Šef OPCW lažno opisuje inspektore koji prijavljuju o Siriji kako bi ih diskreditovao

OPCW Fernando Arias
3 komentara

Nova dokumenta koja su iscurila iz globalne hemijske straže pokazuju da su dva inspektora koja su upozorila na incident Douma u Siriji 2018. bila u pravu, a direktor koji ih je želio diskreditovati pogriješio je.

Dvojica inspektora iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) osporila su konačni izvještaj organizacije o incidentu iz aprila 2018. godine, za koji kažu da je izmijenjen kako bi odbacili njihove nalaze i osporili činjenice da su rakete SAD, Velike Britanije i Francuske ispaljene na vladu u Damasku.

Generalni direktor OPCW Fernando Arias odgovorio je ranije ove godine opisujući ih kao “nestašne” inspektore, koji nisu bili ni članovi misije. Međutim, dokumenti koje je istraživački novinar Aaron Mate dobio u Greizone-u pokazuju da su Ariasove izjave bile lažne ili pogrešne.

Arias je tvrdio da južnoafrički inspektor Ian Henderson „nije član“ misije za utvrđivanje činjenica (FFM) koja je poslata u Doumu i igrao je „manju pomoćnu ulogu“. Međutim, dokumenti iz aprila 2018. godine koje je pribavio Graizone pokazuju da su direktori OPCW bili „srećni“ zbog toga što je Henderson vodio posjete najvažnijim lokacijama u Doumi: bolnici i lokacijama navodnog udara hlornog cilindra.

U drugom dokumentu, opisanom kao osjetljivi memorandum o planiranju bezbjednosti, poznat kao CONOPS, Henderson je naveden kao dio FFM u dijelu „Osoblje misije“.

Na kraju, ali ne najmanje bitno, memorandum “F038” sirijskoj vladi navodi Hendersona kao “dio tima koji vrši posjete tehničkog sekretarijata”, obavještavajući Damask o svojoj ulozi. Henderson je ranije javno objasnio da je bio na misiji u Nepalu, a dodijeljen je Doumi odmah po povratku.

Štaviše, još jedan dokument OPCW pokazuje da je Henderson preuzeo komandno mjesto OPCW u Damasku 3. maja 2018. – dva dana nakon povratka iz Doume. To se direktno kosi sa Ariasovom verzijom događaja, prema kojoj je Henderson već bio u Damasku, pa je slučajno igrao manju ulogu u misiji Douma, a potom je “nestašno” sabotirao organizaciju iz nepoznatih razloga.

Henderson i još jedan inspektor zviždač – koji je i dalje anoniman – mjesecima su govorili da nisu otišli samovoljno, već ih je OPCW gurnuo na stranu jer su predočili dokaze koji ukazuju na to da je incident u Doumi izvela vojska Vojske Islama, koja je u to vrijeme kontrolisala to područje. Konačni izvještaj OPCW, oni tvrde, je napravljen kako bi retroaktivno opravdao raketne udare SAD, Velike Britanije i Francuske i omogućio im da okrive Damask.

OPCW je na njihova otkrića reagovala predstavljajući ih kao nezadovoljne zaposlene koji su kršili povjerljivost i nisu imali stručnost i pristup svim dokazima. Njihovi vlastiti dokumenti sada jasno pokazuju da su te izjave neistinite.

DoumaFernando AriasOPCWsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudo jedno
3 godine prije

Ima li itko da sumnja da će i u budućnosti lagati??

Bosanac
3 godine prije

Oko hemijskog oruzja nam je sve jasno jos od Sadama i Iraka, ne trebaju nam ovi inspektori u stilu ‘kadija te tuzi kadija te sudi’ govorit kako je

Jole Prvi
3 godine prije

Najvažnije u ovom je da OPCW ne spada pod UN i da su unutra većinom inspektori iz država NATO,koje kontrolira CIA pa su njihovi izvještaju lažni i krivotvoreni po željama CIA i duboke države.No ostalo je nekoliko časnih ljudi koji nisu bili spremni podržati taj igrokaz.Rusija je već osudila taj izvještaj i dala izjavu da OPCW nema nikakve međunarodne ovlasti za istragu koju jedino može voditi tijelo koje oformi UN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI