OPCW potvrdio “vrlo vjerojatnu” uporabu kemijskog oružja u Siriji 2017.

abho
7 komentara

Uoči isteka ultimatuma sirijske vojske terorističkim skupinama u pokrajini Dara’a, koje bi do ponoći trebale donijeti odluku o predaji, mirnoj reintegraciji, evakuaciji ili će se suočiti s ofenzivom, mediji su objavili vijest kako je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) završila istragu o kemijskim napadima u Siriji korišteni su sarin i klor. Napad se, navodno, dogodio južno od grada Al-Lataminah, sjeverno od Hame, oko 4 kilometra udaljenom od linije fronte koju drže vladine snage.

Opet imamo problem da se medijska izvješća u razlikuju od izvješća koja je službeno objavio OPCW, jer se navode samo dijelovi i prešućuje se metodologija dobivanja dokaza.

Na primjer, hrvatski portal Index, citirajući agencije Hina i EPA, piše:

“Sarin i klor su upotrijebljeni u dva napada na jugu Sirije u ožujku 2017. godine, priopćila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW)”, navodi u uvodu Index, previđajući da je riječ o gradu Al-Lataminah, ili Ltamneah, ovisno koji izvor koristite, južno od pokrajine Idlib, na samom sjeveru pokrajine Hama.

“Sarin je vrlo vjerojatno upotrijebljen kao kemijsko oružje u gradu Al-Lataminah, u Siriji, 24. ožujka 2017. Istražno povjerenstvo OPCW-a (FFM) je zaključilo je i da je klor najvjerojatnije upotrijebljen kao kemijsko oružje u bolnici u Al-Lataminahu i okolici 25. ožujka 2017., ističe OPCW u priopćenju”, navodi Index.

“Nekoliko dana poslije, 30. ožujka, sarin je upotrijebljen u trećem napadu na Al-Lataminah, rekao je lani za AFP glavni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu”, stoji dalje u priopćenju medija.

“Al-Lataminah je dvadesetak kilometara udaljen od Khan Shaykuna koji je u rukama pobunjenika i džihadista, u pokrajini Idlib, koji je pet dana poslije, 4. travnja 2017. bio meta zračnog napada u kojemu je, po podacima Ujedinjenih naroda, poginulo 83 ljudi, dok Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi podatak o 87 mrtvih”, piše Index, opisujući dalje “kako je noći na 7. travnja 2017. s dva američka broda u Sredozemnom moru ispaljeno je 59 krstarećih projektila na sirijsku zrakoplovnu bazu Al-Shayrat, u središtu zemlje”.

“Zaključci o izgredima 24. i 25. ožujka 2017. temelje se na iskazima svjedoka, epidemiološkim analizama i uzorcima s terena”, dodaje OPCW, piše Index, koji prešućuje porijeklo uzoraka i  “dokaza”, čime navodi čitatelje na zaključak da je “provedena detaljna istraga o napadima”, te da su američki napadi, koji su se dogodili nekoliko dana kasnije, bili opravdani.

Što navodi OPCW?

OPCW - Organizacija za zabranu kemijskog oružja

U početku moramo reći da se na stranici Organizacije za zabranu kemijskog oružna nalazi detaljno izvješće i PDF formatu od 88 stranica, ali nema imena stručnjaka istražnog tima i kroz cijeli tekst se spominje skraćenica FFM, Misija za pronalaženje podataka OPCW-a.

Dalje, kao izvori se navode “nevladine udruge” i “izvori s terena”, a “svjedoci” su kontaktirani preko svima poznatih “Bijelih kaciga” i njima sličnih organizacija.

“Tim FFM je identificirao relevantne svjedoke putem izravnog intervjua ili videokonferencijskim pozivima, istraživanjem otvorenih izvora, medicinske evidencije koje su dostavljene timu i kroz interakciju s nevladinim organizacijama. Pristup svjedocima je bio koordiniran s nevladinim organizacijama, predstavnicima nekoliko nevladinih udruga, uključujući, ali ne samo, Centar za dokumentiranje kemijskih napada u Siriji (CVDCS) i Sirijske civilnu zaštitu (SCD), također poznatu kao “Bijele kacige”. FFM je kontaktirao svjedoke i potvrdio njihovu spremnost na svjedočenje i potencijalne dokaze. Nadalje, FFM je surađivao s nevladinim udrugama kako bi se organiziralo kretanje svjedoka”, stoji u izvješću.

Dakle, OPCW nije proveo nikakve epidemiološke i analize dokazano provjerenih uzoraka, osim onih koje su im dostavile “nevladine udruge” i “aktivisti” s terena, što navodi kao svoju metodologiju rada od samog početka misije. Nikada nitko nije posjetio mjesto napada, niti se zna tko je proveo analizu na temelju koje je sastavljeno izvješće od 88. stranica.

FFM je slijedio istu metodologiju razvijenu u prethodnim misijama. Ovaj metodologija je opsežno opisana u prethodnim izvješćima i stoga se neće detaljnije pojašnjavati. Sveobuhvatna metodologija dosljedno se primjenjuje u utvrđivanju činjenica vezanih uz uporabu kemikalija kao oružja u Siriji. Ove okolnosti uključuju pristup fizičkim dokazima, elektroničkim dokazima, svjedocima i dokumentaciji, uz uzimanje u obzir vremenskog odmaka između navodnog događaja i pristupa”, piše FFM Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

“Posebno, dokazna vrijednost uzoraka se povećava ako su u vremenskom smislu blizu incidenta i ako su potkrijepljeni fotografijama i video dokazima i svjedočenjima”, navodi FFM.

Zapravo nema ničega, osim uzoraka i ljudi koje su kao svjedoke, vjerojatno u Tursku, poslali “aktivisti s terena, iako ne samo Centar za dokumentiranje kemijskih napada u Siriji (CVDCS) sa sjedištem u Bruxellesu i “Bijele kacige”.

Skraćena verzija izvješća za medije

Bijele kacige iscenirale kemijski napad
FOTO: Bijele kacige

U skraćenoj verziji izvješća za medije OPCW navodi: Misija za pronalaženje podataka (FFM) Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) je potvrdila da je sarin vrlo vjerojatno korišten kao kemijsko oružje na jugu Al-Lataminaha, Sirija, 24. ožujka 2017. FFM je također zaključio da je klor vrlo vjerojatno upotrijebljen kao kemijsko oružje u bolnici u Al-Lataminahu i okolici 25. ožujka 2017. godine.”

Zaključci za incidente 24. ožujka i 25. ožujka temelje se na odvojenom svjedočenju svjedoka, epidemiološkoj analizi i uzorcima okoliša. Zbirka informacija i materijala, intervjuiranje svjedoka, kao i analiza uzoraka zahtijevalo je duže vremensko razdoblje kako bi se donijeli zaključci”, navodi FFM, dok se tek u proširenom izvješću, kako smo naveli, spominje metodologija dobivanja uzoraka i od koga.

“Izvješće o incidentima je podijeljeno državama potpisnicama Konvencije o kemijskom oružju. Izvješće je također proslijeđeno Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kao odgovor na ustrajne navode o kemijskim napadima naoružanja u Siriji, OPCW je Misiju za pronalaženje činjenica (FFM) uspostavio 2014. godine s kontinuiranim mandatom da “utvrditi činjenice koje povezuju navode o uporabi toksičnih kemikalija, navodno klora, za neprijateljske svrhe u Sirijskoj Arapskoj Republici”.

Mandat FFM-a je odrediti jesu li u Siriji kao oružje korišteni kemijsko oružje ili toksične kemikalije. Misija ne uključuje identifikaciju odgovornosti za navodne napade. FFM je djelovao u okviru mandata Zajedničkog istražnog mehanizma OPCW-UN, kojeg je uspostavilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, a mandat je istekao u studenom 2017. godine.”

“FFM je prethodno “s visokim stupnjem pouzdanosti” potvrdio uporabu klora, sumpornih spojeva i sarina kao oružja. FFM je dužan proučiti dostupne informacije vezane uz navode o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, uključujući informacije koje pruža Sirija i drugi. FFM koristi svoje istraživačke metode kako bi se utvrdilo je li kemijsko oružje korišteno. Intervjuira svjedoke i dobiva ekološke i biomedicinske uzorke i fizičke dokaze za analizu. Organizacija za zabranu kemijskog oružja djeluje sukladno strogom režimu povjerljivosti, koji uređuje rad organizacije, štiti integritet svojih istraga, osigurava sigurnost tehničkih stručnjaka i određuje koje informacije mogu biti objavljene”, navodi OPCW u skraćenom priopćenju, gdje na kraju dodaje povijest Konvencije o zabrani kemijskog oružja, da je uništeno 97% od prijavljenog kemijskog oružja u svijetu, zbog čega je OPCW  2013. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Proučavajući opširno izvješće se ne može zaključiti ništa. Iz samog područja je bilo nemoguće prikupiti uzorke, jer su se u to vrijeme vodile velike borbe u tom području, kada su islamističke skupine pokušale proboj prema Hami i nakratko uspjele pomjeriti linije obrane sirijske vojske desetak kilometara južno prema Hami.

Vrijeme objavljivanja ovog izvješća nije slučajno, jer punu verziju nitko ne čita, a ona ne dokazuje ništa, osim da je “vrlo vjerojatno” korišteno kemijsko oružje, što se može zaključiti iz izvora koji su ranije OPCW-u slali slične informacije, snimke, fotografije i svjedočanstva.

Puno izvješće FFM/OPCW: OPCW/2018.pdf

Skraćeno izvješće: OPCW

 

Al-LataminahBijele kacigeDaraaHamaKemijsko oružjeKemijsko oružjenapad sarinomOPCWSteve Huffman
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grga
5 godine prije

Most likely, reportedly, allegedly…na tome pociva cijela industrija MSM-a.
Dobro je i Tramp primjetio da najveca opasnost SAD-u prijeti iznutra, upravo od tih fake news korporacija. Tako da, sve je to dobro, nista ja tu ne bi diro…

Laki Topalović
5 godine prije

Uopće nema imena tko je sastavio izvješće. Na temelju Bijelih kaciga i “naše uobičajene metodologije”. Kakvi papci. Kao i ovaj Kukuzimcu , Turčin, ako se ne varam, Ahmet Üzümcü, kad je rekao da je u Salisburiju korišteno oko 10 grama Novičoka, pa su se kemičari uhvatili za glavu, jer time ubiješ četvrtinu Londona. PDF izvješće je stvarno zanimljivo. Sastavila bi moja baba pokojna.Malo novinskih članaka, malo Bijelih kaciga , SOHR i ovo sr*je sa sjedištem u Bruxellesu, CVDCS, stvarno “perfektno”. Naravno, tajming je politički, kad se SAD moraju povući iz Tanfa i na sjeveru gube tlo pod nogama.

Stephen
5 godine prije

Jasno je zašto se sponzori terorista toliko brinu za te plačene ubojice, naravno da nad njima treba napravit deratizaciju, svejedno olovom ili kemikalijama.

fb slo
5 godine prije

… fake news go on…

Ivo
5 godine prije

Suvisno je uopce pratiti izjave ovih prostitutki. S obzirom da iza Sirijske vlade stoji Rusija i ruska vojska, ovo naruceno i placeno lajanje nece rezultirati masakrom nad Sirijcima i unistavanjem Sirije. Samim time, osnovna svrha ovih izjava je promasena. Samo odradjuju formalnosti.

alan ford
5 godine prije

OPCW je isprdak iz guzice cio-hazara, kao i UN i sve ostale podorganizacije UN-a. OPCW nije neutralan i nije to nikada bio, Rekao sam već da je ravnatelj OPCW-a, Ahmet Uzumcu, turski diplomat blizak hazarima i Izraelu (ranije je bio turski ambasador u Izraelu) i da je preklani sudjelovao na sastanku Bilderberga. Samo me čudi, zašto se Rusija svaki put naivno uzda u OPCW, UN i ostala govna, kada zna da nisu neutralni.
Ako i postiji neki pošteni, nezavisni diplomat u UN-u, OPCW-u i ostalim institicijama, SAD i Izrael ga odmah maknu i postave svoje ljude, Tako je SAD 2003. maknuo Brazilca koji je tada bio na čelu OPCW-a i to zato što je ovaj bio pošten i neutralan i rekao da Irak i Sadam nemaju kemijso oružje, Bushev izaslanik je tada upao u ured ovog Brazilca i otvoreno mu rekao, da je otpušten i da pakuje kofere.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI