Rusija odbacuje ‘nepouzdan’ dolar u trgovini

Dedolarizacija
21 komentar

SAD više ne osigurava ulogu svoje nacionalne valute na globalnom tržištu, inzistirao je ruski ministar vanjskih poslova

Moskva će nastaviti širiti trgovinske odnose s ‘prijateljskim’ zemljama i potaknuti korištenje nacionalnih valuta, smanjujući udio američkog dolara, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Prema riječima glavnog diplomata, Moskva nema namjeru potkopati globalnu ulogu američke valute, ali Washington to radi sam.

“Mi očito ne razvijamo svoju liniju protiv SAD-a, protiv Zapada. Nije da želimo uništiti dolar. SAD više ne osigurava globalnu ulogu dolara koja bi mogla zadovoljiti sve. To je problem”, rekao je Lavrov studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

Napomenuo je da se u svjetlu zapadnih sankcija Rusija počela udaljavati od obračuna u dolarima i sve više koristi nacionalne valute. U ovom trenutku niti jedna od takozvanih rezervnih valuta – euro, jen i sam dolar – nije pouzdana, naglasio je Lavrov.

Također je rekao okupljenima da trgovinski promet Euroazijske ekonomske unije (EEU) koju predvodi Rusija, a koja također uključuje Kazahstan, Bjelorusiju, Armeniju i Kirgistan, raste, pri čemu udio nacionalnih i drugih ‘prijateljskih’ valuta tamo iznosi oko 76% u 2022. Očekuje se da će taj udio dalje rasti, dosežući 90% ove godine.

Sumirajući, ministar je rekao da će Rusija razvijati suradnju s onim zemljama koje su “na to spremne, na temelju jednakih prava i traženja pravedne ravnoteže interesa”. Precizirao je da organizacije kao što su CSTO, CIS, EEU, BRICS i SCO posebno rade “na temelju konsenzusa”.

DedolarizacijaDolarrusijaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Uh ! Ovo je baš ŽESTOKO 😱 ! Topli zec Kremlja , Medvedev je upravo objavio —->>> ” Čelnici banderovske „Ukrajine“ sve glasnije govore o potrebi „pozvati na odgovornost sve Ruse“ (jasno je da pod „Rusima“ podrazumijevaju cjelokupno stanovništvo naše zemlje, bez obzira na nacionalnost). Dogodilo se to negdje prije, zar ne?
Bandera Ukrajinu podržavaju gotovo svi čelnici zapadnih zemalja. Stoga su Biden, Trudeau, Sunak, Scholz, Macron, Meloni, kao i čelnici najzloglasnije Poljske, divljih skandinavskih zemalja 😱 , militarističkog Japana, torbara iz Australije i Novog Zelanda 🤣 i ostalih kužnih buha 🤤 poput baltičkih država izravni i očiti pomagači nacista. I odnos prema njima mora se graditi kao prema čelnicima zemalja nacističke koalicije ⚠️ .
Umjesto da se prepuštamo slatkim snovima, kako ćemo se jednog dana pomiriti i živjeti kao velika poliamorfna obitelj nebinarnih spolova ” .⚠️ 💥 ???!!!

Max
5 mjeseci prije

Logično.

Prvi
5 mjeseci prije

ako imaš ušteđevine u dolarima, predlažem ti da ih ne mijenješ u godinama koje dolaze, trebat će ti da kupiš 2 žvakaće gume pa da ih zaljepiš u uši, da silna pamet ne curi uokolo 💪😎👍

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

To izvješće se odnosi na međubankarska plaćanja unutar članica BRICS gdje se inzistira na plaćanjima u nacionalnim valutama … Obični ljudi … Kao i do sada … Tko vjeruje i želi imati Dollars , Euro … Nitko ih ne sprečava ….

gogo
5 mjeseci prije

kada burger košta 18 dolara onda znaš kakvo je to smeće od valute ! Američka banda štanca tone toga sranja i prisiljava ostale da ga koriste u razmjeni !

hiber
5 mjeseci prije

Ovaj. Gdje odbacuju te dolare. Ako moze jedna vreća, da ne propadne.🤣🤣🤣

Jere
5 mjeseci prije

Manje je Rusija poslala vojnika kad je krenula (na “na”, nego “ka”) višemilijunskom gradu Kijevu, od kojeg se povukla zbog mirovnih pregovora u toku, koje su onda NATO-isti sabotirali a Ukrajinci se povinovali gospodarima, nego što je Ukrajini izginulo vojske u okolici napuštenog i porušenog sela, na ničijoj zemlji, Rabotina (kojeg, evo, nakon puna tri mjeseca još nije u stanju kontrolirati, a čak ni prvu od tri linije ruske obrane nije u stanju niti sanjati). Tako da možeš svoj sarkazam uvaliti sebi ondje gdje sunce nikada ne obasjava.

Bist
5 mjeseci prije

Dollar je toxic

tatamata
5 mjeseci prije

i onda nam tvrde  da si ti lud ….bas si ih dobro zajbo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI