fbpx

”Na temelju obaveza iz Europske konvencije o međusobnoj pravnoj pomoći, Berlin mora objasniti situaciju s Navaljnim”, tvrde iz Moskve

Navaljni - OPCW

Ranije ovog tjedna, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je incident s navodnim trovanjem Navaljnog samo izgovor za izricanje sankcija protiv Rusije, koje su planirane već dugo vremena.

Njemačka mora razjasniti situaciju u vezi s Navaljnog Rusiji, u skladu s Europskom konvencijom o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Njemačka strana mora dati objašnjenja usprkos ustrajnom oklijevanju da to učini. Izgovori koje su nam prethodno izrečeni ne prihvaćamo. Neuvjerljivi su”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo je dodalo da je ‘Novičok’ čisto zapadni brend, agens koji broji oko 140 sorti u zapadnim zemljama, dok ga Rusija nema.

Prema ministarstvu, struktura i veliki spektar “Novičoka”, agensa za kojeg se tvrdi da su navodno njime otrovani bivši dvostruki agenti Sergej Skripalj i oporbeni političar Aleksej Navaljni, prvi su put otkriveni u spektralnoj bazi podataka Američkog instituta za standarde 1998. (NIST 98).

“Značajno je da su informacije o ovoj tvari došle iz istraživačkog centra američkog Ministarstva obrane. Nakon toga je na temelju ovog spoja formirana cijela obitelj štetnih kemikalija, koje nisu obuhvaćene CWC [Konvencijom o kemijskom oružju], a najmanje 20 zapadnih zemalja surađivalo je na osmišljavanju tih toksina. Dakle, Novičok je zapadnjački brend. Sintetiziran je i dostupan je u oko 140 varijanti u tim zemljama. Mi ga ne posjedujemo”, navodi se u izjavi Ministarstva.

Otkrića OPCW-a

OPCW je u utorak priopćio da je u sustavu Navaljnog pronađena tvar slična živčanom sredstvu Novičok, ali koja nije uvrštena na popise zabranjenih kemikalija. Njemačka vlada vjeruje da je izjava OPCW-a zapravo potvrdila trovanje oporbenog aktivista supstancom skupine Novičok, ali i da priznaje kako predmetna tvar formalno nije zabranjena.

Rusija je također rekla da obraćanje njemačkog ministra vanjskih poslova zakonodavcima u vezi sa “slučajem Navaljni” pokazuje da je Moskva još uvijek izložena propagandnim napadima.

“Što se tiče teza Heika Maasa o tome da su ruske tvrdnje prema Njemačkoj i OPCW apsurdne, takve su primjedbe nečuvene. Sve što želimo je dobiti pravnu, tehničku i organizacijsku pomoć kako u bilateralnom rusko-njemačkoj formatu tako i putem OPCW-a, u interesu provođenja sveobuhvatne, objektivne i nepristrane istrage svih okolnosti incidenta u vezi s Aleksejem Navaljnim”, priopćilo je Ministarstvo.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je ranije da će Berlin razgovarati sa svojim OPCW-om i partnerima iz EU-a o općenitoj reakciji u vezi s incidentom s Navaljnim, dodajući kako EU može “vrlo brzo” izreći sankcije onima za koje vjeruje da su uključeni u razvoj kemijskog oružja koje je nastalo u Rusiji.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je ranije ovog tjedna da je incident s ruskim oporbenjakom Aleksejem Navaljnim iskorišten samo kao izgovor za uvođenje sankcija protiv Rusije, koje su već dugo u pripremi.

4.6 5
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
16 dana prije

Rusi već dugo nisu bili u Berlinu…

samo
Gost
samo
16 dana prije

kako nisu,
ako je vjerovati internetu, oko 90.000 Rusa koji još nemaju njemačke pasoše trenutno živi u Berlinu
eh, sad, da li su pobjegli od Putina ili su Putinovi špijuni, ko će ga znati

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije

I dva miliona ruskih njemaca koji su se devedesetih vratili, a sad se kaju.
Da sam na mjestu Merkelove sve bi to preventivno pohpasio i potrpao u lagere. Takvima se ne moze vjerovati.

samo
Gost
samo
16 dana prije

ovaj puta su možda Rusi i u pravu
barem u dijelu kada kažu da je otrov samo izgovor
ali, što su radili sve ove godine da do toga dođe???
ok, ameri jesu blesavi
ali, europa bi htjela dobre odnose sa Rusijom, ali ne baš po Ruskim pravilima
a Rusima (kao i Englezima, zato se dogodio Bregzit) teško prihvatiti činjenicu da ne može baš uvijek biti samo po njihovom
prošlo je doba kolonijalizma i imperijalizma, barem u ovom dijeu svijeta

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
16 dana prije

foto :
Ko je ovaj ?
Kovid ?

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
16 dana prije

OPCW je uSra organizacija,prodane duše.

Western Allies Block Ex-OPCW Chief’s Explosive Testimony On Syria Chemical WeaponsZapadni saveznici blokirali su eksplozivno svjedočenje šefa bivšeg OPCW-a o kemijskom oružju u Siriji

Zerohedge

Max
Member
Famed Member
Max
15 dana prije

Ako Njemci nekog optužuju moraju pružiti dokaze.

Janko
Gost
Janko
15 dana prije

@ Max,solidarnost Zapada po svakom pitanju u kaznjavanju Rusa ne trebaju dokaze

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x