Washington optužuje Assada za nove i buduće “kemijske napade” i prijeti odmazdom

SAD Washingron
82 komentara

Jučer je američki State Department priopćio da je sirijska vlada ponovno koristila kemijsko oružje protiv islamističkih militanata u Idlibu, navodeći kako sumnja u napad klorom u sjeverozapadnoj Siriji. Washington je izjavio kako bi bilo kakvo korištenje takvog oružja navelo Sjedinjene Države i njihove saveznike da “reagiraju brzo i na odgovarajući način”.

Trumpova administracija je priopćila kako se sumnjivi napad dogodio u nedjelju u području Idliba, posljednjem uporištu pobunjenika koji su pokušali srušiti vladu Sirije i predsjednika Bashara Al-Assada, piše The new York Times.

“U jesen je Bashar Al-Assad bio spreman narediti invaziju na to područje, gdje milijuni civila žive ili traže sigurnost, prije no što je stupio na snagu sporazum o prekidu vatre između pobunjeničkih skupina i sirijske vlade. Međutim, od travnja je sirijska vojska, uz pomoć ruskih snaga, pokrenula kampanju bombardiranja na zračnu luku u Idlibu kako bi u sporoj i krvavoj kampanji ponovno zauzela taj teritorij”, nastavlja američki list.

“Nažalost, i dalje vidimo znakove da Assadov režim možda ponovno koristi kemijsko oružje, uključujući navodni napad klorom u sjeverozapadnoj Siriji ujutro 19. svibnja 2019. godine”, rekla je jučer u pisanoj izjavi Morgan Ortagus, glasnogovornica State Departmenta.

Rekla je da Sjedinjene Države nastavljaju provoditi istragu o sumnjivom napadu, kojeg je nazvala “dijelom nasilne kampanje Asadovog režima koji krši prekid vatre koji je zaštitio nekoliko milijuna civila na području Idliba”.

“Sjedinjene Američke Države ponavljaju svoje upozorenje, koje je predsjednik Trump prvi put objavio u rujnu 2018. godine, da bi napad na zonu Idliba bio bezobzirna eskalacija koja prijeti destabilizacijom regije”, rekla je Morgan Ortagus.

Takozvane “nezavisne nadzorne skupine” i strane novinske organizacije nisu objavile nikakva važna izvješća o napadu kemijskim oružjem u nedjelju.

U pisanoj izjavi, kako ne bi morala odgovarati na pitanja novinara, Morgan Ortagus nije precizirala što bi Sjedinjene Države mogle učiniti kako bi kaznile predsjednika Bashara Al-Assada.

U travnju 2018. su Trump i europski saveznici naredili su ograničene zračne i raketne napade iz ratnih brodova, nakon što su zaključili da je sirijska vojska izvršila napad kemijskim oružjem blizu Damaska u kojem je poginulo najmanje 40 osoba. Podsjetimo da taj napad nakon oslobođenja Dume nikada nije dokazan, a posebno nema nikakvih dokaza da je sirijska vojska koristile kemijsko oružje u neposrednoj blizini svojih položaja.

U travnju 2017. su američki brodovi ispalili rakete na sirijsku zračnu bazu, opet nakon neutemeljene optužbe  da Assadove snage provele kemijski napad u kojem je poginulo najmanje 80 civila.

“Ako predsjednik Assad doista nastavi s napadima s kemijskim oružjem, otvara se pitanje hoće li gospodin Trump učiniti dovoljno da takve napade spriječi”, pita se autor članka Edward Wong.

Hemijski napad hlor sarin

The New York Times podsjeća da je Donald Trump je kritizirao predsjednika Baracka Obamu zbog toga što je izjavio “kako će bilo kakvim korištenjem kemijskog oružja Assad prijeći “crvenu liniju”, a zatim nije kaznio sirijskog predsjednika, iako je njegova vojska izvršila smrtonosni kemijski napad u travnju 2013. godine”.

Podsjetimo da je poznati istraživački novinar Seymour Hersh u opširnom članku “The Red Line and the Rat Line” za London Review of Books otkrio kako su islamistički militanti isplanirali i proveli napad kako bi isprovocirali američki napad na Siriju u trenutku kad su imali stratešku nadmoć na terenu, a sirijska vojska je bila “na koljenima”.

Donald Trump je u više navrata izrazio želju da se Sjedinjene Države više upleću u vojne sukobe na Bliskom istoku, a to je bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja iz kampanje 2016. i po tom pitanju ima više sličnosti s Obaminom administracijom nego s glavnim republikanskim političarima.

U iznenadnom priopćenju u prosincu prošle godine je Trump rekao kako će povući američke snage iz Sirije, gdje je oko 2000 američkih vojnika pomagalo kurdskim milicijama u borbi protiv terorista Islamske države. Nakon široko rasprostranjenih kritika od strane republikanaca, Trump se odrekao ideje o trenutnom i potpunom povlačenju.

Ovog mjeseca je američki predsjednik svom tajniku obrane, Patricku Shanahanu, rekao kako ne želi rat s Iranom, iako je John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost, najavio vojne pokrete ovog mjeseca i zatražio nove vojne planove za sukob s Islamskom republikom. Bolton je to navodno učinio kao odgovor na navodna izvješća američkih obavještajnih službi koje su navele kako podaci pokazuju pojačane prijetnje u regiji od Irana.

U travnju su sirijska vlada i ruske snage počele intenzivno bombardirati južni Idlib i dijelove provincije Hama. U kampanji su oslobodili velike dijelove sjeverozapadne Hame, dok teroristi u protunapadima pokušavaju povratiti izgubljena područja.

Donald Trump je u jesen izrazio zabrinutost zbog mogućih stradanja civila u Idlibu, kada se činilo da će gospodin Assad narediti ofenzivu, ali od pčetka kampanje nije komentirao vojne akcije sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus je jučer izjavila da je Rusija surađivala s predsjednikom Assadom u stvaranju “lažnih priča” oko nedavnih napada kemijskog oružja, pokušavajući pripisati napade skupinama koje nisu dio sirijske vojske.

“Činjenice su, međutim, jasne. Asadov režim je proveo gotovo sve provjerene napade kemijskim oružjem koji su se dogodili u Siriji”, navela je Morgan Ortagus, što znači da je njezina riječ jedini dokaz da su se napadi dogodili i da ih je provela sirijska vojska.

U cijeloj priči je zanimljivo da nitko nije izvijestio da su se napadi dogodili, niti su objavljene snimke uobičajenih igrokaza Bijelih kaciga.

Tiskovna služba Ministarstva obrane Ruske Federacije je 17. svibnja izvijestila kako militanti terorističke Al-Nusra Fronta pripremaju provokaciju u pokrajini Idlib. Informacije je zaprimio Ruski centar za mirenje zaraćenih strana u Siriji.

Bijele kacige iscenirale kemijski napad

Ministarstvo obrane Rusije je navelo da su planove ilegalnih naoružanih skupina prijavili stanovnici naselja Saraqib. Prema njima, teroristi pripremaju provokaciju na području ovog naselja pomoću kemijskih tvari i ostataka projektila ruskog zrakoplovstva ranije lansiranih na položaje islamističkih militanata u drugih dijelova zemlje.

“Svrha provokacije je optužiti zrakoplovne snage Ruske Federacije za navodnu uporabu kemijskog oružja. Militanti planiraju organizirati snimanje insceniranog napada i objaviti ga na društvenim mrežama i u zapadnim medijima”, navodi se u priopćenju ruskog centra u Hmeymimu prije gotovo tjedan dana.

Primijećeno je da su informacije stanovnika sela Saraqib verificirane i putem drugog nezavisnog kanala.

Krajem ožujka je, voditelj Centra za pomirenje, Viktor Kupčišin, također izvijestio da militanti u Idlibu pripremaju provokacije s otrovnim tvarima protiv civilnog stanovništva. Prema njegovim riječima, tajne službe Francuske i Belgije su organizirale sastanak s vođama skupine Hayat Tahrir Al-Sham i predstavnicima takozvanih “Bijelih kaciga”, a razgovarali su o organizaciji “upotrebe” otrovnih tvari od strane Rusije i Sirije. Kupčišin je dodao da je sudjelovanje na snimanju insceniranog napada s učincima uporabe kemijski  tvari trebalo biti plaćeno 100 dolara po osobi.

Tri dana poslije, 20. svibnja, teroristi su opet namjeravali optužiti sirijsku vladu za kemijski napad, ali u području grada Kabani u sjeveroistočnoj Latakiji.

Prije dva dana je jedan od vođa skupine Hayat Tahrir Al-Sham, izvjesni Abu Sayaf, isporučio oko 50 zaštitni maski na položaje svog odreda u selu Kabani u pokrajini Latakija. Nakon toga je, zajedno s drugim zapovjednikom na terenu Abu Asidom, naredio podređenim militantima da stave maske za gas i glume gušenje, oponašajući trovanje kemijskim tvarima. Sve je snimljeno mobitelom, ali su snimke s društvenih mreža kasnije skinute. Čak ni nova, ažurirana službena internetska stranica sirijske Al-Qaede, Ebaa News, nijednom riječju ne spominje nikakve napade o kojima govori glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Međutim, vijest o provokaciji u  području Kabanija je proširila jedna od frakcija militanata, koji su rekli da su vlasti 18. svibnja navodno koristile.

Hlor sirija napad abho

Glasnogovornik terorista je tada bio Reuters, koji je te informacije objavila 19. svibnja i naveo da je napad potvrdilo zapovjedništvo terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju britanska novinska agencija naziva “pobunjenicima protiv režima Bashara Al-Assada”.

Istoga dana su sirijsko ministarstvo vanjskih poslova i zapovjedništvo sirijskih oružanih snaga demantirali ta izvješća, nazvavši ih lažnima. Važno je napomenuti da ni tada nijedna od takozvanih “organizacija za ljudska prava” koje su na terenu nije optužila Siriju za korištenje kemijskog oružja, uključujući i zloglasne “Bijele kacige”, koji također nisu nije komentirali ovu “pripovijest”.

Međutim, najnovije optužbe Trumpa u njegove uprave imaju smisla, iako je američki predsjednik svjestan laži koje širi njegova glasnogovornica Morgan Ortagus. Naime, jučer je oko 400 zastupnika iz oba doma američkog Kongresa pozvalo Trumpa da izabere novu strategiju za Siriju, koja bi bila usmjerena na uklanjanje na zaštitu američkih i izraelskih interesa u regiji. Pismo zastupnika Republikanske i Demokratske stranaka je poslano Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Jedini izbor je promicanje politika koje mogu zaustaviti rastuće prijetnje interesima Sjedinjenih Država, Izraela, te regionalnoj sigurnosti i stabilnosti. Ta strategija zahtijeva američko vodstvo”, kaže se u pismu. “Neupravljani prostori” u Siriji koje drže teroristi prijete Sjedinjenim Državama i našim saveznicima i stoga tražimo da predsjednik pruži učinkovitiju potporu Izraelu protiv prijetnji na granici sa Sirijom, te da poveća pritisak na Iran i Rusiju u vezi s njihovim aktivnostima u regiji”, stoji u pismu kojeg je potpisalo čak 400 zastupnika, brojka koja dovoljno govori koliki je utjecaj Izraela u središnjoj američkoj zakonodavnoj vlasti.

Optužbe glasnogovornice Morgan Ortagus nisu vrijedne komentara, što ne znači da Donald Trump neće biti prisiljen donijeti odluku o novoj sirijskoj politici, koja neće promijeniti ravnotežu snaga, ali će dodatno zakomplicirati stvari na terenu i zaustaviti ionako spor mirovni proces.

RIA / NYT / Ebaa News

 

Donald TrumpKemijsko oružjeState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kanncer
4 godine prije

13. pleme izmišlja toplu vodu…

eu kolonija
4 godine prije

ovo su već problemi povezani sa ishranom. tvrda stolica. kada bi promjenili ishranu možda bi vidjeli jedan drugi svijet sa manje neprijatelja

Umpah Pah
4 godine prije

Od Toyote do od Mazde?
Šoferska je tuga
pregolema?

Brave new world
4 godine prije

Ispala mi je kroz prozor na ulicu boca domestosa.
Jesam li i ja zlocinac, oce li uslijedit americka intervencija?
Pomagajte ljudi.

Tony
4 godine prije

Samo potvrdjuju ko vedri i oblaci na planeti, ostali su u rupi i nemaju komentara…

SRT
4 godine prije

Nije mi jasno zašto rusija ne uzgoji par muda pa im kaže da se više neće ni obazirati na njihove laži. Napad na Assadove snage je napad na RF i u doktrinu uvesti da to automatizmom povlači odgovor po agressorima. I to ne na način na koji Sirijci uzvračaju po Izraelu – obrambeno.

Pa ako ameri hoće 3. svjetski i nuklearke po kugli zemaljskoj, dobiti će ga.

Istovremeno sa Kinom potpišu pakt napad na jednog = napad na sve.

Dok god igraju po Američkim pravilima neće nigdje doći… Kad god su u ofenzivi ameri počnu glumatati…

SSSR vrati se…..

samo tako
4 godine prije

Ajde usranci, pa upotrebite malo mašte več jednom. Čemu plačati silne novce za pokvarenu ploču?

Zadranin
4 godine prije

Opet ga amerokenjci.. kenjaju.

Koja lažljiva, licemjerna, kriminalna, lopovska gamad.

Pljuc!

politicki nekorektan
4 godine prije

..ponavljati isto , a ocekivati drugacije rezultate =definicija gluposti..teta , nisam ja, to je rekao cika a.a….

Miki maus
4 godine prije

Znaci, Izrael pritisce max US da se vrati u pricu zvana Sirija. Nimalo cudno, nije Izraelu svejedno, kad zavrsi ( Izraelu odgovara da nikad nezavrsi, a i vecini drugih aktera rata u Siriji) dobice na granici iznimno opasnog neprijatelja, SAA i Hezbolah. Izrael je trebao biti najveci dobitnik ratova na BI, ali neuspjehom u Siriji, dugorocno ce biti najveci gubitnik, svjesni su toga itekako. Mislim da nista nije toliko pridonijelo silaznoj putanji Carstva Zla zvanog US, kao Izrael. Kad US klekne, nebi bio u kozi US Jevreja, Hazara, kako god vec ih netko zvao.

alfa33
4 godine prije

Ako je bilo ikad kemijskog napada sa bilo koje strane,radi se o par granata ili o kilogramima neke opasne tvari,a u vijetnamu su izbacivali iz aviona i to u tonama,i to sustavno i planski. Tad njima nitko nije prijetio preventivnim udarima,nek im se samo vrati 10% zla što su ga drugima učinili i biće im to previše….

Riddick
4 godine prije

Dinamika borbe u Siriji za teroristicke grupe se odavno promenila od ofanzivnih akcija u defanzivne i sada je glavni cilj usporiti oslobadjanje zemlje.
Hemijski napadi su samo jos jedan u nizu laznih povoda za zastitu teroristickih enklava.

Hezbollah
4 godine prije

Sigurno teroristi ozbiljno puše na bojnom polju kad izbacuju ove prožvakane priče.

Language
4 godine prije

Hoće li Putin isterati okupatore i teroriste natrag u SAD?

Sara
4 godine prije

Ošlo sve k vragu: i “slobodno tržište bez intervencija države”, i “our way of life”, Huawei ih razgolitio u najnezgodnijem trenutku…sad izmišljaju kemijsko oružje kao nekakvog asa iz rukava…tu propagandu ni pas s maslom više ne može požderati…

Ara
4 godine prije

Ove izjave su se poklopile s jakom jihadističkom kontrom koja je upravo u toku
Jake borbe oko Kafr Nabudaha, tko drži grad u ovom trenutku nije jasno

Jihad izvori tvrde da drže grad i priznaju da su izgubili 68 boraca i 2 SVIBEDA koji su pravovremeno uništeni.

Prema vlastitom priznanju gubitaka , sve mi se čini da su umjereni teroristi žestoko dobili po …nečemu pa je počelo kmečanje.

Za par dana će sve biti jasnije, biti ćemo pametniji.

scorpio1959
4 godine prije

Stara priča, kad god teroristi gube teritorij, umiješa se USrA

Amater
4 godine prije

ovo je čista panika.. bezidejni kr..eni … nemogu smislit ni novi izgovor …

Fenix
4 godine prije

Teroristi su u Idlibu u strašnoj kontri do sada su pokrenuli 3 vala operacija i po cijenu strašnih gubitaka ljudstva su izgleda uspjeli zauzeti Kafr Nabudah. Postoje snimci Ruskog MoD o Ruskim zračnim udarna po teroristima tijekom ove zadnje ofenzive to je strasno Rusi bukvalno neprekidaju sa udarima i to vrlo precizno prvo dronovi snimaju pa onda daju koordinate zrakoplovima a onda ovi udaraju. Samo po tim snimcima je jasno da je izginulo ili ranjeno na stotine terorista a oni i dalje navaljuju jednostavno dovlače nove kada izginuli prošli i tako su uspjeli zauzeti grad.

dalmata
4 godine prije

Čudin se Rusima,žasto ne upotrebe i kemiju i neutronsku,i jasno kazu USrA i NATO smradu da su idući na redu budu li i dalje jili govna.Ovako,samo se gubu ljudski potencijali i tehnika.Stvar triba završit po kratkom postupku.jedino je bitan dogovor sa Damaskom.s kim si taki si.Ko ti je dobar,budi mu i bolji,ko ti sprema zlo,pruzi mu crno zlo do istrebljenja.

pape
4 godine prije

Na glavosjece i muppet show bijelih kaciga treba dvije Atom bombe kao sta su ameri istresli na japanske civile u dva grada i pomeli par stotina tisuca ljudi u temperaturi sunca.
Assade izdrzi i cuvaj sekularnu civiliziranu Siriju gdje krscani i ostale manjine ponovo disu mirno.

krezubi glasac
4 godine prije

Dokumentarac o bijelim kacigama; do podne koljaci i urlaju alla.. akbe…a poslije podne humanitarci sa kolacicima i vodicom zamisli peru okice neduzne djecice…
Tom i Jerry crtici 🙂

Mateja
4 godine prije

ZDA in VB že dolgo podpirata pokol Sirskih katolikov. Jezus njihov bog jih bo, s Trumpom na čelu, izročil najnižjemu peklu.
ZDA, Francija in VB dokazano že dolgo podpirajo vahabitske teroriste.

miki
4 godine prije

… a onda je došao svizac i zamotao čokoladu …

Max
4 godine prije

Podsjećaju na noćne posude s tim na glavi. Mislim da nikad nisu ni bili u Siriji sve rade iz Londona

Kolega 105
4 godine prije

Sto je nemoguce naci u USA? Pametnog amerikenjca, takvih nema svi su ludjaci.

seofvqnerungfqeurgfqewrigfqeirgfqe
4 godine prije

Eeeee Assade jesu te pinokiji nasankali sa kemijskim koje ti oduze nosferatu za braću da te mogu bombati…………….

Tomica
4 godine prije

Sve će to doći na svoje. U svakoj etapi oslobađanja su bili isti problemi koji su zahtijevali žrtve i vrijeme. Ovaj dio Sirije je najteže riješiti ali nema nazad. SAA će podnijeti žrtve a nama je samo strpljivo čekati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI