„Krađa“ strane imovine postaje „navika“ Zapadu – Lavrov

Lavrov
25 komentara

Oduzimanje ruskih deviznih rezervi ne bi bilo ništa drugo do “krađa”, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Ovakvu ideju je nedavno iznio najviši diplomata EU, Josep Borrell.

„Čini se poštenim reći da je to krađa koju [zapadne nacije] čak ni ne pokušavaju da prikriju“, rekao je ruski ministar vanjskih poslova novinarima na konferenciji za novinare tokom posjete Alžiru.

U nedavnom intervjuu za FT, Borrell je predložio da se zaplijene ruske zamrznute rezerve i da se koriste za pokrivanje troškova obnove Ukrajine kada se sukob završi.

Takvi postupci “postaju neka vrsta navike za Zapad”, dodao je on, ukazujući na činjenicu da su SAD zamrznule sredstva “koja pripadaju Afganistanu, Afganistanskoj centralnoj banci”. Washington ne planira da ih troši na potrebe avganistanskog naroda “koji je pretrpio posljedice dvadesetogodišnjeg prisustva NATO-a” na svom tlu, rekao je Lavrov.

Kada je sam Borrell u ponedjeljak otkrio ideju, osvrnuo se i na odluku američkog predsjednika Joea Bidena da izdvoji milijarde vrijedne imovine avganistanske centralne banke, dodajući, međutim, da će ona biti “iskorišćena u korist avganistanskog naroda”.

Ruski ministar je također doveo u pitanje Borrellovu ulogu rekavši da bismo “uskoro mogli vidjeti da je pozicija visokog diplomate EU zauvijek nestala jer Evropska unija više nema vlastitu vanjsku politiku i jednostavno djeluje u skladu sa pristupima koje nameću SAD.”

Moskva će nastaviti da se suprotstavlja američkim pokušajima da “nagrize principe na kojima se zasnivaju UN” i da stvori unipolarni svjetski poredak, dodao je ministar.

Ruski najviši diplomata također je kritizirao Borrella zbog, kako je opisao, prekoračenja svojih granica. Osim što je iznio “ideju o konfiskaciji strane imovine” , zvaničnik EU je također jednom rekao da ukrajinsku krizu “treba riješiti vojnim putem”, rekao je Lavrov. On je mislio na aprilsku izjavu Borrela da će “ovaj rat biti dobijen na bojnom polju”, govoreći o ruskoj operaciji u Ukrajini.

Borel bi se “mogao i sjetiti… on je glavni diplomata, a ne vojni vođa Evropske unije”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Moskva je ranije već kritizirala Borrellov prijedlog o zapljeni imovine. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško nazvao je to u ponedjeljak činom “potpunog bezakonja” koji bi naštetio međunarodnim odnosima.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, zapadne nacije su zamrznule oko polovine ruskih međunarodnih rezervi, oko 300 milijardi dolara.

Rusija je napala svoju susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

ImovinaLavrovrusijaSergej Lavrovzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
indy
1 godina prije

Ništa novo,od krađe Libiskih rezervi u Nizozemskoj,ako se nevaram.Britanija svoj status izgradila na pljački,kulturocidu i genocidu diljem planete,SAD istrjebio autohtono stanovništvo i dan danas pljačka Sirisku naftu,itd….

Sir Oliver
1 godina prije

Pa sad neka se sve zemlje zamisle kome i gdje ostavljaju novac i zlatne rezerve.

Max
1 godina prije

Oni doslovno kradu.

1 godina prije

Sjetimo se samo Libije… Pokrali su jim 200 milijardi deviznih rezervi…
Zato je došlo vrijeme, da Rusija tu bagru sredi. Jednom za uvijek!
Venezueli 30, pa Afganistanu 30, pa Iraku još nepoznatu količinu, jer sve pare od izvoza nafte drže u SAD.

nekoime
1 godina prije

Naravno, za propast dolara i zapadnih banaka Putin će biti kriv.

Prc Milojko
1 godina prije

Kradja i laz su bit zapadne civilizacije, na te dve postavke su se izgradili zapadni imperiji. Pa tako je i danas.

1 godina prije

Vrlo je interesantno, u koja go*na se uvaljuje zapad.
Pokrali su Venezuelu, pokrali Iran.
Sada puzaju tamo “nezvanične delegacije”, koje pokušavaju dobiti povečanje crpljenja nafte, da nadoknade ruski ispad. A platili bi sa ukradenom lovom! Hahahahaha…
Valjda znate,koji su odgovor dobili.
A šte tek dolazi!
Rusija je ne samo jedan od največih snabdevača, nego i največa riznica, SVEGA MOGUČEG!!!
Zar stvarno neko misli, da če IKAD U BUDUČNOSTI MOČI KUPOVATI U RUSIJI?
Bilo šta?
Prije nego što vrate pare, SA KAMATAMA!!!!

zapadni neimac
1 godina prije

Bas kao i pokusaj kradje tudje zemlje.

Dokurčilomi
1 godina prije

Jesu li ovi u FED-u pokazali vlasnicima zlata njihovo zlato na čuvanju?

1 godina prije

Evropska septička unija :

EK će predstaviti prijedlog s ciljem pretvaranja izbjegavanja sankcija u kazneno djelo prema pravu EU-a, kako bi se olakšala zakonita zapljena imovine.

Trenutačno izbjegavanje sankcija nije kazneno djelo u svim zemljama EU-a, a izvlaštenje imovine trenutačno potpada samo pod nacionalni zakon. Svaka država članica morala bi podržati prijedlog da to postane zakon.

Od travnja bilo je zaplijenjene imovine u vrijednosti od 30 milijardi dolara koja pripada sankcioniranim pojedincima i subjektima, s tim da će trenutačni ukupni iznos vjerojatno biti veći.

tihobl
1 godina prije

Juce sam pisao o zapadnoindijskoj komapaniji. Sad cu dati jednu najavu: najveca pljacka bice pljacka Norveske kojoj ce oteti 3.000 milijardi odjednom.
Kad ce se desiti ne mogu reci, mozda za dvije godine, mozda za pet. Ali desice se sigurno.

Tadija
1 godina prije

Moze “zapad” izmisljati sto ga volja,ali Rusija je drzava koja ne gubi ratove to bi im moralo biti jasno.
Rusija ako izgubi rat ona nestaje i to zna svaki Rus,zato je spreman podnijeti bilo kakvu zrtvu za svoju drzavu. To na zapadu ne razumiju.
Njemacka izgubi vise ratova i opet postoji,ali tako nije i u Rusiji,jer zapadni kolonisti bi je rascerupali na stotine pokraina i onda sa njima bi se igrali kao i sa Afrikom i Juznom Amaerikom,uzeli bi im sva ruska bogatstva i nama opet glumili demokrate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI