Lavrov opisuje rusko-ukrajinski kaos kao dio šireg sukoba sa Zapadom

Sergej Lavrov
13 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okarakterizirao je sukob između Rusije i Ukrajine kao samo jedan element šire strategije Zapada čiji je cilj nanijeti “strateški poraz” Rusiji. Lavrov je naglasio da rat koji je u tijeku predstavlja samo površinu šireg programa.

Lavrov je istaknuo takozvani “proxy rat” između Rusije i Zapada, ističući opetovana upozorenja Moskve zemljama koje isporučuju oružje i vojnu pomoć Ukrajini. U međuvremenu, zapadne zemlje i dalje poriču izravnu upletenost u sukob.

U intervjuu za ruske dnevne novine Izvestia, Lavrov je ukazao na događaje nakon državnog udara u Kijevu 2014. koji je podupirao Zapad, a koji su doveli do onoga što je opisao kao “rat ukrajinskih vlasti protiv većinskog naroda koji govori ruski jezik u regiji Donbas.”

Istaknuo je da su sporazumi iz Minska, čiji je cilj davanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti unutar Ukrajine, privremeno zaustavili neprijateljstva. Međutim, Lavrov je primijetio da ukrajinski čelnici nisu odustali od nametanja strogih mjera usmjerenih na Ukrajince ruskog podrijetla, ruski jezik i druge aspekte ruske kulture, koji su svi u suprotnosti s ukrajinskim ustavom.

Unatoč pozivima Moskve na osudu diskriminatorne politike Ukrajine, Lavrov je izrazio žaljenje zbog nedostatka javne osude zapadnih zemalja, sugerirajući širi program protiv Rusije.

Lavrov je sugerirao da Ukrajina služi kao simbolični “vrh sante leda” u naporima Zapada da strateški potkopa Rusiju. Kritizirao je Zapad što je dopustio podršku nacizmu kao dio ove misije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je slične osjećaje, rekavši da se sukob mogao izbjeći da je Zapad uzeo u obzir sigurnosne interese Moskve. Međutim, širenje Sjevernoatlantskog saveza (NATO) prema ruskim granicama zanemarilo je te interese, prema Putinu.

Papa Franjo pridružio se pozivima na mir u Ukrajini

Kremlj je priznao poziv pape Franje na pregovore o rješavanju sukoba u Ukrajini kao “prilično razumljiv”, dok je glavni tajnik NATO-a upozorio da se u ovom trenutku ne raspravlja o “predaji”.

U snimljenom intervjuu iz veljače, poglavar više od jedne milijarde članova Katoličke crkve pozvao je Ukrajinu da ima “hrabrost bijele zastave” i nastavi s pregovorima o okončanju sukoba koji ulazi u treću godinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je razumljivo da papa zagovara pregovore. Istaknuo je kako je Putin dosljedno iskazivao otvorenost za mirovne pregovore. Međutim, Peskov je požalio da su nedavne izjave, uključujući one od pape i drugih stranaka, naišle na čvrsto odbacivanje.

Peskov je odbacio zapadne težnje za “strateškim porazom” Rusije, ustvrdivši da je razvoj događaja na bojnom polju u suprotnosti s takvim predodžbama.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da će se pregovori usmjereni na očuvanje suvereniteta i neovisnosti Ukrajine materijalizirati tek kada Putin prizna da je pobjeda na bojnom polju nedostižna.

Stoltenberg je naglasio potrebu za vojnom potporom Ukrajini kako bi se olakšalo pregovaračko rješenje.

Što se tiče prijedloga pape Franje o bijeloj zastavi, Stoltenberg je upozorio da se to ne tumači kao poziv na ukrajinsku predaju, upozorivši na strašne posljedice i za Ukrajinu i za međunarodnu zajednicu ako Moskva vojnu agresiju shvati kao uspješnu taktiku.

Ukrajinski predsjednik Zelenski odbacio je posredničke napore pape Franje kao “virtualne” i naglasio važnost podrške vjerskih osoba unutar Ukrajine.

Zelenski je ponovio svoj stav protiv razgovora s Putinom i potvrdio da Rusija neće biti pozvana na predstojeći mirovni summit u Švicarskoj.

rusijaSergej Lavrovukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
26 dana prije

To je istina .

Josip
26 dana prije

Kako je moguce da ostavljaju Zelenskog na zivotu i dozvoljavaju to drobljenje umjesto da rinese problem u glavi?

nastran
26 dana prije

zeleni samit…cirkus bez šatora

držnedaj
26 dana prije

E moj Lavroovv, to što ti sad nakon toliko godina nereda tvrdiš – to i ptice na grani znaju.
Čak su mnogi prijatelji Rusije posumnjali da ste skupa u talu sa zapadnom imperial mafijom da roskomadate najveću slavensku državu

Max
26 dana prije

Taj sukob upravo to i jest.

Rudar
26 dana prije

Ne razumim ja to, “Zelenski je ponovio svoj stav protiv razgovora s Putinom i potvrdio da Rusija neće biti pozvana na predstojeći mirovni summit u Švicarskoj.”
Pa onda neka dogovori mir sa Njemačkom i ostalim NATO zemljama da mu prestanu slati oružije i to će biti odličan temelj za prekid sukoba.
Nekon toliko poginulih samo jedna stvar može prekinuti sukob, kapitulacija, bilo koje strane u sukobu, ništa drugo.

Ico
26 dana prije

Papa Franco je teški LICEMJER!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI