Rusija je ‘završila’ sa Zapadnom Evropom ‘barem za jednu generaciju’

Lavrov
57 komentara

Rusija neće ponovo gledati na zapadnoevropske zemlje kao na partnere “najmanje jednu generaciju”, predvidio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Diplomata je napomenuo da su Moskva i Zapad već zaključani u konfrontaciji kojoj se ne nazire kraj.

Najviši ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, više puta su opisali vojni sukob Moskve sa Kijevom kao zamjenski rat koji NATO vodi protiv Rusije. Dokaz za to je, kaže Kremlj, materijalna pomoć, obuka i obavještajni podaci koje SAD i mnoge evropske zemlje pružaju za odbranu Ukrajine.

Govoreći u subotu, Lavrov je citirao članak ruskog politikologa Dmitrija Trenjina, koji je napisao da “Evropa kao partner nije relevantna za nas barem jednu generaciju”. Ministar je rekao da “ne može a da se ne složi” i da Moskva “to skoro svakodnevno oseća u praksi”. Visoki ruski diplomata je također tvrdio, ne objašnjavajući, da “mnoge činjenice govore u prilog takvoj prognozi”.

„Akutna faza vojno-političke konfrontacije sa Zapadom se nastavlja je u punom jeku“, rekao je Lavrov, ukazujući na prirodu narativa koji trenutno preovladavaju u SAD-u i Evropi. U intervjuu za TASS u petak, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov uporedio je zapadne elite sa delinkventnom omladinom i provokatorima koji nameravaju da eskaliraju tenzije do ivice „katastrofalnog kolapsa“, ne obazirući se na posledice.

Govoreći o radu ruskih diplomata na Zapadu, zvaničnik je otkrio da je on “u režimu upravljanja krizom, koji ima za cilj da spreči eskalaciju u zaista masivan sukob”.

NATO je “grupa u koju ne osjećamo ni trunke povjerenja, što izaziva političko, pa čak i emocionalno odbijanje” u Moskvi, rekao je Rjabkov za medije.

On je rekao da, bez obzira na to ko bude na prvom mjestu na američkim predsjedničkim izborima u novembru, “ne vidi se nikakva šansa za poboljšanje situacije, s obzirom na fundamentalni antiruski konsenzus američkih elita”.

Ipak, tokom svog inauguracionog govora u utorak, ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da Moskva ne “odbija dijalog sa zapadnim državama”.

„Izbor je njihov“, predložio je predsednik, postavljajući pitanje: „Da li nameravaju da nastave da sputavaju razvoj Rusije, da nastave politiku agresije i nemilosrdnog pritiska koju su godinama vodili ili da traže put do saradnje i mira?”

rusijaSergej Lavrovzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
2 mjeseci prije

Slični odnosi budu i na Balkanu! Šanse da grešim ili da sam u pravu mere se satima, da da! Žalosno

Neveb
2 mjeseci prije

Po mom misljenju jedna generacija je oko 20 godina. Isto tako vjerujem da je zapad porusio mostove izmedju sebe i Rusije za sljedecih 100 godina i na ovaj nacin izgradio zeljeznu zavjesu po drugi puta. Interesantno je, Churchill je bio prvi koji je koristio taj naziv Iron Curtain a Anglosaxi su bili ti koji su podigli Iron Curtain. Posljedice za cijeli svijet ce biti velike i puno drugacije nego za vrijeme prve zeljezne zavjese.

Podsjetnik
2 mjeseci prije

Da li je deluzija bolest ili stanje?

Josip
2 mjeseci prije

Glupa EU je u kurcu, njezina demokracija je gora od nocne more od kada Europom krstari ona svapska krmaca Ursula..

Podsjetnik
2 mjeseci prije

Rusi ne zele zapadnu europu
Istocna Europa ne zeli rusiju
Rusi, idite onda tamo gdje vas vole
U 3pm

Mrčikola
2 mjeseci prije

Bez obzira na “teške riječi”, para će nastavit vrtnju…naravno, uz dvostruke ili trostruke marže koje, opet, uprihodit povlašteni…i na “zapadu” i na “istoku”, a sirotinja će nosit gaće na sve kraćem štapu…tako da…Lavrove, tu priču o “završetku sa zapadnom Europom” ispričaj svojoj babi (jer ti ta priča kod promućurne Daltonove babe neće proć).😁

anik
2 mjeseci prije

Rusi se trebaju naučiti biti više nemilosrdni do otvorenih neprijatelja. Nekako tako kao što radi Izrael irancima. Nemojte toliko glumiti majke tereze protiv onima kojima mir i suradnja u istini ne znači ništa. Opčenito britanija, francuska i SAD.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Bude naš šarmantni ministar vanjskih poslova Grlić Radman za nekoliko godina podsjećao Lavrova da mu je na ruskom čitao pjesme istog tog Lavrova 2020. da izgladi situaciju vezano uz Ukrajinu😁

Zagreb
2 mjeseci prije

U francuskog koloniji Nova Caledonia su nemiri

xyz
2 mjeseci prije

Zapad je uvjek želio biti iznad Rusije i pocjepati je na više djelova, a Rusija je željela biti samo ravnopravna zapadu.

Гавран
2 mjeseci prije

Nacije i pojedinci sva sreća nisu identični. Da jesu, svaka bi komunikacija bila besmislena.
Tako da je jaz među nama beskonačan i vanvremen, ali ljudski kontakti, čoveka sa čovekom, su nešto drugo.
(kao i muškarca sa ženom i obrnuto)

R M
2 mjeseci prije

Ej, Rusija gistro završila sa zapadnom jevropom bar za generaciju?! A i dalje imaju trgovinske odnose, obostrano korisne. Pa ako neko treba da završi sa zapadom, to je Srbija i to ne za nekoliko generacija, već za sva vremena. Ali ne, mi smo i dalje na nepokolebljivom “evropskom putu”, svakom normalnom se povraća kad to čuje iz usta naših političara

tihobl
2 mjeseci prije

Lavrov ce sacekati 20-30 godina da EU postane islamska, a rusi imaju dobre odnose sa muslimanima.

Anto
2 mjeseci prije

Ovaj covjek je najveci diplomatski fijasko dozivio dolaskom u Bosnu, kada mu je seoska varalica Dodik uvalio ukradenu ukrajinsku ikonu, koju je ovaj sutradan diplomatskim kanalima vratio avionom. Toliko ga je laktaski medjed isprofanisao da malo ko u svijetu vise ovog lika shvata ozbiljno. Ovo vam govorim kao neko ko se krece u EU diplomatskim krugovina. Lik nije relevantan, svi mu se smiju, pa cak i u Rusiji.

Max
2 mjeseci prije

Mislim i dulje od toga.

bio vanka
2 mjeseci prije

lavrov opet pijan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI