Moskva će većini zapadnih država uvesti vizna ograničenja

Sergei Lavrov
69 komentara

Mjera „odmazde” uslijedila je poslije sankcija koje su uvedene Rusiji.

Rusija će uvesti nova vizna ograničenja za građane „neprijateljskih država” kao dio svog odgovora na međunarodne sankcije uvedene Moskvi u toku njenog vojnog napada na Ukrajinu.

Obraćajući se članovima vladajuće partije Jedinstvena Rusija, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u ponedjeljak rekao da je u toku izrada predsjedničkog dekreta „o mjerama odmazde povezanih sa viznim režimom zbog „neprijateljskih“ akcija jednog broja stranih država”.

„Ovaj akt će uvesti niz ograničenja za ulazak na teritoriju Rusije“, rekao je Lavrov.

U međuvremenu, pojednostavljena je procedura ulaska i boravka u Rusiji za osobe bez državljanstva i one koji su se zatekli na teritoriji Ukrajine. To je urađeno „kako bi se spriječila opasnost po život i zdravlje” ovih ljudi kako bi se bezbjedno vratili u svoje matične države, objasnio je ministar.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je prošle sedmice pozvao na prestanak izdavanja viza za ruske građane u okviru novih sankcija Rusiji.

„Još jedan prijedlog je zamrzavanje vize za sve Ruse“, rekao je on i objasnio da je to, po njegovom mišljenju, neophodno da bi Rusi bili svjesni šta se dešava u Ukrajini. Belgija je ranije iznijela sličan prijedlog.

Japan je ranije zamrznuo izdavanje viza određenim kategorijama Rusa, dok su Litvanija, Letonija, Norveška i Češka prestale da izdaju vize svim građanima te zemlje. Prag i Oslo takođe su obustavili prihvatanje dokumenata za boravišnu dozvolu.

Ruska lista „neprijateljskih država“, na kojoj su se u početku nalazile samo dvije zemlje – SAD i Češka Republika – značajno je proširena u martu nakon sankcija bez presedana koje je Zapad uveo Moskvi. Sada uključuje sve članice EU, Ukrajinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Japan i druge.

Sve ove zemlje podliježu raznim mjerama odmazde, ograničenjima i specifičnim zahtjevima Rusije. Nedavno je predsjednik Vladimir Putin naredio da se sva plaćanja za prirodni gas „neprijateljskih država” prebace na rublje – mjera koju je G7 u ponedjeljak kolektivno odbacila.

Još jedna inicijativa za „odmazdu” dovela je do toga da je Ministarstvo finansija tražilo od ruskih kompanija koje žele da rade sa firmama iz zemalja sa liste da prvo dobiju vladinu dozvolu.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primijeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcjepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dvije države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile njenu vojnu pomoć.

Rusija zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike Donbasa.

rusijaSankcijeSergej LavrovVizazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 godine prije

No . Jasno je . Planet se nezaustavljivo , djeli , mnogo zesce , nego prijasnja ” gvozdena zavjesa ” I to ce trajat — desetljecima !!! Sto je za ocekivat , sljedece ?! Vrlo , vjerojatan prekid , svih , diplomatskih veza I contacata sa zapadom osim , onih , preko trecih zemalja , navjerojatnije , Turske ! U gospodarstvenom smislu .. To je vec u ” klinickoj smrti ” ! U vojnom smislu , tenzije ce sasma SIGURNO eskalirati do mjere , direktna suceljavanja sa NATO !!! Moze se ocekivati , udar NATO na Ruski ” meki trbuh ” — Königsberg ! No . Ruski odgovor ce tad , biti VEDSKI – zastrasujuc !!! USA ce tad , morati , reagirati , mimo STROGA PROTIVLJENJA , svojih , vojnih , strucnjaka ! Nazalost , vjerovali ili ne , USA vec posljednjih , nekoliko desetljeca vode , KRAJNJI –… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Očekivano.

Jana
2 godine prije

Ja kao i vecina balkanaca nemam potrebu da idem u rusiju ali ako se budem morao odluciti gdje da zaradjujem onda cu ponovo birati zapad…. Radim u CH zajedno sa balkancima svih religija i niko od njih ne preferira rusiju sem u navijanju ali kada je u pitanju odlazak u tom pravcu obaraju glavu znaci uvedite vizna ogranicenja.

BanOvan
2 godine prije

E još da se Rusi sjete da uvedu obaveznu potvrdu o cijepljenju – Sputnik-om pri ulasku u Rusiju. Nema Fajzer-šalabajzer

zapadni neimac
2 godine prije

Ukida se PDV na hotelske i ugostiteljske smjestaje i uvode se vize ”neprijateljskim zemljama”. Ukida se PDV na IT kompanije a istovremeno se zabranjiju najvece i najpopularnije mreze u Rusiji. Itd, itd………..Svaka nova odluka je bolja od one prosle.

tihobl
2 godine prije

Koliko Putin kasni za Erdoganom. On drzi vize za te iste zemlje. Sa BiH ili srbijanskim pasosom ulazis bez problema, a sa hrvatskim ides na provjeru + placanje ulaska u Tursku.

Nego pratio sam zanimljivosti iz Bugarske: prvo je podpredsjednik vlade izjavio da nece uzimati ruski plin, da bi onda sva vlada skocila i izjavila ga on to govori u svoje licno ime, a ne u ime Bugarske. Kad je najavljeno placanje u rubljama bugari su rekli nema problema, a kad su skontali da od turisticke sezone nema nista sad se pitaju “a odakle nam rublje”. Amerikanci im obecavaju da se strpe do 2027 kad ce biti izgradjen LNG terminal u Aleksandropolusu, pa ce im oni poslati tanker plina.

2 godine prije

Neka samo. I da ne zaborave tako lako…
U članku ranije, autor me podsetio na Moon of Alabama.
Kolegi, to treba čitati, ako možete… KOMENTARE!
Jer u SAD nisu blokirani svi mediji, kao kod EU pudlica….
Zašto je Rusija stala? Osvojila je šta je htjela, a od “denacifikacije” neče biti ništa….
Dozvolili su čak, da one “Banderaše” iz Mariupola odveze jedan Mi-8 u unutrašnjost Ukrajine..
Znači, nema više skrivanja iza leđa civila….
I Rusija če se ograničiti na Donbas i to toliko, da Ukrajina više neče vidjeti Azovskog mora!
To je dovoljno visoka cijena!
Ostat če im Odesa….
Nema gloopljih ljudi, nego što su EU siromaci, opranog mozga, bez svake mogučnosti saznati, šta se dešava…

tihobl
2 godine prije

Njemačka vlada planira kazneno goniti osobe koje prikažu simbol “Z” na posjedu, pokažu ga tijekom demonstracija ili objave na internetu. Proglase li ih krivima, bit će biti kažnjeni novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Vrlo zanimljivo – nece kaznjavati V vec samo Z.

2 godine prije

Najbolje je tako , i zdravo što više..Goni tu bagru što dalje…

Čudan lik
2 godine prije

Hahaha… Pazi ovo!! Države članice G7 su odbile plaćati plin u rubljama.
Njemci već prave planove A, B, C, što govori da su svjesni da će Putin prekinuti isporuku plina ukoliko im EU ne plati u rubljama….

tihobl
2 godine prije

Медији у Украјини процењују да на стотине украјинских власника крупног бизниса послује у Русији. Једно од презимена се посебно истиче – Зеленски.
Како наводи „РТ“, у Русији и даље послују ДОО „Грин Филмс“ и „Платинумфилм“. Те компаније, које је 2012. године основао актуелни председник Украјине Владимир Зеленски и његове колеге, одговорне су за дистрибуцију хумористичних емисија и филмова продукцијске куће „Квартал 95“, чији је такође један од оснивача и актуелни председник Украјине.
Компанија „Грин филмс“ поднела је последње финансијске извештаје само за 2020. годину. Тада је њен приход износио 55,7 милиона рубаља (преко 567.000 евра), сведоче подаци руске службе за статистику „Росстат“.

Osam Šezdeset
2 godine prije

Morat će EUrobovi i USranci puuno eurića i dolarića naštampati – da kupe rublje – da kupe plin!

tihobl
2 godine prije

Danas je iz Kremlja stigla obavijest povodom odluke EU da nece kupovati rublje:
EU je sebi pucala u jednu nogu, a sad namjerava i u drugu. Kriza koju imaju je zbog snkcija koje su sami sebi uveli, a mi im jos nismo uveli kontrasankcije.

U prevodu: EU treba da razmisli o svojim potezima koji bi odgodili uvodjenje kontrasankcija.

abc
2 godine prije

Nema ništa bez rublja…..he, he, he…..
Ko se zadnji smije, najslađe se smije…

Tupko Glupko
2 godine prije

Ovo su države koje Rusija smatra naprijateljskima:

Sjedinjene Američke Države
Kanada
EU članice (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska)Velika Britanija
Ukrajina
Crna Gora
Švicarska
Albanija
Andora
Island
Lihtenštajn
Monako
Norveška
San Marino
Sjeverna Makedonija
Japan
Južna Koreja
Australija
Savezne Države Mikronezije
Novi Zeland
Singapur
Tajvan

Drugim riječima – Five Eyes, njihovi EU dupelisci i nekoliko azijskih dupelizaca.
Zanimljivo, niti jedna jedina afrička ni bliskoistočna država.
Čak ni Izrael i zemlje bogate naftom i plinom na BI.

Tristan
2 godine prije

Zašto svima, zašto ne samo eu političarima i svima koji šire nesitine o ratu ili Rusiji. Pa nisu Europejci krivi što imaju idiote u vladama. Ili jesu?

Tristan
2 godine prije

Zapad je jedno veliko razočaranje. Počelo je to prije nekoliko godina, ali je sad dosegnut vrhunac.

NTK
2 godine prije

Mene zanima koliko srpskih obicnih radnika ima na zapadu a koliko njih ima u rusiji 🙂 zasto vole vise “gejropu” kako kaze putin od volene rusije.

abc
2 godine prije

Rusija radi po principu; “ti mene šakom, ja tebe ciglom”….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI