uhvatio tip u Italiji rai( javni servis) da su prikazali videogame kao bombardiranje Kijeva,snimio razgovor sa urednikom. Zašto se postavili videogame? Nismo,ubjeđivanja 10 minuta,tip se smije,na kraju kaze,snimam sve a videogame sam ja kreirao i patentirao,niko drugi ga ne bi skuzio.Muk,totalni,traze direktora,dolazi boss,i ubjeđuje se,na kraju priznaje i kaze eazlog” jer su tako strasne prave vijesti da ne izbezumimo Talijane. Ovaj drugi se nda,kaze sad ću vas tužiti za lažnu vijest,izazivanje panike ita,ako ne kažete zasto? Zovu kriznog menagerq,kaze lik” zato jer nemamo ništa dovoljno strasno da prikažem,onako kako nam je novi narativ,pa stavili smo to. Ogledao sam sve 4 puta,i imao iluminaciju. Valjda je taj citav rat tamo manevar za odvraćaju pažnje.koliko moze bit strašan cilj,kad ratom odvraćaju pažnju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI